İçeriğe atla

Prizren coğrafyası

Prizren şehri.

Prizren, Kosova'nın[a] güney kesiminde Şar Dağları'nın eteklerinde yer almaktadır. Belediyenin Arnavutluk ve Makedonya Cumhuriyeti ile sınırı bulunmaktadır.[1]

Coğrafi özellikler

Malet e Sharrit nga Radoniqi

640 km2 yüzölçümüne sahip Prizren Belediyesi (Kosova yüzeyinin %5,94'ü)[2] Kosova'nın güneybatısında yer alır ve 110.000'i Prizren'in yerel sakini olan 220.776 nüfusa ev sahipliği yapan 76 yerleşim yerine sahiptir.[3]

Prizren belediyesinin en kalabalık köyleri şunlardır:[4]

  • Zhur/Žur (nüfus: 5,909)
  • Korishë/Koriš (nüfus: 5,279)
  • Gjonaj/Gonj (nüfus: 4,818)

Prizren'in coğrafi ve bölgesel konumu, Kosova ve Dukagjini bölgesi ile ilgili konumunun analizi ile en iyi şekilde incelenebilir. Kosova, Kosova ve Dukagjini bölgelerini kapsar.

Prizren Belediyesi'nin coğrafi konumu, bölgesel ve zengin doğal kaynakları, kültürel eserlerinini tarihi zenginliği turizminin gelişiminin temelini oluşturmaktadır.[2] Prizren, Şar Dağları boyunca ve Lumbardhi Nehri kıyısında yer alan eski bir yerleşimdir. Prizren topoğrafyası dalgalı bir yapıya sahiptir. Yükseklik, sınırlar içinde 300 ila 2.600 m arasında değişmektedir. Şehir merkezi düz arazilerde yayılmışken, batıda özellikle doğu tarafında engebeli bir topoğrafya görülmektedir.

Prizren'deki ormanlık alanlar endemik bitki türleri, özellikle Bosna çamı açısından zengindir.[2] Şar Dağları Millî Parkı'ndaki ormanlık alanlar doğal zenginlikleri ile bilinmektedir. Prizren Belediyesi'nin toplam alanı 63.986 ha'dır. Bu alanın %53'ünü tarım arazileri, %39'unu ormanlık alanlar ve %8'ini diğer alanlar oluşturmaktadır.

Hidrografi

Kosova topraklarında düşen toplam yağış miktarı, Dukagjini bölgesinde m2'ye yaklaşık 800 mm, Kosova'da ise m2'ye yaklaşık 600 mm civarındadır. Nehirlerde yağışların yaklaşık %40'ı akarken, yaklaşık %60'ı buharlaşır. Nehirlere akan su miktarı sonbaharın sonlarında ve ilkbaharda daha fazla, yazın ve kışın daha düşüktür. Drini i Bardhe'ye akan maksimum ve minimum su miktarı arasındaki oran 8:1'dir.[5]

Şar Doğu Arnavut Alplerinden gelen nehirlerdeki maksimum su akışı, bazen bu bölgelerde birkaç gün boyunca kesintisiz yağışların olduğu sonbaharın sonlarında (Kasım ve Aralık) gerçekleşir. Diğer zamanlar uzun ve kurak yaz nedeniyle, seyrek sonbahar yağışları ile bu nehirlerde fazla su akışı görülmez, dağlardaki yer altı su kaynakları yeterince beslenmez.[5]

Drini ben bardhe
Nehrin Adı [6]Km cinsinden uzunluk Km² cinsinden yüzey
Drini i Bardhe / Beli Drim122 4.622
Sitnica 90 2.873
Lumëbardhi i Pejës62 4.249
Morava e Binqës / Binačka Morava 60 1.552
Lepenci / Lepenac 53 6.790
Erenik51 5.103
Ibri / Ibar 42 1.155
Lumëbardhi i Prizrenit / Prizrenska Bistrica 31 2.626

Nehirler ve nehir havzaları

Kosova su yollarının hidrografisi dört nehir havzasına bölünmüştür:[6]

Prizren'deki en uzun ve en önemli nehir Drini i Bardhe'dir (122 km),[2] Prizren Lumëbardhi ise 31 km uzunluğa ulaşır ve daha kısadır.[7] Tüm nehirler Drini i Bardhe nehrine akar. Drini i Bardhe'nin dallarının ortalama uzunluğu 45,8 km'dir.

Prizren'in merkezi boyunca 35 km uzunluğundaki Lumbardhi Nehri geçer.

37 km uzunluğundaki Toplluha/Topluga Nehri, en büyük sel riskine sahip nehir olarak ilan edildi.[2]







Nehir Akışı[7]

  Karadeniz Havzası (%50.7)
  Adriyatik Havzası (%43.5)

Havzalar

Kosova topraklarının çoğu Karadeniz havzasına, biraz daha küçük olan bir kısmı Adriyatik Denizi havzasına, geri kalan kısmı ise Ege Denizi havzasına aittir.[5]

  • Karadeniz havzalarına akan nehirler: Sitnica, Ibri/Ibar, Drenica, Llapi/Lab, Morava e Binçes/Binačka Morava ve Krivareka'dır.
  • Adriyatik Denizi havzasına akan nehirler şunlardır: Istočka Bistrica nehrinin kolları olan Drini i Bardhe, Pećka Bistrica, Dečanska Bistrica, Erenik, Prizren Nehri/Prizrenska Bistrica, Toplluha/Topluga, Mirusha, Klina ve Plava Nehri, Restelica.
  • Ege Denizi havzalarına akan nehirler şunlardır: Lepenci ve Nerodimka.

Karadeniz havzasına ait alanlar daha geniş alana sahip olmasına rağmen, Adriyatik Denizi havzasının nehirleri büyük miktarda su taşıma kapasitesine sahiptir, çünkü Drini i Bardhe havzası yüksek dağlarına kış mevsiminde düşen karların bahar aylarında erimesi nedeniyle daha fazla su taşır.[5]

Sınırlar

Prizren, Yakova, Rahofça, Ştırpçe, Suvareka, Dragaş gibi belediyelerle ve Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile sınır komşusudur. Prizren bölgesi yaklaşık 400 metre yükseklikte yer alır ve Şar Dağları gibi bazı bölgelerde yükseklik deniz seviyesinden 2000 m yüksekliğe ulaşır.[3] Bölgenin hemen hemen tüm tarafları yüksek dağlarla çevrilidir ve birbirinden açık bir şekilde ayrılmış sıradağlar görülür. Dukagjini ve Kosova bölgeleri Balkanların orta kesiminde yer almaktadır.

Prizren belediyesi kuzeyde Suvareka/Suva Reka ve Rahofça/Orahovac belediyeleri, güneyinde Dragaş, doğuda Shtërrpcë/Štrpce ve batıda Arnavutluk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur. Prizren, Avrupa karayolu ağının üzerinde yer almaktadır. Pek çok trafik rotası kendi bölgesinden geçer.

Bununla birlikte, doğal yatkınlıklar komşu bölgelerle daha uzak bağlantı kurmak için elverişli fırsatlar sağlarken, Prizren, daha verimli bağlantıları ve Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve diğer ülkelerle entegrasyon sağlayarak hem turistik açıdan hem de nakliye açısından çok daha iyi bir konuma gelmeye başlamıştır.

Prevalla Bölgesindeki Dağlar

İklim

Şehrin iklimi son derece çeşitlidir. Akdeniz ikliminin ve çok sıcak yazların etkisiyle alçak bölgelerde mahsuller, Güneydoğu Avrupa'da tarımsal mahsuller için eşsiz avantajları olan üzüm asmaları, meyve ve sebzeler ile ilk sırada yer almaktadır.

Kırsal bölgelerde Alp iklimi hakimdir, çünkü Haziran ayına kadar çukur alanlarda; yaz ortasında dağların tepelerinin bazı kısımlarında kar örtüsü görülür. Bu değişik iklim koşulları, doğal zenginlik ve diğer kaynaklar için ön koşullar sağlar, örneğin:

  • Su açısından bakıldığında bölgedeki en zengin kasabalardan biridir.
  • Konumu, Avusturya, Slovenya, İsviçre modeline dayalı olarak tarımsal mahsuller, hayvancılık, endüstriyel gıda ve turizmin geliştirilmesi için tüm ön koşulları oluşturmaktadır.
  • Prizren üzerinden Balkanların orta kesimini Adriyatik Denizi ile birleştiren en kısa yolu oluşturmaktadır.

Tarihsel koşullar

Önceki dönemlerdeki tarihi koşullar, büyük trafik merkezlerine göre çok iyi bir konumda değildi. Ayrıca Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya gibi komşu bölgelere yeterince açık olmaması, Prizren'in pedolojik zemin kompozisyonundan, Akdeniz ikliminin iklim şartlarından ve tarımın gelişmesi için hidrolojik şartlardan ve turizmin gelişmesi için doğal koşullardan sahip olduğu avantajları ve rekreasyonel faaliyetleri kullanmamasına neden oldu. Bütün bunlar Prizren'in ekonomik yapısını etkiledi.[3] Kosova Mekansal Planı'na göre Prizren, antik değerler, eğitim, ticaret, turizm, tarım, hafif gıda üretimi, tekstil, ilaç endüstrisi gibi kültürel, tarihi ve çekici kalkınma faaliyetlerini içeren bir şehir müzesi olarak bilinmektedir.[2]

Fotoğraf galerisi

Notlar

  1. ^ Kosova, Kosova Cumhuriyeti ile Sırbistan Cumhuriyeti arasındaki toprak anlaşmazlığının konusudur. Kosova Cumhuriyeti tek taraflı olarak 17 Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan etti ancak Sırbistan, Kosova'yı kendi egemenliğinin bir parçası olarak kabul etmeye devam ediyor. İki hükûmet, Brüksel Anlaşması'nın bir parçası olarak 2013'te ilişkileri normalleştirmeye başladı. Kosova, Birleşmiş Milletler üyesi 193 devletin 97'si tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmış durumdadır. Toplamda, BM üyesi 112 devlet Kosova'yı bir noktada tanıdı ancak bunlardan 15'i daha sonra tanımalarını geri çekti.

Kaynakça

  1. ^ The Albanians: A Modern History. I.B.Tauris. 1999. s. 97. ISBN 978-1-86064-541-9. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  2. ^ a b c d e f "Archived copy". 2 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2014. 
  3. ^ a b c "Archived copy". 17 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2014. 
  4. ^ "Kosovo censuses". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2017. 
  5. ^ a b c d "Archived copy". 3 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2014. 
  6. ^ a b "Report" (PDF). www.ammk-rks.net. 26 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  7. ^ a b "Data" (PDF). www.ammk-rks.net. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.

<span class="mw-page-title-main">Meriç</span> Balkanlarda nehir

Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Asi Nehri</span> Nehir

Asi Nehri, Lübnan'daki Bikâ Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye'nin Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 556 km olup, 366 km Suriye'de, 98 km Türkiye'de, 40 km Lübnan'dadır. 52 km'si Türkiye-Suriye sınırını oluşturur. Antakya ile Akdeniz'e doğal su yolu bağlanmış olan Asi Nehri'nin ortalama su debisi 30 m³/sn dir. Kış mevsimi ile ilkbaharda taşkınlar nedeniyle pek çok su baskını yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şar Dağları</span> Doğu Balkan Yarımadasındaki dağ silsilesi

Şar Dağları. Kosova ile Kuzey Makedonya devletlerinin sınırları boyunca uzanan dağ silsilesidir.

<span class="mw-page-title-main">İbre Nehri</span>

İbre Nehri, Kosova, Sırbistan ve Karadağ'dan geçen akarsu.

<span class="mw-page-title-main">Kara Drin</span>

Kara Drin veya Kara Dirin, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’ta akan bir nehir. Drin nehrinin iki kolundan biridir. Diğer kol Ak Drin’dir.

<span class="mw-page-title-main">Drin</span>

Drin Arnavutluk'ta akan bir nehirdir. Nehrin iki kolu vardır. Ak Drin ve Kara Drin.

<span class="mw-page-title-main">Ak Drin</span> Kosova ve Arnavutlukta bulunan bir nehir

Ak Drin veya Ak Dirin, Kosova ve Arnavutluk’un kuzeyinde akan bir nehirdir. Drin nehrinin iki kolundan biridir. Diğer kol Kara Drin’dir.

<span class="mw-page-title-main">Bistriça Nehri</span>

Bistriça veya Akdere, Kosova'nın güneybatısındaki bir nehir koludur. Geçtiği en büyük ve meşhur şehir Prizren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Erenik</span> Kosovada bir nehir

Erenik, Kosova’da bir nehirdir.

Kosova taşıt plaka kodları, Kosova Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından verilen taşıt plaka kodlarıdır. Kosova’nın yeni taşıt plakaları, 6 Aralık 2010 tarihinde tanıtılmıştır. 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren Kosova’nın kuzeyindeki eski Sırbistan taşıt plakaları, UNMIK plakalarıyla değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kol (akarsu)</span>

Kol, daha büyük bir nehre veya göle akan bir akarsudur. Bir kol doğrudan bir denize veya okyanusa akmaz. Kollar ve ana akım nehirleri, yüzey ve yeraltı sularının çevresindeki drenaj havzasına boşalarak suyu okyanusa doğru yönlendirir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da turizm</span>

Kosova, güneydoğu Avrupa'da yer alan bir Balkan ülkesidir. Balkanlar'daki merkezi konumuyla, orta ve güney Avrupa, Adriyatik Denizi ve Karadeniz arasındaki bağlantıda halka görevi görmektedir. Kosova'da turizm, İliryalılar, Dardaniler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Sırbistan Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait arkeolojik miras, geleneksel Arnavut ve Sırp mutfağı, mimari, dini miras, gelenekler ve doğal manzaralarla nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın biyoçeşitliliği</span>

Kosova jeoloji ve hidroloji ile birlikte iklim tarafından belirlenen çeşitli biyoçeşitlilik ve çeşitli ekosistemlerin ve habitatların bolluğu ile karakterizedir. Ağırlıklı olarak dağlık alanlardan oluşur. Batıda Karadağ, kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneydoğuda Kuzey Makedonya ve güneybatıda Arnavutluk ile sınırlanır ve Balkan Yarımadası'nın merkezinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Luma Muharebesi</span> Birinci Balkan Savaşı Muharebesi

Luma Muharebesi, Arnavutlar arasında Lumë Ayaklanması olarak da bilinir, Sırplara karşı Lumë'de Osmanlı Arnavutluk bölgesinde yerel Arnavut halkın Sırplara karşı Birinci Balkan Savaşı sırasında girdikleri bir seri çatışmalardır. Sırplar Adriyatik Denizi'ne çıkmayı beklerken beklenmedik şekilde Osmanlı yandaşı olan veya olmayan yerel Arnavut halkın birlik olup direnmesi ile karşılaşmışlardır. Kendilerinin ummadığı şekilde Sırp 3. Ordusu birlikleri kendilerinden sayıca az olan Arnavut milislerce yenilgiye uğratılmış ve bu durum ayrıca batıya hareketlerini de geciktirmiştir. Bu durum 28 Kasım 1912'de zorunluluktan veya değil Osmanlı'ya karşı bağımsızlık ilan edecek Arnavutluk Devleti'ne savunmasını örgütlemek ve Sırbistan, Yunanistan, Karadağ'a direnmek için zaman kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ coğrafyası</span>

Karadağ güneybatı Balkanlar'da küçük, dağlık bir ülkedir. Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Adriyatik Denizi ile sınır komşusudur. 13.812 km 2 alanı ile küçük bir ülke olarak görülmesine rağmen arazi konfigürasyonu açısından çeşitlilik arz etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'daki Roma mirası</span>

Kosova'daki Roma mirası alanları, bu bölgedeki Roma dönemini yansıtan çok sayıda maddi ve manevi kültür anıtını temsil etmektedir. Bunlar arasında, daha sık görülen plastik anıtlar gibi sanatın gelişimini temsil edenler özel bir yere sahiptir ve aynı zamanda önemli bir yere sahiptir, çünkü kabartma figürlerin sunumu ve çok sayıda yazıt ile bize bu dönem için yeterince konuşurlar.