İçeriğe atla

Presleme

Sabit bariyer korumalı bir pres

Presleme, boş veya rulo biçimli sac malzemenin eksantrik presteki kalıpta nihai şekle göre şekillendirilmesi işlemidir. Mekanik presleme, eksantrik pres kullanılarak, delme, kesme, kabartma, bükme, flanşlama ve darbetme gibi çeşitli sac şekillendirme imalat işlemlerini kapsar.[1] Bu, presin her vuruşunun sac parça üzerinde istenilen formu ürettiği tek aşamalı bir işlem olabileceği gibi bir dizi aşamadan da oluşabilir. İşlem genellikle sac malzemeye uygulanır ama polistiren gibi diğer malzemelere de uygulanabilir. Progresiv (adımlı) kalıplar genellikle bir çelik rulodan, rulonun açılması için rulo makarasından ruloyu düzleştirmek için doğrultucuya ve daha sonra malzemeyi prese ve önceden belirlenmiş bir besleme uzunluğunda kalıba ilerleten bir sürücüye beslenir. Parça karmaşıklığına bağlı olarak, kalıptaki istasyon sayısı belirlenir.

Presleme genellikle soğuk sac üzerine yapılır. Sıcak metal şekillendirme işlemleri için Dövme bölümüne bakınız.

İşlem

  • Bükme - malzeme düz bir çizgi boyunca şekillenir veya bükülür.
  • Flanşlama - malzeme kavisli bir hat boyunca bükülür.
  • Kabartma - malzeme sığ bir çöküntüye gerilir. Öncelikle dekoratif desenler yapmak için kullanılır.
  • Boşaltma - genellikle daha sonraki işlemler için boşluk yapmak üzere bir malzeme tabakasından bir parça kesilir.
  • Darbetme - bir desen malzemeye sıkıştırılır. Geleneksel olarak madeni para yapmak için kullanılır.
  • Çekme - bir boşluğun yüzey alanı, kontrollü malzeme akışı yoluyla alternatif bir şekle gerilir.
  • Esneme - bir boşluğun yüzey alanı, boşluk kenarının içe doğru hareketi olmadan gerilimle artar. Genellikle pürüzsüz otomobil kaporta parçaları yapmak için kullanılır.
  • Ütüleme - malzeme dikey bir duvar boyunca sıkıştırılır ve kalınlığı azaltılır. İçecek kutuları ve mühimmat kartuş kılıfları için kullanılır.
  • Küçültme/Boyunlama - bir kap veya tüpün açık ucunun çapını kademeli olarak azaltmak için kullanılır.
  • Kıvrılma - malzemeyi boru şeklinde bir profile şekillendirmedir. Kapı menteşeleri yaygın bir örnektir.
  • Sarma - kalınlık eklemek için bir kenarı kendi üzerine katlama. Otomobil kapılarının kenarları genellikle sarılıdır.[2]

Delme ve kesme de eksantrik preslerinde yapılabilir. Progresiv presleme, malzeme şeridinin her seferinde bir adım geçtiği bir sıradaki bir dizi kalıpla yapılan yukarıdaki yöntemlerin bir bileşimidir.

Yağlayıcı

Triboloji işlemi, takım ve kalıp yüzeyini çizilmeye veya aşınmaya karşı korumak için bir yağlayıcı kullanılmasını gerektiren bir sürtünme oluşturur. Yağlayıcı ayrıca sac ve bitmiş parçayı aynı yüzey aşınmasından korur, elastik malzeme akışını kolaylaştırır, yırtılmaları ve kırışıklıkları önler. Bu iş için çeşitli yağlayıcılar mevcuttur. Bunlara bitkisel ve mineral yağ temelli, hayvansal yağ veya domuz yağı temelli, grafit temelli, sabun ve akrilik temelli kuru filmler dahildir. Sektördeki en yeni teknoloji, yağsız yağlayıcılar da denilen polimer temelli sentetik yağlayıcılardır. "Su-Bazlı" yağlayıcı terimi, daha geleneksel yağ ve katı yağ esaslı bileşikleri de içeren daha geniş kategoriyi ifade eder.

Kaynaklar

  • Don Hixon, 1984, December, "Alternative Lubricant Offers Advantages for Stamping", Precision Metal, page 13
  • William C. Jeffery, 1985, November, "Non-Oil Drawing Compounds Make Dollars and Sense", Metal Stamping, pages 16–17
  • Phillip Hood, 1986, Spring, "Environmental Compliance - A Lawn and Garden Manufacturers' Approach to Stamping Lubricants and Environmental Change", Stamping Quarterly, Pages 24–25
  • Pioneer Press, April 27, 1989, Marilyn Claessens, "At 75, IRMCO still a pioneer - Lubricants go down the drain by design", Evanston, IL, page 33
  • Bradley Jeffery, 1991, August, "Environmental Solutions for Metal Stamping", MAN, pages 31–32
  • Robin P. Bergstrom, 1991, November, "Stamping Made Clean(er)", Production Magazine, pages 54–55
  • 1991, February, "Lubricants and Environment Mix", Manufacturing Engineering, pages 52–59
  • Brian S. Cook, 1992, January 6, "Appropriate Technology", Industry week, pages 51–52, 58.
  • James R. Rozynek, 1995, Winter, "Case Study: Converting to Water-Based Metal Stamping Lubricants", Stamping Quarterly, pages 31–33
  • Philip Ward, 1996, July/August, "Water-Based Stamping Lubricant Washes Away Oil-Based Lube Problems", Forming & Fabricating, pages 52–56
  • Matt Bailey, UK, 1997, May, "Non-Oil Lubricants Offer Solvent Solution", Sheet Metal Industries, pages 14–15
  • Chris Wren, UK, 1999, June, "One Out - Oil Out" Sheet Metal Industries, pages 21–22
  • Brad Jeffery, 2003, April, "The Bottom Line - Getting your N-Values Worth", Modern Metals, page 76
  • Brad F. Kuvin, 2007, February, "Forming Advanced High Strength Steel Leaves No-Room for Error", MetalForming, pages 32–35
  • Brad F. Kuvin, 2007, May, "Dana's Giant Lube Leap of Faith", MetalForming, pages 32–33
  • Hyunok Kim PhD, 2008, March "Evaluation of Deep Drawing Performance of Stamping Lubricants with Dual Phase (DP) 590 GA", Part II in III part series, The Center for Precision forming (CPF), The Ohio State University, pages 1–5
  • Brad F Kuvin, January, 2009, "Deep-Draw Automation returns remarkable results", MetalForming, pages 14–15

Kaynakça

  1. ^ Kalpakjian, Serope; Schmid, Steven (2001). Manufacturing Engineering and Technology (International edition. 4th bas.). Prentice Hall. ISBN 0-13-017440-8. 
  2. ^ Hedrick, Art (15 Aralık 2009). "Sheet Metal Stamping 101, part V". Fabricators and Manufacturers Association. 13 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Triboloji</span>

Triboloji, sürtünme, aşınma ve yağlama konularını inceleyen bilim ve teknoloji dalıdır. Triboloji sözcüğü eski Yunan dilindeki τριβο (tribo) "sürtünme" ile λόγος (logos) "prensip veya mantık" kelimelerinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karbon</span> sembolü C ve atom numarası 6 olan kimyasal element; bilinen tüm yaşamın ortak unsuru

Karbon, doğada yaygın bulunan ametal kimyasal elementtir. Evrende bolluk bakımından altıncı sırada yer alan karbon, kızgın yıldızlarda hidrojenin termonükleer yanmasında temel rol oynar. Dünyada hem doğal halde, hem de başka elementlerle bileşik halinde bulunan karbon, ağırlık olarak Dünya'nın yerkabuğunun yaklaşık %0,2'sini oluşturur. En arı (katışıksız) biçimleri elmas ve grafittir; daha düşük arılık derecelerinde maden kömürünün, kok kömürünün ve odun kömürünün bileşeni olarak bulunur. Atmosferin yaklaşık % 0,05'ini oluşturan ve bütün doğal sularda erimiş olarak bulunan karbon dioksit, kireç taşı ve mermer gibi karbonat mineralleri, kömürün, petrolün ve doğalgazın başlıca yapıtaşları olan hidrokarbonlar, en bol bulunan bileşikleridir.

<span class="mw-page-title-main">Cam</span>

Cam ya da sırça, saydam veya yarı saydam, genellikle sert, kırılgan olan ve sıvıların muhafazasına imkân veren, inorganik amorf yapıda katı bir malzeme. Antik çağlardan beri gerek inşaat malzemesi, gerekse süs eşyası olarak camdan faydalanılmaktadır. Günümüzde hâlen basit araç gereçlerden iletişime ve uzay teknolojilerine kadar çok yaygın bir kullanım alanı vardır. Örneğin pencere camları, cam ambalaj, ayna, lamba, sofra takımı ve optiklerde yaygın pratik, teknolojik ve dekoratif kullanıma sahiptir.

Soğuk pres, bir malzemenin ısıl işlem uygulamaksızın soğuk olarak şekillendirilmesi yöntemine verilen addır. Ancak her malzeme soğuk presle şekillendirilemez, sadece buna uygun malzemelerde bu yöntem kullanılabilir. Uygulanacak pres kuvveti malzemenin akma değerinden fazla değilse soğuk presleme yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Poliüretan</span> karbamat (üretan) bağlantılarıyla birleştirilen organik birimler zincirinden oluşan polimer

Poliüretan, karbamat bağlantıları ile birleştirilen organik üniteler zincirinden oluşan bir polimerdir. Esnek ve esnemeyen köpükler, dayanıklı elastomerler ve yüksek performanslı yapıştırıcılar, sentetik lifler, contalar, prezervatifler, halıların alt kısmı ve sert plastik yapımında kullanılırlar.

Karbon elyaf takviyeli plastik veya karbon elyaf takviyeli polimer sağlam, hafif ve pahalı bir çeşit kompozit malzeme, elyaf takviyeli polimerdir. Cam elyafı'ına benzer şekilde bu kompozit yapıya mukavemet veren malzemeye karbon elyafı denilir. Polimer için en çok epoksi kullanılsa da polyester, vinil ester ya da naylon gibi başka maddelerin de kullanıldığı görülebilir. Kevlar veya alüminyum yapılarında karbon, cam gibi diğer güçlendiricilerle birlikte kullanılır. Grafit takviyeli polimer ya da Grafit elyaf takviyeli polimer (GFRP) de karbon elyafıyla takviyeli bu tür yapıları nitelemek için de kullanılır. Cam elyaf takviyeli malzemelerin de GFRP olarak tanımlanabilmesi ve karışıklık yaşanması nedeniyle bu isimlendirme çok sık kullanılmaz. Bazı ürün tanıtımlarında ise kısaca grafit elyafı denilir.

Sıcak Şekillendirme, ultra yüksek dayanımlı çeliklere, soğuk şekillendirme operasyonlarıyla verilemeyecek kadar karmaşık şekil vermek için kullanılan görece yeni bir teknolojidir.

Süperlenskırınım sınırının ötesine giden metamateryallerin kullanıldığı bir mercektir. Kırınım sınırı geleneksel lenslerin ve mikroskopların çözünürlük duyarlılığının limitidir. Farklı yollar ile kırınım sınırının ötesine geçebilen birçok lens çeşidi vardır ancak onları engelleyen ve işlevlerini etkileyen birçok etmen vardır.

<span class="mw-page-title-main">Metal işçiliği</span>

Metal işleme kullanışlı nesneler, parçalar, montajlar ve büyük ölçekli yapılar oluşturmak için metalleri şekillendirme sürecidir. Kelime olarak, devasa gemiler, binalar ve köprü'lerden hassas motor parçalarına ve narin mücevher'lere kadar her ölçekte nesne üretmek için çok çeşitli süreçleri, becerileri ve araçları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Çinko oksit</span> kimyasal bileşik

Çinko oksit, ZnO formülü ile gösterilen bir inorganik bileşik. ZnO, suda çözünmeyen beyaz bir tozdur ve yaygın olarak kauçuk, plastik, seramik, cam, çimento, yağlayıcı, boya, merhem, yapıştırıcı, sızdırmazlık maddesi, pigment, yiyecekler, bataryalar, ferritler, yangın geciktiriciler ve ilk yardım bantları gibi kullanım alanlarına sahiptir. Mineral çinkoit, doğal olarak meydana gelmesine rağmen, çoğu çinko oksit sentetik olarak üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik ekstruzyonu</span>

Plastik ektruzyon ham plastiğin eritildiği ve sürekli bir profil olarak şekillendirildiği yüksek-hacımlı bir üretim prosesidir. Ekstruzyon ile boru/hortum, plastik fitil, çit, güverte korkuluğu, pencere profili, plastik filmler ve tabakalar, termoplastik kaplamalar ve kablo yalıtımı gibi ürünler üretilir. Bu işlem, bir huniden plastik malzemenin ekstrüderin haznesine beslenmesiyle başlar. Malzeme vida döndürülerek üretilen mekanik enerji ve plastik ocağı boyunca düzenlenmiş ısıtıcılar ile kademeli olarak eritilir. Erimiş polimer daha sonra polimeri soğutma sırasında sertleşecek bir şekle sokan bir kalıba basılır.

<span class="mw-page-title-main">Teneke kutular</span>

Teneke kutu için genel bir terim olan içecek kutusu ve konserve kutusu ifadeleri kullanılır. Her ikisi de bazen diğer malzemelerle birleştirilmiş, metalden yapılmış ince duvarlı saklama kaplarıdır. Teneke kutular sızdırmazlık, hafif koruma, düşük kütle, genellikle istiflenebilirlik ve ayrıca belirli bir mukavemet, darbe ve korozyona karşı direnç ile karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Punta kaynak (Nokta kaynağı)</span>

Punta kaynağı elektrik akımına dirençten elde edilen ısıyla birbirine temas eden metal yüzey noktalarının birleştirildiği sac metal ürünlerine kaynak yapmakta kullanılan bir elektrikli direnç kaynağı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kompozit Malzemeler</span>

Kompozit malzeme, önemli ölçüde farklı fiziksel veya kimyasal özelliklere sahip iki veya daha fazla bileşen malzemeden yapılan ve birleştirildiğinde öncekinden farklı özelliklere sahip olan bir malzeme üreten bir malzeme. Bu kurucu malzemeler, oldukça farklı kimyasal veya fiziksel özelliklere sahiptir ve tek tek elemanlardan farklı özelliklere sahip bir malzeme oluşturmak için birleştirilir. Bitmiş yapı içinde, tek tek elemanlar ayrı ve farklı kalarak kompozitleri, karışımlardan ve katı solüsyonlardan ayırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makaralarla şekillendirme</span> uzun bir sac şeridin istenen bir kesite sürekli bükülmesi

Roll forming, aynı zamanda makaralarla şekillendirme veya rollform şekillendirme denir ve (uzun sac şeridinin istenen kesite haddeleme ile sürekli bükülmesidir. Şerit, istenen enine kesit elde edilene kadar, her biri bükümün yalnızca artan kısmını gerçekleştiren ardışık stantlara yerleştirilmiş makara gruplarından geçer. Rollformla şekillendirme, uzun ve büyük miktarlarda sabit profilli parça üretimi için idealdir.

<span class="mw-page-title-main">Rulman (makine elemanı)</span>

Rulman, hareketli mekanik parçaları yataklayan(hareketlerini sınırlandıran), parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltan bir makine elemanıdır. Yatağın tasarımı, örneğin, hareketli parçanın serbest doğrusal hareketini veya sabit bir eksen etrafında serbest dönümesini sağlayabilir; veya hareketli parçalara etkiyen normal kuvvetlere karşı direnç gösterir. Çoğu rulman, sürtünmeyi en aza indirerek istenen hareketi kolaylaştırır, sürtünmeden doğan doğrudan ve dolaylı enerji kayıplarını minimize eder. Rulmanlar, geometrisine, çalışma şekline, izin verilen hareketlere veya parçalara uygulanan yüklerin (kuvvetlerin) yönlerine göre geniş bir şekilde sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Tel çekme</span>

Tel çekme, teli tek veya bir dizi çekme kalıbından çekerek telin enine kesitini azaltmak için kullanılan bir metal işleme sürecidir. Elektrik kabloları, kablolar, gerilim yüklü yapısal bileşenler, yaylar, ataçlar, tekerlek parmakları ve telli müzik aletleri dahil olmak üzere tel çekme işlemi gören birçok ürün vardır. Süreçler benzer olmasına rağmen, çekme işlemi ekstrüzyondan farklıdır, çünkü çekmede tel, kalıptan itilmek yerine çekilmektedir. Çekme genellikle oda sıcaklığında gerçekleştirilir, bu nedenle soğuk işleme süreci olarak sınıflandırılır, ancak malzemeye uygulanan kuvvetleri azaltmak için büyük teller için yüksek sıcaklıklarda gerçekleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Uruk dönemi</span> arkeolojik kültür

Uruk dönemi Mezopotamya tarihinde protohistorik Kalkolitik dönemden Erken Tunç Çağı dönemine kadar, Obeyd döneminden sonra ve Cemdet Nasr döneminden önce var oldu. Adını Sümer kenti Uruk'tan alan bu dönem, Mezopotamya'da kentsel yaşamın ve Sümer uygarlığının ortaya çıkışına tanıklık etti. Geç Uruk dönemi çivi yazısının kademeli olarak ortaya çıkışına tanıklık etti ve Erken Tunç Çağı'na karşılık gelir; "Protoliter dönem" olarak da tanımlanmıştır.

Bor nitrür, bor ve nitrojenin termal ve kimyasal olarak refrakter bir bileşiğidir. Karbon kafesine benzer şekilde yapılandırılmış bir izoelektronik olan çeşitli kristal formlarda bulunur. Grafite karşılık gelen altıgen form, BN polimorfları arasında en kararlı ve yumuşak olanıdır ve bu nedenle kozmetik ürünlerde yağlayıcı ve katkı maddesi olarak kullanılır. Elmasa benzer kübik kristal yapı c-BN olarak adlandırılır; elmastan daha yumuşak, ancak termal ve kimyasal kararlılığı üstündür. Nadir wurtzite modifikasyonu, lonsdaleite benzer, ancak kübik formdan biraz daha yumuşaktır.

<span class="mw-page-title-main">Lanolin</span> yün balmumu

Lanolin, aynı zamanda yün yağı, yün sarısı, yün mumu veya yün gresi de denen, yün'lü hayvanların yağ bezlerince salgılanan bir çeşit mumdur. İnsanlar tarafından kullanılan lanolin özellikle yünleri için yetiştirilen evcil koyun ırklarından gelir.