İçeriğe atla

Preah Vihear Tapınağı

Preah Vihear Tapınağı
UNESCO Dünya Mirası
Konum Kamboçya
KriterKültürel: i
Referans1224
Tescil2008 (32. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Preah Vihear Tapınağı (Khmerce: ប្រាសាទព្រះវិហារ Prasat Preah Vihea), Khmer İmparatorluğu döneminde inşa edilen ve Kamboçya'nın Preah Vihear ilindeki Dângrêk Dağları'nda 525 metrelik bir (1.722 fit) uçurumun üzerinde bulunan eski bir Hindu tapınağıdır. Tayland ile Kamboçya arasında sahiplik konusunda uzun süren bir tartışmanın ardından 1962'de Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) tapınağın Kamboçya'da olduğu kararına vardı.[1]

Düz bir alanda birçok kilometre alan üzerinde dağılı bir şekilde bulunan Prasat Preah Vihear altı yüzyıl yaşayan Khmer İmparatorluğu'nda inşa edilen tüm tapınakların en görkemli olanlarından birisidir. İmparatorluğun manevi hayatının önemli bir yapısı olarak, birçok krallar tarafından kkullanıldı ve yenilendi, bu nedenle çeşitli mimari üslup unsurları taşımaktadır. Preah Vihear, doğu-batı eksenli geleneksel dikdörtgen plan yerine, Khmer tapınakları arasında alışılmadık bir şekilde uzun bir kuzey-güney ekseni boyunca inşa edilmiştir. 7 Temmuz 2008'de Preah Vihear, UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edildi.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Geography ::Cambodia". 29 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2017. 
  2. ^ "900-year-old temple on disputed Thai-Cambodia border named world heritage site". International Herald Tribune. La Défense, France: Arthur Ochs Sulzberger, Jr. The Associated Press. 8 Temmuz 2008. 10 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2013. 
  3. ^ Buncombe, Andrew (9 Temmuz 2008). "Thai anger as disputed Cambodian temple wins heritage status". The Independent. Londra, UK: Independent Print Limited. 31 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tayland</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ile sınırları bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Kamboçya, resmî adıyla Kamboçya Krallığı, Güneydoğu Asya anakarasının güneyinde yer alan bir ülkedir. 181,035 km² alana yayılan ülke, kuzeybatıda Tayland, kuzeydoğuda Laos, doğuda Vietnam ve güneybatıda Tayland Körfezi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Piramit</span> prizma şeklinde inşaa edilen yapı

Piramit dış yüzeyleri üçgen olan ve üstte tek bir noktada birleşen ve şekli geometrik anlamda kabaca bir piramit halindeki bir yapıdır. Bir piramidin tabanı üçgen, dörtgen veya herhangi bir çokgen şekli olabilir. Bir piramit kütlesinin çoğunluğu yere yakın olup, daha az kütle tepedeki piramite doğru olur. Bunun nedeni, artan yükseklikle birlikte düşey eksen boyunca kesit alanının kademeli olarak azalmasıdır. Bu, ilk uygarlıkların anıtsal yapılar yaratmasına olanak tanıyan bir ağırlık dağılımı sundu. Dünyanın birçok yerindeki medeniyetler piramitler inşa etmişlerdir. Hacimce en büyük piramit, Meksika'nın Puebla eyaletindeki Orta Amerika Büyük Cholula Piramidi'dir. Binlerce yıl boyunca Dünya üzerindeki en büyük yapılar piramitlerdi. Mısır'daki Büyük Khufu Piramidi, Antik Dünyanın Yedi Harikası'nın günümüze ulaşan tek örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Pradal Serey</span>

Pradal Serey Kamboçya'nın ulusal dövüş sanatı. Kamboçya dilinde anlamı "Serbest Dövüş" demek olan Pradal Serey Muay Thai'yi andırmakta ve yumruk, tekme, diz ve dirsek vuruşlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Angkor Thom</span>

Angkor Thom, Kmer İmparatorluğu'nun son başkenti. Çok gelişmiş bir şehir olan Angkor Thom 12. yüzyılın sonlarında kral VII. Jayavarman tarafından kurulmuştur. Kentte bulunan yazıtlardan birisi Jayavarman'ı damat, kenti ise onun gelini olarak tanımlar. Yaklaşık 9 km² büyüklüğünde bir alanı kaplayan kentin içinde daha önceki dönemlerden kalanların yanı sıra kral Jayavarman ve daha sonra gelen kralların yaptırdığı birçok anıt bulunmaktadır. Kentin merkezinde Jayavarman'ın resmî (devlet) tapınağı, Bayon bulunur. Angkor Thom'da inşa edilmiş bilinen en son tapınak 1295 tarihli Mangalartha'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Kmerler</span> komünist silahlı örgüt

Kızıl Kmerler, Kamboçya'da gerilla savaşıyla iktidarı ele geçirerek 1975-79 arasında ülkeyi yöneten kısmen Maocu, radikal devrimci hareket. Hareketin kurucusu ve önderi Pol Pot'tur. Pol Pot aynı zamanda Demokratik Kampuçyanın kurucularındandır ve Kızıl Kmerler Demokratik Kampuçyanın silahlı kuvvetleridir. 1967'de, Kamboçya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulduğu kabul edilir. Yaklaşık olarak 1,5 ila 2 milyon insanın ölümü ile sonuçlanan Kamboçya soykırımından sorumludurlar.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Tapınağı</span>

Kudüs Tapınağı ya da Kutsal Tapınak, Kudüs'ün Eski Şehrindeki Moria Tepesi'nde bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan tapınak. Birinci Tapınak, Kral Süleyman tarafından M.Ö. 960 dolaylarında kurulmuş ve II. Nebukadnezar yönetimindeki Babilliler tarafından Kudüs Kuşatması sonrası M.Ö. 587'de yıkılmıştır. İkinci Tapınak ise, M.Ö. 520 dolaylarında açılmış ve Titus tarafından yönetilen Romalılar tarafından 70'te yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Angkor Vat</span> Kamboçyadaki Angkor anıt kompleksinin tapınağı

Angkor Vat, bugün Kamboçya'nın Siem Reap kentinin 6 km. kuzeyindeki Angkor antik şehrinde 1115-1145 yıllarında Kral II. Suryavarman tarafından yaptırılmış dev bir tapınak-şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Muay Thai</span>

Muay Thai, Tayland'da ortaya çıkan ve özgün adı Muay Thai olan dövüş sporu. Tayland Boksu da denir. Başta Tayland olmak üzere Myanmar, Kamboçya, Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı oldukça sert bir dövüş sanatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Siem Reap (şehir)</span>

Siem Reap, kuzeybatı Kamboçya'da yer alan Siem Reap Bölgesi'nin başkentidir. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Angkor Vat Tapınakları'na 5.5 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayon</span>

Bayon Kamboçya'da Angkor Thom'un merkezinde yer alan zengin süslemeleri olan bir Khmer tapınağıdır. 12. yüzyılın sonları veya 13. yüzyılın başlarında Mahayana Budist Kral Jayavarman VII tarafından devlet tapınağı olarak inşa edilmiştir. Jayavarman ölümünün ardından, sonraki gelen kralların dinlerine göre Hindu ve Theravada Budist inançları doğrultusunda değiştirilmiştir. Bayon'un en önemli özellikleği merkezi zirve ve etrafındaki 37 kulenin üzerindeki devasa yüz figürleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya Soykırımı</span> Kamboçyada 1975 ve 1979 yılları arasında Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmerler tarafından gerçekleştirilmiş soykırım

Kamboçya Soykırımı, Kampuçya Komünist Partisi Genel Sekreteri Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmerler tarafından Kamboçya vatandaşlarına sistematik olarak zulmedilmesi ve öldürülmesidir. Pol Pot, Kamboçya'yı radikal bir şekilde tamamen kendine yeterli tarımsal sosyalist bir topluma doğru itti. Bu, 1975'ten 1979'a kadar 1,5 ila 2 milyon insanın ölümüyle sonuçlandı ki bu rakam Kamboçya'nın 1975'teki nüfusunun neredeyse dörtte biri kadardı.

<span class="mw-page-title-main">Vat Phou</span>

Vat Phou güney Laos'taki harap bir Khmer Hindu tapınak kompleksidir. Phu Kao Dağı'nın alçaklarında, Çampasak'da yer alan Mekong'a yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta yer alır. Bölgede, 5. yüzyılın başlarından kalma bir tapınak vardı, ancak günümüze kalan yapılar 11. - 13. yüzyıllarda inşa edilmiştir. Tapınak, Lord Şiva'ya ithaf edilmiştir ve eşsiz bir yapıya sahiptir. Sitenin kalıntıları Theravada Budist ibadet merkezi haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malta'daki Megalit Tapınaklar</span> Tapınak

Malta'daki Megalit Tapınaklar, Malta'da, yaklaşık olarak MÖ 3600 ila MÖ 700 yılları arasında üç farklı zaman periyodunda yapılmış olan tarihöncesi tapınaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Sambor Prei Kuk</span>

Sambor Prei Kuk, Kamboçya'daki Kampong Thom ilinde, ilin başkenti Kampong Thom'un 30 km kuzeyinde, Angkor'un 176 km doğusunda ve Phnom Penh'in 206 km kuzeyinde bulunan bir arkeolojik yerleşim bölgesidir. 2017 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pakse</span> Güneydoğu Asya ülkesi Laosta bulunan bir şehir

Pakse, Laos'un Çampasak ilinin merkezidir. İlçe, Sedon ve Mekong nehirlerinin birleştiği noktada yer almaktadır. Bu bölgede bulunan Si Phan Don önemli turistik yerlerden biridir. Şehrin nüfusu 88.000 olup ülkenin ikinci en büyük ilçesidir. İlçe 1946 yılına kadar Çampasak Krallığı'na başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Ateşgahı</span>

Ateşgah, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki antik Zerdüşt tapınağıdır. Ateşgah, Gürcistan Sasani döneminde Pers İmparatorluğu'nun parçasıyken inşa edilmiştir. “Ateşgah” kelimesi Farsçada "ateş yeri" anlamına gelmektedir. Dünyanın en kuzeyindeki Zerdüşt ateş tapınağı olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ta Phraya Millî Parkı</span>

Ta Phraya Ulusal Parkı, Sankamphaeng Dağları'nın doğu ucunda, bu dağların Tayland-Kamboçya sınırına yakın Dangrek Dağları ile buluştuğu bölgede bulunan bir koruma alanıdır. Park, Buriram ilinin Ban Kruat, Non Din Daeng ve Lahan Sai Bölgelerini de içermesine rağmen, büyük ölçüde adını aldığı Ta Phraya Bölgesi, Sa Kaeo ili içinde yer almaktadır. Park, Pang Sida Ulusal Parkı'nın doğusundadır. 1996 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ramappa Tapınağı</span>

Rudreshwara tapınağı olarak da bilinen Ramappa Tapınağı, Güney Hindistan'daki Telangana eyaletinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Warangal'dan 66 kilometre (41 mi), Mulugu'dan 15 kilometre (9,3 mi), Haydarabad'dan 209 kilometre (130 mi) uzakta yer almaktadır. Mulugu ilçesinin Venkatapur mandalında, 13. ve 14. yüzyıllarda görkemli zamanlar geçiren Palampet köyündeki bir vadide yer almaktadır. Tapınaktaki bir yazıttan edinilen bilgiler, yapının MS 1213'te bir Kakatiya generali olan Recharla Rudra tarafından, Kakatiya hükümdarı Ganapati Deva döneminde inşa edildiğini göstermektedir.

Bokator eski Khmer ordusu tarafından kullanılan eski bir savaş alanı dövüş sanatıdır. Kamboçya kökenli en eski dövüş sistemlerinden biridir.