İçeriğe atla

Prem Tinsulanonda

Prem Tinsulanonda, 2010

Prem Tinsulanonda (Taycaเปรม ติณสูลานนท์; 26 Ağustos 1920 - 26 Mayıs 2019), Taylandlı emekli subay. 3 Mart 1980-4 Ağustos 1988 tarihleri arası Tayland Başbakanı olarak görev yaptı. Hükümdarlık Konseyi Başkanı sıfatıyla, Tayland Naibi olarak hizmet vermiştir.

2000'li yılların ortalarında, Tayland siyasi kriz sırasında, Devrik başbakan Thaksin Shinawatra tarafından kendisini iktidardan devirmekle, 2006 darbesinin beyni olmakla suçlandı.[1] Thaksin'i deviren askerî cunta, Prem'in herhangi önemli birsiyasi rolü olduğunu reddetmiştir.[2]

Tinsulanonda, bazen kralın sesi olarak kendini temsil etmesine rağmen, Danışma Meclisi Başkanı olarak, Kral Bhumibol Adulyadej'in ideolojileri ve kraliyet projelerini destekleyen bir lider oldu. Kralın tavsiyelerine uyarak Tay toplumuna çağrıda bulundu ve kendisi eğitim, ilaç bastırma, yoksulluk ve ulusal birlik ile ilgili birçok refah projelerini kurdu. Bir güneyli olan Prem, Güney Tayland isyanını çözmeye çalışarak, bu konuyla bizzat ilgilenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Former Thai PM Prem Tinsulanonda had key role in coup - analysts". 24 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2008. 
  2. ^ "UDD aims to damage monarchy". Bangkok Post. 25 Temmuz 2007. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2008. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül</span> 11. Türkiye cumhurbaşkanı (2007–2014)

Abdullah Gül, Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlığı görevini 2007 - 2014 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 4 aylığına 2002 - 2003 yılları arasında Türkiye Başbakanı olarak görev almıştır. 2003 - 2007 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ile sınırları bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2006 Tayland darbesi</span>

Eylül 2006 Tayland darbesi Tayland Kraliyet Ordusu tarafından başbakan Thaksin Shinawatra hükûmetine karşı yapılmıştır. Darbe Tayland'daki uzun bir politik krizin arkasından gelmektedir.

Ho Ching, Temasek Holding'in CEO'su ve Singapur Başbakanı ve aynı zamanda Maliye Bakanı olan Lee Hsien Loong'un karısı. Temasek Holding, 2006 yılında yolsuzluk iddiasıyla darbe sonucu görevden alınan Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra'dan Shin Corporation'ı satın almıştır.

Thai Airways International Public Company Limited Tayland'ın 1960'ta kurulan ulusal havayolları şirketidir. Merkezi Suvarnabhumi Airport (havaalanı) ve Star Alliance´ın kurucu üyelerindendir. Bangkok´tan New York ve Los Angeles´e non-stop uçuş bağlantısı ile, varsayılan en uzun menzil ve aktarmasız uçuşlardan birkaçını sağlar.

YouTube, dünya çapında kimi ülkelerde uygulanmakta olan engellemelerle karşı karşıyadır. Bu sitenin engellenmesi, kullanımda "YouTube Erişiminin Engellenmesi" şeklinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taksin Şinavatra</span> 23. Tayland başbakanı

Taksin Şinavatra, Çin asıllı Tayland eski başbakanı, politikacı ve iş adamıdır. Taksin Şinavatra 9 Şubat 2001'de başbakan olarak göreve gelmiş olup 19 Eylül 2006'da Askeri Darbe nedeniyle görevden alınarak yapılan askerî darbede devrildi. Partisi yasadışı ilan edildi ve siyasi faaliyetlerden men edildi. 5 yıl boyunca siyaset yapması yasaklandı. Thaksin o zamandan beri 2008'de Tayland'a yaptığı kısa süreli bir ziyareti dışında sürgünde yaşamaktadır. Gıyaben iktidarı kötüye kullanmaktan iki yıl hapse mahkûm edilmiştir.

Baht ya da resmî adıyla Tayland bahtı, Tayland'da kullanılan resmî para birimidir. Tayland Bankası tarafından dağıtılır. Bahtın alt birimi satang madeni para birimidir ve bir tane baht, 100 tane satanga bölünür.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ukrayna Başbakanı, Ukrayna'nın hükûmet başkanıdır. Ukrayna hükûmetinin en yüksek yürütme organı olan Bakanlar Kuruluna başkanlık eder.

<span class="mw-page-title-main">Yingluk Şinavatra</span> 28. Tayland başbakanı

Yingluk Şinavatra, , Taylandlı bir iş insanı ve politikacı. Pheu Thai Partisi üyesi ve 2011 genel seçimleri sonrasında 28. Tayland Başbakanı oldu. Yingluck Shinawatra Tayland'ın ilk kadın Başbakanı olmuştur. Chiang Mai ilinde doğan Yingluck Shinawatra, Chiang Mai Üniversitesi ve Kentucky Devlet Üniversitesi'nden kamu yönetimi master yaparak lisans derecesini aldı. Ağabeyi olan eski Tayland başbakanı Thaksin Shinawatra tarafından kurulan işletmelerin yöneticiliğini yaptı ve daha sonra emlak geliştiricisi olan SC Varlık ve Gelişmiş Bilgi Servisi müdürü başkanı oldu. Bu arada ağabeyi Thaksin Shinawatra görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle bir askerî darbeyle devrildi. Yingluck Shinawatra Mayıs 2011 genel seçimlerinde Başbakan adayı olarak adaylığı koydu. Genel seçimlerinin ardından Temsilciler Meclisi 5 Ağustos sabahı yeni bir Başbakan seçmek için ayrı bir oturum yaptı. Yingluck 9 Ağustos'ta Bakanlar Konseyini kurmuştur. Yingluck Shinawatra ve Bakanları 10 Ağustos'ta yemin ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Prayut Çan-oça</span> 29. Tayland başbakanı

General Prayut Çan-oça, Taylandlı bir subay ve siyasetçi. 2010-2014 yılları arası Tayland Kraliyet Ordusu komutanıydı. 22 Mayıs 2014 günü Tayland hükûmetine karşı bir darbe düzenledi. O zamandan beri, Barış için Ulusal Konseyi başkanı olarak devlet gücünü yürüttü. Prayut, 2010 yılında ordu komutanı olarak atanması sırasında, eski başbakan Thaksin Shinawatra gibi güçlü kralcılarla rakip olarak karakterize edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kendi kendine darbe</span> Seçilmiş liderin yasa dışı olarak gücünü koruması veya artırması

Kendi kendine darbe ya da öz darbe bir devlet liderinin, yönetime yasal yollarla gelmiş olmasına rağmen, ülkenin yasama organını feshederek ya da güçsüz bırakarak, kanuna aykırı düzeyde güç sahibi olmasını sağlayacak bir ayaklanma ya da askerî darbe yapmasıdır. Bu hareketin diğer sonuçları millî anayasanın ortadan kaldırılması ve bağımsız mahkemelerin devre dışı bırakılması olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya başbakanı</span> Rusyanın hükûmet başkanı

Başbakan olarak anılan Rusya Federasyonu Hükûmeti Başkanı, Rusya Federasyonu Hükûmeti üzerine Federal Anayasa Hukukunun 24. Maddesi uyarınca "hükûmeti yöneten Rusya Federasyonu'nun en güçlü ikinci yetkilisidir".

<span class="mw-page-title-main">Karadağ başbakanı</span> Karadağın hükûmet başkanı

Karadağ başbakanı veya resmi olarak Karadağ hükûmet başkanı Karadağ hükûmetinin başkanıdır. Başbakanın rolü, hükûmetin çalışmalarını yönlendirmek ve önerilen bakanların bir listesini içeren hükûmet programını Parlamentoya sunmaktır. Başbakanın istifası, hükûmetin düşmesine neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Prawit Wongsuwan</span>

Prawit Wongsuwan, Tayland'da birinci Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan ve daha önce 2008'den 2011'e kadar Başbakan Abhisit Vejjajiwa hükûmeti sırasında ve 2014'ten 2019'a kadar Başbakan Prayut Chan-ocha'nın ilk hükûmetinde Savunma Bakanı olarak görev yapan Taylandlı bir siyasetçidir. Wongsuman, Asya ülkesi Tayland'da 24 Ağustos 2022-30 Eylül 2022 tarihleri arasında geçici olarak başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Göreve başlama tarihine göre mevcut devlet liderleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, ulusal liderlik pozisyonundaki sürekli görev sürelerine göre sıralanan mevcut devlet liderlerinin bir listesidir. Devlet başkanı ve hükûmet başkanının ayrı olduğu ülkeler için her iki makam da listelenmiştir. Devletin bağımsızlığından önce aynı görevi yürüten liderler için bağımsızlık değil, görev süresinin başlangıcı kullanılır. Bağımsızlık tarihlerini dikkate alan devlet başkanlarının listesi için, bkz. Diplomatik önceliğe göre devlet başkanları listesi.

<span class="mw-page-title-main">Sansoen Phra Barami</span>

Sansoen Phra Barami,, Tayland'ın şu anki kraliyet marşıdır. 1932 yılından önce de facto olarak Siyam'ın millî marşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pheu Thai Partisi</span>

Pheu Thai Partisi (PTP) (Tayca: พรรคเพื่อไทย, romanize: Phak Phuea Thai; "Taylar için Parti"), Tayland'da bir siyasi partidir. Parti, 20 Eylül 2007 tarihinde Taksin Şinavatra tarafından kurulmuş olup yine Taksin Şinavatra tarafından kurulan Thai Rak Thai ve Halkın Gücü partilerinin devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Srettha Thavisin</span> 30. Tayland başbakanı

Srettha Thavisin, 2023'ten 2024'e kadar Tayland'ın 30. Başbakanı olarak görev yapan bir Taylandlı iş adamı ve politikacıdır. 14 Ağustos 2024'te hapis yatmış bir kabine bakanını ataması nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından görevinden alındı. Daha önce Sansiri'nin başkanı ve icra kurulu başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Paetongtarn Şinavatra</span> Tayland başbakanı

Paetongtarn Şinavatra, 18 Ağustos 2024'ten beri Tayland Başbakanı ve 2023'ten beri Pheu Thai Partisi'nin lideri olarak görev yapan Taylandlı siyasetçi ve iş kadınıdır. Şinavatra ailesinin bir üyesidir. Thaksin Şinavatra'nın en küçük kızı ve Yingluck Şinavatra'nın yeğenidir. Tayland tarihinde başbakanlık görevini üstlenen en genç kişi ve bu görevi üstlenen ikinci kadındır.