İçeriğe atla

Poyraz Mühimmat Aracı

Poyraz Mühimmat Aracı

Çeşidi Mühimmat İkmal Aracı
Uyruğu Türkiye Türkiye
Hizmet geçmişi
Hizmet 2013-günümüz [1]
Kullanıldığı savaşlar Türkiye-PKK çatışması
Türkiye-YPG çatışması
Fırat Kalkanı Operasyonu
Bahar Kalkanı Harekatı
Üretim tarihi
Üretici Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı
Aselsan
Üretim adedi 71+
Özellikler
Ağırlık 50.5 ton
Uzunluk 9 m
Genişlik 3.4 m
Mürettebat 3

Depo kapasitesi 1200 Lt (Fırtına'ya ikmal: 900 Lt) yakıt
96 adet 155mm obüs mühimmatı
Harekat menzili 360 km
Azami hızı 50 km/h


Poyraz Mühimmat Aracı, Türkiye tarafından T-155 Fırtına obüsünün yakıt ve mühimmat ikmalini sağlamak için üretilen mühimmat ikmal aracıdır.

Araç, bağlı olduğu komuta yerinden sesli veya sayısal aldığı emirler doğrultusunda görev yapabilmektedir. Araç üzerinde bulunan Küresel Konumlama Sistemi (KKS) sayesinde hızla intikal ederek yer değiştirmekte, mühimmat ikmal noktalarının yerleri, dost ve düşman birlikleri, önemli noktalar ve komuta yerlerine ait bilgileri sayısal harita üzerinde görüntüleyebilmektedir.

Poyraz Mühimmat Aracı'na entegre edilen Harici Konveyör Ünitesi (HKÜ) ve Mühimmat Magazin Ünitesinden oluşan Mühimmat Transfer Sistemi (MTS), Aselsan tarafından özel olarak üretilmektedir.[2] Mühimmat Transfer Sistemi sayesinde mühimmat ikmal noktasından hızla mühimmat yüklemesi yapabilmektedir. Gereken mühimmatı istenilen yer ve zamanda, her türlü iklim, arazi ve gece-gündüz şartlarında Fırtına obüsüne aktaracak şekilde tasarlanmıştır.[3]

96 adet 155 milimetrelik her cins NATO standardında mühimmatı taşıyabilecek şekilde tasarlanan araç, 20 dakikada 48 adet mühimmatı Fırtına obüsüne aktarabilmektedir. Mermileri otomatik, barutları ise yarı otomatik olarak aktarma özelliğine sahiptir. 50,5 ton muharebe ağırlığında ve 750 beygir gücündeki motoru sayesinde her türlü arazi şartlarında intikal edebilen araç, yaklaşık 360 kilometre hareket sığasına sahiptir.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "'Poyraz'dan Fırtına'ya kesintisiz ateş gücü desteği". Anadolu Ajansı, aa.com.tr. 17 Aralık 2015. 28 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2024.  (Türkçe)
  2. ^ "Poyraz Mühimmat Transfer Sistemi" (PDF). Aselsan, aselsan.com. 8 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Eylül 2024.  (Türkçe)
  3. ^ "Türk Savunma Sanayii Ürün Kataloğu" (PDF). Savunma Sanayii Başkanlığı, www.ssb.gov.tr. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Eylül 2024.  (Türkçe)
  4. ^ "Poyraz Mühimmat Aracı". Millisavunma.com. 29 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2024.  (Türkçe)
  5. ^ "'Poyraz'dan obüslere kesintisiz ateş gücü". memurlar.net.  (Türkçe)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zıpkın (uçaksavar)</span> ASELSAN üretimi türk yapımı uçaksavar

Zıpkın Kaideye Monteli Stinger [KMS], ASELSAN tarafından milli imkânlarla üretilen, temel silah olarak atışa hazır 4 adet FIM-92 Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemidir. Ana görevi radar üssü, hava alanı, liman gibi hayati öneme sahip stratejik tesislerin hava tehditlerine karşı alçak irtifa savunmasını sağlamaktır. Taşıyıcı platform olarak Land Rover Defender 130 dört teker çekişli arazi aracının kullanıldığı sistem araç kabininde yer alan nişancı ve sürücü [nişancı yardımcısı] olmak üzere iki personelle kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">T-155 Fırtına</span> Türk yapımı kundağı motorlu topçu sistemi

T-155 Fırtına, Türkiye tarafından üretilen kundağı motorlu topçu sistemine sahip bir obüs.

<span class="mw-page-title-main">Tugay</span> alaydan büyük, tümenden küçük olan askeri taktik birliği

Tugay, alaydan büyük, tümenden küçük askeri taktik birim. Personel sayısı ihtiyaçlara göre değişmekle beraber 5.000 askerden oluşan askerî birliklerdir. Organizasyonunda piyade bölüklerinden, tank gücüne, istihkâm bölüğüne her türlü ikmal ve muhabere birimine sahiptir. Tugayın en önemli özelliği, kendi kendine yetebilen en küçük askerî birlik olmasıdır. Komutanı Tuğgeneral'dir.

Temsa, 1968 yılında kurulan ve otobüs ve midibüs segmentinde üretim ve ihracat yapan, ayrıca Mitsubishi marka otomobillerin ithalat ve satışını gerçekleştiren Türkiye merkezli otomotiv şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Leopard 1</span> Alman menşei savaş tankı.

Leopard 1 Alman yapımı 2. nesil bir ana muharebe tankıdır. İlk olarak 1965 yılında Alman Federal Ordusu’nun (Bundeswehr) hizmetine girmiştir. Alman Kraus Maffei Weggman firması tarafından seri üretimine 1965 yılında başlanıp 1984 yılına kadar üretimi sürdürmüştür. Almanya'nın haricinde İtalya'da da üretimi yapılmıştır. Toplam 4000'in üzerinde Leopard 1 Almanya'da üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ T-129 Atak</span> saldırı ve silahlı keşif helikopteri

T-129 ATAK, ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri. T-129, AgustaWestland üretimi Agusta A129 Mangusta helikopterinin gövde tasarımının çeşitli aksamlarının değiştirilmesi ve özgün silah ve yazılım sistemlerinin entegre edilmesiyle meydana geldi. Üretimi tamamlanan ilk helikopter 28 Eylül 2009 tarihinde, İtalya'nın Gallarate kenti yakınlarındaki AgustaWestland tesislerinde, bir İtalyan ve bir Türk pilot tarafından deneme uçuşuna tabi tutuldu. Yaklaşık yarım saat havada kalan helikopter, çeşitli manevra testlerinin ardından başarıyla yere indi.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

<span class="mw-page-title-main">BGM-71 TOW</span>

BGM-71 TOW ABD tarafından geliştirilen yarı otomatik güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir. TOW kısaltması İngilizce Tube launched, Optically tracked, Wire command link guided kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. 1970 yılında üretilen füze dünya çapında özellikle Batı ülkeleri arasında en çok kullanılan füze sistemidir. Hâlen üretimine devam edilmekte olan füze her türlü pasif zırhı geçebilmektedir. TOW Güdümlü Antitank Füze sistemlerinin hedefte istenen etkiyi gerçekleştirmesi ihtiva ettikleri savaş başlıkları ile olur. Gerek ilk modellerdeki standart tip HEAT başlıklar ve gerekse daha sonraları geliştirilen tandem etkili harp başlıkları "Munroe Etkisi" etkisi denilen fizik kanunu esasına dayanan çukur imla hakkı sistemi ile gerçekleşir. Bu yapı penetrasyon etkisinin zırh üzerinde bir noktada toplanmasını ve yine aynı noktadan zırh içine çok kuvvetli olarak patlamalı basınç yaparak zırhı delmesini, delinen bu noktadan da içeriye oluşan patlamanın girmesini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altay (tank)</span> Türk yapımı ana muharebe tankı

Altay, Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankıdır. İsmini Türk Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Türk medyalarına göre, tank seri üretime geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">AT-13 Metis-M</span> SSCB tarafından geliştirilen güdümlü tanksavar füzesi

9К115-2 Metis-M SSCB tarafından geliştirilen güdümlü tanksavar füzesidir. Füzenin GRAU adı "9K115-2", NATO rapor adı ise AT-13 Saxhorn-2dir.

<span class="mw-page-title-main">Savunma Sanayii Başkanlığı</span>

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Türkiye devletinin ulusal savunma endüstrisini güçlendirme, aynı zamanda da askerî sistem ve teknolojilerin tedarik süreçlerini yönetme amacıyla kurulan sivil bir devlet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Anka</span> Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen insansız hava aracı

TUSAŞ Anka, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen insansız hava aracıdır. Temel Anka-A, orta irtifa uzun ömür (MALE) İHA sınıfındadır. 2000'li yılların başında taktiksel gözetim ve keşif misyonları için tasarlanan Anka, günümüzde sentetik aralıklı radar, hassas silahlar ve uydu iletişimiyle modüler bir platforma dönüşmüştür. İsmini efsanevi mitolojik yaratık olan Anka Kuşu'ndan almıştır.

Korkut TSK'nın hava savunma yetenekleri, tehditlerdeki gelişmelere karşı etkin savunma yapabilmek amacıyla parçacıklı mühimmatları da kullanabilen yeni, namlulu hava savunma sistemidir. KORKUT, üç Silah Sistemi Aracı (SSA) ve bir Komuta Kontrol Aracı'ndan (KKA) oluşan takımlar halinde görev yapacaktır. Prototip üretimi tamamlanan KORKUT sistemlerinin ilki 2016 yılı Ekim ayında TSK'ne teslim edilmiştir.

Akıncı Zırhlı Muharebe Aracı (Akıncı ZMA), FNSS tarafından üretilen, 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, 15-19 ton sınıfında, amfibi, paletli zırhlı araçlara verilen genel addır. Farklı alt sistemlerin entegrasyonu ile birlikte her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahiptir. ZMA-15'in gelişmiş bir versiyonudur. 6 yol tekeri bulunmaktadır ve ZMA-15'ten daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Türk savunma sanayii</span> Türkiyenin savunma sanayisine genel bakış

Türk savunma sanayii, Türkiye'nin askeri ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma yeteneklerini geliştirmek amacıyla ülkenin kendi sınırları içinde üretim, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bir sektördür. Bu sanayi; askeri araçlar, silah sistemleri, iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve diğer savunma alanlarındaki ürün ve hizmetleri kapsar. Türk savunma sanayiinin büyümesi, yerli üretimi teşvik etme ve dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda stratejik bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">ASFAT</span> Türk Savunma Sanayi Şirketi

ASFAT A.Ş., bir Türk devlet savunma sanayi şirketidir. Türkiye'de daha önce Milli Savunma Bakanlığı öncülüğünde yönetilen 27 askeri fabrika ve 3 kamu tersanesinin imkân ve kabiliyetlerini geliştiren, yöneten, kullanan; yenilikçi küresel savunma pazarı için tasarım, üretim, bakım, sürdürme ve eğitim alanlarını kapsayan ürünler ve çözümler üreten Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı şirket.

Türkiye'nin savunma sanayii projeleri listesidir.

BMC Amazon, Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere BMC tarafından üretilen ve tasarlanan çok amaçlı zırhlı araçtır (MPAV). Türkiye ile ilk kez Ocak 2017'de hizmete girdi. Amazon, mayın ve balistik tehditlere karşı önemli bir koruma sağlar. Mükemmel birleştirilmiş ana ve ek zırhı, balistik tehditlere karşı çok iyi koruma sağlarken, V şeklindeki ve monokok gövdesi, içindeki personeli kara mayınlarından ve el yapımı patlayıcı cihazlardan (EYP) korumasını sağlar.