Rosaceae (gülgiller), Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.
Potentilla alba, gülgiller (Rosaceae) familyasından bir beşparmak otu türü.
Iris lazica, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür. Kraliyet Bahçecilik Derneği'nin verdiği Garden Merit ödülünü kazanmıştır.
Campanula lazica, Campanulaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.
Laz boynuzotu veya bilimsel adıyla Cerastium lazicum, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 3300 metre yükseklikte taşlık alanlarda yaşayan Laz boynuzotu, Rize'ye endemiktir.
Silene lazica, Silene cinsine bağlı bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır.
Laz anasonu veya Scaligeria lazica, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından bir bitli türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür. Nemli yaprak döken ormanlarda ve taşlı yerlerde yaşayan Laz anasonu, 500 ile 1900 rakımlı yerler arasında görülmektedir.
Laz şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium lazicum, papatyagiller familyasından bir çiçekli bitki türüdür. İlk kez Boiss. ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize, Erzincan ve Ankara'da görülmüştür.
Yayla parmakotu veya bilimsel adıyla Potentilla doddsii, John Jefferson Davis tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize'ye endemik olan yayla parmakotu, granit kayalıklarda yaşamaktadır.
Leylekburnu veya bilimsel adıyla Geranium lazicum, Yuri Nikolayevich Voronov tarafından tanımlanmış ve Carlos Aedo tarafından isimlendirilmiş, turnagagasıgiller familyasından bir bitki türüdür. Rize'ye endemik olan leylekburnu, yaklaşık 2800-3100 metre yükseklikteki granit kayalık yamaçlar ve kesekler içinde yetişmektedir.
Kodimotu veya bilimsel adıyla Cardamine lazica, Pierre Edmond Boissier ve Benedict Balansa tarafından 1888'de tanımlanmış, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Kafkasya'da yaygın olan kodimotu, Türkiye'de Rize, Trabzon, Samsun ve Osmaniye'de görülmüştür. Nemli toprağı, gölgeli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eden kodimotu, 0-900 metre yükseklikteki su kenarı, çalılık ve açık ormanlarda yetişmektedir. Tınlı, kumlu ve killi topraklara uyumlu ve dona dayanıklıdır. Mart ve nisan aylarında çiçek açar.
Tamamschjania lazica, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Rize'de tanımlanan Tamamschjania lazica Kafkasya ve Ermenistan'ta da rastlanmıştır. Ağustos ayında çiçeklenir.
Bodur tavusotu veya bilimsel adıyla Agrostis lazica, Benjamin Balansa tarafından 1874'te tanımlanmış, buğdaygiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya'da yaygın olarak görülen Bodur tavusotuna Türkiye'nin Rize, Kayseri ve Bitlis illerinde rastlanmıştır. Yaklaşık 2500-3300 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda görülmektedir.
Laz gagageveni veya bilimsel adıyla Oxytropis lazica, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya'da yaygın olarak görülen Laz gagagevenine, Türkiye'nin Artvin, Rize, Trabzon, Bayburt, Ağrı ve Giresun illerinde rastlanmıştır. Yaklaşık 2100-2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda görülmektedir. Haziran ve temmuz aylarında çiçek açan Laz gagageveni, temmuz ve ağustos aylarında meyve verir. Yaprak uzunluğu 2 ila 6 santimetre arasında değişmektedir. Taç yaprakları açık mavi renklidir. Sarı-beyaz tüylerle kaplıdır.
Hydraena lazica, 1963 yılında Emile Janssens tarafından tanımlanmış bir kın kanatlı türüdür. Su böcekleri familyasındandır. Kuzeydoğu Türkiye'de görülmektedir.
Potentilla ruprechtii, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki otlaklarda yetişmektedir. 2000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.
Potentilla thuringiaca, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.
Potentilla crantzii, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Avrupa, Kafkasya, Türkiye'nin Karadeniz bölgesi, Orta Asya, Kuzey İran ve Kuzey Asya'ya endemik olan beşparmakotu, 1000 ila 3600 metre yükseklikteki alpin yamaçlarda yetişmektedir. Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.
Potentilla, Rosaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Doğal dağılımı subarktik, ılıman ve tropik dağlardır.