Oligosen, 33,9 milyon yıl öncesi ile 23,01 milyon yıl öncesi arası yaklaşık 10 milyon yıl süren, son Paleojen devresi. İklimdeki soğuma, deniz seviyesindeki düşme ve dolayısıyla kuraklık, dönemin belirgin özellikleridir.

Eosen, günümüzden 55,8 ± 0,2 ila 33,9 ± 0,1 milyon yıl öncesini kapsayan, Senozoyik Zaman'ın Paleojen dönemine ait bir bölümdür. Eosen, Paleosen bölümün sonundan Oligosen bölümün başına uzanır. Eosen'in başlangıcı ilk çağdaş memeli gruplarının ortaya çıkması ile tanımlıdır. Eosenin sonu ise Büyük Kopukluk olarak adlandırılan büyük bir yok oluş olayı olarak tanımlanmıştır – bu olay, Sibirya'ya ve günümüz Chesapeake Körfezi'ne çarpmış bir veya birkaç büyük göktaşı ile ilişkili olabilir. Diğer jeolojik devreler gibi Eosen'in başı ve sonunu belirleyen katmanlar iyi tanımlıdır ama tam tarihleri belirsizdir.

Toynaklılar, memelilerin Ferungulata grubundan, pençelerini toynak biçiminde geliştirmiş bir memeli üst takımıdır.

Thylacoleonidae ya da Keseli aslanlar Avustralya'da yaşamış, tüm türleri kaybolmuş olan etobur bir memeli familyasıdır. En yaygın bilinen türü keseli aslandır. Soyları geç Oligosen dönemi ile Buzul Çağı arasında varlığını sürdürmüştür. Bazı türleri possum büyüklüğünde iken bazıları bir leopar büyüklüğüne erişirler.

Diprotodontidae Oligosen ve Buzul Çağı boyunca, 28.4 milyon yıl ile 11.000 yılları arasında Avustralya'da yaşamış ve soyu tükenmiş olan geniş ve oldukça hareketli bir keseli familyası.
Perikoala, günümüz koalası ile ilişkili, geç Oligosen döneminde yaşamış keseli memeli cinsidir.

Terör kuşları olarak da bilinen Phorusrhacidae, 62 milyon yıl öncesinden (Paleosen) 1,8 milyon yıl öncesine kadar yaşamış, büyük, etobur ve uçamayan bir kuş familyasıdır. Yaşadığı Senozoik dönemde Güney Amerika'daki en büyük süper avcılar bu ailenin türlerine mensup olmuştur.

Accipitriformes, atmaca, şahin, kartal, akbaba ve çaylak da dahil olmak üzere gündüzcül çoğu yırtıcı kuşu içinde barındıran bir kuş takımıdır. Ancak doğanlar (Falconidae) bu gruba dahil değildir.

Mesonychia, erken Paleosen ila Oligosen dönemleri arasında yaşamış arkaik toynaklı memelileri kapsayan bir etçil memeli grubudur.
Emuarius ya da Emuwaries, nesli tükenmiş bir uçamayan kuş cinsidir. Oligosen-Miyosen dönemleri arasında Avusturalya'da yaşamış Casuarius'a benzer bir koşucu kuştur. Türün bilinen iki türü Emuarius gidju ve Emuarius guljaruba olarak sınıflandırılmıştır. Tepeli devekuşuna benzer bir kafatasına ve emu ayaklarına benzer bir ayak yapısına sahiptir.

Pachynolophidae, geç Eosen ile Oligosen dönemleri arasında Batı Avrupa'da yaşamış tek toynaklıları içeren bir familya.

Dichobunoidea, Eosen ila Oligosen dönemleri arasında yaşamış çift toynaklıları içeren, balinalar ve su aygırları ilişkili olduğu önerilmiş bir üst familya.

Dichobunidae, Eosen ila Oligosen dönemleri arasında, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış çift toynaklıları içeren bir familya.

Hyracodontidae, Eosen ila Geç Oligosen dönemleri arasında Asya ve Amerika'da yaşamış tek toynaklıları içeren bir familya.
Deperetellidae, Geç Eosen ila Oligosen dönemleri arasında Asya'da yaşamış tek toynaklıları içeren bir familya.

Temnocyon, Kuzey Amerika'ya özgü soyu tükenmiş bir Amphicyonid cinsidir. Oligosen'den Erken Miyosen'e kadar yaklaşık 30.8-20.4 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamıştır.

Temnocyoninae, Oligosen ile Erken Miyosen dönemleri arasında Kuzey Amerika'da yaşamış bir ayı köpeği alt familyasıdır.

Hyracodon, Eosen ila Oligosen dönemleri arasında yaşamış, soyu tükenmiş bir tek toynaklı cinsi.

Desmostylia, Tethytheria'ya ait soyu tükenmiş deniz memelilerinden oluşan bir plasentalı memeli grubudur.

Propliopithecus, Erken Oligosen döneminde Mısır'da yaşamış, bazal antropoid cinsi.