İçeriğe atla

Prastio

Prastio (YunancaΠραστειό, romanizePrasteio) Kıbrıs'ta bir köy adıdır.

Konumlar

  • Prastio, Lefkoşa: Lefkoşa Kazası içerisinde, Omorfo yakınlarında bulunan köy. 1974 yılı sonrasında Aydınköy adı verilmiştir.
  • Prastio, Mağusa: Mağusa Kazası içerisinde bir köy. 1974 yılı sonrasında Dörtyol adı verilmiştir.
  • Prastio, Baf: Baf Kazası içerisinde bir köy. 1958 yılında Yuvalı adı verilmiştir.
  • Prastio, Evdim: Limasol Kazası içerisinde, Evdim yakınlarında bulunan köy. 1958 yılında Çeliktaş adı verilmiştir.
  • Prastio, Cellaci: Limasol Kazası içerisinde, Cellaci yakınlarında bulunan köy.

İlgili Araştırma Makaleleri

Çatalköy, Kıbrıs'ta bir kasaba. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasında yer alan bir köy, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinde yer alan bir belediyedir. Belediye sınırlarına Arapköy ve Esentepe de dahildir. Çatalköy kasabasının nüfusu 2011 itibarıyla 5.110'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Krallığı</span> Orta çağda kurulmuş bir krallık

Kıbrıs Krallığı, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında, 1192 yılında Lüzinyanlı Guy tarafından Kıbrıs adasında kurulmuş bir Haçlı devletidir. 1489 yılında Kıbrıs'ın kraliçesi olan Caterina Cornaro tarafından adanın Venedik'e satılmasıyla varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Atun</span> 4. KKTC başbakanı

Hakkı Atun, 1935 yılında Mağusa'nın Ergazi Köyünde doğdu. 1959'da İstanbul Teknik Üniversitesi'nden yüksek mühendis mimar olarak mezun oldu. Manchester ve Nottingham Üniversitelerinde kent planlama ihtisası yaptı. 1961-1975 yıllarında çeşitli kamu görevlerinde bulundu.1963 yılında Limasol-Baf Planlama Bölge Müdürü, 1967'de Planlama İnşaat Dairesi Müdürü, 1975'te İskan Müsteşarı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeniboğaziçi</span>

Yeniboğaziçi veya Aysergi, Kıbrıs'ın doğusunda bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Gazimağusa ilçesine bağlı iki muhtarlıktan oluşan bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmetçik, İskele</span>

Mehmetçik veya Galatya, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesinde yer alan bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Bağlıköy</span>

Bağlıköy veya Ambeligu de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs'ın Lefke İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 222'dir. Köyün Türkçe ismi 1958'de verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akaça</span>

Akaça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 20 kilometre ve Omorfo'dan 15 kilometre mesafededir. Batısında Peristerona, kuzeyinde Avlona bulunur. Köyün içinden aynı adla bir dere geçer, bu dere Peristerona'dan gelen diğer bir dere ile Masari'deki barajda birleşir, oradan da Omorfo'ya ve denize dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Mağusa Kapısı</span>

Mağusa Kapısı veya Porta Giuliana, Lefkoşa surlarında bir kapı. Mağusa, Karpaz, Larnaka ve Limasol'dan gelen yollar bu kapıda birleşir ve bu kentlerden gelenler şehre bu kapıdan girerlerdi. Lefkoşa'nın en güçlü kapısı olup Venedikliler döneminde ana kapısı olarak kullanılmaktaydı. Kapı günümüzde iyi korunmuş bir durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Kıbrıs Cumhuriyeti)</span> Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin parlamentosu

Temsilciler Meclisi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin parlamentosudur.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık Sarayı, Lefkoşa</span>

Başkanlık Sarayı Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanının resmi konutu ve çalışma yeridir. Başkent Lefkoşa'nın merkezine yakın bir yerde bulunmaktadır ve çevresi kalın çam ormanıyla çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Haspolat</span>

Haspolat, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın dış mahallelerinden biridir. Tarihsel olarak ayrı bir köy olan yerleşim, de facto olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesinde, de jure olarak ise Kıbrıs Cumhuriyeti'nin aynı isimli kazasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs'ın karayolları ağı</span> Vikimedya liste maddesi

1907 yılında ilk arabaların adaya gelmesinden bu yana Kıbrıs, Avrupa'nın en modern karayolu ağlarından birini geliştirmiştir. 2002 yılı istatistiklerine göre Kıbrıs'ın özgür bölgelerindeki karayolu ağı 7.206 km'lik asfaltlanmış ve 4.387 km'lik asfaltsız yollardan oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">A1 (Kıbrıs)</span>

A1 otoyolu, Kıbrıs'ta Lefkoşa ve Limasol şehirlerini bağlayan bir karayoludur. Kıbrıs'ta inşa edilmiş ilk otoyol olup 1986 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malya</span>

Malya, Kıbrıs'ın Limasol Kazası'nda bulunan bir köydür. Geleneksel olarak karma bir köy olan Malya'ya 1958 yılında "Bağlarbaşı" adı verildi. 1974 yılında köyün Türkleri Ağrotur Üssü üzerinden kuzeye geçiş yaptı ve esas adı Prastio olan bugünkü Aydınköy'e yerleşti. Köy şarabıyla meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">Analyonda</span>

Analyonda Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'nın 20 kilometre güneyindedir, Çeri üzerinden Lefkoşa'ya, Matyat ve Litrodot köyleri üzerinden Larnaka ve Limasol'a erişim sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Goloş</span>

Goloş, Kıbrıs'ın Limasol Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Limasol'dan 7 kilometre batıdadır. Köy topraklarının bir kısmı Ağrotur Egemen Üssü'nde kalır.

Kalo Horgo ; Kıbrıs'ta bir köy adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Livadi, Baf</span>

Livadi, Kıbrıs'ın Baf Kazası'nda bulunan bir köydür. Köy nüfusunun tamamı 1954 yılında İngiliz idaresince Omorfo yakınlarındaki Prastio'ya taşınmış, gittikleri yerde "Yeni Livadya" adında bir mahalle kurmuşlardı. Bu dönemden beri köyde bir yerleşim bulunmamaktadır. Günümüzde köyün olduğu yer bir piknik alanıdır.

Aytotoro Yunanca: Άγιος Θεόδωρος, romanize: Ayios Theodoros), Kıbrıs'ta bir köy adıdır.