İçeriğe atla

Potentilla ruprechtii

Potentilla ruprechtii
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Rosales
Familya:Rosaceae
Alt oymak:Potentillinae
Cins:Potentilla
Tür: P. ruprechtii
İkili adlandırma
Potentilla ruprechtii
Boiss., Fl. Orient. 2: 716 (1872).

Potentilla ruprechtii,[1] gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır.[2][3] Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki otlaklarda yetişmektedir. 2000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Boiss., 1872 In: Fl. 2: 716
  2. ^ "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. 2014. 11 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014. 
  3. ^ "World Plants: Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World". 18 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pedicularis atropurpurea</span>

Zarif bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis atropurpurea, Canavar otugiller familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Alexander von Nordmann tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki çok sulu subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 2000 ila 2900 metre rakımlı yerlerde görülen tür, Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.

Hoş filburnu veya bilimsel adıyla Rhynchocorys strictus, Canavar otugiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Karl Koch tarafından tanımlanmış ve Nikolay Albov tarafından adlandırılmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki çayırlıklar, orman kenarları ve kayalık yamaçlarda yetişmektedir. 1370 ila 2700 metre rakımlı yerlerde görülen hoş filburnu, Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. Altın sarısı veya sarı renkli çiçekleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cephalaria gigantea</span>

Dev pelemir veya bilimsel adıyla Cephalaria gigantea, tarak otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış ve Jevgenij Grigorjevitj Bobrov tarafından isimlendirilmiştir. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Kars ve Kafkasya'daki dere kenarları, ıslak çayırlar ve kayalık yamaçlarda yetişmektedir. 1350 ila 2600 metre rakımlı yerlerde görülen dev pelemir, Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Androsace intermedia, Primulaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Gürcistan ve Kuzey İran'da yetişmektedir. 2000 ila 2800 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Haziran veya Temmuz aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Gentianella caucase</span>

Kaf boduranı veya bilimsel adıyla Gentianella caucasea, Gentianaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Loddiges ve John Sims tarafından tanımlanmış ve J Holub. tarafından adlandırılmıştır. Gürcistan, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeybatı İran ve Bursa'da görülmüştür. 1700 ila 2600 metre yükseklikteki nemli yarıalpin çayırlıklar ve koru kenarlarında yetişmektedir.

Gürcü tıstısı veya bilimsel adıyla Minuartia woronowii, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.

Ranunculus buhsei, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, Ranunculaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'da görülen Ranunculus buhsei, 1700 ila 2800 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve ormanlarda yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Artvin sığırkuyruğu veya bilimsel adıylaVerbascum artvinense Wulf tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan Artvin sığırkuyruğu, Haziran ayında çiçeklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Epilobium colchicum</span>

Kara yakıotu veya bilimsel adıyla Epilobium colchicum Onagraceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı Antik Kolhis Krallığı'ndan türemiştir. Kafkasya, Artvin ve Rize'ye endemik olan kara yakıotu, yaklaşık 2000 metre rakımlı dere bölgelerinde yetişmektedir.

Rubus caucasigenus, veya Bubucuk Sudre tarafından tanımlanmış ve Juzepczuk tarafından isimlendirilmiş, gülgiller familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.

<i>Veronica caucasica</i> bitki türü

Veronica caucasica, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Kafkasya'ya endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Orman kafesotu</span>

Orman kafesotu veya bilimsel adıyla Symphytum grandiflorum, Alphonse Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin, Rize ve Trabzon'a endemik olan orman kafesotu, 0 ila 1350 metre yükseklikteki gölgeli kıyılar ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Delphinium flexuosum</span>

Eğri hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium flexuosum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan eğri hezaren, yaklaşık 2050 metre yükseklikteki alpin sınırı kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Scrophularia kotschyana</span>

Darbeotu veya bilimsel adıyla Scrophularia kotschyana, George Bentham tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından çok veya iki yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan darbeotu, 600 ila 2400 metre yükseklikteki gölgeli saklı çağıllıklar, yarıklar, sekiler örenler ve çorak yerlerde yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Primula algida</span>

Dağtutyası, Kuş gözlü çuha çiçeği veya bilimsel adıyla Primula algida, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, çuha çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusu, Kuzey Irak, Kuzey İran, Afganistan ve Orta Asya'ya endemiktir. 2000 ila 3600 metre yükseklikteki kayalık sekiler, yosunlu kenarlar ve ıslak otlaklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Veronica allahuekberensis, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Erzurum'a endemik olup Allahuekber Dağları'nda yetişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dianthus crinitus</span>

Uzunçanak veya bilimsel adıyla Dianthus crinitus, James Edward Smith tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kuzeybatı Afrika, Ege Adaları, Anadolu, Kafkasya, Suriye, Lübnan, İran, körfez ülkeleri ve Umman'a endemik olan uzunçanak, Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<i>Ranunculus cappadocicus</i> bitki türü

Ranunculus cappadocicus, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Ranunculus cappadocicus, Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Epilobium algidum</span>

Oğulyakısı veya bilimsel adıyla Epilobium algidum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, küpeçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Kuzey İran, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Bolu, Sivas, Iğdır ve Hakkâri'ye endemik olan oğulyakası, 420 ila 3500 metre yükseklikteki su birikintileri ve ıslak çağıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<i>Hypericum orientale</i>

Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.