İçeriğe atla

Power metal

Power metal
Müzikal kökenleri
Kültürel kökenleri1980'lerde Avrupa ve ABD
Karışım tarzları
Senfonik metal

Power metal, geleneksel heavy metal ile speed metalin karakteristik özelliklerini harmanlayan ve çoğunlukla bunlara senfonik öğeler de ekleyen heavy metal alt tarzıdır. Power metal genellikle diğer heavy metal alt tarzlarından daha hızlı, daha hafif ve daha canlandırıcı bir sound'a sahiptir. Power metal grupları, marşı andıran fantezi temalı şarkıları ve koro kullanımıyla teatral, dramatik ve duygusal açıdan kuvvetli bir sound yaratır.

1980'lerin ortalarında[1] ilk kez kullanılan power metal terimi birbiriyle ilişkili ama birbirinden farklı iki tarzı ifade eder:

  • ilki, speed metale benzeyen daha sert bir sound'a sahip, Kuzey Amerika'da doğan ve büyük ölçüde orada çalınan bir tarz
  • ikincisi, daha hafif, daha melodik bir sound'a sahip, klavyelerin sıklıkla kullanıldığı, ilkinden sonra Avrupa'da ortaya çıkan,[2] daha yaygın ve daha popüler bir tarz

Köken

Antropolog Sam Dunn, power metalin kökenini 1970'lerin sonlarına, Ronnie James Dio'nun power metal şarkı sözlerini yazmaya başladığı döneme dayandırır. Dio'nun Rainbow için yazdığı Orta Çağ, Rönesans, folk ve bilimkurgu temalı, fantezi odaklı şarkı sözleri modern power metal gruplarını doğrudan etkilemiştir.[3] Dunn'a göre 1976 tarihli Rising albümündeki "Stargazer" ve "A Light in the Black" ile 1978 tarihli Long Live Rock 'n' Roll albümündeki "Kill the King" ve "Lady of the Lake" şarkıları power metalin ilk örnekleri olabilir. Dunn, 2011 tarihli belgesel dizisi Metal Evolution'da,[4] Judas Priest vokalisti Rob Halford'ın power metal vokallerine nasıl kaynak teşkil ettiğini de açıklamaktadır. Halford'ın şarkıları neredeyse sürekli tiz bir sesle okuması power metalin temel özelliklerinden biri haline gelmiştir. Judas Priest'ten K. K. Downing ile Glenn Tipton ikilisinin öne çıkardığı çift gitar kullanımı da power metali oldukça etkilemiştir. Power metal türünün bir diğer öncüsü, Amerikalı power metal grubu Manowar'a ilham kaynağı olan Jon Mikl Thor'dur.

Iron Maiden'ın marş tarzında, seyircilerle birlikte söylenen şarkılarla metal müziğe kazandırdığı destansı ve melodik hava da modern power metal müzisyenleri tarafından geniş çapta benimsenen bir yaklaşımdır. Erken dönem Alman power metal kültürü Scorpions ve Accept ile başlamıştır. İsveçli gitarist Yngwie Malmsteen, hızlı neoklasik tarzıyla geleceğin birçok power metal gitaristi üzerinde önemli bir etki yapmıştır. Malmsteen'in grup arkadaşı Jens Johansson, Deep Purple'dan Jon Lord'un klavye sound'unu modernize ederek power metale daha da entegre etmiştir. Manowar'un mitolojik kılıç ve büyü temalı şarkı sözleri birçok power metal grubunu etkilemiştir.

İlk olarak 1980'lerin başlarında, özellikle 1982 ve 1983 yıllarında; geleneksel heavy metal, NWOBHM ve thrash/speed metalden etkilenen Amerikan tarzı power metal ortaya çıkmıştır. Tarzın kesin kökeni tartışmalı olsa da Cirith Ungol, Jag Panzer, Manilla Road, Omen, Riot, Savatage ve Warlord gibi grupların tarzın ilk gelişimini etkilediği düşünülmektedir.[5][6]

1987'de Alman grup Helloween, ikinci albümü Keeper of the Seven Keys: Part I'ı yayımlamış ve AllMusic bu albümü "Muhtemelen günümüzde hâlâ en etkili power metal albümü olmaya devam eden bir dönüm noktası. Albümdeki güç ve melodi kombinasyonu, metal gruplarına nesiller boyunca ilham vermeye devam edecek." şeklinde tanımlamıştır.[7] Bu albüm, Avrupa tarzı power metalin gelişimini tetiklemiş, bu tarz tüm dünyaya yayılmış ve 1990'ların başından beri en çok dinlenen power metal tarzı haline gelmiştir.

Bazı power metal grupları

Kaynakça

  1. ^ Power Metal 10 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (guitarmasterclass.net)
  2. ^ Sharpe-Young, Garry (2003). A–Z of Power Metal. Rockdetector Series. Cherry Red Books. ISBN 978-1-901447-13-2.  "American metal such as Queensrÿche, Attacker, Jag Panzer, Iced Earth, Liege Lord, and Savatage; European bands such as Helloween, Gamma Ray, Blind Guardian, Running Wild, and Grave Digger;"
  3. ^ Metal – A Headbanger's Journey, DVD, ASIN B000FS9OZY (2005).
  4. ^ Dunn, Sam. "Metal Evolution, Episode 110: Power metal". VH1. 20 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2012. 
  5. ^ Marco. "Marco's Guide to USPM Part 1". Ride Into Glory. 30 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  6. ^ Sharpe-Young, Garry (2007). Metal: The Definitive Guide : Heavy, NWOBH, Progressive, Thrash, Death, Black, Gothic, Doom, Nu. London, England: Jawbone Press. s. 262. ISBN 978-1-906002-87-9. 
  7. ^ "Helloween – Biography". 31 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Manowar</span> Amerikalı heavy metal grubu

Manowar, 1980 yılında Auburn, New York'ta kurulmuş bir heavy metal grubudur. Grup, fantezi ve mitoloji konulu şarkı sözlerinin yanı sıra heavy metal tarzını ve grubun hayranlarını öven şarkılarıyla tanınır. Grup, konserlerinde daima yüksek ses kullanmayı tercih eder. Grubun basçısı Joey DeMaio, Şubat 2007'de MTV'ye verdiği röportajda "Günümüzde ezici gitarların, koroların ve orkestraların kullanıldığı büyük, efsanevi metalin eksikliği hissediliyor. Bunu yapan az sayıdaki gruptan biri olmak çok güzel." demiştir. Grup, 1984'te "en yüksek sesli performans" kategorisinde Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş, ancak bu rekorun kırılmasının işitme kaybına yol açacağı gerekçesiyle kategori daha sonra kitaptan çıkarılmıştır. Buna rağmen Manowar kendi rekorunu iki kez daha kırmıştır. Grup ayrıca 2008'de Bulgaristan'daki Kavarna Rock Fest'te 5 saat 1 dakika çalarak "en uzun süreli heavy metal konseri" rekorunun da sahibi olmuştur. Grup, kurulduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde ciddi bir ticari başarı yakalayamamış olsa da dünya genelinde geniş bir dinleyici kitlesine sahip olmuş, 2019 itibarıyla 20 milyondan fazla kayıt satmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Iced Earth</span>

Iced Earth thrash metal, power metal, progressive metal ve NWOBHM tarzlarını bir araya getirmiş bir Amerikalı heavy metal grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Judas Priest</span> İngiliz heavy metal türü müzik grubu

Judas Priest, 1969'da Birmingham'da kurulan İngiliz heavy metal grubudur. Albümleri 50 milyondan fazla satılan grup, genellikle tüm zamanların en başarılı metal grupları arasında gösterilir. Grup, 1970'li yılların ikinci yarısında yenilikçi ve öncü çalışmalara imza atmasına rağmen 1980 yılına dek ticari bir başarı elde edememiş, 1980'de çıkan British Steel albümüyle ticari başarıyı yakalamıştır.

Crossfire, Ankaralı bir Power-Thrash grubudur.

<i>Sirens</i> (Savatage albümü)

Sirens Savatage'ın 1983 yılında yayımlamş olduğu ilk albümüdür.Bu albüm Savatage'ın progresif yapıdaki müzik tarzına göre daha ağır ve thrash, power metal ve speed metal öğeleri içermektedir.

Gotik metal, bir heavy metal alt türüdür. Heavy metalin agresifliği ile gotik rock'ın karanlık ve melankolik atmosferini kombine eder. 1990'ların başında death/doom çıkışlı bir tür olarak ortaya çıkmıştır. Heavy metalin farklı türlerine gotik tarzın yedirilmesiyle müzikal açıdan kollara ayrılmıştır. Gotik romanlara dayanan şarkı sözlerinde de melodram ve kederden kişisel deneyimlere kadar birçok temaya rastlamak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Rob Halford</span>

Robert John Arthur Halford, İngiliz şarkıcı ve söz yazarı. 1969'da kurulan, En İyi Metal Performansı Grammy Ödülü sahibi heavy metal grubu Judas Priest'in vokalisti olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Helloween</span> Alman power metal grubu

Helloween, 1984 yılında Almanya'nın Hamburg kentinde kurulan bir power metal grubudur. Power metal alttürüne öncülük eden grubun ikinci ve üçüncü albümleri “Keeper of the Seven Keys Part 1” ve “Keeper of the Seven Keys Part 2” bu türün başyapıtlarından sayılır. Tarihi boyunca 12 müzisyenin yer aldığı grup, 2005'ten bu yana çalışmalarına vokalde Andi Deris, gitarlarda Michael Weikath ve Sascha Gerstner, bas gitarda Markus Grosskopf ve davulda Daniel Löble olmak üzere devam etmektedir.

Senfonik metal, metal müzikteki yoğun davul ve gitar kullanımı ile klasik batı müziğindeki senfonik çalgılar, koro ve bazı durumlarda tam bir senfoni orkestrası gibi öğeleri harmanlayan bir metal müzik alt dalıdır. Power metali anımsatan klavye kullanımı da senfonik metalde yaygındır. Senfonik metal gruplarında çoğunlukla konservatuvar eğitimi almış kadın vokaller öne çıkar. Bu nedenle bu türe opera metal veya operatik metal dendiği de olur. Zaman zaman, gotik metalin karakteristik bir özelliği olan brutal vokal de senfonik metalde ikinci vokal olarak kullanılır.

<i>Warriors of the World</i>

Warriors of the World, Amerikalı heavy metal grubu Manowar'un 2002 tarihli dokuzuncu albümüdür. Albümdeki Nessun Dorma parçası, grubun vokalisti Eric Adams'ın önceki yıl ölen annesine adanmıştır. Albümde, grubun klasik heavy metal ve power matal tarzından farklı olarak Wagner, Pavarotti ve Elvis Presley parçaları da yer almaktadır. Albümdeki Warriors of The World United parçasına 2002'de video klip çekilmiştir.

<i>Walls of Jericho</i> (albüm)

Walls of Jericho power metal grubu Helloween'in ilk tam uzunluktaki albümüdür. Albüm 1985'te yayınlanmıştır ve power metalin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. 1988'de, Helloween ve Judas EP, Walls of Jericho albümüne eklenilmiştir ve bir toplama olarak yayınlanmaktadır.

<i>Keeper of the Seven Keys Part 1</i>

Keeper of the Seven Keys Part 1, Alman power metal/heavy metal grubu Helloween'in ikinci albümüdür. Bu albüm çoğunlukla Helloween'in en iyi albümü olarak görülür, ayrıca power metali başlatan albüm olarak değerlendirilir. Bu albümden çıkan "Future World" teklisinin yanı sıra "Halloween" şarkısına da klip çekilmiştir. Helloween aslında Keeper of the Seven Keys Part 1 ve Part 2 'yi çift albüm olarak yayınlamayı düşünmüştür ancak plak şirketi ticari sebeplerden ötürü buna izin vermeyince albüm iki parça halinde çıkarılmıştır.

Allan John "Al" Atkins, İngiliz bir hard rock vokalistidir. K.K. Downing ve Ian Hill ile birlikte, tanınmış heavy metal grubu Judas Priest'in kurucu kadrosunda yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Grave Digger</span> Alman heavy metal grubu

Grave Digger - 1980 yılının Kasım ayında kurulan alman heavy metal grubu. 1980'lerin başlarından ortalarına kadar gelişen Alman heavy/speed/power metal akımının bir parçası olmuştur.

<i>Metal: A Headbangers Journey</i>

Metal: A Headbanger's Journey 2005 tarihli Sam Dunn, Scot McFadyen ve Jessica Wise tarafından yönetilmiş belgesel. Film 31 yaşındaki, bir Kanadalı antropolog olan, 12 yaşından bu yana heavy metal hayranı olan Sam Dunn'ın yolculuğunu konu alır. Dünya çapında kökeni, kültür, tartışmalara sebep olan, birçok insan tarafından sevilen nedenlerini heavy metal müziği hakkında çeşitli görüşler ortaya çıkarmak için bir heavy metal gezisine çıkar. Film, ilk kez 2005 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde ve iki disk özel baskı olarak ABD'de 19 Eylül 2006 tarihinde DVD olarak yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Napalm Records</span>

Napalm Records, heavy metal ve hard rock müzik tarzlarında albüm yapımcılığı yapan Avusturyalı bağımsız bir plak şirketidir.

Timothy S. Owens Amerikalı, heavy metal vokalisti. Judas Priest, Iced Earth gibi gruplarda ana vokalist olarak görev almış bir müzisyendir. Yngwie Malmsteen ile birlikte çalışmalar yapmaktadır. Charred Walls of the Damned adlı süper grubun Richard Christy, Steve Di Giorgio ve Jason Suecof ile birlikte kadrosundadır. Judas Priest'ın "The Ripper" adlı parçası ile birlikte "Ripper" lakabıyla anılmaktadır. Pek çok grup ve kişilerle çalışmalara katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Neoklasik metal</span>

Neoklasik metal, klasik müziğin yoğun etkisinde kalmış olan, genel olarak kompleks çalma teknikleri içeren bir heavy metal müzik alt türüdür. Hem klasik müzikten hem de speed metal'den özellikler almıştır. Deep Purple grubunun gitaristi Ritchie Blackmore'un klasik müzik melodilerini ve blues rock tarzını birleştirerek bu türe öncülük ettiği kabul edilir. Sonrasında Yngwie Malmsteen 1980'ler boyunca bu türün gelişmesinde büyük rol oynayacak ve en önemli neoklasik metal müzisyenlerinden biri olacaktı. Türü icra eden diğer önemli sanatçılar olarak Randy Rhoads, John Petrucci, Jason Becker, Tony MacAlpine, Vinnie Moore, Uli Jon Roth, Stéphan Forté, Wolf Hoffmann, Timo Tolkki ve Marty Friedman örnek gösterilebilir.

Jörg Fischer, özellikle Alman müzik grubu Accept ile yaptığı çalışmalarla tanınan bir Alman gitaristtir. 1978 yılının sonlarında gitarist Gerhard Wahl'ın yerine Alman heavy metal grubu Accept'te katıldı Grubun 1979 yılındaki kendi adlarını taşıyan ilk albümden, dördüncü albüm Restless and Wild için kayıtlar başlamadan önce ayrılana kadar I'm a Rebel (1980) ve Breaker (1981) albümlerinde yer aldı. Grubun 5. albümü Balls to the Wall'ın kaydı tamamlandıktan sonra gruba yeniden katılması istendi. Fischer, Metal Heart (1985) ve Russian Roulette (1986) albümlerinde yer aldı. "Living for Tonite", "Wrong Is Right", "Aiming High", "Another Second to Be" ve "Lay Down the Law" şarkılarında baş gitarist olarak yer almasına rağmen, bu zamana kadar rolü esas olarak ritim gitaristi olarak gösterilmişti. Jörg Fischer 1988 civarında tekrar gruptan ayrıldı.