İçeriğe atla

Potavatomi

Potavatomi ya da Potawatomi/Pottawatomi/Pottawatomie/Pottawattamie şu anlamlara gelebilir:

Yer

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Odavalar</span>

Odavalar (Odawalar) ya da Otavalar (Ottawalar), Kanada ile Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan ve Algonkin dilleri grubundan Odava dilini konuşan Kızılderili Ojibva halkıdır. Odavaların geleneksel toprakları Huron Gölünün kuzey, güney ve doğu kıyıları olsa da günümüzde bu toprakların çok az kısmında bulunmaktadırlar. Bugün daha çok Kanada'nın Ontario eyaletinin güneyi ile ABD'nin Michigan eyaletinin kuzeyinde yaşayan Odavalar ata topraklarında kalırken, ABD'nin Kansas ile Oklahoma eyaletlerinde yaşayanalar ise Beyazlarca topraklarından sürülen göçmen Odavalardır. Avrupalılarla ilk teması 1615 yılında olan Odavaların adları daha sonraları Kanada'nın başkenti Ottawa şehrine verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Potavatomiler</span>

Potavatomiler, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Michigan, Wisconsin ve Oklahoma eyaletleri ile Kanada'nın Ontario eyaletinde yaşayan Anişinabelerden Kuzeydoğu Kızılderilileri kültür grubundan bir Kızılderili halkı. Diğer ABD Kızılderilileri ve Kanada Kızılderilileri gibi Potavatomiler de yasal olarak Kızılderili rezervasyonu (ABD) ya da Kızılderili rezervi (Kanada) adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence, Kansas</span>

Lawrence, ABD'nin Kansas eyaletindeki Douglas County'de bulunan bir nehir şehridir. Şehir Kansas Nehri ve Wakarusa Nehri boyunca uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Dakota</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Güney Dakota, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortabatı eyaletlerinden birisidir. Yüzölçümü 199.731 km², nüfusu 814.180'dir. Eyaletin batısında Black Hills doğusunda ise Badlands Ulusal Parkı yer alır. En büyük şehri Sioux Falls, başkenti ise Pierre'dir. Güney Dakota çok sayıda Kızılderili rezervasyonuna, özellikle de Lakotalara ev sahipliği yapar. Eyalet Alaska, Oklahoma, New Mexico'dan sonra en çok Kızılderili nüfusu barındıran dördüncü eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Siyu dilleri</span>

Siyu dilleri ya da Siyu–Katavba dilleri, Kuzey Amerika'da ABD ile Kanada’da Büyük Düzlüklerde konuşulan Kızılderili dilleri ailesidir. Konuşanı 40.000 kişiden azdır. ABD ve Kanada'da konuşanı en fazla olan Amerika yerli dilleri içinde Na-Dene dilleri, Algonkin dilleri ve Eskimo - Aleut dillerinden sonra dördüncü sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Algonkin halkları</span>

Algonkin halkları, Kuzey Amerika'da çoğu Kanada'da, birazı da Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan ve Algonkin dillerini konuşan Kızılderili halklarıdır. En üst reis yapılanması olarak büyük reislere sakima denir.

<span class="mw-page-title-main">Menominiler</span>

Menominiler, ABD'de Wisconsin eyaletinde yaşayan ve dilleri (Omāēqnomenew) Algonkin dillerinin Merkezi Algonkin dilleri bölümüne giren Algonkin yerlilerinden Kızılderili halkı.

<span class="mw-page-title-main">Kikapular</span>

Kikapular, ABD'de Kansas, Oklahoma ve Teksas eyaletleri ile Meksika'da Coahuila eyaletinde yaşayan Doğu Algonkin yerlilerinden bir Kızılderili halkı. Nüfuslar 8.000 kişidir ve bunların ancak 3.000 kadarı resmi olarak kayıtlıdır. En yakın akrabaları Meskwaki (Fox), Sauk ve Şavnilerdir.

Algonkin ya da Algonquin/Algonquian şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Meskvakice</span>

Meskvakice ya da Meskvaki-Sauk-Kikapu dili, Amerika Birleşik Devletleri'nin Oklahoma, Kansas ve Iowa eyaletleri ile Meksika'nın Coahuila eyaletinde Meskvakiler, Sauklar ve Kikapular tarafından konuşulan Algonkin dilleri ailesinin Merkezî Algonkin dilleri grubundan bir Kızılderili dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Algonkin-Yurok dilleri</span>

Algonkin–Yurok dilleri, Kuzey Amerika'da çoğu Kanada'da, birazı da Amerika Birleşik Devletlerinde konuşulan Kızılderili dilleri ailesi. Üç gruptur ve ana grubu Atlas Okyanusu kıyılarına ulaşan Algonkin dilleri oluşturur. Diğer iki grup ise birer dilden oluşur ve Algonkin dillerinin bulunduğu coğrafyadan oldukça uzak kuzeybatı Kaliforniya'da Pasifik Okyanusu kıyılarına ulaşan adacıklar hâlindedir.

<span class="mw-page-title-main">Anişinabeler</span>

Anişinabeler ya da Anişinabe halkları, Kanada ile Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Algonkin halklarının Merkezi Algonkinler ile Kuzey Algonkinleri gruplarından Kuzeydoğu Kızılderilileri ile Subarktik Kızılderilileri kültür grubundan bir Kızılderili halk grubu. Algonkin dilleri ailesinin Merkezî Algonkin dilleri grubunun Anişinabe dilleri (Ojibwe–Potawatomi) alt grubundan dilleri konuşurlar ve en yakın akrabaları kendileri gibi Merkezî grupta yer alan Kriler, Menominiler, Şavniler gibi Kızılderililerdir. Diğer Kanada Kızılderilileri ve ABD Kızılderilileri gibi Anişinabeler de yasal olarak Kızılderili rezervi (Kanada) ya da Kızılderili rezervasyonu (ABD) adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

Anişinabe ya da Anishinabe/Anishinaabe şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Potavatomice</span> Kızılderili dili

Potavatomice, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Michigan, Wisconsin ve Oklahoma eyaletleri ile Kanada'nın Ontario eyaletinde yaşayan Potavatomiler tarafından konuşulan Algonkin dilleri ailesinin Merkezî Algonkin dilleri grubundaki Anişinabe dilleri grubundan soyu tükenmek üzere olan bir Kızılderili dilidir. 2012 yılı itibarıyla konuşanı yalnızca 9 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Indiana Kızılderili tehcirleri</span>

Indiana Kızılderili tehcirleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin yönetiminin politikası olarak Kızılderili Tehcir Yasası'nın Amerika Birleşik Devletleri başkanı Andrew Jackson tarafından 26 Mayıs 1830 tarihinde imzalanmasından sonra Indiana eyaletindeki Amerika Birleşik Devletleri Kızılderililerine karşı 1830'ların başlarında başlanan ve çoğunlukla 1846 yılında bitirilen tehcirler silsilesidir. Önce Şavniler ile Miami-Illinois dilini konuşan Wea kabilesinin Kanada ya da Missouri'ye tehciri başlamıştır. Kalan önemli kabilelerden Miamiler ile Potavatomiler daha önceden imzalanan antlaşmalar gereği Kızılderili rezervasyonlarına kapatılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılderili Tehciri</span>

Kızılderili Tehciri, 19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nin yönetiminin politikası olarak, güneyde Mississippi Nehri'nin doğusunda yaşayan Amerika Birleşik Devletleri Kızılderililerinden Çerokiler, Çikasovlar, Çoktavlar, Krikler ve Seminolelerden oluşan Beş Uygar Kabilenin MississippiNehri'nin batısına ve kuzeydeki daha ufak kabilelerin Kızılderili Toprakları'na tehcir ettirilmesidir. Kızılderili Tehcir Yasasının Amerika Birleşik Devletleri başkanı Andrew Jackson tarafından 26 Mayıs 1830 tarihinde imzalanmasından sonra yürürlüğe konmuştur. Tehcire karşı direniş gösteren kimi kabileler Kızılderili Savaşları denen bir dizi savaşa girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Shawnee, Oklahoma</span>

Shawnee ABD'nin Oklahoma eyaletine bağlı Pottawatomie ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 29,857'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pottawattamie County</span> Iowa eyaletinde bölge

Pottattomie ili veya Pottawattamie County Amerika Birleşik Devletleri'nin Iowa eyaletinde bulunan bir ildir. İlin nüfusu 2010 sayımına göre 93,158'dir. İlin merkezi Council Bluffs şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Pottawatomie County, Oklahoma</span> Oklahoma eyaletinde bölge

Pottawatomie ili veya Pottawatomie County Amerika Birleşik Devletleri'nin Oklahoma eyaletinde bulunan bir ildir. İlin nüfusu 2010 sayımına göre 69,442'dir. İlin merkezi Shawnee şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Pottawatomie County, Kansas</span> Kansas eyaletinde bölge

Pottawatomie ili veya Pottawatomie County Amerika Birleşik Devletleri'nin Kansas eyaletinde bulunan bir ildir. İlin nüfusu 2020 sayımına göre 25,348'dir. İlin merkezi Westmoreland şehridir.