İçeriğe atla

Prie-dieu

Oldukça büyük, özenle oyulmuş, kapatılabilen yerleşik bir altara sahip bir prie-dieu

Bir prie-dieu (Fransızca : kelimenin tam anlamıyla, "Allah'a dua et"), öncelikle özel ibadet amaçlı kullanım için tasarlanmış, ancak kiliselerde de bulunabilen bir tür dua masasıdır. Ev mobilyalarında da benzer bir sandalye şekline benzetme yoluyla "prie-dieu" adı verilmektedir. [1]

Tarihi

Prie-dieunun bugünkü adını 17. yüzyılın başlarına kadar almadığı anlaşılıyor. O dönemde Fransa'da küçük bir oda veya hitabet bazen aynı isimle anılırdı. [1] Orta Çağ'da Hristiyanlar kilise ayinlerine ayakta katılırlardı.[2] 16. yüzyıldan itibaren, örf ve adet hukukunun belirlediği bir düzene göre ahşap banklar veya sandalyeler kullanıma sunuldu.

Tanımı ve kullanımı

Bu dua taburesinin tasarımı zamanla değişiklik gösterdi ve sonunda kitaplar veya eller için ince, eğimli bir raf ve bir dizlik ile donatılmış küçük, süslü bir ahşap masa olarak yerleşti [3]. [1] Bazen eğimli raf yerine yastıklı bir kol dayanağı bulunur. Bu tür, kitap gerektirmeyen rozari gibi ibadetler veya ayinle ilgili olmayan özel dualar için faydalıdır.

Prie-Dieu üstünde dua eden bir kişi

Prie-dieu, kilise düğünlerinde gelin ve damadın ayin sırasında diz çökmeleri için kullanılabilir ya da bir din adamı tarafından ibadet edenlere diğer dualarda liderlik ederken sağlanabilir. Bizans Riti'nde, bir kilisenin kutsanması sırasında piskoposun Kutsal Kapılarda diz çökmesi için bir prie-dieu sağlanır.

Azize Tereza Katolik Kilisesinde bulunan bir Prie-Dieu'nin Arka Kısmı

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahudilik</span> tek tanrılı etnik bir İbrahimî din

Yahudilik, Yahudi milletinin kolektif inancını, kültürünü, hukukî kurallarını ve medeniyetini içeren etnik bir dindir. İlk İbrahimî din olmasının yanı sıra insanlık tarihindeki en eski dinler arasında da yer alan Yahudilik, monoteizm temelli dinlerin ilk örneğidir. Yahudilik, riayetkâr Yahudiler tarafından "Avraham'ın YHVH ile yaptıkları sözleşmenin bir ifadesi" olarak yorumlanır. Geniş metinleri ve uygulamaları, çeşitli teolojik pozisyonları ve örgütlenme biçimlerini kapsayan Yahudilik, bir İbrani felsefi görüşü olmakla birlikte aynı zamanda bir dünya görüşüdür. Torah, Tanah'ın bir parçasıdır ve Midraş ile Talmud gibi ikincil metinlerle birlikte temsil edilen tamamlayıcı bir sözlü geleneğin parçasıdır. Dünya çapındaki toplam 14 ila 15 milyon takipçisi ile Yahudilik, en büyük onuncu dindir.

<span class="mw-page-title-main">Bazilika</span> Hristiyan kutsal mekanı

Bazilika, eski Roma kentlerinde forumun yanında bulunan, içinde mahkemelerin görüldüğü veya diğer resmi hizmetlerin görüldüğü büyük çatılı kamusal binalara; Erken Hristiyanlık ve Orta Çağ dönemlerinde ise yan geçitleri bulunan, galerili veya galerisiz olabilen kiliselere verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Sinagog</span> Musevi ibadethanesi

Sinagog veya havra, Yahudilik inancına inanan Yahudi ve Samirilerin ibadet etmek için gittikleri ibadethane.

<span class="mw-page-title-main">Paskalya</span> İsanın dirilişini anmak için Hristiyanlarca kutlanan bayram

Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli yortu. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak da adlandırılır.

Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

<span class="mw-page-title-main">Tapınak</span> dinî ve manevi faaliyetlerin gerçekleştirildiği yapı

Tapınak, ibadethane ya da mabet; yüce bir varlığa tapınılan ve bazı diğer dinî ritüellerin gerçekleştirildiği kutsal yapı. Türkçe tapınak sözcüğü tapmak kökünden gelir. İbadethane sözcüğü Farsça ve mabet sözcüğü Arapça kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Şapel</span>

Şapel, Hristiyanların tapınak veya kutsal alanı, bazen küçüktür ve büyük bir kuruma bağlıdır. Büyük kiliselerin içinde bir azizin adına ayrılmış küçük ibadet yerleri de olup özellikle kırsal alanlarda ve küçük yerlerde veya yol kenarlarında dinsel ihtiyaçları karşılamak için yapılmış dua etme ve mum yakma yerleridir. Bir nevi küçük kiliselerdir. Bazen büyüktür ve başka bir yapıdan bağımsızdır.

Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kocamustafapaşa Sümbül Efendi Camii</span> İstanbulda cami

Kocamustafapaşa Camii, eskiden Ayios Andreas en te Krisei Manastırı ya da kısaca Aziz Andrea Manastırı, halk arasında Sümbül Efendi Camii ya da Sümbül Efendi Türbesi olarak bilinir. Resmî adı Pîr Yusuf Sümbül Sinan Âsitânesi'dir. İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî bir yapıdır. Manastırın ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte içinde bulunan 6. yüzyıla ait parçalar ve sütun başlıkları burada 6. yüzyılın bir ibadet yerinin olduğunu ispatlamaktadır. Manastır adını Bizans halkına Hristiyanlığı kabul ettirdiğine inanılan Hagios Andreas en te Krisei adındaki havariden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

İbadet, genellikle bir Tanrı'ya yönelik yapılan eylemlerin genel adıdır. İbadet, farklı dinlerde farklı şekillerde yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Doğu kökenli kilise

Arnavutluk Katolik Kilisesi, Papa'nın ruhanî önderliğindeki ve Vatikan merkezli ökumenik Dünya Katolik Kilisesi'nin alt bölümlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Tapınağı</span>

Kudüs Tapınağı ya da Kutsal Tapınak, Kudüs'ün Eski Şehrindeki Moria Tepesi'nde bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan tapınak. Birinci Tapınak, Kral Süleyman tarafından M.Ö. 960 dolaylarında kurulmuş ve II. Nebukadnezar yönetimindeki Babilliler tarafından Kudüs Kuşatması sonrası M.Ö. 587'de yıkılmıştır. İkinci Tapınak ise, M.Ö. 520 dolaylarında açılmış ve Titus tarafından yönetilen Romalılar tarafından 70'te yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sukot</span>

Barakaların Festivali veya Çadırların Festivali olarak adlandırılan, Sukot, kutsal bir bayramdır ve Tişri ayının 15. günü kutlanır. Yahudilerin Kudüs’teki tapınağa hac ettikleri üç kutsal festivalden biridir

<span class="mw-page-title-main">Çan kulesi</span> bir veya daha fazla çan içeren veya çanları tutmak için tasarlanmış bir kule

Çan kulesi, içinde bir veya daha fazla çanın bulunduğu veya çan olmasa bile çan tutmak için tasarlanmış bir kuledir. Çan kuleleri genellikle bir kilisenin parçası olarak hizmet eder ve kilise çanlarını içerir, ancak aynı zamanda bir belediye binasının, bir eğitim kurumunun veya özellikle bir carillon barındırmak için inşa edilmiş çan kuleleri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Giragos Ermeni Kilisesi</span> Diyarbakırdaki Ermeni Ortodoks Kilisesi

Surp Giragos Ermeni Kilisesi veya Aziz Kyriakos Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 2016 senesinde hükûmet tarafından kamulaştırılmış olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Mariazell Bazilikası</span>

Mariaze Bazilikası Avusturya'nın Mariazell şehrinde Meryem Ana’ya adanmış bir bazilika kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Perşembe</span>

Kutsal Perşembe, Paskalya'dan önceki perşembedir ve Hristiyanlar tarafından dini gün olarak kutlanmaktadır. Bu dini günde, kanonik incillerde anlatılanlar temel alınarak, İsa'nın havarilerinin ayaklarını yıkaması ve havarilerle birlikte yediği Son Akşam Yemeği yad edilir. Çile Haftası'nın beşinci günü olan Kutsal Perşembe'nin öncesinde Kutsal Çarşamba gelir, sonrasında ise Kutsal Cuma gelir. Bu dini gün, her zaman 19 Mart ile 22 Nisan arasında bir tarihe denk gelmektedir, Jülyen ya da Gregoryen takvimlerinden hangisinin kullanılacağına göre tarih değişiklik gösterir. Doğu kiliseleri genellikle Jülyen sistemini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kış Sarayı Kilisesi</span>

Kış Sarayı Büyük Kilisesi Saint Petersburg'da, bazen Kış Sarayı katedrali olarak anılır, 1763'te kutsanmıştır. Kış Sarayı'nın doğu kanadındaki piyano asilinde bulunur ve Saray içindeki iki kilisenin en büyüğüdür. 1768'de, kanadın kuzeybatısındaki özel dairenin yanında daha küçük, daha özel bir kilise inşa edildi.Büyük Kilise Francesco Rastrelli tarafından tasarlandı ve Saray'daki "en görkemli bölümlerden biri" olarak tanımlandı. Bugün kilise, Ermitaj Müzesi'nin kutsanmamış bir sergi salonu olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ev altarı</span>

Ev sunağı, ev altarı, aile sunağı veya aile altarı, Hristiyan duası ve aile ibadeti için kullanılan, Hristiyan bir ailenin evinde tutulan bir dua alanıdır. Ev altarlarında genellikle bir haç, İncil'in bir kopyası, bir dua kitabı, başörtüsü, ikonalar ve dua tespihleri vb. bulunur.