İçeriğe atla

Potasyum sülfür

Potasyum sülfür
Potasyum sülfür
Adlandırmalar
Potasyum sülfür
Dipotasyum monosülfür,
Dipotasyum sülfür,
Potasyum monosülfür,
Potasyum sülfür
Tanımlayıcılar
CAS numarası
3D model (JSmol)
ChemSpider
ECHA InfoCard100.013.816 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
EC Numarası
  • 215-197-0
RTECS numarası
  • TT6000000
UNII
UN numarası1847 1382
CompTox Bilgi Panosu (EPA)
  • InChI=1S/2K.S/q2*+1;-2
    Key: DPLVEEXVKBWGHE-UHFFFAOYSA-N
  • [S-2].[K+].[K+]
Özellikler
Molekül formülüK2S
Molekül kütlesi110,262 g/mol
Görünüm saf: renksiz
saf olmayan: sarı-kahverengi
KokuH2S
Yoğunluk1,74 gr/cm3
Erime noktası840 °C (1.540 °F; 1.110 K)
Kaynama noktası912 °C (1.674 °F; 1.185 K) (bozunur)
Çözünürlük (su içinde) KHS ve KOH'e dönüşür
Çözünürlüketanol, gliserinde çözünür
eterde çözünmez
−60,0·10−6 cm3/mol
Yapı
antiFlorür
Termokimya
Standart molar entropi (S298)
105,00 J·mol−1·K−1[1]
Standart formasyon entalpisi fH298)
-406,2 kJ·mol−1[2]
Gibbs serbest enerjisi fG)
-392,4 kJ·mol[2]
Tehlikeler
İş sağlığı ve güvenliği (OHS/OSH):
Ana tehlikeler Cilt yanıklarına neden olur. Çevre için tehlikeli (N)
GHS etiketleme sistemi:
Piktogramlar GHS05: AşındırıcıGHS09: Çevreye zararlı
İşaret sözcüğü Tehlike
R-ibareleriR17, R23, R25, R31, R34, R50
G-ibareleriS24, S26
Tehlike ifadeleri H314, H400
Önlem ifadeleri P260, P264, P273, P280, P301+P330+P331, P303+P361+P353, P304+P340, P305+P351+P338, P310, P321, P363, P391, P405, P501
Benzeyen bileşikler
Diğer katyonlar
Sodyum sülfür
Demir(II) sülfür
Benzeyen bileşikler
Potasyum hidrosülfür
Potasyum sülfit
Potasyum sülfat
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).

Potasyum sülfür K2S formülüne sahip inorganik bileşiktir. Potasyum sülfür suyla kolayca reaksiyona girip potasyum hidrosülfür (KHS) ve potasyum hidroksit (KOH) verdiğinden dolayı renksiz katı nadiren görülür. Yaygın olarak, potasyum sülfür ifadesi susuz katıyı değil de genel olarak bu karışımı ifade eder.

Yapısı

"Antiflorür yapı" ya sahiptir. Bu kristal yapısında küçük K+ iyonları florür’deki tetrahedral (F) boşluklarını ve daha büyük S2− merkezleri ise sekiz koordinat boşluğunu doldurur. Li2S, Na2S, and Rb2S benzer şekilde kristalleşir.[3]

Elde edilmesi ve reaksiyonları

K2SO4’ün karbonla (kok kömürü) ısıtılmasıyla üretilebilir:

K2SO4 + 4 C → K2S + 4 CO

Laboratuvarda saf K2S susuz amonyak içerisindeki potasyum ve kükürtün reaksiyonu ile hazırlanabilir.[4]

Potasyum sülfür oldukça baziktir. Bundan dolayı K2S aşağıdaki denkleme göre tamamen ve geri dönüşümsüz olarak hidrolize olur:

K2S + H2O → KOH + KHS

HS ve OH karışımı bir S2− kaynağı olarak davrandığından bu reaksiyon pek çok amaç için önemsizdir. Diğer alkali metal sülfürler de benzer şekilde davranırlar.[3]

Havai fişeklerde kullanımı

Potasyum sülfürler karabarut yandığında oluşur ve senko hanabi ve bazı parıltı formülasyonları gibi birçok piroteknik efektler için önemli ara maddelerdir.[5]

Ayrıca bakınız

  • Kükürt karaciğeri

Yararlanılan kaynaklar

  1. ^ CRC Handbook of Chemistry and Physics (95. bas.). CRC Press. 2014. ss. 5-15. ISBN 1482208679. 
  2. ^ a b Johnson, G.K.; Steele, W.V. (1981). "The standard enthalpy of formation of potassium sulfide (K2S) by fluorine bomb calorimetry". The Journal of Chemical Thermodynamics (İngilizce). 13 (10): 985-990. doi:10.1016/0021-9614(81)90075-6. 
  3. ^ a b Holleman, A. F.; Wiberg, E. "Inorganic Chemistry" Academic Press: San Diego, 2001. 0-12-352651-5.
  4. ^ Handbook of Preparative Inorganic Chemistry, 2nd Ed. Edited by G. Brauer, Academic Press, 1963, NY. Vol. 1. p. 360.
  5. ^ Shimizu, Takeo. "Fireworks: the Art, Science, and Technique." Pyrotechnica Publications: Austin, 1981. 0-929388-05-4.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arsin</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Arsin AsHformüllü inorganik bileşik. Bu yanıcı ve fazlaca zehirli gaz, arsenik elementinin en basit bileşiklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum hidroksit</span> kuvvetli baz

Potasyum hidroksit ya da potasyum hidrat bir kimyasal bileşik. Akkor derecede uçucu olan, 360 °C'de eriyen, suda ısı açığa çıkararak çözünen, beyaz renkte katı bir maddedir. Alkalik bir baz olan potasyum hidroksidin geniş bir kullanım alanı vardır. Endüstride arap sabunu üretiminde, pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum sülfat</span>

Potasyum sülfat, formülü K2SO4 olan, yanmaz, suda çözünebilen beyaz kristal yapıda bir potasyum tuzudur. Genellikle potasyum ve kükürt kaynağı olarak gübrelerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kalsiyum klorür</span> CaCl2

Kalsiyum klorür (CaCl2), kalsiyum ve klorun tuz formudur. Bu bileşik tipik iyonik halojenür gibi hareket eder ve oda sıcaklığında katıdır. Yaygın uygulamaları tuzlu su olarak soğutma tesisleri, yollarda buz ve toz kontrolü ve kurutulması şeklindedir. Higroskopik doğası gereği susuz kalsiyum klorür hava-sızdırmaz kaplar içinde tutulmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum ferrosiyanür</span>

Potasyum ferrosiyanür formülü K4[Fe(CN)6] • 3H2O olan bir kimyasal bileşiktir. Potasyum ferrosiyanür metal kompleks bileşiğinin [Fe(CN)6]4− potasyum tuzudur. Bu tuz limon sarısı monoklinik kristallerden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sodyum bromür</span>

Sodyum bromür, NaBr formülüne sahip inorganik bir bileşiktir. Yüksek erime noktasına sahip beyaz kristal yapısıyla sofra tuzuna benzemektedir. Genellikle bromür iyonu kaynağı olarak çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hidrojen bromür</span>

Hidrojen bromür, HBr formülüne sahip iki atomlu moleküldür. Renksiz bir bileşik ve bir hidrojen halojenürdür. Hidrobromik asit, su içinde bir HBr çözeltisidir. Hem HBr'nin susuz hem de sulu çözeltileri, bromür bileşiklerinin hazırlanmasında ortak reaktiflerdir.

Elektron aktarımı ya da elektron transferi, bir elektronun bir atom ya da molekülden, başka bir kimyasal varlığa geçmesi olayıdır. Redoks reaksiyonunun mekanik bir tanımlaması olup, reaksiyona giren ve reaksiyondan çıkan maddelerin yükseltgenme seviyeleri değişir. Elektron aktarımı bir iyonik bağlanmadır.

Titanik asit, genel formül [TiOx(OH)4−2x]n ile titanyum, hidrojen ve oksijen elementlerinin kimyasal bileşiklerinin bir ailesi için genel bir isimdir. Esas olarak eski literatürde çeşitli basit titanik asitler talep edilmiştir. Bu malzemeler için kristalografik ve az spektroskopik destek yoktur. Brauer'in El Kitabı da dahil olmak üzere bazı eski literatür TiO2'den titanik asit olarak söz eder.

<span class="mw-page-title-main">Disülfürik asit</span>

Disülfürik asit veya pirosülfürik asit, kükürtün bir oksoasitidir. Oleumun önemli bir bileşenidir ve çoğu kimyager bu şekilde karşılaşır. Aynı zamanda, dengeye bağlı olarak sıvı susuz sülfürik asidin küçük bir bileşenidir:

H2SO4 ⇌ H2O + SO3
SO3 + H2SO4 ⇌ H2S2O7
<span class="mw-page-title-main">Kloroplatinik asit</span> inorganik bileşik

Kloroplatinik asit (hekzakloroplatinik asit olarak da bilinir), [H3O]2[PtCl6](H2O)x (0≤x≤6) formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Kırmızı bir katı, genellikle sulu bir çözelti olarak önemli bir platin kaynağıdır. Genellikle kısaca H2PtCl6 olarak yazılsa da, hekzakloroplatinat anyonunun (PtCl62-) hidronyum (H3O+) tuzudur. Hekzakloroplatinik asit oldukça higroskopiktir.

Disülfür diklorür S
2
Cl
2
formüllü kükürt ve Klor bileşiğidir.

Hidrojen tellür (tellan), H2Te formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Bir hidrojen kalkojenür ve tellürün en basit hidrürü, renksiz bir gazdır. Ortam havasında kararsız olmasına rağmen, gaz çürümüş sarımsak benzeri kokusu tarafından son derece düşük konsantrasyonlarda kolayca tespit edilebilecek kadar uzun konsantrasyonlarda bulunabilir; ya da çürümüş pırasa benzeri biraz daha yüksek konsantrasyonlarda kokusu ile. Te–H bağları (tellüroller) olan bileşiklerin çoğu, H2 kaybı açısından kararsızdır. H2Te kimyasal ve yapısal olarak hidrojen selenüre benzer, her ikisi de asidiktir. H–Te–H açısı yaklaşık 90° 'dir. Uçucu tellür bileşikleri genellikle çürümüş pırasa veya sarımsak anımsatan hoş olmayan kokulara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tellürik asit</span>

Tellürik asit, Te(OH)6 formülüne sahip kimyasal bir bileşiktir. Sulu çözelti içinde devam eden oktahedral Te(OH)6 moleküllerinden oluşan beyaz bir katıdır. Rombohedral ve monoklinik olmak üzere iki formu vardır ve her ikisi de oktahedral Te(OH)6 molekülleri içerir. Tellürik asit, güçlü bazlara sahip tellürat tuzları ve zayıf bazlara sahip hidrojen tellürat tuzları veya sudaki tellüratların hidrolizi üzerine dibazik olan zayıf bir asittir.

<span class="mw-page-title-main">Magnezyum nitrat</span>

Magnezyum nitrat Mg(NO3)2(H2O)x formülüne sahip inorganik bileşikleri ifade eder. Formüldeki, x = 6, 2 ve 0 olabilir. Hepsi beyaz renkli katılardır. Susuz madde higroskopiktir, havada bekletildiğinde hızlı bir şekilde hekzahidrat oluşturur. Bütün tuzları hem suda hem de etanolde çok çözünür.

<span class="mw-page-title-main">Kurşun(IV) sülfür</span> kimyasal birleşik

Kurşun(IV) sülfür PbS2 formülüne sahip bir kimyasal bileşiktir. Bu madde daha yaygın, kurşun(II) sülfür (PbS)’ün, >600 °C’de ve yüksek basınçlarda kükürt ile reaksiyonu sonucu üretilir. PbS2, ilgili kalay(IV) sülfür SnS2 gibi, kadmiyum iyodür motifinde kristalleşir, bu da Pb’nin 4+ resmi yükseltgenme basamağı olarak atanması gerektiğini gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Bizmut(III) sülfür</span>

Bizmut(III) sülfür bizmut ve kükürt içeren bir kimyasal bileşiktir. Doğada, bizmutinit minerali olarak bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Antimon trisülfür</span>

Antimon trisülfür (Sb2S3) doğada kristal stibnit minerali ve amorf yapılı kırmızı metastibnit minerali olarak bulunur. emniyet kibritlerinde, askeri mühimmatlarda, patlayıcı maddelerde ve havai fişeklerde kullanılmak için üretilmektedir. Ayrıca yakut renkli cam üretiminde ve plastiklerde alev geciktirici olarak kullanılır. Tarihsel olarak stibnit formu, 16. yüzyılda üretilen resimlerde gri bir pigment olarak kullanılmıştır. 1.8-2.5 eV direkt bant aralığına sahip bir yarı iletkendir. Uygun katkılama ile, p ve n tipi malzemeler üretilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Baryum klorür</span>

Baryum klorür, BaCl2 formüllü inorganik bir bileşik'tir. Bu bileşik baryum'un suda-çözünen en yaygın tuzlarından biridir. Diğer baryum tuzlarının çoğu gibi, baryum klorür beyaz toz halinde ve zehirlidir. Alevde sarı-yeşil renk verir. Ayrıca higroskopiktir, ilk önce dihidrat BaCl2(H2O)2' ye dönüşür.

<span class="mw-page-title-main">Nikel sülfür</span>

Nikel sülfür, NiSx formülüne sahip herhangi bir inorganik bileşiğe verilen addır. Renkleri bronzdan (Ni3S2 ) siyaha (NiS2) kadar değişir. En basit stokiyometriye sahip nikel sülfür, milerit minerali olarak da bilinen NiS'dir. Ekonomik açıdan, Ni9S8 formülüyle gösterilen pentlandit minerali, madenlerden çıkarılan nikelin ana kaynağıdır. Diğer mineraller arasında hezlewoodit (Ni3S2) ve polidimit (Ni3S4) bulunur. Vaezit minerali ise NiS2'dir. Bazı nikel sülfürler ticari birer katalizör olarak kullanılır.