İçeriğe atla

Primula auriculata

Primula auriculata
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Ericales
Familya:Primulaceae
Alt familya:Primuloideae
Cins:Primula
Tür: P. auriculata
İkili adlandırma
Primula auriculata
Lam., Tabl. Encycl. 1: 429 (1793).

Primula auriculata, Primulaceae (çuha çiçeğigiller) familyasından 20–25 cm kadar kısa köksaplı bir Primula (çuha çiçeği) türü.

Morfolojik özellikler

Tüysüz çok yıllık bitkilerdir. Yapraklar eliptik ila dikdörtgen-kaşıksı veya ters mızraksı, 3–16 × ± 4 cm, taban kama şeklinde kısa yaprak saplı, ucu geniş veya yarı sivri, zarsı, kenarlar dişli veya neredeyse tamdır. Sıkapoz 4–40 cm, yapraklardan daha uzundur. Çiçekler çok sayıda, şemşiye görünümlü, yoğun bir şekilde bir arada bulunur. Brakteler şeritsi-mızrak şeklinde, sivri uçlu, taban kulaksı, genellikle çiçek sapından daha kısadır. Çiçek sapı çanak uzunluğundan daha kısadır. Çanak yapraklar çan şeklinde, 5–6 mm uzunluğunda, loblar mızrak şeklinde, hemen hemen sivri, morumsudur. Taç yapraklar pembe, menekşe veya leylak, tüp ± taç yaprakların iki katı uzunluğunda; uzuv 15–20 mm, loblar ters yüreksidir. Kapsül yumurtamsı, 5 kapaklı, çanaktan biraz daha uzundur.[1]

IUCN Kırmızı listesi

Bu tür, istikrarlı popülasyonlarla yaygın olduğu ve herhangi bir büyük tehditle karşı karşıya olmadığı için IUCN Kırmızı listesinde Asgari endişe altında olarak sınıflandırılır.[2]

Dağılım bilgileri

İran-Turan unsurudur.[3] Dünya'da Afganistan, İran, Irak, Kuzey Kafkasya, Transkafkasya ve Türkiye'de yayılış yapar.[4] Türkiye'de Kars, Hakkari, Çankırı, Kastamonu, Ağrı, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gümüşhane, Isparta, Kütahya, Kahramanmaraş, Muğla, Rize, Sinop, Sivas, Tunceli ve Van illerinde görülür.[3]

Habitat ve Ekoloji bilgileri

Bu tür genellikle alpin çayırlarda, forb topluluklarında, 2.000-4.000 m yükseklikteki yaylaların çevresinde bulunur. Potansiyel bir süs bitkisidir.[2] Mayıs-temmuz ayları arasında çiçeklenir.[3]

Koruma eylemleri

Bu türün korunmasına yönelik herhangi bir koruma programı bilinmemektedir. Orta Alborz Koruma Alanı gibi İran'ın bazı korunan bölgelerinde görülür.[2]

Kaynakça

  1. ^ Ghazanfar, S. A. & Edmondson, J. R (Eds). (2014) Flora of Iraq, Volume 5 Part 2: Lythraceae to Campanulaceae.
  2. ^ a b c Akhani, H. 2014. Primula auriculata. The IUCN Red List of Threatened Species 2014: e.T19619944A19621341. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T19619944A19621341.en.
  3. ^ a b c Davis, P.H. (ed.) (1978). Flora of Turkey and the East Aegean Islands 6: 1-825. Edinburgh University Press, Edinburgh.
  4. ^ "Primula auriculata Lam. | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (İngilizce). 16 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Salvia halophila, Salvia cinsine bağlı çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İç Anadolu'nun tuzlu bozkırlarında 950-1000 metre yükseklikte yetişir. Türkiye'de Konya ve Niğde illerinde yayılış yapar.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan kayını</span> bitki türü

Tayvan kayını, kayıngiller (Fagaceae) familyasından 20 m kadar büyüyebilen bir kayın türü.

<span class="mw-page-title-main">Parıltılı kayın</span> bitki türü

Parıltılı kayın, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Çin'de endemik olan bir kayın türü.

Sideritis akmanii, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Dünya'da yalnızca Türkiye'de Afyon ilinde yayılış yapar. İlk olarak 1996 yılında Türk botanikçileri Zeki Aytaç, Ali A. Dönmez ve Murat Ekici tarafından tanımlanmıştır. Bu tür, Ankara Üniversitesi'nde bir botanikçi olan ve aynı alanda bitkiyi ilk toplayan Prof. Dr. Yıldırım Akman'ın onuruna adlandırılmıştır.

Sideritis vulcanica, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Aniseia</i> bitki cinsi

Aniseia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Panama veya Herrera orijinlidir.

<i>Ipomoea cairica</i>

Ipomoea cairica, palmat yaprakları ve büyük, gösterişli beyaz ila lavanta çiçekleri ile sarmaşık, otsu, çok yıllık bir bitkidir. Kahkahaçiçeğigiller familyasındandır.

Primula longipes, Josef Franz Freyn ve Paul Ernst Emil Sintenis tarafından tanımlanmış, Primulaceae (çuhaçiçeğigiller) familyasından bir bitki türüdür.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Toros akçaağacı</span> sapindaceae familyasından bir akçaağaç türü

Toros akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

Tanacetum kotschyi, Asteraceae familyasından bir pire otu türü.

Tanacetum nitens, Asteraceae familyasından Türkiye'de endemik bir pire otu türü.

<i>Rosenverbene</i>

Gül Mine Çiçeği, Glandularia cinsinden bir bitki türüdür, eskiden Verbenaceae familyasından Verbena cinsine ait bir türdür. Doğu ve güney-orta ABD'ye özgüdür.

<i>Tilia dasystyla</i> bitki türü

Tilia dasystyla, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından bir ıhlamur türü.

<i>Aria umbellata</i> species of plant

Aria umbellata, Rosaceae familyasından bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Primulaceae</span>

Primulaceae, Ericales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<i>Pyrus communis</i> bitki türü

Pyrus communis, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Saxifraga stolonifera</span>

Saxifraga stolonifera, gelin teli çiçeği, taşkıran, harun sakalı, denizci fitili ve çilek begonyası veya çilekli sardunya.