İçeriğe atla

Priscilla Duffield

Priscilla Duffield
Los Alamos kimliği fotoğrafı
DoğumPriscilla Greene
8 Nisan 1918(1918-04-08)
Berkeley, Kaliforniya
Ölüm21 Temmuz 2009 (91 yaşında)
Norwood, Colorado
MilliyetAmerikan
MeslekSekreter
Tanınma nedeniManhattan Projesi

Priscilla Duffield (d. 8 Nisan 1918 – ö. 21 Temmuz 2009, kızlık soyadı Greene), II. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi üzerinde çalıştı. Radyasyon Laboratuvarı'nda Ernest O. Lawrence'ın ve Los Alamos Laboratuvarı'nda J. Robert Oppenheimer'ın sekreterliğini yaptı. Savaştan sonra ise Scripps Oşinografi Enstitüsü ve Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı müdürlerinin yönetici asistanlığını yaptı.

Kaliforniya Üniversitesi'nden siyaset bilimi diploması alıp mezun olan Priscilla Greene, Şubat 1942'de Lawrence için ve ardından aynı yılın sonlarında Oppenheimer için çalışmaya başladı. Mart 1943'te Santa Fe, New Mexico'ya geldi ve Los Alamos Laboratuvarı'nın ofisini kurdu. Los Alamos'ta ofis müdürü oldu, ziyaretçileri karşıladı, telefonlara cevap verdi, seyahat planlamaları yaptı, güvenlik geçişlerini ve konaklamaları ayarladı ve telefon görüşmelerinin notlarını aldı. Eylül 1943'te Los Alamos laboratuvarında çalışan kimyager Robert B. Duffield ile evlendi ve soyadını Greene'den Duffield olarak değiştirdi.

Savaş sonrası yıllarda Duffield, Scripps Oşinografi Enstitüsü'nün müdürü Roger Revelle'in sekreteri ve yönetici asistanıydı. Kasım 1967'de Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nın kurucu müdürü Robert R. Wilson'un sekreteri ve yönetici asistanı oldu ve bir kez daha yeni bir tesiste yeni bir bilimsel laboratuvarın kurulmasına yardımcı oldu. Daha sonraki yaşamında Colorado'ya taşındı ve burada Uncompahgre Tıp Kliniği'nin yönetim kurulunda görev yaptı.

İlk yılları

Priscilla Greene, 8 Nisan 1918'de Berkeley, Kaliforniya'da doğdu ve Corning, Kaliforniya'da büyüdü.[1] Kaliforniya Üniversitesi'ne girdi ve buradan siyaset bilimi alanında diploma aldı. Mezun olduktan sonra, New York ve Avrupa'da eğitim gördü ve seyahat etti, ardından Berkeley'e döndü ve burada Radyasyon Laboratuvarı müdürü Ernest O. Lawrence'ın sekreteri olarak işe başladı. Kaliforniya Üniversitesi,[2] Şubat 1942'de,[3] Glenn Seaborg ile evlenmek için ayrılan Helen Griggs'in yerine geçti.[4]

Manhattan Projesi

J. Robert Oppenheimer, II. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi için nükleer silah tasarımı üzerinde çalışırken, Lawrence kendisi için tam zamanlı olarak çalışan Green'i, Oppenheimer'a sekreterlik yapması için geçici olarak ona verdi.[5] Daha sonra şöyle hatırladı: "Robert seyahatten döndüğünde ve bana çok güzel bir yere gittiğini söylediğinde, tek söyleyebildiğim 'beni de götür!' oldu." diye hatırladı daha sonra.[2] Lawrence gönülsüzce de olsa onun gitmesine izin verdi.[4] Hemen Oppenheimer için tam zamanlı olarak çalışmaya başladı ve Kasım 1942'de izinli olan bir fizik profesörünün boşta olan ofisini devraldı.[3]

Greene, Oppenheimer'ın oğlu Peter ve hemşiresiyle birlikte 18 Mart 1943'te Santa Fe, New Mexico'ya geldi.[5] Los Alamos, New Mexico hakkında şunları söyledi: "oldukça berbat bir yerdi. Rüzgârlı, tozlu, soğuk, karlıydı... ve hiçbir şey bitmemişti."[6] "Her şey şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde bir araya getirildi... (ama) muhteşem bir şey yok. Her yerde bitmemiş binalar, çamur ve kamyonlar vardı."[2] Los Alamos'a telefon hattı olmadığı için ofis ilk olarak Santa Fe'deki 109 East Palace'ta kuruldu.[7] Herhangi bir satın alma sistemi de yoktu, bu yüzden kendi parasıyla Santa Fe'den bir daktilo satın aldı. Savaşın geri kalanını bunun karşılığını almaya çalışarak geçirecekti.[8]

Ofis Los Alamos'a taşındığında Greene ofis müdürü oldu, ziyaretçileri selamladı ve telefonlara cevap verdi. Manhattan Projesi'nin yöneticisi Tuğgeneral Leslie R. Groves Jr.'ın ona hattan çekilmesini söylemesi dışında, Oppenheimer'ın tüm telefon konuşmalarını dinliyor ve not alıyordu. Aynı zamanda Oppenheimer'ın yazışmalarını da daktilo ile kaydediyordu.[7] Yazılan çok sayıda belge "JRO:pg" ile bitiyordu.[9] Seyahat düzenlemelerini, güvenlik geçişlerini ve konaklamalarını o yönetmişti.[10] Alex Wellersten ise onun hakkında şunları kaydetti:

Oppenheimer, tüm bomba projesini kafasında tuttuğu için büyük itibar kazansa da, aslında müdürün ofisini yöneten ve onu düzenli tutan kişi Greene'di; telefon konuşmalarıyla ilgili notlar alan ve uzak yerlerle yazışmaları yöneten kişi Greene'di; Hayatında hiçbir şeyi başaramayan Oppenheimer'a kendisine verilen sayısız görevin üstesinden gelmesine yardım eden kişi Greene'di.[9]

Greene, projede çalışan kimyager Robert Duffield ile 5 Eylül 1943'te Dorothy McKibbin'in evinde düzenlenen bir törenle evlendi. McKibben, töreni yerel bir hakime yaptırdı ancak projenin güvenliği nedeniyle kendisinin soyadlarını bilmesine izin verilmedi. çift.[11] Greene'in projede teknisyen olarak çalışmak üzere işe aldığı erkek kardeşi DeMotte'nin gelini vermek üzere hazır bulunmasına ve konuklar arasında Robert Serber, Robert R. Wilson, Harold Agnew ve Katherine Oppenheimer'ın de bulunmasına rağmen hiçbir ailenin katılmasına da izin verilmedi. . Üç hafta sonra, nedimesi Marjorie Hall'un Hugh Bradner ile olan düğünü için herkes tekrar orada toplandı.[11]

Duffield hamile kaldığında çalışmayı bırakmak istedi ancak projenin talepleri o kadar büyüktü ki Oppenheimer onun isteklerini reddetmeye devam etti. Sonunda onun yerine Groves'un ofisinden Anne Wilson'ı işe aldı.[12]

Alıntılar

  1. ^ "Obituary Priscilla Duffield April 8, 1918 – July 21, 2009". The Watch. 30 Temmuz 2009. 22 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2014. 
  2. ^ a b c Vorenberg, Sue (29 Temmuz 2009). "Priscilla Duffield, 1918–2009: The 'right hand' to father of atomic bomb". The Santa Fe New Mexican. 20 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2014. 
  3. ^ a b Conant 2005, s. 23.
  4. ^ a b Childs 1968, ss. 340–341.
  5. ^ a b Smith & Weiner 1980, s. 242.
  6. ^ Hoddeson et al. 1993, s. 62.
  7. ^ a b Howes & Herzenberg 1999, s. 159.
  8. ^ Hoddeson et al. 1993, s. 68.
  9. ^ a b Wellerstein, Alex (19 Haziran 2013). "The faces that made the Bomb". Bulletin of the Atomic Scientists. 3 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2014. 
  10. ^ Howes & Herzenberg 1999, s. 160.
  11. ^ a b Conant 2005, ss. 162–163.
  12. ^ Conant 2005, ss. 273–274.

Kaynakça

  • Childs, Herbert (1968). An American Genius: The Life of Ernest Orlando Lawrence, Father of the Cyclotron. E. P. Dutton. ISBN 978-0525054436. 
  • Conant, Jennet (2005). 109 East Palace: Robert Oppenheimer and the Secret City of Los AlamosÜcretsiz kayıt gerekli. New York: Simon & Schuster. ISBN 0-7432-5007-9. 
  • Howes, Ruth H.; Herzenberg, Caroline L. (1999). Their Day in the Sun: Women of the Manhattan Project. Philadelphia: Temple University. ISBN 978-0-585-38881-6. 
  • Hoddeson, Lillian; Henriksen, Paul W.; Meade, Roger A.; Westfall, Catherine L. (1993). Critical Assembly: A Technical History of Los Alamos During the Oppenheimer Years, 1943–1945Ücretsiz kayıt gerekli. New York: Cambridge University Press. ISBN 0-521-44132-3. 
  • Hoddeson, Lillian; Kolb, Adrienne W.; Westfall, Catherine (2008). Fermilab: Physics, the Frontier, and Megascience. Chicago: University of Chicago Press. ISBN 9780226346236. 
  • Smith, Alice Kimball; Weiner, Charles (1980). Robert Oppenheimer: Letters and recollections. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-8047-2620-5. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ernest Lawrence</span>

Ernest Orlando Lawrence,, 1939 yılında icadı siklotron ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış olan, Amerikalı nükleer fizikçi. Manhattan Projesi için yaptığı uranyum izotop ayırma üzerindeki çalışması, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı kuruluşundaki katkıları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Oppenheimer</span> Amerikalı teorik fizikçi (1904–1967)

Julius Robert Oppenheimer, Amerikalı teorik fizikçi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin Los Alamos Laboratuvarı direktörüydü. Kendisi genellikle "atom bombasının babası" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Luis Alvarez</span> Amerikalı fizikçi

Luis Walter Alvarez Amerikalı deneysel fizikçi, mucit ve 1968 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmış profesördür. Amerikan Fizik Dergisi “Luis Alvarez yirminci yüzyılın en başarılı ve üretici deneysel fizikçilerinden biriydi” yorumunu yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Manhattan Projesi</span> ilk atom bombasının üretilmesini içeren bir araştırma ve geliştirme projesi

Manhattan Projesi, II. Dünya Savaşı sırasında ilk nükleer silahların üretimini gerçekleştirmek için yürütülmüş bir araştırma ve geliştirme projesiydi. Proje, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Birleşik Krallık ve Kanada ile iş birliği içinde gerçekleştirildi. 1942'den 1946'ya kadar ABD Ordusu Mühendisler Birliği'nden Tümgeneral Leslie Groves'un projenin yöneticiliğini yaptı. Nükleer fizikçi Robert Oppenheimer da bombaları tasarlayan Los Alamos Laboratuvarı'nın yöneticisiydi. Projenin ismi, ilk karargah Manhattan'da olduğu için Manhattan Bölgesi olarak belirlendi; bu ad yavaş yavaş projenin resmi kod adı olan "Development of Substitute Materials"ın yerini aldı. Proje daha sonra İngilizlerin nükleer silah geliştirme projesi olan Tube Alloys'u da bünyesine kattı ve programı Office of Scientific Research and Development'den devraldı. Manhattan Projesi, en yoğun döneminde yaklaşık 130.000 kişiye istihdam sağladı ve yaklaşık 2 milyar ABD dolarına mal oldu. Bunun yüzde 80'inden fazlası fisil malzemeyi üreten tesisleri inşa etmek ve işletmek içindi. Araştırmalar ve bombanın üretimi, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Kanada'daki otuzdan fazla tesiste gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Herbert York</span> Amerikalı fizikçi (1921 – 2009)

Herbert Frank York, nükleer fizikçi. Birleşik Devletler hükûmeti birimleriyle ile bazı enstitülerde yöneticilik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Serber</span> Amerikalı fizikçi (1909 – 1997)

Robert Serber, Manhattan Projesi'nde görev almış Yahudi kökenli Amerikalı fizikçi. Serber'in projenin temel ilkeleri ve amaçları konulu dersleri bir kitap olarak basılmış ve The Los Alamos Primer adıyla anılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Wheeler</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2008)

John Archibald Wheeler, Amerikalı bir teorik fizikçidir. II. Dünya savaşından sonra genel görelilik kuramıyla ilgili birçok araştırması vardır. Wheeler ayrıca Niels Bohr ile Nükleer fisyon tepkimelerinin arkasındaki temel kuralları açıklamak için çalıştı. Gregory Breit ile birlikte Wheeler Breit-Wheeler süreci kavramını geliştirdi. Ayrıca popüler bir terim olan "kara delik" kavramını ortaya sürdü. Bunun yanı sıra "nötron moderatörü", "kuantum köpüğü", "solucandeliği", "it from bit" ve "bir elektron evreni" varsayımına katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fox Bacher</span> Amerikalı nükleer fizikçi

Robert Fox Bacher, Amerikalı nükleer fizikçi Loudonville, Ohio'da doğdu. Lisans eğitiimini ve doktorasını Michigan Üniversitesi'nde tamamladı. 1930'da Atomik Düzeyde Aşırı İnce Yapının Zeeman Efekti hakkındaki doktora tezini Samuel Goudsmit'in danışmanlığında yazdı. Mezuniyeti ardından, Caltech'te ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışmaya başladı, Columbia Üniversitesi'nin iş teklifini kabul etti. 1935'te, Hans Bethe ile beraber Cornell Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. Cornell'da Hans ile beraber kitabı Nuclear Physics. A: Stationary States of Nuclei (1936) üzerinde çalışmalara başladı. Bu kitap "Bethe'nin İncili" olarak bilinecek olan 3 kitabın ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Thin Man (nükleer bomba)</span>

Thin Man atom bombası, Amerika Birleşik Devletleri’nin Manhattan Projesi sırasında geliştirdiği, plütonyum top tipi silah olması önerilen atom bombası. Plütonyumun doğal bozunma hızı silah tipi bir tasarımda kullanmak için çok yüksek olduğundan gelişimi durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Norris Bradbury</span> Amerikalı fizikçi (1909 – 1997)

Norris Edwin Bradbury, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda 1945 ile 1970 yılları arasında görev yapmış Amerikan fizikçi. Robert Oppenheimer tarafından II. Dünya Savaşı sırasındaki Manhattan Projesi'nde başarılı olduğu için bu pozisyona seçilmiştir. Bradbury, Trinity denemelerinden sonuncusu olan "the Gadget"dan sorumluydu.

Henry Seth Neddermeyer, Amerikalı fizikçidir.

Katharine "Kay" Way, Nükleer Veri Projesi üzerine çalışmalarıyla tanınan Amerikan fizikçi. II. Dünya Savaşı sırasında Chicago'daki Metalurji Laboratuvarı'nda Manhattan Projesi üzerinde çalıştı. 1968 yılında Duke Üniversitesi'nde misafir doçent oldu.

<span class="mw-page-title-main">Donald Kerst</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 1993)

Donald William Kerst, Amerikalı fizikçi ve akademisyendir. Hızlandırıcı fiziği ve plazma fiziği üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jane Hamilton Hall</span> Amerikalı fizikçi

Jane Hamilton Hall, Amerikalı fizikçidir. II. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nde çalıştı. Savaştan sonra Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda çalışmaya devam etti ve Clementine nükleer reaktörünün yapımını ve işletmeye sokulmasını denetledi. 1958'de laboratuvarın müdür yardımcısı oldu. 1956'dan 1959'a kadar Atom Enerjisi Komisyonu Genel Danışma Komitesi sekreterliği yaptı ve 1966'dan 1972'ye kadar komite üyeliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">James Bryant Conant</span> Amerikalı kimyager (1893 – 1978)

James Bryant Conant, Amerikalı bir kimyager, Harvard Üniversitesi'nin dönüştürücü bir Başkanı ve Batı Almanya'daki ilk ABD Büyükelçisiydi. Conant, 1916'da Harvard'dan Kimya alanında doktora derecesi aldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında ABD Ordusu'nda, özellikle Lewisite olmak üzere zehirli gazların geliştirilmesi üzerinde çalıştı. 1919'da Harvard'da yardımcı doçent ve 1929'da Sheldon Emery Organik Kimya Profesörü oldu. Doğal ürünlerin, özellikle klorofilin fiziksel yapılarını araştırdı ve kimyasal denge ile kimyasal süreçlerin reaksiyon hızı arasındaki bazen karmaşık ilişkiyi keşfeden ilk kişilerden biriydi. oksihemoglobin biyokimyası üzerine çalıştı ve metemoglobinemi hastalığına dair fikir verdi, klorofilin yapısını açıklamaya yardımcı oldu ve modern asit-baz kimyası teorilerinin altında yatan önemli anlayışlara katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Myrtle Bachelder</span> Amerikalı kimyager (1908 – 1997)

Myrtle Bachelder tam adıyla Myrtle Claire Bachelder, Amerikalı kimyager, akademisyen, bilim insanı ve asker. Manhattan atom bombası projesi'ndeki gizli çalışmaları ve metal kimyasındaki tekniklerin geliştirilmesi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Waldman</span> Amerikalı fizikçi

Bernard Waldman, II. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima atom bombası görevinde atılan ilk bombanın patlamasını gözlemleyen ve görevde kameraman olarak görev yapan Amerikalı bir fizikçidir.

<i>Oppenheimer</i> (film) Christopher Nolanın yönettiği 2023 yapımı film

Oppenheimer, Christopher Nolan tarafından yazılan ve yönetilen 2023 yapımı bir epik biyografik gerilim filmidir. Kai Bird ve Martin J. Sherwin tarafından yazılan 2005 yapımı American Prometheus kitabından uyarlanan film, Manhattan Projesi'nde ilk nükleer silahın geliştirilmesinde büyük rol oynayan Amerikalı teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın hayatını konu almaktadır. Filmin başrolünde Cillian Murphy yer alırken, Emily Blunt Oppenheimer'ın eşi Katherine "Kitty" Oppenheimer, Matt Damon Oppenheimer'ın askerî sorumlusu Leslie Groves ve Robert Downey Jr. Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu'nun kıdemli üyesi Lewis Strauss rolündedir. Yardımcı oyuncu kadrosunun diğer üyeleri arasında Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey Affleck, Rami Malek ve Kenneth Branagh yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">John Henry Manley</span> Amerikalı fizikçi, Manhattan Projesinin grup lideri

John Henry Manley, Manhattan Projesi'nde ekip lideri olmadan önce Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde J. Robert Oppenheimer ile çalışan Amerikalı bir fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Project Y</span>

Project Y olarak da bilinen Los Alamos Laboratuvarı, Manhattan Projesi tarafından oluşturulan ve II. Dünya Savaşı sırasında Kaliforniya Üniversitesi tarafından işletilen gizli bir laboratuvardı. Laboratuvar kuruluş amacı, ilk atom bombalarını tasarlamak ve inşa etmekti. Robert Oppenheimer, 1943'te Norris Bradbury'nin yerine geçtiği Aralık 1945'e kadar görev yapan ilk yöneticiydi. Bilim insanlarının güvenliğini korurken çalışmalarını özgürce tartışabilmelerini sağlamak için laboratuvar New Mexico'nun ücra bir yerine yerleştirilmişti. Savaş zamanındaki laboratuvar, bir zamanlar Los Alamos Ranch School'un bir parçası olan binaları işgal ediyordu.