Kızılırmak, eskiden Halis veya Alis, Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen bir nehir. 1.355 km. uzunluğu ile Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğini taşır. Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak, aralarında Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak gibi çok sayıda akarsu ve çayın sularını da toplayarak büyük bir kavis çizerek Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e ulaşır.
Limnoloji, doğal ve yapay göller ile göletlerin fiziksel ve kimyasal niteliklerini, ekolojisini, çevreyle etkileşimlerini, içlerindeki su ve enerji akımlarını ele alır.
Hirfanlı Barajı, Kırşehir ilinde, Kırşehir ile Şereflikoçhisar arasında, Kızılırmak üzerinde 1953-1959 yılları arasında inşa edilmiş olan, enerji üretimi ve taşkın kontrolü amaçlı bir barajdır. Kaya gövde dolgu tipi olan baraj 2.000.000 m³ gövde hacminde ve akarsu yatağından 78 metre yüksekliktedir. Normal su kotunda göl hacmi 5.980 hm³, normal su kotunda göl alanı 263,00 km²'dir. 128 MW güç kapasitesindeki HES yılda 400 GWh elektrik enerjisi üretimi sağlamaktadır.
Kayalıköy Barajı, Kırklareli'de, Teke Çayı üzerinde, sulama ve taşkın kontrolü amacıyla 1981-1986 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Baraj göleti Kofçaz ile Kırklareli sınırları içerisinde yer almaktadır.
Karakum Çölü Orta Asya'da yer alan bir çöl.
Baraj, eski zamanlardan beri insanlığın su ihtiyacını karşılamak ve tarımsal alanların sulanması amacıyla inşa edilen su yapılarıdır. Günümüzün modern barajları stratejik öneme sahiplerdir. Çünkü;
Tromsø Norveç'te Troms eyâletinin içinde yer alan kuzey sami şehri ve bu eyâletin başkenti. Şehir dışında, Tromso ve Tromsö şehrin alternatif telaffuzlarındandır. Tromsø 50,000 nüfusu geçen şehirler içerisinde, dünya üzerinde en kuzeyde bulunan şehir olarak düşünülmektedir. Kuzeyinde bulunan en kalabalık şehir 14,272 (2013) nüfusuyla Alta, Norveç'tir.
Nazik Gölü, Bitlis ili Ahlat ilçesinin kuzeybatısında yer alır.
Ankara coğrafyası, Ankara ili İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında, 39° 55' kuzey enlemi ve 32° 50' doğu boylamı koordinatında bulunur. Ankara'nın doğusunda Kırşehir ve Kırıkkale, batısında Eskişehir, kuzeyinde Çankırı bulunur. Ankara Türkiye'nin başkentidir. Ankara'nın nüfusu 5,663 milyondur.
Bu madde Avusturya coğrafyasını anlatmaktadır.
Gölet, genelde gölden küçük olan, doğal veya yapay, durgun su birikintisi.
Bucuk göleti Ankara'da Sincan ile Yenikent arasında yer alan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 162 ha olan bir gölettir. Yukarıbağ deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir. Depolama hacmi 0,300 hm3 ve aktif hacim 0,280 hm³ tür. Ölü hacim 0,020 hm³ ve yükseklik temelden 25 m dir. Ortalama derinliği 1–2 m olan göletin en derin yeri 4 m dir. Ankara kent merkezine 24 km uzaklıktaki gölete toplu ulaşım araçları çalışmadığı için ulaşım araba ile olmaktadır.
Kızılca göleti Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 40 ha (brüt) olan bir gölettir. Ortakuyu deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir. Depolama hacmi 0,448 hm³ ve aktif hacim 0,372 hm³ tür. Ölü hacim 0,076 hm³ ve yükseklik talvegden 9 m yükseklik temelden 11,5 m dir. Sulama alanı 40 ha (brüt)dır. Ortalama derinliği 1–2 m olan göletin en derin yeri 4 m dir. Gölün yakınında gölete adını veren kızılca köyü bulunmaktadır. Çubuk merkezine 10 km uzaklıktaki gölete toplu ulaşım araçları çalışmadığı için ulaşım araba ile olmaktadır.
Kayapınarı göleti Ankara'nın Çubuk ilçesinde Yukarı Çavundur mahallesinde bulunan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 370 ha olan bir gölettir. Gölet Kızılcaören deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir.Depolama hacmi 10,595 hm³ ve aktif hacim 0,9220 hm³'tür. Ölü hacim 0,1375 hm³ ve yükseklik talvegden 25,50 m yükseklik temelden 40,50 m dir. Sulama alanı 370 ha dır. Ortalama derinliği 1–2 m olan göletin en derin yeri 5 m dir. Göletin yakınında Yukarı Çavundur mahallesi bulunmaktadır. 110 dönümlük arazi üzerine yapılan gölet, 1 milyon 200 bin metre küp su tutma kapasitesine ve temel ile birlikte 40 metre yüksekliğinde bir sulama göleti. Yaklaşık 300 bin metreküp dolgu malzemesi kullanırken, gövde uzunluğu 200 metre. Ayrıca 25 kilometre de sulama kanalı var. Çubuk merkezine 14 km uzaklıktaki gölete toplu ulaşım araçları çalışmadığı için ulaşım araba ile olmaktadır.
Kösrelik göleti Ankara'nın Keçiören ilçesi Bağlum'da bulunan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 28 ha olan bir gölettir. Gölet Uludere deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir.Depolama hacmi 0,253 hm³ ve aktif hacim 0,207 hm³'tür. Ölü hacim 0,046 hm³ ve yükseklik talvegden 15 m yükseklik temelden 17 m dir. Sulama alanı 28 ha dır. Ortalama derinliği 1 m olan göletin en derin yeri 2 m dir. Göletin yakınında Kösrelik mahallesi bulunmaktadır. 1968 yılında içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş bir gölettir. Gölette yakın zamanda balıklandırma çalışması yapılmış olup bol miktarda Sazan balığı ve Aynalı sazan balığı vardır. Gölet özellikle hafta sonları kentin boğucu ve sıkıcı ortamından kurtulmak isteyen insanların doğa ile baş başa kalabileceği ayrıca ailece olta balıkçılığı yapabileceği bir ortamdır. Küçük, güzel manzaralı göletin etrafı çam ağaçları ve yeşil alanlarla kaplıdır. Doğayı ve yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir.Sahip olduğu gölet manzarası ve doğal yapısıyla ankaralılara yaz, kış günübirlik, piknik ve dinlenme imkânı sunmaktadır.
Gökçeören Gölü, Sakarya ili, Serdivan ve Adapazarı ilçeleri sınırında, merkezin 7–8 km kuzeybatısında bulunan göldür. Göl büyüklüğü 25 hektardır. Yakınlarında 15 hektar büyüklüğünde Dipsizgöl yer alır. Kıyısındaki köyden dolayı Aralık Gölü de denilir.
Tromsøya, Norveç'in Troms eyaletinde Tromsøysundet boğazı ile Tromsø'de ki Kvaløya adası arasında bulunan ada. Ada, Tromsø şehrinin merkezini ve birkaç yerleşim alanını içermektedir. 228 kilometrekare (88 sq mi) yüzölçümündeki ada 2012 itibarıyla 36,088 nüfusa sahiptir. Adanın Nüfus yoğunluğu 1573 kişi/km²'dir.
Mezitli Deresi Toros Dağları'ndan doğup, Mersin, Mezitli şehir merkezinden Akdeniz'e dökülen akarsu. Antik adı Liparis Çayıdır.
Karakız Göleti Mersin ili Erdemli ilçesi kırsal alanında yer alan yapay bir gölettir. 36°51′K 34°23′D koordinatlarındaki gölet Tömük Çayı üst çığırındadır.
Arslanköy Göleti, Mersin ilinde ve Toros Dağları üzerinde bulunan bir gölettir. Merkez Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy beldesinin güneyinde yüksek bir düzlükte yer alan gölet 37°00′29″K 34°17′05″D koordinatlarındadır. Deniz yüzeyinden 1.370 metre yüksekliktedir. Mersin'e 53 kilometre uzaklıktadır. Sulama amaçlı gölet 2007 yılına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce yaptırılarak belediyeye devredilmiştir.