İçeriğe atla

Priapatius

Priapatius
Partça𐭐𐭓𐭉𐭐𐭕
Arsakes
Priapatius'un sikkesi, Hekatompylos basımı
Arsakes Hanedanı kralı
Hüküm süresi191-176 MÖ
Önce gelenII. Arsakes
Sonra gelenI. Fraates
Ölüm176 MÖ
Çocuk(lar)ıI. Fraates
I. Mitridates
I. Erdevân
Bagasis
BabasıI. Arsakes'in yeğeni
DiniZerdüştçülük

Priapatius (aynı zamanda Phriapatius veya Phriapites olarak da yazılır; Partça𐭐𐭓𐭉𐭐𐭕 Friyapāt), MÖ 191'den MÖ 176'ya kadar Partların Arsakes kralıdır. II. Arsakes'in (h. 217 - 191 BC) bir zamanlar uzaklaştırılan ilk kuzeni ve halefiydi. Birçok Arsakes hükümdarı gibi onun hükümdarlığı da pek bilinmemektedir. Sikkeleri onun Selefkî İmparatorluğu'nun etkisinden kurtulmayı başardığını göstermektedir. Yerine oğlu I. Fraates geçmiştir.

Arka plan

Tarihçi Mehrdad Kia'ya göre Priapatius büyük olasılıkla hanedanın kurucusu I. Arsakes'in (h. 247 - 217 BC) oğlu olan selefi II. Arsakes'in (h. 217 - 191 BC ) oğludur.[1] Ancak yeni bulunan dönemin Part ostraconları onu I. Arsakes'in yeğeninin oğlu olarak nitelendirdiğinden bu pek olası değildir.[2] Bilim adamları, Priapatius'u Arsakes'in kardeşi Tiridates'in torunu olarak adlandıran Arsakeslerin erken soyağacını yeniden yapılandırmak için çaba sarf etmişlerdir.[3] Ancak nümizmatik veriler ve kaynakların son analizleri, Tiridates karakterinin kurgusal olduğu sonucuna varmıştır.[4]

Hükümdarlığı

Kesin atalarından bağımsız olarak Priapatius, MÖ 191'de II. Arsakes'in yerini almıştır.[5] Pek çok Arsakes hükümdarı gibi Priapatius hakkında da pek bir şey bilinmemektedir.[5] Stil açısından onun sikkeleri seleflerininkiyle aynı modeli izlemiştir.[6] Ön yüzde onun yumuşak bir başlık (bashlyk) taktığı sakalsız bir portresi yer alırken, arka yüzde onun bir yay taşıdığı görülmektedir.[6] Ancak, madeni paranın başlığında değişiklikler yapılmıştır: Yunanca GrekçeBAΣΙΛΕΩΣ (Basileus) ilk kez parasına eklenmiş ve düzenli hale getirilmiştir ve GrekçeΜΕΓΑΛΟΥ (Büyük) unvanı da eklenmiştir.[6]

Bu unvanların benimsenmesi büyük olasılıkla Selefkî kralı III. Antiohos'un (h. 222 - 187 BC) kaybettiği toprakların Arsakesler tarafından yeniden fethedilmesiyle ilişkilendirilir, MÖ 210'da Hyrkania da dahil olmak üzere doğuda büyük çaplı bir sefer yapmıştır.[6] Orada muhtemelen II. Arsakes'i serbestçe madeni para basma hakkından vazgeçmeye zorlamıştır.[6] Ancak daha sonra Selefkî İmparatorluğu'nun kırılganlığı, II. Arsakes ve daha sonra Priapatius'a madeni paralarını serbestçe basmaya devam etme fırsatı vermiştir.[6] Diğer Arsakes kralları gibi Priapatius da paralarında Arsakes unvanını kullandı; bu, ilk Arsakes hükümdarı I. Arsakes'in (h. 247 - 217 BC), Arsakes hükümdarları arasında başarılarına duyulan hayranlıktan dolayı kraliyet unvanı haline gelmişti.[4][7]

Priapatius, üç II. Arsakes kralı I. Fraates'in (h. 176 - 171 BC), en büyük oğlu ve halefi olan I. Mithridates (h. 171 - 132 BC) ve I. Erdevân'ın (h. 127 - 124 BC) babasıdır.[8]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Kia 2016, ss. 199–200.
  2. ^ Frye 1984, ss. 208–209.
  3. ^ Frye 1984, s. 209.
  4. ^ a b Dąbrowa 2012, s. 169.
  5. ^ a b Kia 2016, s. 199.
  6. ^ a b c d e f Rezakhani 2017, s. 769.
  7. ^ Kia 2016, s. 23.
  8. ^ Kia 2016, s. 200.
Genel

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Mithridatis (Part kralı)</span> Part kralı (171-132 MÖ)

I. Mithridatis; MÖ 165-MÖ 132 yılları arasında Part kralı.

<span class="mw-page-title-main">V. Fraates</span> Part kralı

V. Fraates, aynı zamanda adının Phraataces, Phraatakes, MÖ 2'den MS 4'e kadar Part İmparatorluğu'nun Krallar Kralıydı. IV. Fraates ve Musa'nın küçük oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">I. Arsakes</span> İlk Part kralı (247–217 MÖ)

I. Arsakes, MÖ 247'den MÖ 217'ye kadar hüküm süren Partların ilk kralı ve aynı zamanda Partların Arsakes Hanedanı'nın kurucusu ve adını verendir. Dahae konfederasyonunun üç kabilesinden biri olan Parni'nin lideri Arşak, hanedanını M.Ö. 3. yüzyılın ortalarında, Part satraplığını, Selefkî İmparatorluğu'na isyan eden Andragoras'tan fethederek kurmuştur. Saltanatının geri kalanını bölgedeki egemenliğini sağlamlaştırmakla geçirmiş ve Selefkîlerin Parthia'yı yeniden fethetme çabalarını başarıyla durdurmuştur. Arşak'ın başarıları sonra gelen Arşak hükümdarları arasında onu popüler hae getirmiş ve adı kraliyet onur unvanı olarak kullanmıştır. Arşak, öldüğünde güçlü bir devletin temellerini atmıştı; bu devlet, eski Yakın Doğu kraliyet unvanı olan Kralların kralı unvanını üstlenen büyük büyük yeğeni I. Mitridates'in yönetimi altında bir imparatorluğa dönüşmüştür. Arşak'ın yerine oğlu II. Arsakes geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Arsakes</span> Part kralı

II. Arsakes, MÖ 217'den MÖ 191'e kadar Partların Arsakes kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Fraates</span> Part kralı

I. Fraates, MÖ 170/168'den MÖ 165/64'e kadar Arşak hanedanının kralıdır. Mardialılara boyun eğdirmiş, Elburz Dağları'ndaki topraklarını fethetmiş ve Hyrkania'yı Selefkî İmparatorluğu'ndan geri almıştır. MÖ 165/64'te ölmüş ve yerine varisi olarak atadığı kardeşi I. Mithridatis geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Erdevân</span> Part kralı

I. Erdevân, eski bilim adamları tarafından yanlış bir şekilde II. Erdevân olarak bilinir, y. 127 MÖ - 124/3 MÖ arası kısa süre Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Kısa saltanatı, doğuda Yüeçilere karşı yapılan bir savaş sırasında öldüğünde aniden sona ermiştir. Yerine oğlu II. Mitridates geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mithridatis (Part kralı)</span> Dokuzuncu kral ve en büyük Part imparatoru (124-91 MÖ)

II. Mithridatis, MÖ 124'ten 91'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıydı. Hanedanının şimdiye kadar hüküm süren en büyüklerinden biri olarak kabul edilen kendisi, antik çağda Büyük Mithridatis olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">I. Gotarzes</span> Part kralı

I. Gotarzes, MÖ 91'den MÖ 87 veya 80'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. II. Mitridates'in oğlu ve halefi ve yerine oğlu I. Orodes geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sinatrukes</span>

Sinatrukes y. 75 MÖ ile y. 69 MÖ arası Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Bazı kaynaklar dahil) onun Part hükümdarı I. Mithridates'in ve II. Fraates'in üvey kardeşi olduğunu söyler. Tarihçi David Sellwood, Sinatrukes'i muhtemelen I. Mitridates'in küçük erkek kardeşi olarak adlandırır. Sinatrukes'in yerine oğlu III. Fraates geçti.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mithridatis (Part kralı)</span> Part kralı

IV. Mithridatis, MÖ 57'den 54'e kadar bir Part kralıdır. III. Fraates'in oğlu ve halefidir. Hükümdarlığı, sonunda IV. Mithridatis idam ettirip yerini alan küçük kardeşi II. Orodes ile hanedan mücadelesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">IV. Fraates</span> Part kralı

IV. Fraates, MÖ 37'den 2'ye kadar Part İmparatorluğu'nun Krallarının Kralıydı. II. Orodes'in oğlu ve halefiydi; kardeşi I. Pakorus'un ölümünden sonra tahta geçti. IV. Fraates kısa süre sonra tüm kardeşlerini ve muhtemelen babasını da öldürdü. Eylemleri Ermenileri ve ayrıca Romalı üçlü hükümdar Marcus Antonius'a kaçan ancak kısa süre sonra geri dönen ve IV. Fraates ile barışan seçkin Monaeses de dahil olmak üzere bazı soyluları yabancılaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">III. Orodes</span> Part kralı

III. Orodes, 4'ten 6'ya kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Arsakes olmasına rağmen soyu bilinmemektedir. Önceki eş hükümdarlar V. Fraates ve Musa'nın ölümünden iki yıl sonra soylular tarafından tahta çıkarılmıştır. III. Orodes'in kısa saltanatına ilişkin bilgiler eksiktir. 2 yıllık saltanattan sonra öldürülmüş; yerine I. Vonones geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Vonones</span> Part ve sonra Ermeni kralı

I. Vonones, 8'den 12'ye kadar Part İmparatorluğu'nun Kralların kralı ve ardından 12'den 18'e kadar Ermenistan'ın kralı olarak hüküm süren bir Arsakes prensidir. IV. Fraates',n en büyük oğludur ve IV. Fraates'in en küçük oğlu Phraataces'in halefi konusundaki anlaşmazlığı önlemek için MÖ 10/9'da Roma'ya rehin olarak gönderilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Erdevân</span> Part kıralı

II. Erdevân, eski bilim adamlarında yanlışlıkla III. Erdevân olarak bilinen, bir yıllık arayla MS 12'den 38/41'e kadar Part İmparatorluğu'nun Krallarının Kralıdır. I. Vonones'in yeğeni ve halefiydi. Babası Dahae prensi, annesi ise Part Kralı Krallar IV. Fraates'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">V. Mithridatis (Part kralı)</span> 129dan 140a kadar Part tahtının talibi

V. Mithridatis 129'dan 140'a kadar bir Part savaşçısıydı. Kaynaklar onun ya II. Pakorus'un oğlu ya da I. Osroes'in erkek kardeşi olduğunu iddia eder. Oğlu IV. Vologases, III. Vologases'in 147 yılındaki ölümünden sonra tahta geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">V. Vologases</span> Part kralı

V. Vologases, 191'den 208'e kadar Part İmparatorluğu'nun Krallarının Kralıydı. Ermenistan kralı olarak, II. Vologases olarak bilinir. Ermenistan'daki krallık dönemi hakkında, oğlu Rev I'i 189'da İber tahtına çıkması dışında çok fazla bigi yoktur. Vologases, 191 yılında babası IV. Vologases'in yerine Part İmparatorluğu'nun kralı oldu; İktidar geçişinin barışçıl mı olduğu yoksa Vologases'in tahta bir iç savaşta mı geçtiği belirsizdir. Vologases Part tahtına çıkınca, Ermeni tahtını oğlu I. Hüsrev'e vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Pakorus</span> Part kralı

II. Pakorus, 78'den 110'a kadar Part İmparatorluğu'nun Kralların kralıdır. I. Vologases'in oğlu ve halefidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Osroes</span> Part kralı

I. Osroes, Part İmparatorluğu'nun batı kısmını 109'dan 129'a kadar bir yıllık bir kesintiyle yöneten daha sonraki dönemde Part tacında hak iddia eden Part kralıydı. Hükümdarlığının büyük bölümünde rakip kral III. Vologases doğu kısmını yönetiyordu. 116 yılında I. Osroes, Roma İmparatoru Trajan'ın istilası sırasında kısa bir süreliğine tahtından indirilmiş ve yerine oğlu Parthamaspates tahta çıkmıştır. Ertesi yıl Trajan'ın ölümü sonrası I. Osroes, Part soyluları tarafından yeniden tahta geçirilmiştir. 129'da III. Vologases tarafından iktidardan uzaklaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elamais</span> Part vasal devleti  (147 MÖ-224 MS)

Elymais veya Elamais, MÖ 2. yüzyıldan MS 3. yüzyılın başlarına kadar uzanan özerk bir devlet ve sıklıkla Part kontrolü altında bir vasaldır. Susa'da Basra Körfezi'nin başında yer alıyprdu. Nüfusun çoğu muhtemelen bir zamanlar bu bölgenin kontrolünü elinde bulunduran antik Elamlılardan geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hyspaosines</span>

Hyspaosines Güney Mezopotamya'da bulunan Harakini krallığının kurucusudur. Başlangıçta Kral IV. Antiohos tarafından tahta çıkarılan bir Selefkî satrapıydı ancak Selefkîlerin İran ve Babil'deki otoritesinin yıkılması ve ardından Partlara geçmesinin ardından MÖ 141'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Hyspaosines, MÖ 127 yılında kısa bir süre Part şehri Babil'i işgal etti ve kayıtlarda kral (šarru) olarak kaydedildi. Ancak M.Ö. 124'te Part egemenliğini tanımak zorunda kalmıştır. Aynı yıl ölmüş ve yerine küçük oğlu Apodakos geçmiştir.