İçeriğe atla

PowerDNS

PowerDNS Server
Orijinal yazar(lar)PowerDNS.COM BV
Geliştirici(ler)PowerDNS Community, Bert Hubert
Güncel sürüm4.3.0 / 7 Nisan 2020 (4 yıl önce) (2020-04-07)[1]
Programlama diliC++
İşletim sistemiUnix-like
TürDNS sunucu
LisansGNU General Public License v2
Resmî sitesiwww.powerdns.com Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PowerDNS Recursor
Orijinal yazar(lar)PowerDNS.COM BV
Geliştirici(ler)PowerDNS Community, Bert Hubert
Güncel sürüm4.3.0 / 3 Mart 2020 (4 yıl önce) (2020-03-03)[2]
Programlama diliC++
İşletim sistemiUnix-like
TürDNS sunucu
LisansGNU General Public License v2
Resmî sitesiwww.powerdns.com Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

PowerDNS, C ++ ile yazılmış ve GPL altında lisanslanmış bir DNS sunucusudur . Çoğu Unix türevinde çalışır. PowerDNS, basit BIND stili bölge dosyalarından ilişkisel veritabanlarına [3] ve yük dengeleme / yük devretme algoritmalarına kadar çok sayıda farklı arka uç içerir. Ayrı bir program olarak bir DNS imleci sağlanmıştır.

Tarih

PowerDNS geliştirmesi 1999 yılında başladı ve orijinalinde ticari tescilli bir üründü. Kasım 2002'de, kaynak kodu açık kaynaklı GPL v2 lisansı altında halka duyuruldu.[4][5]

Özellikleri

PowerDNS Yetkili Sunucu (pdns_server) tek bir çekirdekten ve çok iş parçacıklı çalışan birden çok dinamik olarak yüklenebilir arka uçtan oluşur. Çekirdek, tüm paket işleme ve DNS zekasını ele alırken, bir veya daha fazla arka uç, rastgele depolama yöntemleri kullanarak DNS kayıtları sağlar .

Zone transferleri ve güncelleme bildirimleri desteklenir ve işlemler ayrıcalıksız ve chroot şeklinde çalışabilir. Sorgu işlemeyi hızlandırmak için çeşitli önbellekler korunur. Çalışma zamanı kontrolü, ayrı bölgelerin, önbellek temizlemelerinin, bölge bildirimlerinin ve döküm istatistiklerinin Çok Yönlendirici Trafik Grapher / rrdtool biçiminde yeniden yüklenmesine izin veren pdns_control komutuyla kullanılabilir. Gerçek zamanlı bilgiler, isteğe bağlı yerleşik web sunucusu üzerinden de edinilebilir.

PowerDNS için yönetim arabirimleri oluşturmak için birçok bağımsız proje vardır.

DNSSEC

PowerDNS Yetkili Sunucusu sürüm 3.0 itibarıyla DNSSEC destekler. Önceden imzalı zone'lar sunulabilirken, çevrimiçi imzalama ve anahtar yönetimi de mümkündür. Bu, nispeten kolay olmanın tersine, kriptografik anahtarlama malzemesinin sunucuların kendisinde (örneğin, bir HSM ile kullanılmadığında herhangi bir HTTPS sunucusu için de geçerli) mevcut olmasının dezavantajıdır.

Recursor

PowerDNS Recursor (pdns_recursor [6] ), ayrı bir işlem olarak çalışan, çözümleyen bir DNS sunucusudur.

PowerDNS'nin bu kısmı tek iş parçacıklıdır, ancak Boost ve basit bir işbirlikli çoklu görev kitaplığı olan MTasker kitaplığı [7] kullanılarak çok iş parçacıklı gibi yazılmıştır. Ayrıca bağımsız bir paket olarak da mevcuttur.

Pdns_recursor için bir bekçi olarak, eğer amaç basitçe pdns_recursor'i kendi başına çalıştırmak yetkili bileşenin arkasından bile daha verimli olduğu için ad hizmetini önbellekleme / tekrarlama / çözümleme sağlamaksa bir pdns_server işlemini çalıştırmak zorunda değildir.

2007'den itibaren Recursor, AOL, Shaw Cable ve Neuf Cegetel dahil olmak üzere dünyanın en büyük İnternet sağlayıcıları tarafından kullanılmaktadır.

Sürüm 4.0'da pdns_recursor'a DNSSEC doğrulaması desteği eklendi.

Ayrıca bakınız

  • DNS sunucu yazılımının karşılaştırılması

Kaynakça

  1. ^ "Changelogs for Authoritative Server 4.3.x". 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  2. ^ "Changelogs for Recursor 4.3.x". 3 Mart 2020. 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2020. 
  3. ^ Jeannerot, Christophe (21 October 2016). "POWERDNS [sic]". Azylis dot net (Fransızca). 27 July 2019 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 July 2019. Nous allons utiliser POWERDNS avec un stockage des tables DNS dans une base de données MARIADB. 
  4. ^ Alternative DNS Servers: Choice and Deployment, and Optional SQL/LDAP Back-Ends (Paperback). UIT Cambridge Ltd. 2008. ss. 114. 
  5. ^ "About". PowerDNS. PowerDNS.COM BV. n.d. 24 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2019. PowerDNS was launched in 1999"; "Originally closed source"; "In 2002, all PowerDNS software was released as open source 
  6. ^ "PowerDNS Recursor". Doc.powerdns.com. 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2014. 
  7. ^ "MTasker". 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sunucu (bilişim)</span> bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi

Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">DNS</span>

DNS, internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">DHCP</span>

DHCP, ağda bulunan her bir bilgisayarın IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucuları gibi ağ bağlantısı ayarlarının otomatik olarak atamasını sağlar. Bu sayede ağ yöneticileri, ağdaki her bir bilgisayarın IP adresi ve diğer ağ bağlantısı ayarlarını elle girerek zaman kaybetmek yerine, DHCP sunucusu üzerinden bu bilgileri otomatik olarak atayarak daha verimli ve güvenilir bir ağ yönetimi yapabilirler. Bu sayede sistem yönetim işlemi de kolaylaşmış olur. Ayrıca UDP, TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün ve DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin kullanımına olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Vekil sunucu</span>

Vekil sunucu veya yetkili sunucu, İnternet'e erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin bir ağ sayfasına erişim sırasında doğrudan bağlantı yerine:

<span class="mw-page-title-main">Yük dengeleme</span>

Yük dengeleme; işi, iki ya da daha fazla bilgisayar, işlemci, sabit disk ya da diğer kaynaklar arasında paylaştırma teknolojisidir. Bu teknolojiyi kullanarak en iyi kaynak kullanımı, en yüksek işlem hacmi, en düşük cevap süresi sağlanabilir; oluşabilecek aşırı yüklemeden (overload) kurtulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2008 R2</span> Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemi

Windows Server 2008 R2, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. 22 Temmuz 2009 tarihinde üretime sunulmuş, 22 Ekim 2009'da başlatılmıştır. Windows Server Ekip bloguna göre, perakende geçerliliği 14 Eylül 2009 idi. Windows 7 yönlü son kullanıcıyla aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanan Windows NT 6.1 üzerine inşa edilmiştir. Microsoft tarafından yalnızca 64 bit işletim sistemi olarak piyasaya çıkan ilk sürümdür.

Windows Server, Microsoft tarafından yayımlanan bir grup sunucu işletim sistemi için bir marka adıdır. "Windows Server" markalı tüm Windows işletim sistemlerini içerir, ancak başka bir Microsoft ürününü içermez. Bu marka altında piyasaya sürülen ilk Windows sunucu sürümü Windows Server 2003'tür ve DNS Sunucusu, DHCP Sunucusu, Grup İlkesi ve günümüzde kullanılan diğer birçok popüler özelliği içeren ilk sunucu sürümüdür. Ancak Windows'un ilk sunucu sürümleri bu aile değildir. Daha önce çıkanlar: Windows NT 3.1 Advanced Server, ardından Windows NT 3.5 Server, Windows NT 4.0 Server ve Windows 2000 Server'dir

DNS spoofing diğer adıyla DNS önbellek zehirlenmesi, Alan Adı Sistemi verisini bozarak, DNS çözümleme önbelleğine bozuk verinin yerleştirildiği bir bilgisayar güvenliği saldırısıdır. Ad sunucusunun yanlış sonuç dönmesini sağlar, örneğin IP adresi. Böylece saldırgan, trafiği kendi bilgisayarına yönlendirebilir.

Bilgisayar bilimlerinde ad sunucusu dizin hizmetinin tersi olarak, gelen sorgulara cevap veren bir ağ hizmeti sağlayan bir bilgisayar sunucusudur. Çoğu kez sayısal olan, kimlik tespiti yapan ya da adresleme bileşeni içeren bir iç sisteme insanın anlayabileceği bir tanımlayıcı eşlemesi yapar. Bu servisi bir sunucu ağ servis protokolüne uygun olarak yürütür.

Zabbix, Alexei Vladishev tarafından geliştirilen ağlar ve uygulamalar için bir kurumsal açık kaynak izleme çözümüdür. Çeşitli ağ hizmetleri, sunucular ve diğer ağ donanımlarını izlemek ve durumunu takip etmek için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SoftEther VPN</span> Baymuhammet

SoftEther VPN, Tsukuba Üniversitesi'nden Daiyuu Nobori'nin yüksek lisans tezi araştırması kapsamında geliştirilen ücretsiz bir açık kaynak kodlu, çapraz platform, çoklu protokol destekli VPN çözümüdür. SoftEther VPN, SSL VPN, L2TP/IPsec, OpenVPN ve Microsoft Güvenli Yuva Tünel Protokolü gibi VPN iletişim kurallarını tek bir VPN sunucusundan verilecek şekilde desteklemektedir. 4 Ocak 2014 tarihinde GPLv2 lisansını kullanarak yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2012 R2</span>

Windows Server 2012 R2, Windows Server işletim sistemleri ailesinin altıncı sürümüdür. 18 Ekim, 2013 tarihinde serbest bırakıldı. Bu, TechEd Kuzey Amerika'da 3 Haziran 2013 tarihinde ortaya çıktı. 2012 R2 veri sayfasının 31 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Windows Servere göre, bu işletim sisteminin dört sürümleri vardır: Temel, Essentials, Standard ve Datacenter. Windows Server 2012 ile olduğu gibi, Datacenter ve Standard sürümleri özelliği aynıdır, değişen sadece lisans dayalısıdır. Essentials sürümü bazı kısıtlamalarla birlikte Datacenter ve Standard ürünleri ile aynı özelliklere sahiptir. Bir başka güncelleme, Windows Server 2012 R2 Update olarak resmen belirlenmiş, Nisan 2014 yılında güvenlik güncelleştirmelerin kümülatif seti serbest bırakıldı. Windows Server 2012 R2, yerini daha sonra Windows Server 2016-ya verdi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2016</span>

Windows Server 2016, Windows 10 ile eş zamanlı olarak geliştirilen, Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından geliştirilen bir sunucu işletim sistemidir. İlk erken önizleme sürümü, Microsoft Servers ilk teknik önizleme ile birlikte 1 Ekim 2014 tarihinde mevcut oldu. İstemci işletim sistemi ile eş zamanlı olarak yayımlanmış olan önceki Windows Server sürümlerinin aksine, Windows Server 2016 Ekim 2016 için planlanan genel durumu ile Microsoft Ignite toplantısında 26 Eylül 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

Windows Server Essentials, Microsoft'tan entegre edilen çalışma ağ altyapısı için tasarlanmış sunucu paketidir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler 25 kullanıcı veya 50 cihazlardan daha fazlasına sahip değil. Uygulama sunucusu teknolojileri sıkıca sağlamak için entegre edilmiştir ve örneğin, Uzak Web Çalışma ve tümleşik kurulum, gelişmiş izleme, birleşik Microsoft Management Console ve uzaktan erişim gibi teklif yönetiminden yararlanır. SBS 2003 sunulduğundan beri, Windows Server veya diğer sunucu ürünleri için aynı hizmet paketleri OS güncellemek için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

NetBIOS over TCP/IP eski bilgisayarlardaki NetBIOS API tabanlı uygulamaların modern TCP/IP ağlarında kullanılmalarını sağlayan ağ protokolü.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">XNU</span>

XNU, MacOS işletim sisteminde kullanılmak üzere Aralık 1996'dan beri Apple'da geliştirilen ve Darwin işletim sisteminin bir parçası olarak ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen bilgisayar işletim sistemi çekirdeğidir. Ayrıca, iOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinin çekirdeği olarak da kullanılır. XNU, "X Not Unix"'in bir kısaltmasıdır.

DNSSEC, İnternet Protokolü (IP) ağlarında kullanılan Alan Adı Sistemi (DNS) tarafından sağlanan belirli türdeki bilgilerin güvenliğini sağlamaya yönelik bir İnternet Mühendisliği Görev Grubu (IETF) dokümanıdır. DNS istemcilerine (çözümleyicilerine), DNS verilerinin köken kimlik doğrulaması, kimlik doğrulaması reddi ve veri bütünlüğünü sağlayan, ancak kullanılabilirlik veya gizlilik sağlamayan bir DNS eklentisidir.

Windows Server ile karıştırılmamalıdır.