İçeriğe atla

Prenses Kaguya Masalı

Prenses Kaguya Masalı
かぐや姫の物語
Filmin logosu
YönetmenIsao Takahata[1]
YapımcıYoshiaki Nishimura
Senarist
  • Isao Takahata
  • Riko Sakaguchi
UyarlamaBambu Kesicinin Öyküsü
Oyuncular
  • Aki Asakura
  • Kengo Kora
  • Takeo Chii
  • Nobuko Miyamoto
MüzikJoe Hisaishi
KurguToshihiko Kojima
StüdyoStudio Ghibli
DağıtıcıToho
TürüFantezi, tarih
Çıkış tarih(ler)i23 Kasım 2013
Süre137 dakika[2]
Ülke Japonya
DilJaponca
Bütçe5 milyar JP¥[3]
Hasılat2,5 milyar JP¥ (Japonya)

Prenses Kaguya Masalı (Japoncaかぐや姫の物語, romanize: Kaguya-hime no Monogatari), 10. Yüzyılda geçen bir Japon halk masalından uyarlanan fantastik temalı 2013 yapımı anime filmi. Animenin önemli üstatları Hayao Miyazaki ve Isao Takahata kurduğu Studio Ghibli tarafından üretilen filmin yönetmenliği de Isao Takahata tarafından yapılmıştır. Filmin geçtiği 10. Yüzyıla uygun bir şekilde filmde kullanılan sulu boya tekniği ve renk geçişleri oldukça dikkat çekmiştir.  Film 2015 Akademi Ödülleri En İyi Animasyon Kategorisinde aday gösterilmiştir.[4]

Konusu

Çocuğu olmayan yaşlı bir adamın ormanda bambu keserken bambuların arasında parmak kadar bir kız çocuğu bulması ve onu evine götürerek evlat edinmesi ile başlayan hikâye. Kısaca bu kız çocuğunun ve onu evlat edinen ailenin hikâyesini konu almaktadır. Hikâyenin orijinali Bambu Kesicisi adlı bir Japon halk masalına dayanmaktadır.[5]

Özet

Geçimini bambu keserek sağlayan yaşlı bir adam bir gün yine ormana bambu kesmek için girdiğinde bambuların arasından bir ışık yükseldiğini görür ve gidip baktığında orada yatan parmak kadar bir kız çocuğu görür. Hiç çocuğu olmayan yaşlı adam bu kız çocuğunu alır ve karısının yanına evlerine götürür. Yaşlı çift bu kız çocuğunu evlat edinmeye karar verirler. Kız çocuğu bambular gibi oldukça hızlı bir şekilde büyümekte ve gelişmektedir. Yaşlı adam ormana bambu kesmeye gittikçe bambuların arasında gizemli şeyler bulmaya devam eder. Bir gün kız çocuğuna kıyafet dikmek için birbirinden güzel ve gösterişli kumaşlar bulurken başka bir gün altınlar bulur. Bu gizemli olayların üzerine çift kızlarının bir prenses olduğunu düşünür ve öyle yaşaması gerektiğine inanırlar. Kızlarına bu hayatı sunabilmek için taşradan büyük şehre taşınırlar. Kızları için en iyi öğretmenleri tutarlar. Ama bu katı hayat tarzı genç kızı çok sıkar o köyde arkadaşlarıyla özgürce koşup oynadığı hayatı özlemektedir.[6]

Kız yetişkinlik çağına geldiğinde “Prenses Kaguya” unvanını alır. Zamanla Kaguya'nın güzelliği herkes tarafından duyulur. Babası prensesi zengin bir adamla evlendirmek istemektedir. Prensesin güzelliğini duyan zengin soylu erkekler prensesle evlenebilmek için onunla görüşmeye gelirler. Beş soylu adam prensesle evlenmeye talip olur. Prenses onlardan beş farklı efsanevi şey ister. Kim bu efsanelerde geçen şeyi getirirse onunla evleneceğini söyler. Adamlardan ikisi onu sahte eşyalarla kandırmaya çalışır, üçüncüsü korkusundan verilen görevi yapmakta vazgeçer, dördüncüsü inandırıcı yalanlarla onu kandırmaya çalışır. Beşincisi ise kendi isteği ile ölümü tercih eder. Bütün bu sahteliklerden sıkılan Kaguya'nın köy hayatına olan özlemi daha da artar.[7]

En sonunda imparator da Kaguya'ya talip olur ama Kaguya onunla da evlenmek istemez. Ve saraydan kaçarak büyüdüğü köye ve çocukluk arkadaşı Sutemaru ile buluşur.

Daha sonra ailesine aslında aydan dünyaya ceza olarak gönderilen bir prenses olduğunu ve zamanı geldiğinde oraya döneceğini ama dünyaya çok bağlandığını ve gitmek istemediğini söyler. Babası onu almaya geldiklerinde engel olabilmek için elinden gelen her şeyi yapmaya çalışır. Hatta bunu duyan imparator prensesi almaya gelenlere engel olmak için adamlarını gönderir. Ancak kadere engel olamazlar ve aydan gelenler prenseslerini geri alarak onu ait olduğu yere geri götürürler.

Karakterler

Karakter Seslendiren (Japonca)[8]Seslendiren (İngilizce)
Kaguya Aki Asakura Chloë Grace Moretz
Sutemaru Kengo Kora Daren Chriss
Bambu Kesicisi Takeo Chii James Caan
Bambu Kesicisinin Karısı Nabuka Miyamoto Mary Steenburgen
Sagami Hanım Atsuko Takahata Lucy Liu
Menowarawa Tomoko Tabata Hynden Walch
Inbe no Akita Tatekawa Shinosuke George Segal (sanatçı)
Prens Ishitsukuri Takaya Kamikawa James Marsden
Abe no Udajin Hikari Ijuin Oliver Platt
Otomonun Müşaviri Ryudo Uzaki Daniel Dae Kim
İmparator Nakamura Schicnosuke Dean Cain
Prens Kuramochi Isao Hashizume Beau Bridges
İsonokaminin Müşaviri Tamaki Kojo John Cho
Prenses Kaguya'nın Çocukluğu Mirai Uchida Caitlyn Leone

Müzik

Filmin müzikleri Miyazaki filmlerinin de müziklerini yapan besteci Joe Hisaişi tarafından yapılmıştır. Filmin orijinal sound trackleri 20 Kasım 2013'te yayınlanmıştır.[9]

Ödüller

  1. Asya Pasifik Ekran Ödülleri- En İyi Animasyon Ödülü, 2014[10]
  2. Boston Film Eleştirmenleri Topluluğu Ödülü, En İyi Animasyon Filmi, 2014
  3. Portekiz Sinema Bloggerları Ödülleri, En İyi Asya Filmi ve En İyi Animasyon,2016
  4. Uluslararası Sinefil Topluluğu Ödülleri, En İyi Animasyon Filmi, 2015
  5. Uluslararası Online Sinema Ödülleri (INOCA), En İyi Animasyon Özellikli Film,2015
  6. İtalya Online Sinema Ödülleri, En İyi Animasyon Özellikli Film, 2015
  7. Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri En İyi Animasyon, 2014
  8. Mainichi Film Ödülleri En İyi Animasyon, 2014
  9. Mill Vadisi Film Festivali, En İyi Animasyon,2014
  10. Tokyo Anime Ödülleri, En İyi Yönetmen ve En İyi Sanat Yönetimi, 2015
  11. Toronto Sinema Eleştirmenleri Derneği Ödülü, En İyi Anime Özellikli Film, 2015

Kaynakça

  1. ^ "かぐや姫の物語 クレジット" (Japonca). 25 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 
  2. ^ "PRINCESS KAGUYA [Subtitled]". British Board of Film Classification. 22 Ocak 2015. 22 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 
  3. ^ Ma, Kevin (23 Temmuz 2014). "Pokemon defeats Ghibli at Japan box office". Film Business Asia. 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 
  4. ^ "The Tale of Princess Kaguya animated feature film". oscar.go.com. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  5. ^ Beyazperde, Prenses Kaguya Masalı, 23 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 22 Aralık 2020 
  6. ^ "Bir Feminizm Animesi: Prenses Kaguya Masalı • theMagger". theMagger. 2 Mayıs 2017. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  7. ^ Tanrıverdi, Ali Sait (31 Mart 2015). "Prenses Kaguya Masalı". İndigo Dergisi. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  8. ^ The Tale of The Princess Kaguya (2013) - IMDb, 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 22 Aralık 2020 
  9. ^ "Takahata, Ghibli's Kaguya-Hime Now Lists Composer Hisaishi". Anime News Network (İngilizce). 9 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  10. ^ Kaguyahime no monogatari - IMDb, 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 22 Aralık 2020 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hayao Miyazaki</span> Japon Film Yönetmeni

Hayao Miyazaki , Japon manga ve anime sanatçısıdır. Elli yılı aşkın bir süredir animasyon dünyasının içindedir ve en yakın çalışma arkadaşı Isao Takahata ile birlikte Studio Ghibli adlı animasyon stüdyosunun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Anime</span> Japonyaya özgü çizim sanatıyla çizilmiş animasyonlar

Anime (Japonca: アニメ, IPA:

<i>Anlat İstanbul</i>

Anlat İstanbul, İstanbul'da yaşayan insanların hikâyelerini alıyor, hikâyeleri masallara, insanları kahramanlara dönüştürerek anlatıyor. Bir klarnetçi, bir fahişe, delirmiş bir kadın ve dahası, farklı 5 öyküyle sunuluyor. Bu öykülerde, çok bilinen masallardan Fareli Köyün Kavalcısı, Pamuk Prenses, Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız'ı esas alıyor.

Suna Selen, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusudur. Birçok sinema filmi ve dizide rol almıştır.

<i>Yürüyen Şato</i> film

Yürüyen Şato, Hayao Miyazaki tarafından yönetilen, 2004 çıkışlı Japon animasyon (anime) filmi. İngiliz yazar Diana Wynne Jones'un 1986'da yayımlanan aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Yapımcılığını Toshio Suzuki'nin üstlendiği filmin animasyonlarını Studio Ghibli yapmıştır.

<i>Ateşböceklerinin Mezarı</i> 1988 çıkış tarihli Japon animasyon filmi

Ateş Böceklerinin Mezarı, Isao Takahata tarafından yazılıp yönetilen ve Studio Ghibli tarafından üretilen bir animasyon savaş-drama filmidir. Akiyuki Nosaka'nın 1967 çıkış tarihli aynı adlı yarı öz yaşam öyküsel kısa hikâyesinden uyarlanmıştır.

Studio Ghibli, Inc., Japonya merkezli bir animasyon stüdyosudur. Şirket, 15 Haziran 1985 tarihinde Hayao Miyazaki, Isao Takahata ve Toshio Suzuki tarafından kurulmuştur. Şirketin merkezi Tokyo'nun Koganei kentinde yer almaktadır.

<i>Güneşin Prensi Horus</i> 1968 yapımı film

Güneşin Prensi Horus, Güneşin Oğlu Hols olarak da bilinir, 1968 yılında yayınlanmış japon animasyon (anime) filmidir. Film, Studio Ghibli'nin ünlü yönetmenlerinden Isao Takahata'nın çıkış filmi olarak tanınır. Hayao Miyazaki, Yasuo Ōtsuka, Yoichi Kotabe ve Yasuji Mori gibi daha sonra animasyon sektöründe başarılı bir kariyere sahip olan kişiler de bu filmde animatör olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Isao Takahata</span> Japon anime yönetmeni (1935 - 2018)

Isao Takahata Japon anime yönetmenidir. Ünlü anime yönetmeni Hayao Miyazaki'nin uzun süreli çalışma arkadaşı ve Studio Ghibli'nin kurucularındandır. Studio Ghibli kurulduktan sonra farklı türlerdeki dört filme imza atmıştır: savaş filmi Ateşböceklerinin Mezarı, romantik drama Dün Gibi, komedi filmi Komşum Yamadalar, doğa bilinçlendirme temalı Pom Poko. Bu filmlerden Ateşböceklerinin Mezarı, film eleştirmeni Roger Ebert tarafından en iyi savaş filmlerinden biri olarak nitelendirilmektedir.

<i>Rüzgârlı Vadi</i> Japon anime filmi

Rüzgarlı Vadi, japon yönetmen Hayao Miyazaki tarafından yapılmış 1984 yapımı kıyamet sonrası bilimkurgusu tarzı anime filmidir. Film Miyazaki'nin aynı adlı mangasından uyarlanmıştır.

<i>Küçük Deniz Kızı Ponyo</i> Küçük Deniz Kızı Ponyo, 2008 yılında yapılmış Japon animasyon fantastik filmi.

Ponyo , Türkiye'de yayınlanan adıyla Küçük Deniz Kızı Ponyo, yönetmenliğini Hayao Miyazaki'nin üstlendiği ve Studio Ghibli tarafından üretilen 2008 yılı Japon animasyon fantastik film. Miyazaki'nin Ghibli için yönettiği sekizinci ve toplamda onuncu filmidir. Tomoko Yamaguchi, Kazushige Nagashima, Yūki Amami, George Tokoro, Yuria Nara, Hiroki Doi, Rumi Hiiragi, Akiko Yano, Kazuko Yoshiyuki ve Tomoko Naraoka seslendirme kadrosunu oluşturmaktadır. Hikâye Ponyo adlı bir japon balığının Sōsuke adlı beş yaşında bir erkek çocuğunun arkadaşlığını kabulü ve bir kız çocuğu olma isteği üzerinedir.

<i>Dün Gibi</i> Japon anime filmi

Dün Gibi , Isao Takahata'nın yönetmenliğini üstlendiği 1991 yılı dram türündeki Japon animasyon (anime) filmidir. Hotaru Okamoto ve Yuko Tone tarafından yazılan aynı adlı mangadan uyarlanan filmin yapımcılığını Toshio Suzuki ve Studio Ghibli şirketi üstlendi. 20 Temmuz 1991 tarihinde Japonya'da yayınlandı. Filmin kapanış teması şarkısı "Ai wa Hana, Kimi wa sono Tane" , Amanda McBroom tarafından sözleri yazılan "The Rose" adlı şarkının Japoncaya çevrilmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Bambu Kesicisinin Hikayesi</span>

Bambu Kesicisinin Hikâyesi veya Prenses Kaguya'nın Hikâyesi, Japon folkloru içeren 10. yüzyıl Japon monogatarisidir. En eski el yazması 1592 yılına dayansa da, en eski Japon nesir anlatısı olarak kabul edilir. Hikâyenin konusu, parlak bir bambu bitkisinin sapında bir bebek olarak keşfedilen Kaguya-hime adlı esrarengiz bir kızın hayatını ayrıntılarıyla anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ghibli Müzesi</span>

Ghibli Müzesi, Japonya'nın Mitaka kentinde bulunan Studio Ghibli'nin işlerinin tanıtıldığı bir sanat müzesidir. Müze, 1 Ekim 2001 tarihinde açılmış olup Inokashira Parkı'nda yer almaktadır.

<i>En Sevdiğim Komşularım</i> Isao Takahatanın yönettiği 1991 yapımı Japon animasyon filmi

En Sevdiğim Komşularım 1999 yapımı, Isao Takahata'nın yazıp yönettiği, Studio Ghibli'nin Tokuma Shoten, Nippon Television Network, Hakuhodo ve Buena Vista Home Entertainment için ürettiği ve Shochiku'nın dağıtımını yaptığı Japon komedi animasyon filmdir. Hisaichi Ishii'nin yazdığı yonkomo manga Nono-chan'dan uyarlanmıştır. Studio Ghibli'nin diğer filmlerinin aksine, diğer filmlerin geleneksel anime tarzından farklı olarak çizgi roman tarzında çizilmiştir.

<i>Aşırıcılar</i> (film, 2010) 2010 yapımı Japon animasyon filmi

Aşırıcılar, Japonya'da Aşırıcı Arriety ve Kuzey Amerika'da Arrietty'nin Gizli Dünyası ismiyle yayınlanan 2010 yapımı Japon animasyon filmidir. Hiromasa Yonebayashi'nin yönettiği ilk uzun metraj film olan Aşırıcılar, Nippon Televizyon Ağı, Dentsu, Hakuhodo DY Medya Ortakları, Walt Disney Japonya, Mitsubishi, Toho, Wild Bunch şirketleri adına Studio Ghibli animasyon film stüdyosu tarafından üretilmiştir ve filmin dağıtımını Toho şirketi yapmıştır. İngiliz çocuk kitapları yazarı Mary Norton'ın yazdığı, sıradan bir evin duvarlarında ve zeminlerinde gizlice yaşayan ve hayatta kalabilmek için insanlardan eşyalar aşıran küçük boyutlarda bir ailenin anlatıldığı 1952 basımı Aşırıcılar romanı filme Hayao Miyazaki ve Keiko Niwa tarafından uyarlanmıştır. Film, Arrietty adlı genç bir aşırıcının, diğer insanlara görünmemeye çalışırken Sho isimli bir insanla arkadaş olmasını anlatıyor.

CHIZU, Inc., Japonya merkezli bir animasyon stüdyosudur. Şirket, Nisan 2011 tarihinde kurulmuştur. Şirketin merkezi Tokyo'nun Suginami semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hiromasa Yonebayashi</span>

Hiromasa Yonebayashi, Japon animatör ve yönetmen. Studio Ghibli ile ilk yönetmenlik deneyiminden sonra, yapımcılığını üstlendiği Aşırıcılar filminin en genç yönetmeni oldu. İkinci filmi Marnie Oradayken ile 2015 yılında En İyi Animasyon Filmi Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

<i>Marnie Oradayken</i> 2014 yapımı Japon animasyon filmi

Marnie Oradayken, 2014 tarihli Japonya yapımı animedir. Hiromasa Yonebayashi'nin yazıp yönettiği film Joan G. Robinson'nın 1967 tarihli Marnie Oradayken adlı romanından uyarlanmıştır. Filmi Studio Ghibli yapmıştır.

<i>Kaguya-sama: Aşk Savaştır</i> Japon manga serisi

Kaguya-sama: Aşk Savaştır, Aka Akasaka tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Mayıs 2015 tarihinden bu yana Shueisha'nın önce Miracle Jump ve daha sonra Weekly Young Jump dergisinde yayınlanmaktadır. A-1 Pictures tarafından hazırlanan bir anime televizyon serisi uyarlaması Ocak-Mart 2019 tarihleri arasında yayınlandı. Serinin ikinci sezonu Nisan-Haziran 2020 tarihleri arasında yayınlandı. Üçüncü sezonu ise Nisan 2022 tarihinden bu yana yayınlanmaktadır.