İçeriğe atla

Primula longipes

Primula longipes
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Ericales
Familya:Primulaceae
Alt familya:Primuloideae
Cins:Primula
Tür: P. longipes
İkili adlandırma
Primula longipes
Freyn & Sint., Bull. Herb. Boissier 4: 141 (1896).

Primula longipes,[1] Josef Franz Freyn ve Paul Ernst Emil Sintenis tarafından tanımlanmış, Primulaceae (çuhaçiçeğigiller) familyasından bir bitki türüdür.[2]

Tanımlama

Dayanıklı çok yıllık bitkidir. 11–37 cm, kalın, lifli kökler, tüysüz veya kısa havlı, unlu veya değildir. Yapraklar 6-28 x 1-5,8 cm, dar tersyumurtamsı ila eliptik, ince dokulu, yaprak kenarı kütdişli, yavaş yavaş geniş bir yaprak sapına doğru daralır, genellikle yaprak ayasından biraz daha kısadır. Çiçek durumu şemsiye veya 2 halkalı, çok çiçeklidir. Brakteler birbirinden farklı, dar üçgensi, çiçek sapından kısadır. Çiçek sapları 15–40 mm, eşit veya değil. Çanak 6–12 mm, çansı, ½'si dikdörtgensi-üçgensi loblara bölünmüştür. Taç tüpü 6–12 mm, loblar 6–9 mm, geniş dikdörtgensi, derin girintili veya değil, lavanta-mavi ila kırmızımsı-leylak rengindedir. Kapsül çanaktan daha uzundur.[3]

Dağılımı

Rize, Trabzon, Artvin, Gümüşhane ve Giresun'da görülmüştür.[4]

Habitat ve ekoloji

Yaş çimenlik yamaçlar veya sekiler, nemli yarıklar, sık sık akarsu içlerinde 1625-3400 yüksekliklerde yetişir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenme görülür.[4]

Kaynakça

  1. ^ Freyn & Sint., 1896 In: Bull. Herb. Boiss. 4: 141
  2. ^ "World Plants: Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World". 18 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2014. 
  3. ^ "Primula longipes". turkiyebitkileri.com. 14 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 
  4. ^ a b "Primula longipes". Tubives. 1 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar

Vikitür'de Primula longipes ile ilgili ayrıntılı taksonomik bilgiler bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Salvia halophila, Salvia cinsine bağlı çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İç Anadolu'nun tuzlu bozkırlarında 950-1000 metre yükseklikte yetişir. Türkiye'de Konya ve Niğde illerinde yayılış yapar.

<span class="mw-page-title-main">Dar yapraklı sinirli ot</span>

Dar yapraklı sinirli ot, sinirli otgiller (Plantaginaceae) familyasından yaygın bir bitki türü.

<i>Primula auriculata</i>

Primula auriculata, Primulaceae familyasından 20–25 cm kadar kısa köksaplı bir Primula türü.

<span class="mw-page-title-main">Barut ağacı</span> Cehrigiller familyasından bir bitki türü

Barut ağacı, cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından 4–5 m'ye kadar boylanan yaprak döken yavaş gelişen bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Çay (bitki)</span> Çaygiller familyasından bir bitki türü

Çay, çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.

<i>Galanthus plicatus</i> subsp. <i>byzantinus</i>

Galanthus plicatus subsp. byzantinus, Amaryllidaceae (nergisgiller) familyasından Türkiye'de endemik olan bir kardelen alt türü.

Sideritis akmanii, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Dünya'da yalnızca Türkiye'de Afyon ilinde yayılış yapar. İlk olarak 1996 yılında Türk botanikçileri Zeki Aytaç, Ali A. Dönmez ve Murat Ekici tarafından tanımlanmıştır. Bu tür, Ankara Üniversitesi'nde bir botanikçi olan ve aynı alanda bitkiyi ilk toplayan Prof. Dr. Yıldırım Akman'ın onuruna adlandırılmıştır.

<i>Dactylorhiza romana</i> bitki türü

Dactylorhiza romana, Salepgiller ailesine bağlı, elçik olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Himantoglossum</i> bitki cinsi

Himantoglossum orkide ailesinden keşkeşçiçeği olarak bilinen bir çiçekli bitki cinsidir. Yumruları iri ve yumurtamsı dikdörtgensidir. Gövdede mızraksı ila dikdörtgensi yapraklar bulunur. Çiçek kurulu geniştir ve çok sayıda çiçek taşır. Taç ve çanak yapraklar birbirine yakın olup kukuleta görünümü sergiler. Labellum mahmuzlu ve üç loblu; merkez lob kayış biçimindedir. Cins adı da (Himantoglossum) bu karakteristik yapıya işaret eder. Ovaryum silindiriktir. Comperia ve Barlia cinsleri yapılan revizyonla Himantoglossum cinsine çağrılmıştır.

<i>Himantoglossum caprinum</i> bitki türü

Himantoglossum caprinum, Salepgiller ailesine bağlı, kayışlı keşkeş olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal yayılış alanı Avrupa ve Ortadoğu'dur.

<i>Prospero autumnale</i>

Prospero autumnale, Asparagaceae ailesine bağlı, güz sümbülü olarak bilinen, bir sümbül türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Portekiz ve Fas arasında, Türkiye ve Kafkasya arasında, ayrıca İngiltere'de görülür.

<i>Romulea linaresii subsp. graeca</i> bitki alttürü

Romulea linaresii subsp. graeca, Süsengiller ailesine bağlı, dibitatlı olarak bilinen, bir türdür.

<i>Allium peroninianum</i> bitki türü

Allium peroninianum, Amaryllidaceae familyasına bağlı, Kayışdağı soğanı olarak bilinen, Türkiye endemiği bir soğan türüdür.

<i>Allium nigrum</i> bitki türü

Allium nigrum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, kara soğan olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Türkiye, Kıbrıs, Suriye, Lübnan ve İsrail'de yayılış göstermektedir.

<i>Allium cyrilli</i> bitki türü

Allium cyrilli, Amaryllidaceae familyasına bağlı bir soğan türüdür. Doğal olarak Türkiye, Yunanistan ve İtalya'da görülür.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

<i>Rosenverbene</i>

Gül Mine Çiçeği, Glandularia cinsinden bir bitki türüdür, eskiden Verbenaceae familyasından Verbena cinsine ait bir türdür. Doğu ve güney-orta ABD'ye özgüdür.

Botanik sözlüğü

<span class="mw-page-title-main">Saxifraga stolonifera</span>

Saxifraga stolonifera, gelin teli çiçeği, taşkıran, harun sakalı, denizci fitili ve çilek begonyası veya çilekli sardunya.