İçeriğe atla

Procynosuchus

Procynosuchus
Yaşadığı dönem aralığı: 260,4-253,8 myö
Kapitaniyen-Mezozoyik[1] 
P. delaharpeae, National Museum of Nature and Science, Tokyo, Japonya
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Klad:Therapsida
Klad:Cynodontia
Familya:Procynosuchidae
Cins:Procynosuchus
Broom, 1937
Türler
  • P. delaharpeae
  • P. vladimirense
Sinonimler
  • Cyrbasiodon (Broom, 1931)
  • Parathrinaxodon (Parrington, 1936)
Boyut karşılaştırması

Procynosuchus (Yunanca: "Ön köpek timsahı"), Geç Permiyen'den soyu tükenmiş bir sinodont cinsidir. En erken ve en bazal sinodont biri olarak kabul edilir. 60 cm (2 ft) uzunluğundaydı ve yarı suda yaşayan bir yaşam tarzına adapte olmuş gibi görünüyor.

Procynosuchus'un kalıntıları, Rusya,[1] Almanya, Zambiya ve Güney Afrika'da bulundu.[2]

Paleobiyoloji

P. delaharpeae restorasyonu

En eski sinodontlardan biri olan Procynosuchus, birçok ilkel özelliğe sahiptir, ancak aynı zamanda onu diğer tüm erken therapsidlerden ayıran özelliklere de sahiptir. Bu özelliklerden bazıları, yarı suda yaşayan bir yaşam tarzı için uyarlamalar olarak yorumlanmıştır. Örneğin, omurların geniş zigapofizleri, yüksek derecede yanal esnekliğe izin verir ve Procynosuchus, suda yüzmek için köşeli hareket veya yılanbalığı benzeri dalgalanma kullanmış olabilir.

Procynosuchus'un kuyruğu da bir sinodont için alışılmadık derecede uzundur. Uzun hemal kemerler, su içinde daha fazla itme için kuyruğa geniş bir yanal yüzey alanı verirdi. Nispeten düz ayak kemikleri, ayaklar kürek gibi kullanılmış olabileceğinden, yüzmeye bir adaptasyon olmuş olabilir. Uyluk kemiğindeki çıkıntılar, uzuvlarla yapılan yüzme sırasında bacağı stabilize edebilen güçlü fleksör kasların bir göstergesidir. Uyluk suda geri çekildiğinde, alt bacak öne eğilme eğilimindedir. Güçlü fleksör kaslar, alt bacağı femurla birlikte geri çekerek, yüzmek için gereken güçlü geriye doğru itmeyi sağlardı.[3]

Keşif

Model (sağda)

Procynosuchus, 1937'de Güney Afrikalı paleontolog Robert Broom tarafından adlandırıldı. Broom, 1931'de sinodont Cyrbasiodon'u da adlandırdı. Bir başka cins, Parathrinaxodon, 1936'da Parrington tarafından tanımlandı. Bu cinsler, aynı hayvanı temsil ettikleri için şimdi Procynosuchus'un eşanlamlıları olarak kabul ediliyor. Uluslararası Zoolojik Adlandırma Koduna (ICZN) göre, bu iki isim daha önce tanımlandıkları için Procynosuchus'a göre önceliklidir. Cyrbasiodon ve Parathrinaxodon isimleri, tanımlandıklarından sonra nadiren kullanılırken, Procynosuchus adı o zamandan beri bilimsel literatürde yaygınlaştı. 2009 yılında ICZN'ye getirilen bir davada, bazı bilim adamları Procynosuchus'un bir nomen conservandum veya korunmuş isim olması gerektiğini öne sürerek Cyrbasiodon ve Parathrinaxodon nomina reda veya reddedilen isimler yaptı.[4] 2010 yılında, ICZN, Procynosuchus'u resmi olarak bir nomen conconservandum yaptı.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b "Procynosuchus". paleobiodb.org. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  2. ^ T. S. Kemp: The Origin and Evolution of Mammals Oxford University Press, 2005. 0-19-850760-7
  3. ^ Kemp (1980). "The primitive cynodont Procynosuchus: structure, function and evolution of the postcranial skeleton" (PDF). Philosophical Transactions of the Royal Society B. 288 (1027): 217-258. doi:10.1098/rstb.1980.0001. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  4. ^ Kammerer (2009). "Procynosuchus Broom, 1937 (Therapsida, Cynodontia): proposed precedence over Cyrbasiodon Broom, 1931 and Parathrinaxodon Parrington, 1936". Bulletin of Zoological Nomenclature. 66 (4): 64-69. ISSN 0007-5167. 11 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  5. ^ ICZN (2010). "OPINION 2264 (Case 3431) Procynosuchus Broom, 1937 (Therapsida, Cynodontia): generic name conserved". Bulletin of Zoological Nomenclature. 37 (4): 348-349. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Böcek</span> eklembacaklılar sınıfı

Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

<i>Streptopelia</i>

Streptopelia, Columbinae altfamilyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">İskelet</span> vücudun destek yapısını oluşturan kısmı

İskelet, çoğu hayvanın vücudunu destekleyen yapısal çerçevedir. Farklı iskelet türleri vardır: bir organizmanın vücut şekline yapısal destek sağlayan sert bir dış kabuk olan dış iskelet; organların ve yumuşak dokuların bağlı olduğu iç sert bir çerçeve olan iç iskelet; ve vücut sıvılarının basıncı ile desteklenen esnek bir iç yapı olan hidroskelet.

<i>Su aygırı</i> su hayvanı

Su aygırı veya Hipopotam, çift toynaklılar (Artiodacyla) takımının su aygırıgiller (Hippopotamidae) familyasından, geviş getirmeyen, iri gövdeli otçul bir memeli. Bu familyanın diğer mevcut türü ormanda yaşayan cüce suaygırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pars</span> Kedigiller familyasından bir büyük kedi türü

Pars veya leopar kedigiller (Felidae) familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biridir. Önceleri parsın, aslan ve panterin melezi olduğu düşünülüyordu. Leopar ismi de Latince Leo (aslan) ile panter manasında kullanılan Pard kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. İlk doğa bilimciler leopar ve panterleri renkleriyle değil de panterin daha uzun olan kuyruğunu dikkate alarak kuyruk uzunluklarıyla ayırmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ayak</span> hareket etmek için kullanılan biyolojik organ

Ayak, birçok omurgalıda bulunan anatomik bir yapıdır. Ağırlık taşıyan ve hareket etmeye olanak sağlayan bir uzvun terminal kısmıdır. Ayakları olan birçok hayvanda, ayak, bacağın terminal kısmında, genellikle pençeler veya tırnaklar da dahil olmak üzere bir veya daha fazla segment veya kemikten oluşan ayrı bir organdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazsılar</span>

Kazsılar, kuşlar sınıfına ait, ördekler, kazlar ve kuğuları kapsayan bir takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Terapsit</span> yaşayan tek sinapsidler olan memelileri ve soyu tükenmiş akrabalarını içeren sinapsid kladı

Terapsitler (Therapsida), memelileri ve soyu tükenmiş akrabalarını içeren, gelişmiş bir sinapsit kladıdır. Başka bir deyişle terapsitler, Sinapsida'nın hayatta kalan tek sınıfı olan memelilerin tümünü ve onların soyu tükenmiş akrabalarını içeren sphenacodont grubudur. Ancak bu isim, daha çok memeli olmayan terapsitler için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Balinaların evrimi</span> Eosen devrinin başında sucul hayata adapte olmaya başlayan mezonikid benzeri çift toynaklıların evrimsel süreci

Balinaların evriminin, Hindistan alt kıtasında 50 milyon yıl önce çift toynaklılardan başladığı ve en az 15 milyon yıllık bir süre boyunca ilerleyip günümüz dişli ve dişsiz balina gruplarını oluşturduğu düşünülmektedir. Balinalar, çift toynaklılar takımına ait, tamamen suda yaşayan deniz memelileridir ve yaklaşık 50-55 milyon yıl önce diğer çift toynaklılardan kopmuşlardır. Birçok analiz, balinaların Eosen veya daha öncesinde evrimleştikleri ve su aygırları ile nispeten yakın – diğer çift toynaklılara göre – bir ortak ataya sahip olmaları gerektiğini göstermiştir. Memeli olarak, hava solumak için yüzeye çıkarlar; yüzgeçlerinde 5 parmak kemiği vardır; yavrularını emzirirler. Tamamen suda yaşamalarına rağmen, karasal atalarından gelen birçok iskelet özelliğini korumuşlardır. 1970'lerin sonlarında Pakistan'da yapılan araştırmalar, deniz memelilerinin karadan denize geçişindeki çeşitli aşamaları ortaya çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Serbest Kolhis</span>

Serbest Kolhis veya Lazuri stili, Gürcistan'a özgü bir yüzme stilinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Holotip</span>

Bir holotip, türlerin resmi olarak tanımlandığı zaman kullanıldığı bilinen bir organizmanın tek bir fiziksel örneğidir. Ya bu tür fiziksel bir örnek ya da bunlardan bir tanesidir; ancak açıkça holotip olarak belirtilmiştir. Uluslararası Zoolojik İsimlendirme Kanunu (ICZN) uyarınca, bir holotip çeşitli isim taşıyan türlerden biridir. Algler, mantarlar ve bitkiler (ICN) ve ICZN için Uluslararası İsimlendirme Kanunu'nda türlerin tanımları niyet bakımından benzerdir ancak terminoloji veya temel kavramda aynı değildir.

<span class="mw-page-title-main">Archaeoceti</span> arkaik balinaları içeren bir taksonomik grup

Archaeoceti veya arkaik balinalar, Erken Eosen ila Geç Oligosen dönemleri arasında yaşamış, parafiletik bir ilkel balina kladıdır. En erken balina radyasyonunu temsil eden bu balinalar, balina evrimindeki ilk ikiyaşamlı (amfibi) aşamaları içerir; bu nedenle Archeoceti, çağdaş balina grupları olan Mysticeti ve Odontoceti'nin de atalarıdır. Bu ilk evrimsel radyasyon, Hindistan ve Asya'yı ayıran sığ sularda meydana geldi (Eosen); su yaşamına iyi uyarlanmış türlerin çeşitlenmesi ve çağdaş balinaların en erken örneklerinin görülmeye başlanması ise Oligosen'e dayanır.

<i>Ambulocetus</i> soyu tükenmiş arkaik balina

Ambulocetus, Erken Eosen'de Kuzey Pakistan'da yaşamış bir arkaik balina cinsi. Cins, 1994 yılında tanımlanan, kalıntıları yaklaşık 47.5 milyon yıllık olan Ambulocetus natans tip türü ile bilinir. Ambulocetus, Pakicetus ve Himalayacetus'dan sonra, bilinen en eski balinalardandır.

<i>Kutchicetus</i> tarih öncesi balina cinsi

Kutchicetus, Orta Eosen'de Batı Hindistan'da yaşamış bir arkaik balina cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Sinodont</span> memelileri ve soyu tükenmiş akrabalarını içeren therapsid kladı

Sinodontlar veya Cynodontia, ilk olarak Geç Permiyen'de ortaya çıkan ve Permiyen-Triyas yok oluşu olayından sonra geniş ölçüde çeşitlenen bir terapsit grubudur. Sinodontlar, etoburluk ve otçulluk dahil olmak üzere çok çeşitli yaşam tarzlarına sahipti. Geç Triyas sırasında ortaya çıkmış olan probainognatiyen sinodontlar (Probainognathia), oldukça gelişmişlerdir ve hâla yaşayan sinodontlar olan memelileri içerirler. Diğer tüm sinodont soyları yok olmuştur. Bilinen son memeli olmayan sinodont grubu olan Tritylodontidae'nin son kalıntılarına Erken Kretase'de rastlanmıştır.

<i>Anomodontia</i> otçul terapsid kladı

Anomodontlar (Anomodontia), çeşitli kriterlere göre therapsidlerin en başarılı grubu, Permiyen döneminin son derece uzmanlaşmış otçul canlılarıydı. 40'tan fazla cins ile oldukça fazla takson içerirler ve bu sayı özellikle Rus ve Çin materyallerinin tanımlarından dolayı düzenli olarak artmaktadır. Geç Permiyen döneminde, bunlar, meydana geldikleri tüm fosil taşıyan bölgelerde en çok sayıda bireysel therapsid örneğiydiler ve karasal ekosistemde bol, genellikle sürüler halinde yaşayan birincil tüketiciler olarak, günümüzün toynaklı memelileriyle karşılaştırılabilir bir ekolojik rol işgal etmiş olmalılar. Antarktika ve Avustralya da dahil olmak üzere tüm kıtalarda henüz bulunan tek therapsidler – soylarının devamı olanlar hariç – olarak dünya çapında bir dağılıma sahiptiler.

<i>Basilosaurus</i> arkaik balina cinsi

Basilosaurus, küçük arka ayaklara sahip bir Orta Eosen arkaik balinasıdır. Modern balinalarınki gibi küçük pelvis, omur sütununa olan bağlantısını kaybetmiştir. Ön ayakları da küçüktür ve sadece dalgalı yüzmenin kontrolünde işlev görebilirdi. Bu yüzden, Basilosaurus, bir balina kuyruğuna sahip olmalıdır ve kendisi ile birlikte modern deniz memelilerinin hareket tarzı nihayet evrimleşmişti. Basilosaurus fosilleri; ABD, Fas, Pakistan, Ürdün, Tunus ve Mısır'da bulundu.

<i>Dimetrodon</i> tarih öncesi sinapsid cinsi

Dimetrodon, Permiyen döneminde yaşamış bir bazal sinapsid. Dimetrodon yeryüzünün ilk kara yırtıcılarından biriydi ve güçlü bir çenesi, hançer gibi dişleri olan uzun ve dar bir kafatasına sahipti.

<i>Tulerpeton</i> ilkel dört üyeli cinsi

Tulerpeton, Rusya'nın Tula Bölgesi'nde Andreyevka adlı bir bölgede bulunan bir fosilden bilinen, Devoniyen dört uzuvlu omurgalıların soyu tükenmiş bir cinsidir. Bu cins ve yakından ilişkili Acanthostega ile Ichthyostega, en eski tetrapodları temsil eder.

<i>Mini scule</i> Amphibia türü

Mini scule, Madagaskar'a özgü olan ve 2019'da tanımlanan bir mikrohylid kurbağa türüdür. Türün bilimsel adı, boyutuna atıfta bulunarak "miniscule" kelimesine yapılan bir kelime oyunudur. Çok küçük olup burun-kıç mesafesi 8,4 ila 10,8 mm ölçülerine sahiptir. Türün alt kısmında uyluğunun arkası ile kasığı kahverengi bir renge sahipken kahverengi beneklerin yer aldığı gövdesinin üst kısmındaki kafanın bir kısmı koyu kahve olup tür, kırmızı bir irise sahiptir. Sainte Luce Koruma Alanında bulunan Yarı kalıcı su kütlelerinin yakınlarındaki derin yaprak döküntülerinde yaşadıkları bilinmektedir. Mandena, Vohimena dağları, Güney Anosy Dağları ve Tsitongambarika'daki kurbağa örnekleri de bu türden olabilir. Mini cinsindeki diğer türler gibi, bilimsel adındaki kelime oyunu nedeniyle ilk tanımlandığında medyanın ilgisini çekmiştir.