İçeriğe atla

Primulaceae

Primulaceae
Primula japonica
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Ericales
Familya:Primulaceae
Batsch ex Borkh., Syn. Univ. Anal. Gen. Pl. 2: 395. 1794 (1794).[1]
Cinsler
metne bakınız.

Primulaceae, Ericales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.[2][3][4]

Morfoloji

Yıllık veya çok yıllık otlar veya nadiren çalılar; dik veya sarkık gövdeler ve düğümlerde köklenme olur. Yapraklar çoğunlukla tabanda, nadiren gövdede, almaşık, karşılıklı veya dairesel dizilişli, basit veya loplu, sıklıkla dişli; kulakçıklar yoktur. Çiçekler tekli ila bileşik salkım, ışınsal simetrili, erdişidir. Çanak kalıcı, genellikle yapraklıdır. Taç borazansı, çan şeklinde veya tüpsü, loblar 5, kiremitvaridir. Taç üzerine yerleştirilen, loblarla aynı sayıda ve karşıt organlar vardır. Yumurtalık üst durumlu, nadiren yarı alt durumlu, serbest taban pilasenta, çok sayıda veya çok nadiren birkaç tohumtaslağı içerir, 1 hücrelidir. Meyve bir kapsül, çok tohumlu veya nadiren 1 tohumludur. Dolgun besidoku içinde küçük düz bir embriyoludur. Köşeli tohumlar bulunur.[5]

Dağılımı

Familya 56 cins içerir. Familya alanı kozmopolit bir karaktere sahiptir. Otsu tipler Kuzey Yarımküre'de, özellikle dağlarda bir oluşum odağına sahipken, odunsu türler hem Eski hem de Yeni Dünyalarda tropik bölgelerde baskındır.[6]

İçeriği

İçeriğinde bulunan maddelerden alkaloidler çok nadirdir (örneğin Primula denticulata), saponinler genellikle hemolitik etki ile daha büyük öneme sahiptir (Primula vulgaris). Bu familyanın türlerinde sadece C3 fotosentezi saptamıştır.[6]

Ekoloji

Temsilcilerin çoğu standart karasal bitkilerdir, dağlardaki büyük tür çeşitliliği, Avrupa'da, örneğin Alpler'de, Kafkasya ve Himalayalar'da (Primula, Soldanella ve Androsace cinsleri) göze çarpmaktadır. Kuru habitatlarda (örneğin Primula veris), hatta ıslak yerlerde (örneğin Primula elatior, Lysimachia vulgaris), tarla otu olarak yıllıklar (Anagallis arvensis) veya açıkta kalan bir gölet tabanında (Centunculus minimus) büyürler. Özel bir özelliği olan Hottonia palustris durgun ve yavaşça akan sularda batık bir bitki olarak büyür. Tropik bölgelerde, bunlar esas olarak çalı veya ağaç ve ağaççıklardır. Primula çiçeğinin ana tozlayıcıları çeşitli böceklerdir. Çiçeklerde, kendi kendine tozlaşmaya mekanik bir engel yaygındır. Birçok otsu tür karıncalar tarafından yayılmaya adapte edilir.[6]

Sistematik

Modern sistemlerde çuha çiçeği, yıldız dalının ilkel temsilcileri olarak sınıflandırılır. Bununla birlikte, familyanın tanımı çok tartışılır: "geleneksel" otsu çuha çiçeği monofiletik değildir, cinsin bir kısmı (örneğin Lysimachia cinsi) geçmişte ayrı bir familya Myrsinaceae'ye dahil olan odunsu subtropikal ve tropikal türlerle yakından ilgilidir, başka bir ayrı grup, daha önce ayrı ayrı Theophrastaceaea familyasına ayrılmış meyvelerin oluşumu için önemli olan neotropik ağaçlardır. Ek olarak, Samolus cinsi tamamen bağımsız bir konuma sahiptir. Önerilen çözümlerden biri, mevcut dar tanımlı familyaların korunmasına yol açtı, ancak bu, bir dizi cinsin Myrsinaceae familyasına aktarılmasına yol açtı (Orta Avrupa temsilcilerinden bu, Lysimachia, Anagallis, Cyclamen ve diğerleri için geçerli olacaktır); mevcut APG3 konseptinde hakim olan bir diğer çözüm, iki grubun tek bir familyada birleştirilmesidir.[6]

Kullanım

Çarpıcı renkli çiçekler sayesinde, birçok Primula türü süssel öneme sahiptir. Bu, özellikle birçok kültivarı bahçecilik uygulaması tarafından kullanılan Primula ve Cyclamen cinsleri için geçerlidir. Birçok tür popüler alpin bitkisidir. Primula cinsinin kendisine ek olarak, bunlara örnek olarak Soldanella ve Androsace cinsleri katılabilir. Ayrıca tropikal ağaç türleri arasında, örneğin Ardisia cinsinde tartışılmaz süs önemine sahip birkaç tür vardır.[6]

Cinsler

Aegiceras – Amblyanthopsis – Amblyanthus – Androsace – Antistrophe – Ardisia – Ardisiandra – Badula – Bonellia – Bryocarpum – Clavija – Conandrium – Coris – Ctenardisia – Cybianthus – Cyclamen – Deherainia – Dionysia – Discocalyx – Elingamita – Embelia – Emblemantha – Fittingia – Geissanthus – Heberdenia – Hottonia – Hymenandra – Jacquinia – Kaufmannia – Labisia – Loheria – Lysimachia – Maesa – Mangenotiella – Monoporus – Myrsine – Neomezia – Omphalogramma – Oncostemum – Paralysimachia – Parathesis – Pleiomeris – Pomatosace – Primula – Sadiria – Samolus – Soldanella – Solonia – Stimpsonia – Stylogyne – Systellantha – Tapeinosperma – Theophrasta – Vegaea – Votschia – Wallenia
[7]

Kaynakça

  1. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2016). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV" (PDF). Botanical Journal of the Linnean Society. 181 (1): 1–20. doi:10.1111/boj.12385. ISSN 0024-4074. 
  2. ^ "GBIF". 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2021. 
  3. ^ "Mindat". 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2021. 
  4. ^ "PaleoBioDB". 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2021. 
  5. ^ Taylor, P. 1963. Primulaceae. Flora of West Tropical Africa 2.
  6. ^ a b c d e "Primulaceae Batsch ex Borkh. – prvosenkovité / prvosienkovité | BOTANY.cz". 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  7. ^ "Primulaceae Batsch ex Borkh. | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (İngilizce). 12 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Baklagiller</span> Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya

Baklagiller (Fabaceae), Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya.

<span class="mw-page-title-main">İğne yapraklılar</span>

İğne yapraklılar (Pinales), bitkiler (Plantae) âleminin açık tohumlular (Pinophyta) bölümünde bulunan tek sınıf olan Pinopsida'ya dahil bir bitki takımıdır ve servigiller(ardıç, sekoya servi, yalancı servi, su sediri, mazı, yalancı mazı ) çamgiller ve porsuk gibi soyu sürmekte olan tüm kozalaklı bitkileri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Papatyagiller</span> iki çenekliler sınıfından bir bitki familyası

Papatyagiller, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Caryophyllaceae</span>

Karanfilgiller (Caryophyllaceae), bir yıllık ve çok yıllık otsu, çalımsı bitkileri kapsayan bir çiçekli bitkiler familyası.

<i>Lysimachia maritima</i>

Lysimachia maritima, Primulaceae familyasına ait çok yıllık otsu bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nilüfergiller</span>

Nilüfergiller (Nymphaeaceae), Nymphaeales takımına ait genellikle sucul bitkileri kapsayan bir çiçekli bitkiler familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Liliaceae</span>

Zambakgiller (Liliaceae), Liliales takımına ait bir bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Ericaceae</span>

Ericaceae, Ericales takımına ait bir bitki familyası.

<i>Primula auriculata</i>

Primula auriculata, Primulaceae familyasından 20–25 cm kadar kısa köksaplı bir Primula türü.

<span class="mw-page-title-main">Siklamen</span>

Siklamen veya tavşan kulağı, Primulaceae familyasından Cyclamen cinsini oluşturan yaşam alanı orman açıklıkları ve kayalık alanlar olan çok yıllık yumrulu bir bitki türlerini ortak adı.Tavşankulağı, buhurumeryem, Mormilik şeklinde de adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ericales</span> Bir bitki takımı

Ericales, çay, Trabzon hurması, yaban mersini, Brezilya fındığı gibi türleri içine alan bir bitki takımı. Bu takım klorofil yoksunu Sarcodes sanguinea ve Sarracenia cinsi etçil bitkileri de içine alır. Bu takımdaki pek çok tür çoğunlukla bir arada büyüyen 5 taç yaprakları ile ayrılır.

<i>Cyclamen parviflorum</i> Bitki türü

Cyclamen parviflorum, Primulaceae familyasından çok yıllık, soğanlı ve otsu bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Asparagales</span> bitki takımı

Asparagales, Angiosperm Phylogeny Group (APG) ve Angiosperm Phylogeny Web gibi modern sınıflandırma sistemlerine göre bir bitki takımıdır. Takım, adını Asparagaceae familyasından alır ve Angiosperms ile Monocots kladlarına bağlıdır. Takım, yakın bir tarihte sınıflandırma sistemlerine dahil edilmiştir. İlk olarak 1977'de Herbert Huber tarafından ortaya atılmış ve daha sonra 1985'te Dahlgren sistemine, ardından 1998, 2003 ve 2009'da APG'ye alınmıştır. Bu düzenlemeden önce bu takıma bağlı familyalar Liliales takımına bağlıydı. Günümüzde Liliales takımı Lilales, Asparagales ve Dioscoreales olmak üzere üç takıma bölünmüştür. APG'ye göre, Asparagales takımına bağlı 14 familya, 1.122 cins ve yaklaşık 36.000 tür bulunmakta olup, bu bakımdan en kalabalık monokot takımıdır.

<i>Argyreia</i> bitki cinsi

Argyreia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

Primula longipes, Josef Franz Freyn ve Paul Ernst Emil Sintenis tarafından tanımlanmış, Primulaceae (çuhaçiçeğigiller) familyasından bir bitki türüdür.

Androsace intermedia, Primulaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Gürcistan ve Kuzey İran'da yetişmektedir. 2000 ila 2800 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Haziran veya Temmuz aylarında çiçeklenir.

<i>Cyclamen coum</i>

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Primula carniolica</span>

Primula carniolica, Carniolan primrose olarak bilinen Primulaceae familyasından çiçekli bir bitkidir. Buz Devri sırasında gelişen bitki, Slovenya’nın en ünlü yerel endemik bitkilerden biridir. Slovence adı "Kranjski jeglič" dir.