Okyanus, bir gezegenin hidrosferinin çoğunu oluşturan bir su kütlesidir. Dünya üzerinde bir okyanus, Dünya Okyanusunun ana geleneksel bölümlerinden biridir. Bunlar, bölgeye göre azalan sırada, Pasifik, Atlantik, Hint, Güney (Antarktika) ve Kuzey Kutbu Okyanuslarıdır. Spesifikasyon olmadan kullanılan "okyanus" veya "deniz" ifadeleri, Dünya yüzeyinin çoğunu kapsayan birbirine bağlı tuzlu su kütlesini ifade eder. Genel bir terim olarak, "okyanus" çoğunlukla Amerikan İngilizcesinde "deniz" ile değiştirilebilir; ancak İngiliz İngilizcesinde değil. Açıkça söylemek gerekirse, deniz kısmen veya tamamen karayla çevrili bir su kütlesidir.
Çipura ya da çupra, Sparidae familyasına ait, Akdeniz'de yayılım gösteren balık türü.
Mariana Çukuru , Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir. Uzunluğu 2.542 kilometre genişliği ise 69 kilometredir.
Su altına dalma işini gerçekleştiren kişi. Dalgıçlık eski tarihlerde sadece su yüzeyinden gelen gaz/hava hortumları ile yapılabilen bir ameliye idi. Bu sistemin çalışabilmesi için gaz/hava basan kompresörler ve hava hortumları, dalgıcın taşınmasında gerekli olan can halatlarının kullanılması gerekiyordu. Aynı zamanda bu sistemin kurulması için ekibin kalabalık olması da elzemdi. Daha sonraları sistemin hafifletilerek daha hızlı olarak kullanımını sağlamak amacıyla sıkıştırılmış gaz/hava tüplerinin kullanılmaya başlanması ile yüzey bağlantısız dalma işlemi gerçekleştirilmeye başlandı.
Şahika Ercümen, Türk serbest dalışçı ve sualtı hokeyi oyuncusu, millî sporcu.
HMAS AE2, E sınıfı denizaltılara mensup, Avustralya Kraliyet Donanması'na ait bir denizaltı. Vickers Armstrong tarafından inşasına 18 Haziran 1913'te, Barrow-in-Furness'nde başlanıldı ve 28 Şubat 1914 tarihinde inşası tamamlandı. İnşasının ardından kardeş denizaltı AE1 ile birlikte Avustralya'ya hareket eden denizaltı, o tarihe kadarki en uzun mesafeli denizaltı yolculuğunu da gerçekleştirmiş oldu.
Çukurpınar mağarası, Mersin ilinde, Anamur'un kuzeyinde, 46 km. uzaklıkta, 1880 m yükseklikte olup, Taşeli Platosundaki su gözü yakınında, Çukurpınar yaylasındadır. Mağara 1990 yılında bulunmuştur. Türkiye'nin büyük mağarası en uzun 10., en derin 3. mağarasıdır. Araştırmalar sonucunda 3350 m uzunluğunda, -1196 m derinliğinde olduğu tespit edilmiştir.
Kaindy Gölü Kazakistan'da bulunan 400 metre (1.300 ft) genişliğindeki bir göldür. Göl yaklaşık 30 metre (98 ft) derinliğe ulaşır. Almatı şehrinin 129 kilometre (80 mi) doğu-güneydoğusunda ve deniz seviyesinden 2.000 metre (6.600 ft) yükseklikte yer almaktadır.
Audrey Mestre Fransız dünya rekortmeni serbest dalgıç.
Veryovkina Mağarası 2.223 metrelik derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarasıdır. Abhazya'da yer alan mağaranın girişinin deniz seviyesinden yüksekliği 2.285 metredir. Mağaranın girişi 3x4 metre genişliğindedir.
Sulu obruk, yer altı sularını açığa çıkaran kireç taşı ana kayalarının çökmesinden kaynaklanan doğal bir çukur veya düdendir. Özellikle Meksika'nın Yucatán Yarımadası ile ilişkilendirilen sulu obruklar, bazen antik Maya uygarlıkları tarafından kurbanlık adaklar için kullanılırdı.
Üçüncü Ming imparatorunun adını taşıyan Yongle Mavi Çukuru olarak da bilinen Ejder Çukuru, 300,89 metre (987,2 ft) derinliği ile dünyadaki bilinen en derin mavi çukurdur. Paracel Adaları'ndaki Discovery Resifi'nin yaklaşık 25 kilometre (16 mi)güneyinde yer almaktadır. Mavi çukurlar, yukarıdan bakıldığında belirgin bir mavi renk oluşturur. Karakteristik olarak sadece onlarca metre derinliğindedirler.
Dean's Mavi Çukuru, Bahamalar'da, Long Island'daki Clarence Town'ın batısında bir koyda bulunan bir mavi çukurdur ve 202 metre (663 ft) derinliğiyle Güney Çin Denizi'ndeki Ejder Çukuru'ndan sonra dünyanın ikinci en derin çukurudur.
Mavi Çukur, Mısır'ın Kızıldeniz kıyısındaki Dahab kentinin birkaç kilometre kuzeyinde, güneydoğu Sina'da yer alan bir dalış noktasıdır.
Yerel turistik otoriteleri tarafından kabul edilen İngilizce adı ile Hranice Uçurumu, dünyanın en derin sular altındaki çukur mağarasıdır. Hranice kasabası yakınlarında bulunan bir karstik düdendir. Doğrulanan en yüksek derinliği 473 m'dir, bu da onu dünyadaki bilinen en derin su altı mağarası haline getirmektedir. Ayrıca, tahmini derinliği 800–1200 m'dir. Ağustos 2020'de mağaraya yapılan bilimsel bir araştırma, mağaranın 1 kilometre derinliğinde olduğunu ortaya çıkardı.
Zacatón, Meksika'nın kuzeydoğusundaki Tamaulipas eyaletindeki Sierra de Tamaulipas yakınlarındaki Aldama Belediyesi'nde bulunan bir grup olağandışı karstik özellik olan Zacatón sistemine ait termal su dolu bir düdendir. Dünyanın bilinen en derin su dolu düdenidir ve 339 metre (1.112 ft) derinliğindedir.
Daha çok Adriyatik Havzası olarak anılan Adriyatik Abisal Ovası, Adriyatik Denizi'nin altındaki bir okyanus havzasıdır. Adriyatik Denizi'nin ortalama derinliği 2.525 metre (8.284 ft) ve maksimum derinliği 1.233 metre (4.045 ft)'dir. Ancak, Kuzey Adriyatik havzası nadiren 100 metre (330 ft) derinliği aşmaktadır.
Hexactinellid süngerler veya Cam süngerler, dört ya da altı uçlu silisli spiküllerden oluşmuş bir iskelete sahip sünger sınıfıdır.
Uepi Adası ya da Uipi Adası, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'nda bulunan bir adadır. Ada, ülkenin Batı Bölgesi'nde yer almaktadır. Ada, yüksek kaliteli mavi su bırakma tüplü dalışıyla dikkat çekiyor.
Rolex Oyster Perpetual Submariner, dalış için tasarlanmış ve Rolex tarafından üretilen, suya ve korozyona dayanıklı bir spor saat serisidir. İlk Submariner 1954 yılında Basel Saat Fuarı'nda halka tanıtıldı. 100 metreye (330 ft) kadar su geçirmez olan ilk saatti. Rolex Submariner "kol saatleri arasında bir klasik" olarak kabul edilir. Dünyanın en çok tanınan lüks markalarından biri tarafından üretilmiştir. Büyük popülaritesi nedeniyle, saat üreticileri tarafından birçok "saygı" (homage) ve yasadışı taklitleri vardır. Rolex Submariner, Rolex'in Profesyonel serisinin bir parçasıdır.