
Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Öğrenilmesi de kullanılması da oldukça kolaydır.

DOS, bilgisayarlar için ufak ve basit bir işletim sistemi türü olup, ana görevi disket ve sabit disk gibi saklama ortamlarının yönetimidir.
GW-BASIC, bir programlama dilidir. 1980'li yıllarda Microsoft'un ilk çalışanlarından Greg Whitten tarafından yazılan bir DOS tabanlı BASIC lehçesidir.

Disket, bilgisayardaki bilgiyi taşımak için kullanılan, üzerine demir oksit kaplanmış bir plastik diskin yine plastik bir kap içerisine yerleştirilmesiyle oluşturulmuş manyetik veri saklama ortamı.

MS-DOS, Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi. 1990'lı yılların ortalarından 2000 yılına kadarki en popüler işletim sistemleri olan Windows 9x ailesinin temeli olarak kullanıldı. Masaüstü bilgisayarlardaki popülerliğini, zamanla Windows NT mimarisi kullanan yeni nesil Windows işletim sistemlerine bıraktı.

Yıldız Hamidiye Camii ya da Yıldız Camii, Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın kuzey kesiminde, Yıldız Sarayı yolu üzerindedir. Asıl adının Hamidiye olmasına karşılık daha çok Yıldız Camii olarak bilinmektedir.

Pencere, yapılarda, ulaşım araçlarında mekânı aydınlatma ya da havalandırma amacı güdülerek duvarlara ya da benzer bir sert yüzey üzerine bırakılan açıklıktır. Pencereler genelde bir çerçeve yardımıyla sabit duruma getirilen cam ya da benzeri saydam/yarı saydam materyallerle örtülür. İçeri ya da dışarı doğru açılabilen her bir bölmesine kanat adı verilir. Pencerelerden, kapalı tutulduğu takdirde hava akışını ve sesi önlemesi amacıyla yararlanılır. Pek çok kültürde mimarinin önemli ögelerinden biridir. Özellikle dinî yapıların inşasında sıkça başvurulan pencereler, cam kullanarak üzerlerinde uygulanan sanatsal çalışmalarla dikkat çekerler. Gotik mimaride sıkça kullanılan vitray en önemli pencere süsleme sanatlarındandır.
Olaya dayalı programlama, olay güdümlü programlama veya olay yönlendirmeli programlama, programın akışını kullanıcı hareketlerine göre yönlendirebilen(fare-klavye girişleri, benzer tüm olaylar) programlama şeklidir. Geleneksel programlama dillerinde uygulama başlar, bu noktadan program ilerler ve bütün olaylardan sorumludur. Tüm girişlerden program her an sorumludur. Ancak olay yönlendirmeli programlarda istediğiniz uygulanma üzerine yoğunlaşılabilir.
Buyruk penceresi, superscalar işlemci mimarisi alanında paralel şekilde aktif olarak işlenen buyrukların tutulduğu bir küme olarak ele alınabilir. Aynı zamanda böyle bir kümenin boyutu ya da maksimum boyutu ve kullanım kolaylığı başarım açısından anlamlıdır.

WM2, x Window System için Chris Cannam tarafından yazılmış bir minimalist pencere yöneticisidir. Taşıma, yeniden boyutlandırma ve windows silme için destek sağlar, ancak simgeleri desteklemez. Simge yerine, wm2, pencerelerin masaüstünden geçici olarak gizlenmesini sağlar; gizli pencere root penceresindeki menüden geri çağrılabilir. Etkileşimli konfigürasyon desteği sağlamaz, sanal masaüstü ve yapılandırılabilir kök menüler, araç çubukları, gibi modern pencere yöneticilerinin diğer özellikleri sunmaz. Ayarlar kaynak dosyasını yeniden yapılandırılmasını gerektirir ve sadece birkaç seçenek vardır. Yapılandırma seçeneklerindeki bu eksiklik wm2’yi kullanımı kolay bir pencere yöneticisi haline getirmektedir.

Windows Aero, Windows Vista ile Windows 8 arasında bulunan bir görsel tema arayüzüdür. Windows Vista, Windows 7, Windows 8'de bulunan bu arayüz, donanım hızlandırmasından yararlanarak işlemciye daha az yük bindirir. Pencere kenarlıklarını şeffaf yapan Aero Glass özelliği ve pencereler arası 3D geçiş yapmayı sağlayan Aero Flip 3D özelliği Windows 8 kararlı sürümü ile kaldırılmıştır. Aero arabiriminde yapılan değişiklikler, görünüm, düzen ve uygulamalarda talimatların ve diğer metinlerin deyimini ve tonlamasını yansıtan arayüz yönergelerindeki değişikliklerle birlikte yeni bir görünümün dahil edilmesi de dahil olmak üzere Windows arabiriminin birçok öğesini etkiledi.

WordPerfect, Alludo firması tarafından geliştirilen bir sözcük işlemci uygulamasıdır.

GNOME Shell açık kaynak kodlu, GNOME masaüstü ortamında kullanılmakta olan grafik arayüz bileşeni. GNOME Shell, kullanıcılara program çalıştırma, pencereler arası geçiş, program veya dosya arama gibi basit işlevler sağlar, ayrıca dahili gelen eklentiler ve haricen yüklenebilir eklentilerle daha işlevsel hale getirmek mümkündür. C ve JavaScript dilleri ile geliştirilmektedir.

Ekran Alıntısı Aracı Microsoft tarafından yapılan, Windows Vista ve sonraki sürümlerinde bulunan bir ekran görüntüsü yardımcı programıdır. Açık bir pencerenin, dikdörtgen alanların, serbest biçimli bir alanın veya ekranın ekran görüntülerini alabilir. Makasla kesilmiş parçalara daha sonra bir fare veya bir tablet kullanılarak açıklama yapılabilir, bir resim dosyası veya bir MHTML dosyası olarak saklanabilir veya e-postayla gönderilebilir. Ekran Alıntısı Aracı, farklı renkli kalemler, silgi ve vurgulayıcı ile fotoğrafın temel görüntü düzenlemesine olanak tanır.

Görev Görünümü, Windows 10'da tanıtılan bir görev değiştirici ve sanal masaüstü sistemidir ve Windows 10 için ilk yeni özellikler arasındadır. Görev Görünümü, bir kullanıcıya hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Görev çubuğundaki Görev Görüntüleme düğmesini tıklatarak veya ekranın sol tarafından hızlıca kaydırarak tüm açık pencereleri görüntüler ve kullanıcıların arasında geçiş yapmalarına veya çoklu çalışma alanları arasında geçiş yapmalarına izin verir. Bu, macOS işletim sistemindeki Dashboard özelliğine benzer. İlk kez 30 Eylül 2014 tarihinde San Francisco şehir merkezinde bir Windows 10 basın etkinliğinde önizlendi.

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

i3, X11 için tasarlanmış, wmii'den esinlenerek C dilinde yazılmış bir döşemeli pencere yöneticisidir. Dinamik olarak işlediği döşeme, istifleme ve sekme düzenlerini destekler. Yapılandırma düz metin dosyasıyla gerçekleştirilir ve i3'ü genişletmek, birçok programlama dilinden Unix alan soketi ve JSON tabanlı IPC arayüzü kullanılarak mümkündür.
PHIGS 1980'lerden 1990'ların başlarına kadar kabul görmüş bir uygulama programlama arayüzü (API) standardıdır. Daha sonra OpenGL'de bulunan özelliklerden ve güçten dolayı OpenGL'nin yükselmesine neden olmuştur.

Krusader, KDE ve Unix dünyasındaki diğer masaüstleri için gelişmiş bir ortodoks dosya yöneticisidir. Konsol tabanlı GNU Midnight Commander, GNOME masaüstü ortamı için GNOME Commander ve Windows için Total Commander dosya yöneticilerine benzer olup bunların tümünün paradigmatik özellikleri orijinal DOS için Norton Commander'a uzanır. Kapsamlı arşiv işlemleri, bağlı dosya sistemi desteği, FTP, gelişmiş arama, görüntüleyici/düzenleyici, dizin senkronizasyonunu, dosya içeriği karşılaştırmaları, toplu yeniden adlandırma vb. desteklenir.

Windows Konsolu, Microsoft Windows'daki konsol uygulamaları için altyapıdır. Bir Windows Konsolu örneğinin bir ekran arabelleği ve bir giriş arabelleği vardır. Konsol uygulamalarının bir pencere içinde veya donanım metin modunda çalışmasına olanak tanır. Kullanıcı, Şablon:Keypress tuş kombinasyonunu kullanarak ikisi arasında geçiş yapabilir. Metin modu Windows Vista ve sonraki sürümlerde kullanılamaz. Ancak Windows 10'dan başlayarak yerel tam ekran modu kullanılabilir.