Karlofça Antlaşması, 26 Ocak 1699 tarihinde Osmanlı ile başlarında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu bulunan diğer Kutsal İttifak devletleri arasında imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır. Gerileme Dönemi'nin başlangıcı olarak sayılmaktadır. Karlofça bugünkü Sırbistan'ın sınırları içinde yer alan küçük bir kasabadır. Antlaşma, 1683-1698 yılları arasındaki Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın sonucunda imzalanmıştır.
Ziştovi Antlaşması, 4 Ağustos 1791 tarihinde Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu'na bağlı Avusturya Arşidüklüğü ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı çerçevesinde gelişen 1787-1791 Osmanlı-Avusturya Savaşı sona erdirmiştir.
Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.
Birkaç antlaşmayı da içine alan Vestfalya Barışı, Otuz Yıl Savaşları ve Seksen Yıl Savaşları'nın sonunda Ekim ve Mayıs 1648 tarihlerinde imzalanmıştır. Antlaşma 24 Ekim ve 15 Mayıs 1648'de Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu, diğer Alman prensleri, İspanya, Fransa, İsveç ve Hollanda Cumhuriyeti temsilcileri arasında imzalanmıştır. Fransa ve İspanya arasında 1659 yılında imzalanan Pyrenees Antlaşması'nı da bu antlaşmanın içine dahil edilebilir. Bu barış tarihçiler tarafından modern çağın başlangıcı olarak gösterilmektedir.
Bu madde Avusturya'nın tarih öncesinden günümüze kadarki tarihi hakkında bilgi vermektedir.
Verdun Antlaşması (843) Karolenj İmparatorluğu'nun Dindar Ludwig'in üç oğlu arasında paylaşıldığı antlaşmadır.
III. Ferdinand, Kutsal Roma imparatoru (1637–1657).
II. veya I. Franz 1792ʼden 1806ʼya kadar II. Franz olarak son Kutsal Roma imparatoru ve 1804ʼten 1835ʼe kadar I. Franz olarak ilk Avusturya imparatoruydu. Aynı zamanda Macaristan, Hırvatistan ve Bohemya kralıydı ve 1815ʼte kurulmasının ardından ilk Alman Konfederasyonu başkanı olarak görev yaptı.
İmparator Charles VII Albert, Wittelsbach ailesi üyesi, 1726 dan beri Kutsal Roma İmparatorlarını seçme hakkına sahip altı üyeden biri ve 24 Ocak, 1742 yılından 1745 yılında ölümüne kadar Kutsal Roma İmparatoru.
Ren Birliği Ren Nehri boyunca kurulan şehirleri savunmak üzere 50 Alman prensliğinin bir araya gelmesiyle Fransa Kralı XIV. Louis tarafından 14 Ağustos 1658 tarihinde kurulan devletler birliğidir.
Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.
Bavyera Krallığı, 1805'ten 1918 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Bavyera Elektörlüğü'nün ardılı olan bir devletti. 1871'de Almanya'yla birleşmesinin akabinde krallık, yeni kurulan imparatorluğun içinde yer alan bir federe devlet hâline dönüştü. Güç, zenginlik ve yüzölçümü bakımından, yönetici devlet olan Prusya Krallığı'nın hemen ardında ikinci sıradaydı.
Lunéville Antlaşması, 9 Şubat 1801'de Fransa'nın Lunéville şehrinde Fransa Cumhuriyeti ile hem Habsburg Monarşisi hem de Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu adına İmparator II. Franz arasında imzalanan antlaşma. Antlaşmayı Fransa adına Joseph Bonaparte, İmparator adına da Avusturyalı dışişleri bakanı Johann Ludwig von Cobenzl imzalamıştır.
İkinci Koalisyon Savaşı, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın başını çektiği ve Osmanlı İmparatorluğu, Portekiz, Napoli ve çeşitli Alman monarşilerinin de dahil olduğu birçok Avrupa monarşisinin devrimci Fransa'yı hedef alan ikinci savaşıdır. Savaşta İspanya Fransa'yı destekledi.
Üçüncü Koalisyon veya Üçüncü Koalisyon Savaşı, 1803-1806 yılları arasında, Büyük Britanya - Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu - Rus İmparatorluğu Koalisyonu ile Fransa Cumhuriyeti arasında gerçekleşmiş muharebeler dizisidir. Bu koalisyon savaşında, Napolyon'un asıl amacı, Büyük Britanya'nı işgal edip, savaşı kökten bitirmekti. Trafalgar Muharebesi'nde yenilmesi üzerine, bu planı suya düştü. Bunun yerine, Rusya hariç tüm Kıta Avrupası'nı işgal etmeye başladı.
Pressburg Barışı veya Pressburg Antlaşması şu anlamlara da gelebilir:
- Pressburg Barışı (1271), Bohemya ve Macaristan arasındaki toprak iddialarını çözen bir anlaşma
- Pressburg Barışı (1491), Aşağı Avusturya Macar veraseti üzerine Macaristan ile Kutsal Roma İmparatorluğu arasında
- Pressburg Barışı (1626), Habsburg Monarşisine karşı ayaklanmanın lideri Transilvanya'lı Gabriel Bethlen ile Kutsal Roma İmparatoru II. Ferdinand arasında
- Pressburg Barışı (1805), Fransa ile Avusturya arasında Üçüncü Koalisyon Savaşı'nın sona ermesi ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun fiili sonunun işaretlenmesi
Ren Konfederasyonu, 1806-1813 yılları arasında Birinci Fransız İmparatorluğu'na bağlı Alman krallık ve prensliklerinden oluşan birlik.
Bavyera kralı, Wittelsbach Hanedanı'nın yönettiği 1805-1918 arası kurulan Bavyera Krallığı'nın hükümdarının unvanıdır.
Salzburg Dükalığı, 1849'dan 1918'e kadar Avusturya İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir Cisleytanya kraliyet toprağıydı. Başkenti Salzburg'du, düklükteki diğer şehirler Zell am See ve Bad Gastein'dir. Kraliyet arazisi olmadan önce Salzburg sayısız iktidar değişikliğinden geçti. 1803'te Reichsdeputationshauptschluss aracılığıyla medyatize edildikten sonra Salzburg Elektörlüğü olarak laik yönetim altında kaldı. Sonraki 43 yıl içinde, Salzburg kraliyet ülkesi olmadan önce 3 kez daha iktidar değişikliğine uğradı.
Salzburg Elektörlüğü ya da Salzburg Büyük Dükalığı, Kutsal Roma İmparatorluğu'nun parçası olan ve Salzburg Başkiskoposluğu'ndan sonra kurulan kısa süreli hüküm süren bir elektörlük.