İçeriğe atla

Prekmurje Cumhuriyeti

Murska Republika

Republika Slovenska okroglinaRepublika PrekmurjeMura Köztársaság

Vendvidéki Köztársaság
Prekmurje Cumhuriyeti
1919-1919
BaşkentMurska Sobota
HükûmetCumhuriyet
Devlet Başkanı 
• 1919
Vilmos Tkálecz
Tarihçe 
• Kuruluşu
1919
• Dağılışı
1919
Öncüller
Ardıllar
Macaristan Sovyet Cumhuriyeti
Macaristan Sovyet Cumhuriyeti

Prekmurje Cumhuriyeti, (Macarca: Vendvidéki Köztársaság, Mura Köztársaság; Slovence: Murska Republika, Republika Prekmurje; Prekmurje Slovene: Reszpublika Szlovenszka okroglina, Mörszka Reszpublika) Prekmurje kentinde kurulmuş kuzeyinde Avusturya, doğusunda Macaristan ve güneybatısında Yugoslavya Krallığı olan tanınmamamış devlettir.

Kökeni

Sloven ve Macarların yaşadığı, Balaton Gölü'nün yakınında yer alan bir bölgedir. Günümüzde Slovenya'nın bir parçası olsa da hem Birinci Dünya Savaşı öncesinde olsun hem de savaştan sonra yapılan Trianon Antlaşması'yla bu bölge Macaristan'a aitti. Macarlar 10. yüzyılda bu bölgenin doğu bölümünü yerleşmiş ve daha sonra da Prekmurje Macaristan Krallığı'nın bir parçası haline gelmişti. Böylelikle Mora nehri'nin doğusunda yaşayan Slovenler ile Prekmurje Slovenleri olarak adlandırılan nehrin batısındaki Avusturya kontrolü altında olan Slovenler iki ayrı kimlik geliştirdiler. Prekmurje Sloven dili (Macarca: Vend nyelv) ayırt edici hale geldi. 16. ve 18. yüzyıllarda Mura ve Raba vadilerinden çok sayıda Sloven aile Somogy İlçesine yerleşti.

Devletin geçmişi

Prekmurje Cumhuriyetinin Kuruluşunun 100.yılı Kutlaması.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Prekmurje'deki Sloven azınlığın liderleri çoğunlukla Katolik rahipler ve Lüterci yöneticilerdi. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından laiklik esasına dayalı Macaristan Sovyet Cumhuriyeti kuruldu. Prekmurje'deki Katolik din adamları Yugoslavya Krallığı'nın yanında yer aldılar. Bununla birlikte, Prekmurje'deki Lüterci yöneticiler Macar yönetimini destekledi. Katolikler bağımsız bir devlet ilan etmek isterken, Lüterci Sloven yöneticiler ve Prekmurjeli Macarlar Macar otoritesi altında kalmayı savunuyordu.

İsyancı Hırvat Ordusu 1918'de Prekmurje'yi ilhak etti, ancak 83. Macar Piyade Alayı onu geri aldı. Kısa süre sonra, 1918'deki Belgrad Mütarekesi Mura ve Raba bölgesini Macaristan'a verdi, ancak Sırpların başka fikirleri vardı ve Yugoslav-Çekoslovak sınırı oluşturmak için kontrol alanlarını kuzeye doğru genişletmeye çalıştılar.

21 Mart 1919 tarihinde, Macar komünistleri ve Sosyal Demokratlar oluşturulan Macaristan Sovyet Cumhuriyeti, din karşıtı, enternasyonalist ve Sovyet yanlısıydı. Komünistler, tüm lordluklardan başlayarak dini varlıklarını kamulaştırmak istediler. Katolik ve Protestan din adamları buna direndi. Katolikler komünistlerden kurtulmak için özerk bir cumhuriyet kurmaya karar verdi. Macar ve Sloven sosyalistleri Prekmurje'de Sovyet sistemi kurmak istediler, ancak çok az destek vardı ve çok az kişi Macaristan Sovyet Cumhuriyeti'ne yardım etti. Međimurje'daki Sırp ve Hırvat askeri Prekmurje'ye doğru saf aldı.

Lendava'daki komünizm karşıtı askerî harekât iyi başladı ama kısa bir süre içinde dağıldı. Vilmos Tkálecz, Birinci Dünya Savaşında eski öğretmen ve asker, komünist hükûmetçe yasaklanan yasadışı ticarete karışmıştı. Bu yüzden bağımsız siyaset izlemesi gerektiğini düşünen Vilmos Tkálecz 28 Mayıs'ta Murašov'daki Elephant Hotel'de yaptığı toplantıda bir protokol kabul edildi ve gece yarısından sonra saat birde Vilmos Tkálecz, Dobray Hotel'in balkonundan Wilson İlkeleriine Prekmurje Cumhuriyeti'ni ilan etti ve yetkili Avusturya ve Macaristan devlet organlarını bilgilendirdi. Şaşkınlık ve inanmama, hatta alay ve sıradan şakalara neden olan bu hareket neredeyse hiç taraftar bulamadı. Binin biraz üzerinde askeri birimle, yeni devletin durumunu pekiştirmeye çalıştı ve sırasıyla Avusturya'dan ve Yugoslavya Krallığı'dan yardım istedi. Avusturyalılar, ilan ettiği cumhuriyeti tanıdılar ve Antal Lehár'ın isteklerinden ötürü çok az da olsa silahta verdiler, Sırplar ise Prekmurje'yi aynı şekilde işgal etmeyi planladıkları için reddetti. Prekmurje Cumhuriyeti sınırlarını genişletmeye çalıştı ve Murska Sobota, Lendava, Szentgotthárd bölgelerini ve Őrség bölgesindeki bazı köyleri aldı. Cumhuriyetin başlıca yerleşim yerleri Murska Sobota, Szentgotthárd, Lendava, Beltinci ve Dobrovnik idi .

Ancak Vilmos Tkálecz, Katolikleri hayal kırıklığına uğrattı; Prekmurje halkı cumhuriyeti desteklemedi. Macar Kızıl Ordusu birkaç gün içinde bölgeyi işgal etti ve Tkálecz ve ailesi Prekmurje'den kaçtı. 50 köylüden oluşan bir komünist milis, antikomünistleri öldürdü. Ayrıca halkın üzerine beş milyon taç tazminatı verildi ve sert bir Kızıl Terör meydana geldi.

Daha sonra

1 Ağustos 1919'da Macar Sovyet Cumhuriyeti Rumen kuvvetleri tarafından yıkıldı ve kısa süre sonra Sırp Ordusu Prekmurje'ye yürüdü.

Nüfus

Prekmurje Cumhuriyeti'nin nüfusu yaklaşık 100.000 idi ve bunların 20.000 ila 22.000'i Macardı; diğer büyük azınlıklar arasında 8.000 kişilik bir Alman azınlık (özellikle Alsószölnök, Fikšinci, Kramarovci ve Ocinje köylerinde) ve 3.000 kişilik bir Hırvat azınlık vardı. Diğer etnik gruplar arasında Yahudiler ve Romanlar vardı. Prekmurje'nin üçte biri Lüterci, yarıdan fazlası Katolik ve diğer kısmı Kalvinist ve Yahudi azınlıklardı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Steiermark</span>

Steiermark, Avusturya'nın güneydoğu ve orta kesiminde federal eyâlet (Land). Başkenti Graz, nüfusu 1.210.700, yüzölçümü 16.392 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Osijek</span> Hırvatistanda Öslek-Baranja iline bağlı şehir

Osijek, Hırvatistan'ın dördüncü büyük şehridir. Osijek kenti Drava Nehri'nin kıyısına kurulmuştur. Tarihi Slavonya bölgesinin kültür ve ekonomik merkezidir. Ayrıca Osijek-Baranya bölgesinin de idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Slovenya tarihi bugünkü Slovenya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Raab Nehri</span>

Raab Nehri, Güneydoğu Avusturya ve Batı Macaristan'da bulunan Tuna'nın bir kolu olan nehirdir.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Murska Sobota</span> kuzeydoğu Slovenyada bir şehir

Murska Sobota, kuzeydoğu Slovenya'da bir şehir. Bu Prekmurje bölgesinde Mura Nehri yakınında Murska Sobota Şehir Belediyesinin merkezi ve bölgesel başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Macaristan</span>

Macaristan I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle ayrılan devletlerden birisi oldu. Savaştan sonra imzalanan Trianon Antlaşması ile hem toprak kaybedilmişti hem de silah konusunda sınırlandırılmalar mevcuttu. Ayrıca ekonomi konusunda da maddeler vardı. Antlaşmadan önce kaybedilen toprakları geri kazanmak için ülkede komünist devrim Béla Kun harekâtlar düzenlese de başarılı olamadı. Hatta komünist rejim yıkıldı. Bu durumda I. Dünya Savaşı'nda aynı kaderi yaşayan Almanya ile ittifak yapması işten bile değildi. Tabi hükûmet pek istemese de hem kralın isteği hem de Almanlar'ın baskısı sonucunda Anti-Komintern Paktı imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan yönetiminde Bosna-Hersek</span> 1878-1918 arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu himayesi altında Bosna Hersek

Avusturya-Macaristan yönetiminde Bosna-Hersek, 1878-1918 yılları arasında Bosna-Hersek'te Avusturya-Macaristan İmparatorluğu idaresini ifade eder. 1878 yılında 93 Harbi'nden sonra yapılan Berlin Antlaşması ile Bosna Vilayeti imtiyazlı bir vilayet haline geldi ve fiilen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun hakimiyetine girdi. 1908 yılında Bosna Krizi sonrasında Avusturya-Macaristan Bosna-Hersek'i ilhak etti ve Avusturya ile Macaristan arasında bir kondominyum kuruldu. 1918 yılında I. Dünya Savaşı'nın sonunda bağımsızlığını ilan ederek Sloven, Hırvat ve Sırp Devleti'ne katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Demokratik Cumhuriyeti</span>

İlk Macar Cumhuriyeti veya dönemdeki ismiyle Macaristan Halk Cumhuriyeti kısa ömürlü halk cumhuriyeti, 1918 sonlarından 1919 ortalarına kadarlık olan kesinti arasında yaşadı. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun dağılması sonucu kuruldu. Macar Halk Cumhuriyeti, Macaristan Krallığı'nın yerini almış ve yerine başka bir kısa ömürlü devlet getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vilmos Tkálecz</span>

Vilmos Tkálecz, 1919'da Prekmurje Cumhuriyeti'nin valisi olarak görev yapan Macar-Sloven okul müdürü ve politikacıydı.

Sırp-Macar Baranya-Baja Cumhuriyeti, 14 Ağustos 1921 yılında Yugoslavya Krallığı tarafından kurulması için teşvik edilen merkezi Pécs olan kısa ömürlü devlettir. Devletin toprakları, Baranya'dan, Bačka'nın kuzey kesiminden ve Banat'ın bir bölümünden oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rákóczi Bağımsızlık Savaşı</span>

Rákóczi Bağımsızlık Savaşı (1703–11), Habsburgların Macaristan üzerindeki egemenliğini sona erdirmeye yönelik ilk önemli girişimdi. Savaş, bir grup soylu, zengin ve üst düzey aydın tarafından yürütüldü ve II. Francis Rákóczi tarafından yönetildi ve istifa eden askerler ve köylüler soyluların yanında savaştı. Ayaklanma başarısız oldu ve Szatmár Antlaşması ile sona erdi; ancak Macar soyluları Macar çıkarlarını kısmen karşılamayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Littoral</span>

Avusturya Littoral’i veya kıyı şeridi Avusturya İmparatorluğu’nun 1849’da kurulan taç toprağı.

1918 ile 1920 yılları arasında Macaristan'da bir devrimler ve müdahaleler dönemi yaşandı. Macaristan Demokratik Cumhuriyeti, Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda 1918'de Yıldızpatı Devrimi sırasında Mihály Károlyi tarafından Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun yıkıntılarından kuruldu. 1919'da cumhuriyet başka bir devrimle devrildi ve Macaristan Sovyet Cumhuriyeti kuruldu. Çözülmemiş çatışmalar, 1919'da Macaristan ile komşu devletler arasında savaşlara yol açtı. Macaristan Sovyet Cumhuriyeti, Romanya işgalinden sonra sona erdi. Versay'daki 1920 Trianon Antlaşması, Macaristan Krallığı'nı yarattı.