İçeriğe atla

Prestij

Prestij
The Prestige
Prestij
YönetmenChristopher Nolan
YapımcıChristopher Nolan
Emma Thomas
Aaron Ryder
SenaristChristopher Priest (Roman)
Christopher Nolan
Jonathan Nolan
OyuncularHugh Jackman
Christian Bale
Michael Caine
Scarlett Johansson
David Bowie
Daniel Davis
Andy Serkis
MüzikDavid Julyan
Görüntü yönetmeniWally Pfister
Sanat yönetmeniKevin Kavanaugh
KurguLee Smith
StüdyoWarner Bros Pictures
Touchstone Pictures
DağıtıcıWarner Bros Pictures
Yapım yılı2006 / ABD, Birleşik Krallık (Ortak)
Çıkış tarih(ler)i22 Aralık 2006
Süre128 dakika
Dilİngilizce
Bütçe40 milyon $
Hasılat109.676.311 $

Prestij (İngilizce özgün adıyla The Prestige), yönetmenliğini Christopher Nolan'ın yaptığı 2006 ABD-Birleşik Krallık ortak yapımı film. Yazar Christopher Priest'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmıştır. Nolan'a, senaryo yazımında 2000 yılında Akıl Defteri (Memento) filminde de birlikte çalıştığı kardeşi Jonathan Nolan eşlik etmiştir. Sinema tarihinin en iyi filmleri arasında gösterilmiştir.[1]

Önceleri birlikte çalışan iki sihirbazın daha sonra rekabete ve hatta düşmanlığa dönüşen öyküsünün anlatıldığı filmin konusu, 19. yüzyılın İngiltere'sinde Viktorya Dönemi olarak anılan zaman diliminde geçer. Filmin yapımında yönetmen Nolan'nın yanı sıra, Aaron Ryder ve eşi Emma Thomas görev almıştır.

Başlıca rollerde; Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson, David Bowie'nin yer aldıkları film iki dalda 79. Akademi Ödülleri'ne aday olmuş fakat ödül alamamıştır.

Film üzerine

Film Christopher Priest'in Londra'da 19. yüzyıl sonlarında yaşayan iki sihirbazın öyküsünü anlattığı 1995 yılında yayımlanan, aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmıştır. Roman sihirbazlığı; vaat, dönüm noktası ve prestij olmak üzere üç evrede ele alır:
Vaat, sihirbazın yapacağını vadettiği sihrin sunumu.
Dönüm noktası; Nesnelerin tanıtımı, gerekli hazırlık, seyircinin heyecanlı bekleyişi.
Sihirbazlığın en üst noktası prestij; vadedilen sihrin gerçekleştiği an, şaşkın ve hayran bakışlarla seyircinin alkışlaması.
Roman ve dolayısıyla aynı adlı romandan uyarlanan film, adını aslında sihirbazlık sanatı ile bir ilgisi olmayan bu üç evreden, sihirbazlığın en üst mertebesine vurgu ile prestijden alır.
Prestij bir dönem filmi olmasına rağmen konusunun geçtiği Viktorya döneminin kültürel yapısı ile ilgili detayları bünyesinde barındırmaz. Film ekibinin bilinçli tercihi olan bu durumu yönetmen Christopher Nolan şu şekilde açıklar:
- Viktorya dönemi sanayide bir devrim, bilimsel gelişmelerde bir dönüm olarak bilinse de genelde sıkıcı bir zaman olarak gösterilmektedir. Elektriğin bulunuşu, sinemanın icadı, afişli reklamcılığın başlangıcı ve birçok yenilik bu döneme denk gelir. Dönemin detaylarından çok ana hikâyedeki duyguyu yakalamaya çalıştık...

Yönetmen Nolan'ın son dört filminde birlikte çalıştığı görüntü yönetmeni Wally Pfister dönemin duygusunu görüntüde hissettirmek için bilgisayara aktarılan filmin renk ayarlarını düzenlemek yerine klasik bir yöntemle, sahneleri çeşitli ışık derecelerine maruz bırakmış. Çekim öncesi film ekibi ve ana karakter iki sihirbazı canlandıran oyuncular sihirbazlar üzerine uzun araştırmalar yapmışlar. Hugh Jackman ve Christian Bale konu ile ilgili kendilerine yöneltilen birçok soruya ortak cevap niteliğinde şunu söyler:
- Sahnede sihirbazlık yapmak zorunda değildik. Daha çok sihirbazların iç dünyasını anlamaya çalıştık. Sahnede neler hissettiğini ve nasıl çalıştıklarını inceledik. Filmde olduğu gibi geçmişte de sihirbazların rekabet içinde oldukları, genelde yalnız çalıştıklarını ve bilindiği üzere en büyük numaralarını kesinlikle açıklamadıklarını, bizi biraz üzse de bir kez daha öğrenmiş olduk.

Sihirbaz Alfred Borden'i canlandıran Christian Bale'in dedesi de bir sihirbazmış fakat, kendisini hiç görmediği için rolüne pek faydası olmamış. Filmin yapımcıları, seyirci illüzyonu canlı izlediğinde ekrandaki seyirden farklı olarak gözünün boyandığını pek hissetmediğini, aksine sihrin nasıl yapıldığını düşünerek bir yandan da hoş vakit geçirdiğini, dolayısıyla yapımcıların bu tür film yapmayı pek tercih etmediğini söyler.

Senaryoyu hazırlamak için iki yıla yakın bir süre çalıştığını söyleyen Jonathan Nolan, romanın sihir dünyasındaki yolculuğunu sinemaya taşırken sadık bir çizgide renklendirdiğini, zaten sinemacılarla sihirbazların ortak yönünün izleyiciyi şaşırtmak, beklenmedik sürprizlere hazırlamak olduğunu, bu zorluğu bir nebzede aştıklarını vurgular. Nolan, bu filmden kısa bir süre önce gösterime giren ve yine yakın bir temanın işlendiği The Illusionist (Sihirbaz) filminden sonra Prestij'e olan ilginin nasıl olabileceği yönünde endişe taşıdığını, senaryonun bitiminde ise böyle bir filmin yapılmamış olacağını düşündüğünü ve akabinde bunu gerçekleştirdiklerini iddialı bir şekilde dile getirir.

Prestij romandaki ana temaya sadık, kimi zaman hikâye yapısına uzak, karmaşık bir anlatım tarzı ile konuya odaklı bir süreç takip eder. İnsan algısını zorlamayı da hedef aldığı düşünülen ve titiz bir çalışma ürünü olarak görülen filmin önemli sahneleri (Oyuncu bakış açısı) omuz üstü kameraları ile çekilmiştir.

Prestij'de ilginç bulunan başka bir vurgu, ana karakterlerin kahraman/anti-kahraman olarak gel-git yapması, dolayısıyla seyircinin kendisini hangi tarafta bulacağını bilemez durumda filmi izlemesi ve finalin ardından yapacağı sentezlerdir. Bu, filmin en önemli özelliği olarak nitelendirilebilir. Bunun cevabı filmin finalinde verilmiş olsa da, en temel soru cevapsız bırakılmıştır. Asıl soru, rekabetin kontrolden çıkmasına neden olan kazadır ki bunun cevabını sebep olan kişi de bilmemektedir. Filmde, ön tartışma kazaya uğrayacak kişinin buna neden olan davranışı onaylaması olarak verilir. Özde kötü niyete dayanmayan ve sorun çıkarmayacağına inanılan bir davranış sonucunda oluşan ölüm, geride kalan ve bu sonuçtan duygusal olarak en çok zarar gören kişi tarafından daha da sorgulanır. Tercih bunu seyirciye bırakır ki cevap da buradadır.

İkinci bir problem yine olana inanmakta zorlanan kişiye dayanır ki basit bir sihrin cevabını kabullenmez.

Prestij' filminde dikkati çeken, seyircinin aklını ve algısını zorlayan ve açıklanması zor pek çok sahne vardır. Belki de asıl mesaj Nikola Tesla 'nın idealist ve bilimi zenginlerin,sanayi patronlarının değil insanlığın hizmetine ve eşitçe sunma çabalarıdır. Bu çabaları çok sert, her türlü baskı ve manipülasyon ile bastırmaya çalışan Thomas Edison'un hikâyesidir.

Konu

Film, 19. yüzyılda hızla değişmekte olan Londra'da başlar. Sihirbazların ileri derecede saygı duyulan ve gizemli kişiler olarak kabul edildikleri bu dönemde, Genç sihirbazlar olan Robert Angier (Hugh Jackman) ve Alfred Borden (Christian Bale) şöhret olma yolundadırlar. Angier'in eşi Julia (Piper Perabo) yaptıkları bir gösteri sırasında kaza sonucu ölünce, Angier olaydan Borden'i sorumlu tutar. Bu olay iki sihirbazın arasında ömür boyu sürecek olan düşmanlık ve rekabetin başlangıcı olur.

Oyuncular

Ana karakterler olan iki sihirbazdan Alfred Borden'i, yönetmen Christopher Nolan'ın 2005 yılı yapımı Batman Begins (Batman Başlıyor) filminde de rol vermiş olduğu oyuncu Christian Bale; sihirbaz Robert Angier'i, X-Men filminde rol alan oyuncu Hugh Jackman; sihirbazlardan Alfred Borden'in eşi Sarah Borden'i Rebecca Hall; Robert Angier'ın eşi Julia McCullough'u Piper Perabo; Angier'in sahne yardımcısı Olivia Wenscombe'u, inci küpeli kız (girl with a pearl earring) filmindeki rolüyle Altın Küre adayı, Bir Konuşabilse (Lost in Translation) filmiyle Bafta ödüllü ve (İngiliz akademi film ödülleri) alan oyuncu Scarlett Johansson oynamışladır.

Angier'in baş yardımcısı eski sihirbaz Harry Cutter rolünde, yönetmenin Batman Begins filminde de rol verdiği ünlü oyuncu Michael Caine yere almıştır.
Kadronun en büyük sürprizi olarak nitelendirilen isim ise, sihirbaz Angier'ın bir sihrine yardımda bulunacak olan Sırp asıllı ünlü bilim adamı Nikola Tesla'yı canlandıran İngiliz müzisyen David Bowie olmuştur. Filmde Tesla'nın asistanı Mr. Alley'i Andy Serkis canlandırmıştır. Ayrıca senarist Jonathan Nolan'da küçük bir rol ile filmde görünmüştür.

Aday olduğu ödüller

79. Akademi Ödülleri

  • En İyi Görüntü - Wally Pfister
  • En İyi sanat Yönetmeni - Kevin Kavanaugh

Kaynakça

  1. ^ "The Prestige / Movies". The Guardian. 9 Kasım 2006. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Film yapımı</span>

Film yapımı ya da film çekimi, bir film yapmak için takip edilmesi gereken birkaç aşamayı içeren bir süreçtir. Bir filmin yapılması ilk olarak hikâyenin fikrini bulmakla ya da fikri satın almakla başlar. Daha sonra bu fikir senaryoya dökülür. Film çekilir, kurgulanır ve son hâlini aldıktan sonra seyirciye sunulur. Prodüksiyon daha sonra senaristlik, rol dağıtımı, yapım öncesi, çekim, ses kayıt ve reprodüksiyonu, yapım sonrası ve bitmiş ürünün izleyici önünde gösterilmesiyle devam ediyor. Bu genellikle büyük bir insan kapasitesi gerektirmektedir ve bunun tamamlanması birkaç aydan birkaç yıla kadar geçen bir süre alabilir. Film yapımı ekonomik, sosyal ve politik açıdan dünya üzerinde büyük bir yer kaplamaktadır. Ve film yapımında çeşitli teknolojiler ve film teknikleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Nolan</span> İngiliz-Amerikalı film yönetmeni

Sir Christopher Edward Nolan CBE, İngiliz film yönetmeni, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editördür. Yönettiği filmler dünya çapında 6 milyar dolardan fazla hasılat elde etmiştir. Ayrıca 36 Oscar adaylığı ve 10 ödülü vardır. Oppenheimer filmiyle Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanmıştır.

<i>Batman Başlıyor</i>

Batman Başlıyor, kurgusal DC Comics karakteri Batman çizgi romanlarından uyarlanan, yönetmenliğini Christopher Nolan'ın yaptığı, Christian Bale'in Batman'i canlandırdığı, Liam Neeson, Michael Caine, Cillian Murphy, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Ken Watanabe, Rutger Hauer ve Morgan Freeman'ın da yan rollerde yer aldığı 2005 tarihli ABD yapımı süper kahraman filmidir. Yeni çekilen serinin ilk filminde, Bruce Wayne'nin yarasa korkusu, ailesinin ölümü ve Batman'e dönüşümü anlatılmıştır. Filmin hikâyesi, klasik Batman: The Man Who Falls, Batman: Year One ve Batman: The Long Halloween çizgi romanlarından esinlenilmiştir. 1997'de gösterime giren Batman & Robin filminden sonra birçok devam filmi projesi gündeme gelmiştir. Film için çalışmalara 2003'te başlayan Christopher Nolan ve David S. Goyer, temelinde insanlık ve realizmin olduğu, daha karanlık ve gerçekçi bir hikâyeyi hedeflemiştir. Amaç, izleyicinin Batman ve Bruce Wayne'i önemsemesiydi. Chicago ve İngiltere'de çekilen filmde bilgisayar desteğinden çok az düzeyde yararlanılmıştır. Batmobile ve Yarasa kostümü film için yeniden yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Scarlett Johansson</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Scarlett Ingrid Johansson, Amerikalı oyuncu. Forbes Celebrity 100 listesinde birçok kez yer alan Johansson, 2018 ve 2019 yıllarında dünyanın en çok kazanan oyuncusu oldu. Time onu 2021'de dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak seçti. Johansson'un filmleri dünya çapında 15,4 milyar doların üzerinde hasılat elde ederek onu tüm zamanların en çok gişe hasılatı elde eden kadın yıldızı yaptı. Aralarında Britanya Akademisi Sinema Ödülü ve Tony Ödülü'nün de yer aldığı çeşitli ödüller aldı ve iki Akademi Ödülü ile beş Altın Küre Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Hugh Jackman</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (d. 1968)

Hugh Michael Jackman filmlerde, müzikal yapımlarda ve televizyonda yer almış Avustralyalı aktör ve yapımcıdır.

<i>Da Vinci Şifresi</i> (film) 2006 yapımı Amerikan gerilim filmi

Da Vinci Şifresi, Dan Brown'un aynı adlı romanından uyarlanmış Hollywood yapımı sinema filmi. Başrollerde Tom Hanks, Audrey Tautou ve Jean Reno ve Sir Ian McKellen oynamıştır. Dan Brown'ın Da Vinci Şifresi romanı yayımlandığı dönemde tüm Hristiyan alemini ayağa kaldırmış ve Vatikan'ı zor durumda bırakmıştı. Vatikan yönetimi, yazılanları saçma bulduğunu söylemiş ve yazar Dan Brown'a karşı cephe almıştı. Bütün bu yaşananlar, Hollywood için çok iyi bir malzeme oluşturuyordu. Hemen kolları sıvayan yapımcılar, yönetmen seçiminde hiç zorlanmadılar. Bu kişi Ron Howard'dı. Zaten Ron Howard bu romanın film yapılmasını kendisi istemişti.

<i>Kara Şövalye</i> Christopher Nolanın yönettiği 2008 yapımı film

Kara Şövalye, Christopher Nolan'ın yönettiği bir süper kahraman filmidir. DC Comics'in kurgusal karakteri Batman'den uyarlanan 2005 tarihli Batman Başlıyor filminin devamıdır. Kara Şövalye'nin senaryosunu Christopher ve kardeşi Jonathan Nolan yazmıştır. Hikâyeyi ise David S. Goyer oluşturmuştur. Filmin olay örgüsü, Bruce Wayne/Batman, bölge savcısı Harvey Dent, asistan Rachel Dawes ve Polis Komiseri James Gordon'ın, onların suçla mücadelelerinin ve yeni tehdit Joker'in etrafında gelişir. Joker gerçek kimliği, filmin gizemi için saklı tutulur ve Harvey Dent'in kahraman bir bölge savcısından çirkin bir katile dönüşümünün hikâyesi tamamıyla anlatılır. Yönetmen Nolan, Joker karakteri için ilhamı, onun 1940'lar ilk kez göründüğü çizgi romanlardan ve Harvey Dent'in geçmişinin tekrar anlatıldığı 1996 tarihli Batman: The Long Halloween adlı çizgi romandan esinlendi. Kara Şövalye'nin çekimleri öncelikle Chicago'da, ek olarak da Amerika Birleşik Devletleri'nin birkaç yerinde, Birleşik Krallık'ta ve Hong Kong'da yapıldı. Nolan, Joker'in filmde ilk göründüğü sahne başta olmak üzere bazı sekansları çekmek için IMAX kamerası kullandı. Kamyon devirme sahnesinde görsel efekt kullanılmadı. Filmin müziklerini oluşturmada Hans Zimmer ve James Newton Howard işbirliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Marion Cotillard</span> Fransız oyuncu, şarkıcı ve çevreci (d. 1975)

Marion Cotillard, Fransız oyuncu, şarkıcı ve çevreci. Bağımsız filmlerdeki ve gişe rekorları kıran filmlerdeki rolleriyle tanınan sanatçı, bir Akademi Ödülü, bir Britanya Akademisi Sinema Ödülü, bir Altın Küre Ödülü, bir Avrupa Film Ödülü, bir Lumières Ödülü ve iki César Ödülü de dahil olmak üzere çeşitli ödüller aldı. 2010 yılında Fransa'da Sanat ve Edebiyat Nişanı Şövalyesi oldu ve 2016 yılında Subaylığa terfi etti. 2001 yılından beri Greenpeace'in sözcüsü olarak görev yapmaktadır. Cotillard, dokuz yıl boyunca Lady Dior el çantasının yüzüydü ve ayrıca 2020'den beri Chanel'in Chanel No. 5 kokusunun yüzüdür.

<span class="mw-page-title-main">Michael Caine</span> İngiliz oyuncu

Sir Maurice Joseph Micklewhite, Jr. CBE, iki Akademi Ödülü sahibi İngiliz oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Kim Novak</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Kim Novak, Amerikalı oyuncu ve eski modeldir. En önemli rollerinden birini Alfred Hitchcock'un Vertigo (1958) filminde oynayan Novak, 1950'lerin en ünlü oyuncularından biriydi.

<i>Batman</i> (film serisi) DC Comicsin uyarladığı Batman süper kahramanın filmleri

Batman film serisi, DC Comics şirketinin kurgusal bir karakterinin uyarlandığı altı filmden oluşur. Bu filmlerin yapımcılığını ve dağıtımcılığını Warner Bros. Pictures yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Rabal</span>

Francisco Rabal, İspanyol sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu. Paco Rabal adıyla da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Maria Brandauer</span> Avusturyalı oyuncu ve yönetmen

Klaus Maria Brandauer, Asıl adı: Klaus Georg Steng,, dünyaca tanınmış oyuncu, yönetmen ve 1972 yılından bu yana Viyana'daki Max-Reinhardt Semineri'nde profesör. Brandauer, Hollywood film endüstrisinde başarı kazanan az sayıdaki Almanca konuşan oyunculardan birisidir.

<i>X-Men Başlangıç: Wolverine</i> 2009 yapımı süper kahraman filmi

X-Men Başlangıç: Wolverine, Marvel Comics'in kurgusal karakteri Wolverine'den uyarlanan 2009 yapımı süper kahraman filmidir. Gavin Hood tarafından yönetilen filmin başrolünde Hugh Jackman rol almıştır. X-Men üçlemesine çekilen bir ön hikâye niteliğindedir. Çekimler çoğunlukla Avustralya ve Yeni Zelanda'da gerçekleştirilmiştir.

<i>Kara Şövalye Yükseliyor</i>

Kara Şövalye Yükseliyor, Christopher Nolan'ın yönetmenliğini üstlendiği, 2012 yapımı süper kahraman filmi.

<i>Sefiller</i> (film, 2012) film

Sefiller, 2012 tarihli İngiliz yapımı müzikal drama filmidir. Yapımını Working Title Films, dağıtımını Universal Pictures üstlenmiştir. Film, Alain Boublil ve Claude-Michel Schönberg'ün Victor Hugo'nun 1862 tarihli romanından ilham alarak yarattıkları aynı isimli müzikalden uyarlanmıştır. Zoraki Kral'ın yönetmeni Tom Hooper'ın yönettiği filmin senaryosunu William Nicholson, Boublil, Schönberg ve Herbert Kretzmer yazmıştır. Ana rollerde Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway ve Amanda Seyfried yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">James Mangold</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

James Allen Mangold, Amerikalı film yönetmeni ve senaristtir. En çok yazıp yönettiği Sınırları Aşmak filmiyle bilinir.

<i>Yıldızlararası</i> Christopher Nolanın 2014 yapımı filmi

Yıldızlararası, Christopher Nolan tarafından yönetilen, epik bilimkurgu türündeki 2014 yapımı bir ABD filmidir. Başrollerinde Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn, Matt Damon ve Michael Caine yer almaktadır. İnsanlığın felaket boyutunda bir salgın hastalık ve kıtlıkla boğuştuğu distopik bir gelecekte geçen film, insanlık için yeni bir yuva arayışıyla Satürn yakınlarındaki solucan deliğinden geçen bir grup astronotu konu ediyor.

<i>Batman v Superman: Adaletin Şafağı</i> Zack Snyderin yönettiği, 2016 tarihli süper kahraman filmi

Batman v Superman: Adaletin Şafağı, Warner Bros. Pictures tarafından dağıtılan, DC Comics karakterleri Batman ve Superman'in yer aldığı yaklaşan Amerikan süper kahraman filmi. 2013 yapımı Çelik Adam filmine takiben tasarlandı ve 2013'te kurulan DC Extended Universe'in ikinci projesi oldu. Film Çelik Adam filminin yönetmeni Zack Snyder tarafından yönetildi ve senaryosu Chris Terrio ile Christopher Nolan ile Batman Başlıyor filmini yazan David S. Goyer tarafından yazıldı. Filmde Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter ve Gal Gadot gibi yıldızlar oynuyor. Batman ve Superman: Adaletin Şafağı, Batman ve Superman'in yer aldığı ilk canlı çekim filmidir. Filmde aynı zamanda Wonder Woman, Aquaman, Cyborg ve Flash karakterleri de yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Nolan filmografisi</span> filmografi

Christopher Nolan, İngiliz-Amerikalı bir film yönetmeni, yapımcı ve senaristtir. İlk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi, 6.000 dolarlık son derece kısıtlı bir bütçeyle çekilen neo-noir suç gerilim filmi Takip (1998) oldu. Filmin aynı zamanda yapımcılığını yapan Nolan, çekimlerini arkadaşlarıyla birlikte yaptı. İki yıl sonra, Guy Pearce'ın karısının katillerini arayan anterograd amneziden muzdarip bir adamı canlandırdığı psikolojik gerilim filmi Akıl Defteri'ni (2000) yönetti. Film, görüntü yönetmeni Wally Pfister ile yaptığı ilk işbirliğiydi. İlk uzun metrajlı filmine benzer şekilde doğrusal olmayan bir anlatı yapısına sahipti ve Nolan'ın çığır açan filmi oldu. Eleştirmenler tarafından beğenildi ve sürpriz bir ticari başarı elde etti. Nolan film için ilk kez Amerika Yönetmenler Birliği En İyi Yönetmenlik Ödülü - Uzun Metrajlı Film adaylığını aldı ve senaryosunu yazdığı için En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Daha sonra Al Pacino, Robin Williams ve Hilary Swank'ın rol aldığı psikolojik gerilim filmi Uykusuz'u (2002) yönetti. Bu onun Warner Bros. için ilk filmiydi ve ciddi bir ticari başarı elde etti.