İçeriğe atla

Prince George, Britanya Kolumbiyası

Koordinatlar: 53°54′48.8″K 122°45′00.7″B / 53.913556°K 122.750194°B / 53.913556; -122.750194
Prince George (2011)

Prince George, Kanada'da Kuzey Britanya Kolombiyası'nın sonsuz ormanlarının içinde kurulan, 77.000 nüfus olan ve hızla büyüyen bir kenttir. Britanya Kolombiyası eyâletinin kuzey başkenti olarak bilinir.

Zorlu iklim koşulları ve göreceli izolasyonuna rağmen ya da belki de bu sebeple, Prince George kendine özgü yerel bir kültür ve karakter geliştirmiştir.

Geleneksel olarak kereste üretimi kentin ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. Kentin bölgesel anlamda önemli bir ticaret ve taşımacılık merkezi olmasının yanında yönetsel bir merkez olması, geleneksel endüstri kollarının yanında ekonominin çeşitlenmesini sağlamıştır.

Kanada'nın en genç üniversitesi olan Kuzey Britanya Kolombiyası Üniversitesi (UNBC) Prince George'da bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

  • Britanya Kolombiyası

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prince Rupert, Britanya Kolumbiyası</span> Kanadada belediye

Prince Rupert, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan bir kenttir. 15.302 nüfusuyla Britanya Kolumbiyası'nın kuzey kıyılarına açılan kara, hava ve su yolu bağlantısı işlevini görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Bağımsızlık Savaşı</span>

Amerikan Bağımsızlık Savaşı, 1775–1783 yılları arasında Büyük Britanya ve Kuzey Amerika'daki On Üç Koloni arasında geçen ve Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulmasıyla sonuçlanan savaştır. Amerikan Devrimi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Edmonton</span> Kanadada kent

Edmonton, Kanada'da, Alberta eyaletinin başkenti. Kent, eyaletin merkez bölgesinde yer alır ve etrafı Batı Kanada'nın sahip olduğu en verimli tarım topraklarıyla çevrilidir. Edmonton'un nüfusu, 2011 yılı itibarıyla kent merkezinde 960.015 olmakla birlikte Edmonton yerleşim bölgesinin nüfusu 1 milyonu geçer. Bu haliyle Edmonton, Calgary'nin ardından Alberta'nın en büyük kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Victoria, Britanya Kolumbiyası</span> Kanada belediyesi ve Britanya Kolumbiyası eyaletinin başkenti

Victoria, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyâletinin başkentidir. Kent Vancouver Adası'nın güneydoğu ucunda, Juan de Fuca Boğazı kıyısında yer almaktadır. Kent merkezinde nüfus 74.000 kadardır; bu haliyle eyaletin en büyük on üçüncü belediyesidir. Victoria kentinin etrafındaki on üç belediyeyle oluşturduğu Victoria büyükşehir alanının nüfusu ise 335.000 kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kolumbiyası</span> Kanadanın eyaleti

Britanya Kolumbiyası ya da İngiliz Kolumbiyası, Fransızca: Colombie-Britannique, C.-B.), Kanada'nın Batı Kanada bölgesindeki en batıdaki eyaletidir. Kuzeybatısında ABD'nin eyaleti olan Alaska, kuzeyinde Yukon ve Kuzeybatı Toprakları, doğusunda Alberta ve güneyinde Amerikan eyaletleri Washington, Idaho ve Montana yer alır. 1871'de Kanada Konfederasyonu'na 6. eyalet olarak katılan B.C., günümüzde 4.270.000'in üzerinde bir nüfusa sahiptir.

Amphibian Airplanes of Canada Britanya Kolombiyası, Squamish'te kurulu hafif ambifi uçakları geliştiren ve pazarlayan uçak fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Armstrong, Britanya Kolumbiyası</span> Kanadanın Britanya Kolumbiyası eyaletinde belediye

Armstrong Kenti, Kanada'nın Kuzey Okanagan bölgesinde bulunan Britanya Kolombiyası eyaletinin içinde, Vernon ve Enderby kentlerinin arasında bulunan şehir. Okanagan Vadisi'yle birlikle uzanan kent sınırlarının yanında, Armstrong Spallumcheen Vadisi üzerinde yer almaktadır. Alberta, Seattle ve Washington gibi büyük kentlere 300 kara mili kadar uzaktır. Tarım ve ahır hayvancılığı başlıca geçim kaynağı olup, özellikle vadilerin etkisiyle doğa turizminin geliştiği bir alandır. Bölgede, yonca ve buğday başlıca ekilerdir. Kentin nüfusu 4000 civarında olduğundan, ticaret yeterince gelişmemiş; geleneksel ekonomik döngülerin hakimiyeti devam etmiştir. Kentin ismini aldığı, E.C. Heaton Armstrong bölgenin ekonomik kalkınması ve demiryolu inşası için kente finans yardımcısı olarak atanan, İngiltere göçmeni Londra'lı bir bankacıdır. Bölge özellikle II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'dan göçen Hollandalı göçmen etnisitesine sahiptir. Hollandalıların bölgeye gelişiyle, Armstrong peynir üretiminde önemli bir merkez haline gelmiştir. Kent ayrıca, bir miktar Alman kökenli nüfusu da barındırmaktadır. Altı üyeli belediye meclisince yönetilmekte olan Armstrong'un belediye başkanlığını Chris Pieper (2009) yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Na-Dene dilleri</span>

Na-Dene dilleri, Kuzey Amerika'da Na-Dene Kızılderilileri tarafından, ABD, Kanada ve ufak bir kısmı da Meksika’da konuşulan diller ailesidir.

Kaskaca ya da Kaska dili, Kanada'nın Britanya Kolombiyası ile Yukon bölgesinde yaşayan Kaskalar tarafından konuşulan Atabask dillerinden bir Kızılderili dilidir. En yakın akrabası Tagişçe ile Tahltancadır. Hatta bazı dilciler bu üç dili Tahltan adı altında tek dilde toplarlar. Daha uzak akrabaları arasında Danezaca, Sekanice, Denetaca, Satuca, Tlınçonca ve Denesulinece yer alır.

Danezaca. Kanada'nın Britanya Kolombiyası ile Alberta eyaletlerinde yaşayan Danezalar tarafından konuşulan Atabask dillerinden bir Kızılderili dilidir. En yakın akrabası Sekanicedir.

Tlingitçe ya da Tlingit dili, ABD'de Alaska'da, ufak bir kısmı da Washington'da ve Kanada'da eyalatlerinde yaşayan Kıyı Tlingitleri ile İç Tlingitleri tarafından konuşulan Na-Dene dillerinden tehlike altındaki Kızılderili dilidir. Grup içinde tek başına alt grupta toplanır. Diğer alt grubu Eyak-Atabask dilleri oluşturur. Alaska Yerli Dil Merkezine göre Alaska'daki 10.000 kişilik nüfustan 300 kadarı, Kanada'daki 1.000 kişilik nüfustan ise ancak 75 tanesi anadillerini konuşabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Kayalık Dağlar kenesi</span>

Kayalık Dağlar kenesi, yaz kenesigiller (Ixodidae) familyasının kene türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dall yaban koyunu</span>

Dall yaban koyunu, boynuzlugiller familyasından Amerika Birleşik Devletleri (Alaska) ve Kanada'da yaşayan memeli hayvan türü.

Kuzey Atabask dilleri, Kuzey Amerika'nın kuzeybatısında, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin daha çok içbölgesinde Alaska Interior adı verilen İç Alaska'da birazı da güneyde Pasifik kıyılarında yaşayan Alaska Atabaskları ile batı Kanada'da Kanada Atabaskları tarafından konuşulan ve 29 dilden oluşan Atabask dillerinin bir alt grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Atabaskları</span>

Kanada Atabaskları, Yukon Toprakları, Kuzeybatı Toprakları, Britanya Kolombiyası ve Alberta eyaletlerinde daha çok Saskatchewan, Manitoba ve Nunavut eyaletinde ise daha az olmak üzere Kanada'nın batısında yaşayan ve Na-Dene dillerinin Atabask dilleri grubunun Kuzey Atabask dilleri alt grubundan dilleri konuşan Kuzey Atabasklarından, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ya da şamanist Subarktik yerlisi Kızılderili halkları. Kanada yerlileri içinde First Nations yasal adıyla anılan Kanada Kızılderilileri arasında yer alır. Dil temelinde Kuzey Tuçoncası, Güney Tuçoncası, Tagişçe, Tahltanca, Kaskaca, Danezaca, Sekanice, Denetaca, Sahtuca, Tlınçonca, Denesulinece, Tsetsautça, Tsutinaca, Nadoten-Vetsuvetence, Dakelce, Çilkotince ve Nikolaca gibi 20 dil ve halk olarak sınıflandırılır. Esas olarak Alaska Atabasklarına giren ve Guçince, Hanca ve Yukarı Tananaca konuşanların yalnızca Kanada'da yaşayanları dahildir. Alaska Atabaskları ile birlikte Kuzey Atabaskları dil grubunu oluştururlar. Tsutinalar ile Nikola Atabaskları hariç tamamı Subarktik Kızılderilileri kültür grubuna dahildir.

Sekaniler, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde Rocky Mountain Trench'in Finlay ile Parsnip nehirlerinin drenaj sahasında yaşayan, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ya da şamanist Subarktik Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Kuzey Atabaskları içindeki Yukon Atabaskları alt grubunda yer alırlar. Diğer Kanada Kızılderilileri gibi Sekaniler de yasal olarak Kızılderili rezervi adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

Tsetsautlar, Kanada'nın Britanya Kolombiyası eyaletinin kuzeybatı kıyılarında yaşamış, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ya da şamanist Subarktik Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Kuzey Atabaskları içindeki Yukon Atabaskları alt grubunda yer alırlar. Dilleri Franz Boas tarafından 1894 yılında yapılan arazi çalışmalarıyla tespit edildi. Boas'ın, Nisgağalar arasındaki iki Jitsʼaawit köleden derlediği malzeme 1924'te Pliny Earle Goddard ve 1972'de de George Tharp tarafından yayımlanarak dilcilerin kullanımına sunuldu. 1927 yılında son Tsetsaut kölenin ölmesiyle dilleri de yok oldu. 1800'lerde savaş ve hastalıklar sonucu yok olma eşiğine gelen Tsetsautların torunları günümüzde hâlâ Nisgağalar, Tahltanlar ve Kaskalar arasındadır fakat onlardan ayırt edilemez.

<span class="mw-page-title-main">Cascade Sıradağları</span>

Cascade Sıradağları veya kısaca "Cascades" batı Kuzey Amerika kıtasında önemli sıradağlardır. Kanada'da güney Britanya Kolumbiyası eyaletinden güney doğru ABD'de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerine kadar uzanırlar. Bu sıralar ham önemli volkanik olmayan zirveleri hem de "Yüksek Cascadelar" adı verilen bir sıra volkan zirvelerini ihtiva ederler. Batı Kanada'da Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan kısmını Kanadalılar "Kanada Cascadeları" veya basitçe yerel dağlar olarak "Cascades Dağları" olarak adlandırırlar. ABD'nin kuzey-batı bölgesinde bulunan kısmının Washington eyaleti içinde bulunan kısmı genel olarak yerel ismi ile "Cascadeler"'dir; fakat genel olarak "Kuzey Cascadeler " olarak da anılırlar. Tüm Cascade Sıradağları üstünde bulunan en yüksek zirve rakımı ABD Washington Eyaletinde bulunan 4,392 m olan Rainier Dağı'dir.

DemonWare, İrlandalı bir yazılım geliştirme şirketi ve Activision Blizzard'ın bir yan kuruluşu.