İçeriğe atla

Prens-başrahip

Siebmacher'in arması kitabındaki prens manastırlarının (Fulda'dan St. Heimeran zu Regensburg'a) ve imparatorluk manastırlarının (Weingarten'den Roth'a) tablosu, 1600 civarı
Adolphus von Dalberg, Fulda Prens-Başrahibi 1726–1737

Prens-başrahip terimi (AlmancaFürstabt) Kutsal Roma İmparatorluğu'nda, prens manastırına başkanlık eden din adamına verilen ünvandı. Prens-başrahip, İmparatorluk Meclisi'nde prens-piskoposların yanı sıra bir koltuğa ve bireysel oy hakkına (votum virile) sahipti. Prens-başrahipler, İmparatorluk Meclisi'nde imparatorluk başrahipleri ve imparatorluk başrahibelerinden daha yüksek bir konuma sahipti. İmparatorluk başrahipleri ve başrahibeleri de doğrudan imparatora bağlı olma ayrıcalığına sahip olmalarına rağmen, Meclis'te sadece iki toplu oya sahiptiler. Bu durum, prens-başrahiplerin daha fazla siyasi güce sahip olduğunu gösteriyordu.

Mevcut prens-başrahipler şunlardı:

  • Fulda Başrahibi, İmparator II. Frederick'in 1220 tarihli kararnamesine göre "İmparatoriçe'nin Baş Şansölyesi", 1752'de Papa XIV. Benedict tarafından Prens-Piskoposluk rütbesine yükseltildi.[1]
  • 1222'de İmparator II. Frederick tarafından yükseltilen Prüm Başrahibi, 1576'dan itibaren Trier Başpiskoposu tarafından kişisel birlik içinde tutuldu.
  • Kempten Başrahibi, 1348'de Kral IV. Charles tarafından onaylandı
  • Murbach Başrahibi, 1548'de Kral I. Ferdinand tarafından yükseltildi
  • 1207'de Almanya Kralı Philip tarafından yükseltilen Saint Gall Prensi Başrahibi
  • Stavelot-Malmedy Başrahibi
  • Corvey Başrahibi, 1792'de Prens-piskopos rütbesine yükseltildi
  • Quedlinburg Manastırı Prenses-rahibesi
  • Prag Kalesi'ndeki Asil Hanımlar için İmparatorluk ve Kraliyet Theresian Stifti'nin Prenses-rahibeleri

Ayrıca bakınız

  • Prens-Piskopos
  • Prens-Provost

Kaynakça

  1. ^ Heiler, Thomas. "Fulda, Fürstabtei: Politische Geschichte (Spätmittelalter)". Historisches Lexikon Bayerns. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Karl</span> Kutsal Roma imparatoru, İspanya kralı, Avusturya arşidükü ve Burgonya dükü (1500–1558)

V. Karl ya da Şarlken, Kutsal Roma İmparatoru, İspanya Kralı, Habsburg Hollandası Lordu ve Burgonya Kontu.

<span class="mw-page-title-main">Habsburg Hanedanı</span> Avrupanın çeşitli bölgelerini uzun yıllar boyunca yöneten aile

Habsburg Hanedanı, Avrupa'nın çeşitli ülkelerini yüzyıllar boyunca yönetmiş bir hanedan. Avusturya Hanedanı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Victoria (Birleşik Krallık kraliçesi)</span> Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi

Victoria, 20 Haziran 1837'den 1901'deki ölümüne kadar Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'nın kraliçesiydi. Viktorya dönemi olarak bilinen 63 yıl yedi aylık saltanatı, önceki tüm İngiliz hükümdarlarından daha uzundu. Saltanatı, Birleşik Krallık'ta endüstriyel, politik, bilimsel ve askerî bir değişim dönemiydi ve tarihe Britanya İmparatorluğu'nun büyük ölçüde genişlemesiyle damgasını vurdu. 1876'da İngiliz Parlamentosu, ona ek olarak Hindistan İmparatoriçesi unvanını verdi.

<span class="mw-page-title-main">VI. George</span> 1936dan 1952ye kadar Birleşik Krallık Kralı, 1936dan 1948e kadar Hindistan İmparatoru

VI. George, 1936-1952 yılları arasında Birleşik Krallık kralı ve 15 Ağustos 1947'ye kadar da Hindistan İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">V. George</span> 1910dan 1936ya kadar Birleşik Krallık Kralı ve Britanya Dominyonları ve Hindistan İmparatoru

V. George, 6 Mayıs 1910'dan 1936'daki ölümüne kadar Birleşik Krallık kralı, İngiliz İmparatorluğu dominyonlarının ve Britanya Hindistanı'nın imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">III. Friedrich (Alman imparatoru)</span> Alman İmparator

III. Friedrich, Veliaht Prens Friedrich Wilhelm olarak da bilinir, Almanca Kronprinz Friedrich Wilhelm, tam adı Friedrich Wilhelm Nikolaus Karl, 1888'de 99 gün süreyle Prusya kralı ve Alman imparatoru. Liberal ve meşrutiyetçi görüşlerden etkilenmiş, ama Hohenzollern hanedanının krallık ve imparatorluk değerlerine bağlı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Roma İmparatorluğu</span> Avrupada 962-1806 yılları arasında hüküm sürmüş bir devletçikler bütünü

Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 962-1806 yılları arasında 844 yıl boyunca Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir monarşi. Alman Krallığı temelinde olsa da, aslında bir devletçikler bütünüdür. Daha doğrusu imparatorluk toprakları tek bir hanedanın malı değildi. Ülke toprakları birçok federal hanedanlık tarafından yönetiliyordu. Kutsal Roma İmparatorluğu'nu oluşturan bu hanedanlıklar şunlardı:

<span class="mw-page-title-main">III. George</span> Büyük Britanya Kralı

III. George ya da George William Frederick, 1760-1801 yılları arasında İngiltere kralı. 12 Ekim 1814'te Hannover Kralı seçilmeden önce Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na bağlı olarak Brunswick-Lüneburg Düklüğü ve Seçilmiş Hannover Prensliği görevlerini yürütüyordu. III. George, Hannover soyağacından gelen üçüncü Büyük Britanya hükümdarıydı. Bununla beraber Hannover soyağacından gelip de Britanya'da doğan ve anadili olarak İngilizceyi kullanan ilk hükümdardır. Daha da ilginç olarak III. George anavatanı olan Almanya'yı hayatı boyunca hiç ziyaret etmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Karl (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma imparatoru (1697-1745; hd. 1742-1745)

İmparator Charles VII Albert, Wittelsbach ailesi üyesi, 1726 dan beri Kutsal Roma İmparatorlarını seçme hakkına sahip altı üyeden biri ve 24 Ocak, 1742 yılından 1745 yılında ölümüne kadar Kutsal Roma İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">III. Heinrich</span> Kutsal Roma İmparatoru

III. Heinrich, the Black veya the Pious olarak adlandırılır, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu Salyan Hanedanlığı'nın bir üyesidir. II. Konrad ve eşi Gisela (Swabia)'nın en büyük oğullarıdır. Gelinin babası onu 1026 yılında Heinrich'in ölümünden sonra "Bavyera dükü" yaptı. Daha sonra 1028 Paskalya yortusunda babası Kutsal Roma İmparatoru olarak taç giydirildiğinde, Heinrich seçildi ve Almanya Kralı tacı Aachen Katedrali'nde Hacı Kolonyo Başpiskoposu tarafından giydirildi. 1038 yılında Swabia Dükü IV. Herman'ın ölümünden sonra babası ona dükalığı verdi Burgundy krallığına ilave olarak. 4 Haziran 1039 tarihinde babasının ölümü üzerine krallığın yegâne hükümdarı haline geldi ve Papa II. Clemens tarafından Roma'da 1046 yılında imparatorluk ile taçlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">V. Heinrich (Kutsal Roma imparatoru)</span>

V. Heinrich Almanya Kralı (1098-1125) ve Kutsal Roma İmparatoru (1106-1125) olup, dördüncü ve Salyan hanedanı'nın son hükümdarıydı. Heinrich'in hükümdarlığı büyük atama çekişmelerinin son dönemiyle aynı ana rastlar. Bu atamalar sorunu Papalığı İmparatorluğa karşı kapıştırmıştı. Worms Antlaşması'yla, o Gregorian reformlarının ikinci jenerasyonu taleplerini bırakıyordu.

<span class="mw-page-title-main">II. Charles (Kutsal Roma imparatoru)</span>

Dazlak Charles (Fransızca: Charles II le Chauve; İngilizce: Charles the Bald, Kutsal Roma İmparatoru ve Batı Frank Krallığı kralı, İmparator Dindar Louis ve onun eşi Judith'in en genç oğullarıdır.

Bugüne dek kullanılmış başlıca soyluluk unvanları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">II. Demetre</span> Bagratlı Hanedanı mensubu Gürcü kralı (1259-1289)

II. Demetre Bagratlı Hanedanına mensup Gürcü kralı. 1270 – 1289 yılları arasında Gürcistan Krallığı'na hükmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sulzbachlı Bertha</span>

Sulzbachlı Bertha, Sulzbach Kontı II. Berengar ile ikinci karısı Wolfratshausenli Adelheid'ın kızıdır. Bizans imparatoru I. Manuil'un ilk karısıdır.

<span class="mw-page-title-main">V. Gregorius</span>

V. Gregorius, doğum adıyla Carinthialı Bruno 3 Mayıs 996'dan 999 yılındaki ölümüne kadar Papa olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich (Württemberg kralı)</span>

I. Friedrich, 1797'den ölümüne kadar Württemberg'in hükümdarıydı. Frederick, 1797'den 1803'e kadar Württemberg'in son düklüğünü, daha sonra 1806'da I. Napolyon'un onayı ile krallığa yükseltilene kadar 1803'ten 1806'ya kadar Württemberg'in ilk ve tek elektörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Wittelsbach Hanedanı</span>

Wittelsbach hanedanı Bavyera, Pfalz, Hollanda ve Zelanda, İsveç, Macaristan, Bohemya, Köln Elektörlüğü, Yunanistan ve diğer bazı prens-piskoposluklara hükmetmiş olan Alman hanedandır. Atalarının toprakları olan Pfalz ve Bavyera toprakları birer elektörlüktü ve ailenin üç üyesi Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatorlarını ve krallarını seçti. 1805'te kurulan ve 1918'e kadar varlığını sürdüren Bavyera Krallığı'na da hükmettiler. Hanedandan olan ilk Bavyera dükü I. Otto dur. 1180'de Bavyera Dükalığı'nın Aslan Heinrich'ten alınmasıyla Bavyera dükü oldu. II. Otto, Pfalzlı Agnes ile evlenmişti. Agnes, Ren Pfalz kontu V. Heinrich'in kızı ve Aslan Heinrich'in torunuydu. Bu evlilikle Wittelsbach hanedanı Pfalz'ı da aldı.

<span class="mw-page-title-main">Basel Prens-Piskoposluğu</span>

Basel Prens-Piskoposluğu, Kutsal Roma İmparatorluğu'nda dini bir prenslikti. Prens-piskoposlar tarafından,1032'den itibaren Basel'den,1528'den 1792'ye kadar Porrentruy'dan ve daha sonra Schliengen'den yönetilmiştir. Bir imparatorluk mülkü olarak, prens-piskoposun İmparatorluk Divanı'nda sandalyesi ve oy hakkı vardı. Yapının nihai dağılması 1803'te Alman Medyatizasyonunun bir parçası olarak gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hochstift</span>

Hochstift terimi Kutsal Roma İmparatorluğu'nda, bir piskoposun hem dini hem de dünyevi lider olarak yönettiği daha geniş bir bölgeye karşılık olarak kullanılıyordu. Bu yapıda, piskopos aynı zamanda bir prens (prens-piskopos) statüsündeydi. Prens-piskoposluk ve dini prenslik terimleri Almanca: Hochstift ile eş anlamlıdır. Almanca: Erzstift ve Almanca: Kurerzstift kelimeleri sırasıyla bir prens-başpiskopos ve bir seçmen-başpiskopos tarafından yönetilen bölgeye (prens-başpiskoposluk) atıfta bulunurken, Almanca: Stift ise bir imparatorluk başrahibi veya başrahibesi ya da bir prens-başrahip veya başrahibe tarafından yönetilen bölgeye atıfta bulunur. Almanca: Stift aynı zamanda sıklıkla herhangi bir tür dini prensliğe atıfta bulunmak için de kullanılıyordu.