İçeriğe atla

Prens Patrick Adası

Prens Patrick Adası

Prens Patrick Adası, Kanada Arktik Adaları'nın bir üyesi olarak Melville Adası'nın kuzeybatısında yer alan Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'ndaki Kraliçe Elizabet Adaları'nın en batısındaki ada konumundadır. Prens Patrick Adası'nın alanı 15.848 km2 (6.119 sq mi),[1] onu dünyanın 55. en büyük adası ve Kanada'nın 14. en büyük adası yapmakta. Tarihsel olarak tüm yıl boyunca buzla kaplı olan ada, onu Kanada'nın en az erişilebilir bölgelerinden biri hâline getirmektedir. McClure Boğazı'nın girişinde bulunan Prens Patrick Adası ıssız bir adadır.

Adanın bilinen ilk keşfi, 1853'te İrlandalı deniz subayı George Mecham ve İrlandalı kâşif arkadaşı Francis Leopold McClintock tarafından o yılın ilkbaharında Edward Belcher seferi sırasında kayda geçmiştir.[2] Adaya daha sonra 1911-1916 arası kadar Kanada Genel Valisi görevinde bulunan Connaught Dükü Prens Arthur William Patrick'in adı verilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Prince Patrick Island 22 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Atlas of Canada
  2. ^ The eventful voyage of H.M. discovery ship "Resolute" to the Arctic regions, in search of Sir John Franklin and the missing crews of H.M. discovery ships "Erebus" and "Terror," 1852, 1853, 1854. Londra: Longman, Brown, Green, Longmans, & Roberts. 1857. s. 452. The Eventful Voyages of HMS Resolute.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis</span> Karayiplerde, iki adadan oluşan federal bir ülke

Saint Kitts ve Nevis ya da resmî adı ile Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Karayipler'dek yer alan Küçük Antiller'in kuzey bölümünde, Rüzgâraltı Adaları olarak isimlendirilen kısımda bulunan ve iki adadan oluşan federal bir ülke. Yüzölçümü ve nüfus bakımından Amerika kıtasının küçük bağımsız devletlerinden biri olan ada ülkesi, Karayipler'in Federasyon ile yönetilen tek ülkesidir. Ülkenin başkenti, ülkenin en büyük adası olan Saint Kitts üzerindeki Basseterre'dir.

<span class="mw-page-title-main">Grönland</span> Danimarka Krallığına bağlı federe özerk bölge

Grönland, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölgedir. Kanada Arktik Adaları'nın doğusunda, Arktik ve Atlantik okyanusları arasında yer alan dünyanın en büyük adasıdır. Grönland, jeopolitik olarak Avrupa'nın bir parçasıdır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nuuk'tur. Fizyografik olarak Kuzey Amerika kıtasının bir parçası olmasına rağmen Grönland, 986'dan başlayarak bin yıldan fazla bir süredir siyâsî ve kültürel olarak Avrupa ile ilişkilendirilmiştir. Sakinlerinin çoğunun ataları Alaska'dan Kuzey Kanada'ya göç eden ve 13. yüzyılda yavaş yavaş adaya yerleşmeye başlayan İnuitlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika</span> Dünyanın kuzey yarıküresindeki bir kıta

Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Buz Denizi</span> Kuzey Kutbu bölgesinde bir okyanus

Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Danimarka (Grönland), Norveç ile kıyıları vardır. Bunlara ek olarak soğuk ve elverişsiz iklimine rağmen çok önemli hayvan çeşitliliğine sahip olan Arktik Okyanus'ta birçok balık ve kuş türü yanında kompleks habitatlar oluşturan memeliler de yer alır. Özellikle kutup bölgesinin ikon hayvanları kutup ayıları, foklar, morslar, belugalar ve narvaller bu iklim ve çevre koşullarına milyonlarca yıllık bir evrimle adapte olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Heard Adası ve McDonald Adaları</span>

Heard Adası ve McDonald Adaları, Güney Okyanusu'nda, Avustralya'ya bağlı Subantarktik adalar grubu. Volkanik kökenli Heard Adası 45 km uzunluğunda, 20 km genişliğindedir. Yüzeyin büyük bölümü kar ve buzullarla kaplıdır. McDonald Adaları, Heard Adası'nın 25 mil batısında üzerinde yerleşim bulunmayan kayalık bir ada grubudur. Adaların toplam yüzölçümü 372 km2'dir. Avustralya'nın Perth şehrinin yaklaşık 2.500 mil güneybatısına düşer.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lawrence Körfezi</span>

Saint Lawrence Körfezi, Kuzey Amerika'daki Büyük Göller'den çıkan Saint Lawrence nehrinin Atlas Okyanusu'na döküldüğü noktada dünyanın en büyük halicidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Shetland Adaları</span>

Güney Shetland Adaları, Antarktika Yarımadası'nın 120 km kuzeyinde bulunan bir takımadadır. 1962'den bugüne Birleşik Krallık tarafından Britanya Antarktika Toprakları adı altında yönetilmektedir. 1959 yılında imzalanan Antarktika Antlaşması gereğince imza atan diğer ülkeler, adaların idaresini ne resmî tanımışlardır ne de reddetmişlerdir. Askerî amaç haricî imza atan her ülke bu adaları dilediği şekilde kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Banks Adası</span> Kanadada bulunan ada

Banks Adası, Kuzey Amerika ülkesi Kanada'nın kuzeyinde yer alan bir adadır. Komşu adalara göre orta büyüklükte bir adadır. Kanada'nın dördüncü, Kuzey Amerika kıtasının da beşinci büyük adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Franklin</span> Britanyalı gezgin ve kâşif

John Franklin, Britanyalı gezgin, kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Tobago</span>

Tobago, Trinidad ve Tobago'yu oluşturan ada topluluğundan ana iki adasından biridir ve ülkenin Trinidad'dan sonra ikinci büyük adasıdır. Güney Karayipler'de bulunan ada, Trinidad'ın kuzeydoğusunda ve Grenada'nın ise güneydoğusundadır. Ada "kasırga şeridi" olarak adlandırılan Atlas Okyanusu'ndaki bölgenin dışında yer alır. Eski İngilizce kaynakları arasında yer alan Oxford Sözlüğüne göre, Tobago ismini İngilizce tütün anlamına gelen tobaccodan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Arktik Tehciri</span>

Yüksek Arktik Tehciri, 1950 lerdeki Soğuk Savaş döneminde Kanada Hükûmeti tarafından Nunavik İnuitçesi konuşan 87 İnuitin Québec'ten alınıp Nunavut'un verimsiz toprakları olan Yüksek Arktik'e zorla tehcir ettirilmesidir. 1953 yılında on aile, 1955 yılında ise sekizden fazla aile tehcir edilmiştir. Tehcir tartışma kaynağı olmuştur: hükûmet kanadı yerlilerin kaldıkları açlık tehlikesine karşı koruyucu önlem olarak geçimlerini sürdürmeleri için insani jest yapıldığını iddia ederken, İnuit Eskimoları ve insan hakları savunucuları bu zorunlu göçün hem Soğuk Savaş döneminde hem de Kanada Arktik Takımadaları'nın tartışmalı toprak iddialarının sürdüğü dönemde "insan bayrak direkleri" olarak kullanıp Uzak Kuzey egemenliğini savunmak için federal hükûmet tarafından kışkırtıldığını söylerler. Her iki taraf da, Inukjuak'tan Resolute Bay'a yapılan zorunlu tehcirden sonraki ilk yıl aç kalmamaları için İnuitlere yeterli gıda takviyesi yapılmadığında hemfikirdir. Bu tehcir Kanada'da insan hakları içinde etnik ihlallerden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Arktik Adaları</span>

Kanada Arktik Adaları ya da Arktik Adaları, Kuzey Amerika kıtasının kuzey tarafında kalan bu adalar Grönland'a kadar gitmektedir. Bu adalarının bir kısmı Kuzeybatı Toprakları eyaletine, diğer adaları Nunavut eyaletine bırakılmıştır. Adalarının en büyüğü Baffin Adası'dır.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Adası (Kanada)</span> Kanadada bulunan ada

Victoria Adası Kanada Arktik Adaları içerisinde yer alan bir adadır. Nunavut ve Kanada'nın Kuzeybatı Bölümü arasında yer alır. Dünya'nın en büyük 8. adası ve Kanada'nın en büyük 2. adasıdır. Newfoundland adasının iki katı büyüklüğünde ve Büyük Britanya adasından biraz daha büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Axel Heiberg Adası</span> Kanadada bulunan ada

Axel Heiberg Adası Kanada, Nunavut, Qikiqtaaluk Bölgesi'nde bulunan bir adadır. Arktik Okyanusu'nda yer alır ve Kanada'nın 7. en büyük, dünyanın ise 31. en büyük adasıdır. Alanı 43.178 km2 (16.671 sq mi) dir.

<span class="mw-page-title-main">Melville Adası (Kanada)</span> Kanadada bulunan ada

Melville Adası, Kanada'ya bağlı ada. Ada, Kanada Arktik Adaları içerisinde yer alan geniş, ıssız bir adadır ve 42.149 km2 (16.274 sq mi) bir alanı kaplar. Kanada'nın 8., dünyanın 33. en büyük adasıdır. Melville Adası'nın batı kısmı Kuzeybatı Toprakları, doğu kısmı ise Nunavut içerisinde yer alır. Bu iki bölge arasındaki sınır 110. batı meridyenidir.

<span class="mw-page-title-main">Malden Adası</span>

Malden Adası, Büyük Okyanus'ta güney Line Adaları'nda yer alan ve Kiribati'ye bağlı bir mercan adasıdır. Ada, Büyük Okyanus'un ortasında yer almakta olup üzerinde yerleşim bulunmamaktadır. Ada, bazı denizkuşu sürülerinin doğum alanıdır ve 1975 yılında yaban hayatını koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Ada aynı zamanda 21 arkeolojik alan ve mezar yeri ile önemli bir kültürel ve arkeolojik bir alanı da oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hans Adası</span> Kanadada bulunan ada

Hans Adası, Kuzey Amerika'da bulunan 13 km2 (5,0 sq mi) yüzölçümüne sahip çorak ıssız bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Galler Prensi Adası (Kanada)</span> Kanadada bulunan ada

Galler Prensi Adası, Kanada Arktik Adaları'nda yer alan bir adadır. İdarî olarak Nunavut Bölgesi'nin bir parçasıdır. İlk olarak 1851'de William Kennedy ve Joseph René Bellot tarafından John Franklin'in kayıp Arktik seferini ararken keşfedildi. Ada, adını Kraliçe Victoria'nın en büyük oğlu olan ve gelecekte Kral VII. Edward olarak tahta çıkacak olan on yaşındaki Galler Prensi Albert Edward'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kral William Adası</span> Kanadada bulunan ada

Kral William Adası, Kanada'ya bağlı olan ve Arktika'da yer alan büyük ve seyrek nüfuslu bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">McClure Boğazı</span>

McClure Boğazı, Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'nın kenarında bir boğazdır. Doğuda Baffin Körfezi'ne kadar uzanan Parry Kanalı'nın kuzeybatı ucunu oluşturur ve dolayısıyla Kuzeybatı Geçidi için olası bir rotadır. Boğaz, adını Kraliyet Donanması'nda görev yapan İrlandalı Arktik kâşif Robert McClure'dan almıştır. McClure, Kuzey-Batı Geçidi'ni geçen ilk kişi olmuştur.