İçeriğe atla

Prelüd, Op. 28, No. 4 (Chopin)

Prelüd, Op. 28, No. 4 Frédéric Chopin'in 24 prelüd'ünden biridir. Chopin'in vasiyeti üzerine bu parça (Mozart'ın Requiem'i ile birlikte) kendi cenazesinde çalınmıştır.

İsimlendirilme

Parçaya genel olarak hakim olan umutsuzluk hissinden ötürü Hans von Bülow parçayı "boğulma" veya "bunalma" olarak isimlendirmiştir.[1]

Popüler Kültürdeki Yansımaları

  • 1970 yapımı Beş Kolay Parça filminde Jack Nicholson'nin oynadığı Robert Eroica Dupea karakteri prelüdün tamamını çalmaktadır.
  • Parça, 2002 yapımı Piyanist filminin müzikleri arasında yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Paul, Nico. "Preludes - Chopin Music." Chopin Music. 12 June 2009. Web. 11 Jan. 2015. <http://www.chopinmusic.net/works/preludes/&gt[];.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Say</span> Türk piyanist ve besteci

Fazıl Say, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Chopin</span> Polonyalı besteci ve piyanist (1810 – 1849)

Frédéric François Chopin, Polonyalı - Fransız piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Rahmaninov</span> Rus besteci, orkestra şefi ve piyanist

Sergey Rahmaninov, Rus besteci, orkestra şefi, piyanist.

Gülay Uğurata, Türk piyanist, müzisyendir

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

Prelüd, belirli bir biçimi olmayan, genellikle bir sahne yapıtından ya da bir kilise töreninden önce seslendirilen, çalgı için yazılmış müzik parçası.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Tárrega</span>

Francisco Tárrega İspanyol besteci, gitarist.

<span class="mw-page-title-main">MusicBrainz</span>

MusicBrainz, bir açık kodlu müzik kütüphanesi projesidir. MusicBrainz platformu çevrimiçi bir yapıya sahiptir. Birçok kullanıcının desteğiyle, 5 Nisan 2010 tarihine kadar veritabanında 533 bin 145 sanatçı ve 9,2 milyon parça bilgisine sahip olmuştur.

Nocturne, 1995 Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinci olan şarkıdır. Rolf Løvland tarafından bestelenip, Norveçli grup Secret Garden tarafından seslendirilmiştir. Dramatik bir melodisi vardır ve sadece 24 adet Norveççe kelime içerir. Şarkının geri kalan bölümü İrlandalı müzisyen Fionnuala Sherry tarafından çalınan keman intermezzosundan oluşur.

Sonat müzikte, tam olarak ve kantatın anlamına gelmektedir. Müzikal literatürde ise söylenen değil çalınan bir parçayı ifade eder. Müzik tarihi boyunca evrilmesi sonucu belirsizleşen terim, klasik çağ öncesi çeşitli biçimleri belirtir. Bir ya da iki çalgı için bestelenen, allegro, adagio, andante gibi türlü karakterlerde üç ya da dört bölümden oluşan, müzik eseridir. Sonatlar genellikle dört muvmanlı olan piyano, keman, viyolonsel gibi solo çalıgılarla, piyano eşliğinde yaylı ya da üflemeli çalgılardan birine yazılan kompozisyonlardır.

<span class="mw-page-title-main">Chop Me Up</span>

"Chop Me Up", Justin Timberlake'in ikinci stüdyo albümü FutureSex/LoveSounds'un yedinci ve son teklisi. Justin Timberlake'e bu parçada Timbaland ve Three 6 Mafia eşlik etmektedir. Şarkının sanatçı tarafından çekilmiş herhangi bir video klibi yoktur. Timberlake'in tekli olarak çıkmış olmasına rağmen klibi olmayan tek şarkısıdır.

<i>Shine</i> (film)

Shine, 1996 Avustralya yapımı filmde meşhur piyanist David Helfgott'un dram dolu yaşamı anlatılmaktadır. Filmde musevi bir ailenin sıra dışı kabiliyetli çocuğunun müzik yarışmalarındaki başarıları, İngiliz Kraliyet Akademisi'nden aldığı burs ile babasının aileyi bir arada tutma çabası ve bunun dramatik sonuçları ele alınmıştır. Filmin isminin anlamı olan parlama, filme konu olan David Helfgott'un karanlık dönemden aydınlığa kavuşmasını imlemektedir.

Chopin noktürnleri Polonyalı klasik batı müziği bestecisi ve virtüöz piyanisti Frédéric Chopin tarafından 1827-1846 döneminde solo piyano için bestelenmiş 21 kısa piyano müziği parçalarıdır. Bu besteler genel olarak solo piyano için bestelenmiş en güzel müzik eserlerinden olduğu kabul edilmektedir ve günümüzde piyano konserleri repertuvarında önemli bir yer almaktadırlar. Noktürnler tipi piyano kompozisyonlarının ilk bulucusu Chopin değildir. Chopin bu tip piyano kompozisyonunu, İrlandalı besteci ve piyanist John Field tarafından ilk defa bulunan tipte kompozisyona dayandıran; bu beste tipini geliştiren ve müzik dinleyici halka tanıtıp sevdiren bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Horowitz</span>

Vladimir Samoylovich Horowitz Rus asıllı bir Amerikan klasik müzik piyanisti ve bestecisiydi. Onun tekniği ve ses renginin kullanımı ve onun icra etme heyecanı efsanevi kabul edilirdi. Horowitz 20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Universal Music Group</span> Amerikan merkezli çok uluslu bir müzik şirketi

Universal Music Group (UMG), dünyanın en büyük müzik şirketidir. Amerikan merkezli çok uluslu bir müzik şirketi olan UMG, Paris merkezli medya kuruluşu Vivendi'nin bir işletmesidir. UMG, dünyanın en büyük ikinci müzik yayıncılık şirketi Universal Music Publishing Group'un yanı sıra, çok sayıda müzik yapım şirketini de bünyesinde bulundurmaktadır. Universal Music Group'un merkezi Santa Monica, Kaliforniya'da bulunmaktadır.

Etüdler (Études), Frédéric Chopin tarafından piyano için 3 set halinde bestelenen solo çalışmalardır. Toplamda 27 tane olan bestelerin onikişerli iki grubu Opus numarası 10 ve 25 ile sınıflandırılmış, üç tanesi ise opus numarası almamıştır.

<i>İyi Düzenlenmiş Klavye</i>

İyi Düzenlenmiş Klavye, BWV 846–893, Johann Sebastian Bach'ın solo klavye için 24 majör ve minör anahtarın hepsinde bestelediği iki setten oluşan prelüd ve füg derlemesi. Bach'ın yaşadığı dönemde Clavier (klavye), çeşitli klavyeli çalgıları belirtmek için kullanılan genel bir isimdi; bu genel kullanıma klavsen, klavikord ve org da dahildi.

<span class="mw-page-title-main">Arkady Luxemburg</span> Arkady Luxemburg besteci

Arkady Luxemburg Moldovalı-Amerikalı bestecilerden birisidir.

John McLeod, İskoç besteci. Ağırlıklı film ve televizyon projeleri için müzik çalışmalarında bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Baladlar (Chopin)</span>

Frédéric Chopin'in dört baladı, 1831 ile 1842 yılları arasında bestelenmiş solo piyano için tek hareketlik parçalardır. Standart piyano repertuarındaki en önemli ve en zorlu parçalardan bazıları olarak kabul edilmektedirler.