İçeriğe atla

PowerMac G5

PowerMac G5

PowerMac G5 Apple tarafından üretilen PowerPC mimarili bilgisayardır. WWDC 2006'da Mac Pro'nun duyurulmasıyla birlikte seri sonlanmıştır.

Intel'e geçişin sonu

PowerMac G5, Apple'ın ürettiği PowerPC serisinin son parçasıdır. Üretimi PowerPC bazlı Xservelerle birlikte bitmesine rağmen Xserve serisi Intel işlemcilerle yoluna devam etmiş, PowerMac serisi ise sonlanmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

macOS, Macintosh işletim sistemi ailesinin son sürümüdür ve Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için tasarlanmış bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">MacBook Pro</span>

MacBook Pro, Apple'ın taşınabilir bilgisayar serisinin pro segmentindeki temsilcisidir. PowerPC'den Intel'e geçen ilk taşınabilir bilgisayardır. Dört ve sekiz çekirdekli işlemci seçenekleriyle gelir, 64GB'a kadar yükseltilebilen çift kanal LPDDR3 ramleri, NVIDIA 320M ekran kartı ve alüminyum kasası vardır.

<span class="mw-page-title-main">PowerPC</span>

PowerPC, AIM olarak bilinen Apple-IBM-Motorola ittifakının 1991'de geliştirdiği bir RISC mikroişlemcisidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar içindir. PowerPC merkezi işlem birimleri (CPU) gömülü (embedded) ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. PowerPC 1990'da AIM' in ve PReP'in temel taşı oldu, fakat mimari Apple'ın Macintosh'unun 1994–2006 modellerinde daha başarılı bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Mini-DVI</span>

Mini-DVI Apple'ın PowerBook G4, iMac, MacBook, Xserve ve Mac Mini modellerinde Mini-VGA'nın dijital alternatifi olması için kullanılmıştır. Ekim 2008'de Apple Mini-DVI yerine Mini-DisplayPort için çalışacaklarını belirtti.

iMac Appleın masaüstü bilgisayarı

iMac, Apple tarafından tasarlanıp üretilmiş Macintosh masaüstü bilgisayar ailesinin hepsi bir arada modelidir. Ağustos 1998'de piyasaya sürülmesinden bu yana Apple'ın en çok bilinen ürünlerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X 10.2</span>

Mac OS X 10.2 veya Mac OS X Jaguar, Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış üçüncü nesil bir Mac OS X işletim sistemidir. Sürüme takma isim olarak büyük kedilerin bir türü olan Jaguar ismi verildi. İşletim sistemi 24 Ağustos 2002'de tek bilgisayar kurulumları için ve tek evde ayrı bilgisayarlarda beş kurulumlara izin veren aile paketi olarak yayınlandı. İşletim sistemi genel olarak genel hız geliştirmeleri, kullanılabilir grafik ve terminal uygulamaları ile uyumluluk ve istikrar alanlarında ileriye atılmış büyük bir adım olarak, çoğu Macintosh kullanıcıları tarafından iyi kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS 8</span>

Mac OS 8, Apple şirketinin Apple Macintosh işletim sistemi ve klasik Mac OS serisinin üyesidir. Apple Computer tarafından, 26 Temmuz 1997 tarihinde tanıtıldı. Bu, System 7'nin ardılı ve Mac OS 9'un öncülüdür. System 7'nin 7.6 güncellenmesinin "Mac OS 7.6" adı altında tanıtılmasına rağmen, Apple bu sürümden başlayarak "System" isminden vazgeçti ve "Mac OS" adını kullandı. Mac OS 8 ilk iki hafta içinde 1,2 milyon kopya satarak Apple'ın en başarılı işletim sistemlerinden biri olmuştur. Mac OS 8.1, HFS Plus olarak bilinen yeni, daha verimli dosya sistemini tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS 9</span>

Mac OS 9 Apple şirketinin 9. ve final Apple Macintosh işletim sistemi ve klasik Mac OS serisinin son üyesidir. Apple Computer tarafından, 23 Ekim 1999 tarihinde Mac OS 8'in ardılı olarak tanıtıldı.. Bu, vurgulu Sherlock 2 Internet arama yetenekleri, iTools ve geliştirilmiş Open Transport ağ olarak bilinen Apple'ın ücretsiz çevrimiçi hizmetler entegrasyonu ile "Şimdiye kadar en iyi Internet İşletim Sistemi" olarak Apple tarafından teşvik edildi. Mac OS 9 korumalı bellek ve tam önleyici multitasking ile yoksun iken, birden fazla kullanıcı için otomatik Yazılım güncelleştirme girişi ve desteği dahil kalıcı iyileştirmeler içerir.

<span class="mw-page-title-main">Rosetta (yazılım)</span> Apple tarafından geliştirilen program

Rosetta, Apple Inc. tarafından Mac OS X işletim sistemi için geliştirilen dinamik bir ikili tercümandır. Birçok PowerPC uygulamasının belirli Intel tabanlı Macintosh bilgisayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan çalışmasına izin verir. Apple 2006 yılında Macintosh platformunun Komut kümesini PowerPC'den Intel işlemciye değiştirince Rosetta'yı piyasaya sürdü. "Rosetta" ismi, Mısır hiyerogliflerini anlama ve tercüme etmeyi mümkün kılan keşif olan Rosetta Taşı'na referans yapar.

<span class="mw-page-title-main">Apple Remote</span>

Apple Remote Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan uzaktan kumandadır. Kızılötesi özellikleri kullanan bir dizi ürünle birlikte kullanmak içindir. Cihaz başlangıçta iSight iMac G5 üzerinde Front Row medya programı ile etkileşim kurmak üzere tasarlandı ve daha sonra bulunan bazı masaüstü ve taşınabilir Macintosh bilgisayarlarla uyumlu oldu. Apple TV'nin ilk üç kuşak birincil kontrol mekanizması olarak Apple Remote'ni kullandı. Dördüncü nesilde ise Siri Remote ile değiştirildi. Apple Remote'dan önce, Macintosh TV, TV tuner genişletme panoları ve PowerCD sürücüsü gibi ürünler için birkaç isimsiz IR uzaktan kumandası üretti.

iBook Apple tarafından üretilen dizüstü bilgisayar

iBook Apple Inc. tarafından 1999'dan 2006'ya kadar tasarlanan ve pazarlanan dizüstü bilgisayarların bir hattıydı. Hat, Apple'nin üst düzey dizüstü bilgisayar serisi olan PowerBook'dan daha düşük özellikleri ve fiyatları olan giriş seviyesi, tüketici ve eğitim pazarlarını hedef aldı. Daha sonra Apple tarafından AirPort olarak tanıtılan Wi-Fi ağ bağlantısı sunan ilk kitle tüketici ürünü oldu. IBook ömrü boyunca üç farklı tasarıma sahip oldu. "Clamshell" olarak bilinen ilk, o sırada Apple'ın popüler iMac serisinin tasarımından esinlenildi. Şekli, parlak renkleri, kasaya bir tutacağın dahil edilmesi, ekran kapanma mandalının olmaması, dış bağlantı noktaları üzerinde menteşeli bir kapak olmaması ve dahili kablosuz ağ oluşumundan ötürü önceki taşınabilir bilgisayar tasarımlarından önemli bir sapma oldu.

eMac Apple tarafından üretilen Macintosh masaüstü bilgisayar

eMac Apple tarafından üretilen bir Macintosh masaüstü bilgisayardır. Başlangıçta eğitim pazarına yönelikti, ancak daha sonra Apple'ın ikinci nesil LCD iMac G4'üne daha ucuz bir kitle pazarında alternatif olarak sunuldu. EMac 12 Ekim 2005 tarihinde perakende satışa çıkarıldı ve daha sonra yalnızca eğitim kurumlarına satıldı. Apple tarafından 5 Temmuz 2006'da durduruldu ve yerini eMac gibi orijinal olarak eğitim kurumlarına satılan daha ucuz, düşük fiyatlı bir iMac ile değiştirdi. EMac tasarımı birinci nesil iMac'e oldukça yakındır. İlk iMac'e kıyasla eMacs, önceki nesil PowerPC 7xx işlemcilerden önemli ölçüde daha hızlı bir PowerPC G4 işlemcisinin yanı sıra, LCD ekranlar pahalı olacağından, eğitim pazarına yönelik 17 inçlik bir düz CRT ekrana sahip. Bununla birlikte, iMac G3'ün aksine, eMac'in taşınabilir olması gerekmiyor; ağırlığı 50 lb (23 kg) ve iMac G3'te olan taşıma kolundan yoksun.

iMac (İntel-tabanlı)

iMac (İntel-tabanlı), Apple tarafından sunulan bir dizi Macintosh masaüstü bilgisayardır. Şu anki Apple iMac, Intel Core i5 veya Core i7 işlemci, Intel Iris, Nvidia GeForce 700 Serisi veya AMD Radeon R9 M200 Serisi ekran kartları ve aşağıdakilerden herhangi birini seçebileceğiniz bir özellik sunmaktadır: 21.5 "veya 27" LED-LCD ekran.

<span class="mw-page-title-main">Apple Bilgisayar Klavyesi</span>

Apple Bilgisayar Klavyesi Apple tarafından önce Apple dizisi için, daha sonra Macintosh bilgisayar dizisi için tasarlanan bir klavyedir. Apple Genişletilmiş Klavye de dahil olmak üzere onlarca model serbest bırakıldı. Şu anda Apple tarafından sunulan iki klavye var: USB ile tam boyutlu bir sürüm ve Bluetooth ile bağlanan ve tam boyutlu modelin sayısal tuş takımını çıkartan Apple Magic Keyboard.

<span class="mw-page-title-main">Apple Pro Fare</span>

Apple Pro Fare Temmuz 2000'de New York City'deki Macworld Konferansı ve Fuarı'nda tanıtıldı. Apple Computer, standart giriş cihazı olarak bir optik fareyi ilk gönderen şirketlerden biriydi. Pro Mouse'un endüstriyel tasarımı tamamen Apple'ın kendi tasarımcıları tarafından işlenirken, bazı donanımlar Sparkfactor Design tarafından tasarlandı. Pro Mouse, o yılki Macworld'de tanıtılan Power Mac G4 Cube ile birlikte verildi. Apple USB Fare-nin yerine geldi.

macOS Big Sur İşletim sistemi sürümü

macOS Big Sur, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için işletim sistemi olan MacOS'un bir sonraki büyük sürümüdür. macOS Catalina'nın ardılı olan Big Sur, 22 Haziran 2020 tarihinde 2020 WWDC'de açıklandı ve adını Kaliforniya'daki bir kıyı bölgesinden almaktadır. Bu sürüm aynı zamanda, 2000 yılında Mac OS X Public Beta'nın yayımlanmasından bu yana ilk kez ana versiyon numarasının değiştiği sürümdür. 2021 yılında yerini macOS Monterey aldı.

Aşağıda Klasik Mac OS ve macOS gibi Macintosh işletim sistemleri'nde çalışan cihazların bir listesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mac'in Apple silicon'a geçişi</span>

Mac'in Apple silicon'a geçişi, Apple'ın merkezî işlem birimi (CPU'lar) değiştirme işlemidir. 2005-2020 yıllarında Mac'in Intel işlemciler'e geçişi olmuştur ve bu sürecde ürünlerinde Apple-Intel mimarisi kullanıldı. 2020 yılında Intel şirketinin x86-64 işlemcileri Apple silicon ile değiştirildi. CEO Tim Cook, 22 Haziran 2020'de WWDC açılış konuşmasında "iki yıllık bir geçiş planı" duyurdu. Kasım ayında Apple tarafından tasarlanmış işlemcilere sahip ilk Mac'ler piyasaya sürüldü.