İçeriğe atla

Pothinus

Pothinus (d. Erken MÖ 1. yüzyıl - ö. MÖ 48 ya da MÖ 47), Antik Mısır'ın Ptolemy hanedanı mensubu olan Firavun XIII. Ptolemaios'un kral naibi ve harem ağasıdır. Daha çok Firavun XII. Ptolemaius'u kardeşi ve müşterek firavun olan Kleopatra VII'ye karşı kışkırtarak başlattığı iç savaş ve Pompey'in başını keserek Jül Sezar'a takdim etmesiyle tanınır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır</span> Kuzeydoğu Afrikada varolmuş bir antik medeniyet

Antik Mısır, Antik Çağ'daki medeniyetlerden biridir. Kuzeydoğu Afrika'da Nil Nehri'nin denize ulaştığı yarısı çevresinde yayılmış antik bir uygarlıktır. Uygarlığın yayıldığı bölge, bugünkü Mısır toprakları içinde yer almaktadır. MÖ 3.050 yılları civarında kuruluşundan önce, "Aşağı Mısır" ve "Yukarı Mısır" olarak ikiye ayrılmaktaydı. Uygarlık, MÖ 3.150 yılında ilk firavunun yönetimi altında Aşağı Mısır ve Yukarı Mısır'ı politik olarak birleştirdi. Bu politik birlik, izleyen 3 bin yıl boyunca sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Firavun</span> Antik Mısırda hükümdarlara verilen isim

Firavun Antik Mısır'da hükümdarlara verilen isim. "Büyük Ev, Saray" anlamını taşıyan kelime daha sonraları hükümdardan bahsetmek şeklini almıştır. Firavunlar aynı zamanda tanrı Horus'un yeryüzündeki simgesi ve beşinci hanedandan sonra da güneş tanrısı Ra'nın oğlu olarak da kabul ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Eski Krallık</span>

Eski Krallık MÖ 3. bin yıllık döneme verilen addır. Mısır ilk defa bu dönemde medeniyet gelişmişliği ve başarıları açısından devamlı zirvededir. Bu dönem "Krallık" dönemleri olarak adlandırılan üç dönemden ilkidir, bunlar Nil Vadisi'nde medeniyetin en yüksek olduğu dönemlerdir. Eski Krallık genellikle Mısır'ın Üçüncü Hanedan'dan Altıncı Hanedan'a kadar yönetildiği zaman aralığından bahseder. Ayrıca birçok mısırbilimci, Memphisli yedinci ve sekizinci hanedanları Memphis merkezi idari yapılanmasının devamı olması nedeniyle Eski Krallık içinde sayar. Eski Krallık dönemini, mısırbilimciler tarafından Birinci Ara Dönemi olarak adlandırılan ayrılık ve göreli kültürel düşüş dönemi takip eder.

<span class="mw-page-title-main">Horemheb</span> 18. Hanedanın son firavunu

Horemheb, Antik Mısır'da yaklaşık milattan önce 1319 ila 1292 yılları arasında hüküm sürmüş 18. hanedanın son firavunudur.

I. Ramses Mısır Firavunu 19. sülalenin kurucusudur.

MÖ 8. yüzyıl, MÖ 800'ün ilk günü başlamış ve MÖ 701'in son günü bitmiştir.

MÖ 68 Jülyen öncesi Roma takviminde bir yıldır. Roma İmparatorluğu'nda 686. Ab urbe condita olarak bilinmekteydi.

MÖ 750'ler MÖ 759 ile MÖ 750 yılları arasını kapsayan dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">XIII. Ptolemaios</span>

XIII. Ptolemaios Theos Philopator d. MÖ 62/61 – ö. 13 Ocak MÖ 47 ?,) MÖ 51 yılında tahta çıkmış olan Antik Mısır'ın son Hellenistik kökenli Ptolemy hanedanı krallarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nefertari</span>

Kraliçe Nefertari II. Ramses'in Büyük Kraliyet Hanımı. En yaygın bilinen Antik Mısır kraliçelerinden olan Nefertari'nin isminin anlamı "Güzel Eş"tir. Oldukça zengin bir şekilde süslenmiş olan mezarı, QV66, Kraliçeler Vadisi'ndeki en göz alıcı mezarlardan birisi olarak görülür. Mezarının yanı sıra, Ramses Ebu Simbel'deki kendi anıtının yanında Nefertari için de bir tapınak inşa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Psamtik</span>

II. Psamtik Antik Mısır'ın 26. Hanedanı zamanında hüküm sürmüş bir firavundur. Asıl ismi olan Nefer-Ib-Re; Ra'nın güzel kalbi anlamına gelir. II. Necho'nun oğludur.

II. Nektanebo, Mısır'ın otuzuncu hanedanlığı'nın 3. ve son firavunudur. Ayrıca Antik Mısır'ın son yerli hükümdarıdır. Bu firavundan sonra Mısır tekrar Ahameniş Pers hakimiyetine girdi. Bundan birkaç sene sonra da Makedonyalı İskender, Mısır'ı fethetti.

<span class="mw-page-title-main">I. Senusret</span> Antik Mısırın 12.Hanedan firavunlarından biri

I. Senusret Mısır'ın Onikinci Hanedan mensubu ikinci hükümdarı. MÖ 1971 - MÖ 1926 tarihleri arasında hüküm sürmüştür. Firavun I. Amenemhat'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">III. Senusret</span>

III. Senusret, Mısır'ın onikinci hanedanına mensup beşinci hükümdar. MÖ 1878 - MÖ 1839 tarihleri arasında hüküm sürmüştür. Hükmü zamanında Mısır büyük bir refah ve şan içerisindeydi. Firavunlar Kanalı'nı inşa ettiren Firavundur.

<span class="mw-page-title-main">III. Amenemhat</span> 12. Hanedanlığın altıncı firavunu

III. Amenemhat, Mısır'ın on ikinci hanedanına mensup altıncı firavunudur. MÖ 1860 - MÖ 1814 tarihleri arasında hüküm sürmüştür. Hüküm yılları Orta Krallık'ın altın çağı olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Krallık</span>

Orta Krallık MÖ 2050 - MÖ 1650 yıllarında Mısır'da hüküm sürmüş firavun hanedanlarının dönemine verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">On Beşinci Hanedan</span>

Mısır'ı MÖ 1600 - MÖ 1550 tarihleri arasında yöneten firavun hanedanı.

Tiu, (Teyew) Palermo Taşı'na göre Aşağı Mısır'da hüküm sürmüş bir firavundur. Firavun Khayu'dan sonra tahta geçtiği söylenmektedir. Varlığı tartışmalıdır. Hiçbir zaman varolmamış olabilir. Eşleri ve çocukları bilinmemektedir. Hükümdarlığını büyük ihtimalle MÖ 3300-3200 yıllarında yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">XII. Ptolemaios</span>

XII. Ptolemaios Mısır firavunu.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ramses</span>

Usermaatre Setepenre Meryamun VII. Ramses Eski Mısır'ın 20. Hanedanlığının altıncı firavunuydu. MÖ 1136'dan MÖ 1129'a kadar hüküm sürdü ve VI. Ramses'in oğluydu.