İçeriğe atla

Prens Hisaaki

Prens Hisaaki
久明親王
8. Kamakura şogunu
Görev süresi
1289-1308
Yerine geldiğiPrens Koreyasu
Yerine gelenPrens Morikuni
Kişisel bilgiler
Doğum 19 Ekim 1276(1276-10-19)
Heian-kyō, Japonya
Ölüm 16 Kasım 1328 (52 yaşında)
Heian-kyō, Japonya

Prens Hisaaki (Japonca久明親王 Hisaaki shin'nō; 19 Ekim 1276-16 Kasım 1328), Kamakura şogunluğunun sekizinci şogunudur. İktidarı 1289'dan 1308'e kadar sürmüştür.[1] İmparator Go-Fukakusa'nın oğlu olup çoğunlukla Hōjō boyu naipleri tarafından kontrol edilen kukla bir hükümdardı.

Kaynakça

  1. ^ Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Hisaakira Shinnō" in Google Kitaplar'da Japan Encyclopedia, p. 321.

Konuyla ilgili yayınlar

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Prens Koreyasu
Kamakura şogunu
1289–1303
Sonra gelen:
Prens Morikuni

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kiyoura Keigo</span> Japon siyasetçi (1850 – 1942)

Kiyoura Keigo, Ocak-Haziran 1924 tarihleri arasında Japonya'nın 13. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

Hōji, Japonya tarihinde Şubat 1247-Mart 1249 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kangen'den sonra gelmekte olup Kenchō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Fukakusa idi.

Shōhō, Japonya tarihinde Aralık 1644-Şubat 1648 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kan'ei'den sonra gelmekte olup Keian'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Kōmyō idi.

Keian, Japonya tarihinde Şubat 1648-Eylül 1652 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Shōhō'dan sonra gelmekte olup Jōō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Kōmyō idi.

Jōō, Japonya tarihinde Eylül 1652-Nisan 1655 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Keian'dan sonra gelmekte olup Meireki'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Go-Kōmyō ve Go-Sai idi.

Meireki, Japonya tarihinde Nisan 1655-Temmuz 1658 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Jōō'dan sonra gelmekte olup Manji'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Sai idi.

Manji, Japonya tarihinde Temmuz 1658-Nisan 1661 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Meireki'den sonra gelmekte olup Kanbun'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Sai idi.

Kanbun, Japonya tarihinde Nisan 1661-Eylül 1673 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Manji'den sonra gelmekte olup Enpō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Go-Sai ve Reigen idi.

Enpō, Japonya tarihinde Eylül 1673-Eylül 1681 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kanbun'dan sonra gelmekte olup Tenna'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Reigen idi.

Tenna, Japonya tarihinde Eylül 1681-Şubat 1684 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Enpō'dan sonra gelmekte olup Jōkyō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Reigen idi.

Jōkyō, Japonya tarihinde Şubat 1684-Eylül 1688 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Tenna'dan sonra gelmekte olup Genroku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Reigen ve Higashiyama idi.

Genroku, Japonya tarihinde Eylül 1688-Mart 1704 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Jōkyō'dan sonra gelmekte olup Hōei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Higashiyama idi.

Hōei, Japonya tarihinde Mart 1704-Nisan 1711 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Genroku'dan sonra gelmekte olup Shōtoku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Higashiyama ve Nakamikado idi.

<span class="mw-page-title-main">Fudai daimyō</span>

Fudai daimyō, Japonya'nın Tokugawa şogunluğunda Sekigahara Muharebesi'ndan önce Tokugawa boyunun kalıtsal vasalları olan bir daimyō sınıfı idi. Fudai daimyō ve onların soyundan gelenler, tozama daimyōlara karşı Tokugawa yönetiminin saflarını doldurdu ve Edo döneminde Japonya'daki gücün çoğunu ellerinde tuttular.

<span class="mw-page-title-main">Kujō Yoritsune</span>

Kujō Yoritsune veya Fujiwara no Yoritsune, Kamakura şogunluğunun dördüncü şogunudur. İktidarı 1226'dan 1244'e kadar sürmüştür. Babası kanpaku Kujō Michiie idi ve büyükannesi Minamoto no Yoritomo'nun yeğeniydi. Karısı, Minamoto no Yoritomo'nun torunu ve Minamoto no Yoriie'nin kızıydı. Kaplan yılında, ayında ve gününde doğması nedeniyle doğumdaki adı Mitora idi.

Kujō Yoritsugu veya Fujiwara no Yoritsugu, Kamakura şogunluğunun beşinci şogunudur. İktidarı 1244'ten 1256'ya kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Prens Munetaka</span> Japonyanın altıncı şogunu

Prens Munetaka, Kamakura şogunluğunun altıncı şogunudur. İktidarı 1252'den 1266'ya kadar sürmüştür. İmparator Go-Saga'nın ilk oğluydu ve 10 yaşındayken görevden alınan Kujō Yoritsugu'nun yerini aldı ve çoğunlukla Hōjō boyu naipleri tarafından kontrol edilen kukla bir hükümdardı.

Prens Koreyasu, Kamakura şogunluğunun yedinci şogunudur. İktidarı 1266'dan 1289'a kadar sürmüştür. Prens Munetaka'nın oğlu olup çoğunlukla Hōjō boyu naipleri tarafından kontrol edilen kukla bir hükümdardı.

Prens Morikuni, Kamakura şogunluğunun dokuzuncu ve son şogunudur. İktidarı 1308'den 1333'e kadar sürmüştür. Prens Hisaaki'nin oğlu olup çoğunlukla Hōjō boyu naipleri tarafından kontrol edilen kukla bir hükümdardı. İktidarından sonra Kemmu Restorasyonu başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gokishichidō</span>

Gokishichidō, Japonya'da Asuka döneminde eski idari bölümlerin adıydı. Bu bölümler Çin'den ödünç alınan yasal ve hükümet sisteminin bir parçası olup Muromachi döneminden sonra idari yapılar olarak kalmasalar da, 19. yüzyıla kadar önemli coğrafi varlıklar olarak kaldılar. Gokishichidō, Kinai veya başkent bölgesindeki beş vilayetin yanı sıra her biri kendi vilayetlerini içeren yedi bölgeden oluşuyordu.