İçeriğe atla

Potasyum permanganat

Potasyum permanganat
Potasyum permanganat 3D top modeli
Adlandırmalar
Potasyum (VII) manganat
Condy kristalleri
Hipermangan
Tanımlayıcılar
CAS numarası
3D model (JSmol)
ChEMBL
ChemSpider
DrugBank
ECHA InfoCard100.028.874 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
EC Numarası
  • 231-760-3
KEGG
RTECS numarası
  • SD6475000
UNII
UN numarası1490
CompTox Bilgi Panosu (EPA)
  • InChI=1S/K.Mn.4O/q+1;;;;;-1 
    Key: VZJVWSHVAAUDKD-UHFFFAOYSA-N 
  • [K+].[O-] [Mn](=O)(=O)=O
Özellikler
Molekül formülüKMnO4
Molekül kütlesi158,034 gr/mol
Görünüm morumsu bronz-gri iğnemsi kristaller
çözeltisi morumsu pembe
Kokukokusuz
Yoğunluk2,703 gr/cm3
Erime noktası240 °C (464 °F; 513 K) (bozunur)
Çözünürlük (su içinde) 76 g/L (25 °C)[1]
250 g/L (65 °C)
Çözünürlükalkol ve organik çözücülerde bozunur
Kırınım dizimi (nD) 1,59
Yapı[2]
Ortorombik
Pnma, No. 62
a = 0,909 nm, b = 0,572 nm, c = 0,741 nm
Formül birimleri (Z)
4
Termokimya
119,2 J/mol K
Standart molar entropi (S298)
171,7 J K−1 mol−1
Standart formasyon entalpisi fH298)
−813,4 kJ/mol
Gibbs serbest enerjisi fG)
-713,8 kJ/mol
Farmakoloji
D08AX06 (DSÖ)
V03AB18 (DSÖ)
Tehlikeler
GHS etiketleme sistemi:
Piktogramlar GHS03: Oksitleyici GHS05: Aşındırıcı GHS07: Zararlı GHS08: Sağlığa zararlı GHS09: Çevreye zararlı
İşaret sözcüğü Tehlike
R-ibareleriR8, R22, R50/53
G-ibareleriS2, S60, S61
Tehlike ifadeleri H272, H302, H314, H361d, H373, H410
Önlem ifadeleri P210, P220, P280, P301+P330+P331, P303+P361+P353, P305+P351+P338, P310
NFPA 704
(yangın karosu)
Öldürücü doz veya konsantrasyon (LD, LC):
LD50 (medyan doz)
1090 mg/kg (oral, sıçan)[3]
AB İndeksi 025-002-00-9
AB sınıflandırması Oksitleyici (O)
Zararlı (Xn)
Çevre için tehlikeli (N)
Yanıcı değildir
Benzeyen bileşikler
Diğer anyonlar
Potasyum manganat
Diğer katyonlar
Sodyum permanganat
Amonyum permanganat
Kalsiyum permanganat
Gümüş permanganat
Benzeyen bileşikler
Mangan heptaoksit
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).

Potasyum permanganat, koyu menekşe renkte kristal yapılı bir tuz (KMnO4). Klorun potasyum manganata etkisiyle elde edilir.

Suda çözünerek menekşe renginde bir çözelti verir. Bu çözelti, kuvvetli bir yükseltgendir (oksitleyici). Kimya laboratuvarlarında bu amaçla ve volumetrik analizlerde, ayrıca tıpta ve salgın ihtimallerine karşı meyve ve sebzelerin yıkanmasında mikrop öldürücü olarak kullanılır. Kristalleri ısıtıldığında 240 °C'ta bozunur. İnsan vücuduna temasında kahverengi leke bırakır ancak zamanla vücuttan çıkar.

Potasyum permanganat boyahanelerde renk açıcı (indigo boyalar) olarak kullanılır. Su arıtmasında, yara tedavisinde, gliserin (veya şeker) ile ateș yakmakta ve kar üzerinde sinyal yapmakta da kullanılabiliyor.

Kaynakça

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; crc isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  2. ^ Hocart R, Mathieu-Sicaud A (1945). "A stabilization factor in the polymorphism of ammonium nitrate". Comptes Rendus Hebdomadaires des Séances de l'Académie des Sciences (Fransızca). 221: 261-263. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Alkali metaller periyodik tablonun birinci grubunda yer alan metallerdir. Fransiyum dışında hepsi, yumuşak yapıda ve parlak görünümdedir.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum</span> sembolü K ve atom numarası 19 olan kimyasal element

Potasyum, bir kimyasal elementtir. Simgesi K ve atom numarası 19 dur. Potasyum adını izole edildiği Potas olarak da bilinen potasyum karbonattan almıştır. Potasyum yumuşak, gümüş-beyaz renkli alkali bir metaldir. Doğada deniz suyunda ve pek çok mineralde diğer elementlere bağlı olarak bulunur. Havada hızla oksitlenir ve suya karşı da çok aktiftir. Potasyum, pek çok açıdan sodyuma kimyasal olarak benzese de yaşayan organizmalarda, özellikle de hayvan hücrelerinde, sodyumdan farklı muamele görür. Kandaki seviyesinin düşük olmasına hipokalemi, yüksek olmasına hiperkalemi denir.

<span class="mw-page-title-main">Lityum</span> sembolü Li atom numarası 3 olan kimyasal element

Lityum, sembolü Li atom numarası 3 olan kimyasal elementtir. Periyodik tabloda 1. grupta alkali metal olarak bulunur ve yoğunluğu en düşük olan metaldir. Lityum, yüksek reaktifliğinden dolayı doğada saf hâlde bulunmaz. Yumuşak ve gümüşümsü beyaz metaldir. Havada bulunan oksijenle reaksiyona giren lityum, lityum oksit (Li2O) oluşturur. Bu oksitlenme reaksiyonunu engellemek için yağ içinde saklanır. Hava ve su tarafından hızlı bir şekilde oksitlenip kararır ve lekelenir. Lityum metali doldurulabilir pillerde (örnek olarak cep telefonu ve kamera pili) ve ağırlığa yüksek direniş göstermesi sebebiyle alaşım olarak hava taşıtlarında kullanılır. Li+ iyonunun nörolojik etkilerinden dolayı, lityumlu bileşikler farmakolojik olarak sakinleştiricilerde kullanılır.

Turnusol kâğıdı, kimyada kullanılan ayıraçlardan bir tanesidir. Çözeltilerdeki asit ve bazları ayırt etmekte kullanılır. Turnusol, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir. Turnusol belirli likenlerden (kuzukulağı) elde edilen, içeriğinde orsein bulunan ve suda çözünen bir boyadır. Çözelti olarak veya bir filtre kâğıdına emdirilerek kullanılır. Bu kâğıda pH belirteci denir ve maddelerin asitliğini ölçmek için kullanılır. Mavi turnusol kâğıdı asidik ortamlarda kırmızıya ve kırmızı turnusol kâğıdı bazik ortamlarda maviye döner. Renk değişimi 4,5-8,3 pH aralığında menekşe tonlarında olur (25 °C'de). Turnusolün aktif maddesi eritrolitmindir. Düşük pH değerli maddeler asit olarak ve yüksek değerliler alkali olarak adlandırılır. Sadece asit ve bazlar değil, bazı çözünen tuzlar da turnusol kâğıdını mavi veya kırmızıya dönüştürür. Kuvvetli asit ve zayıf bazdan oluşan tuzlar asidik, zayıf asit ve kuvvetli bazdan oluşan tuzlar bazik özellik gösterdiğinden turnusolü boyarlar (hidroliz).

<span class="mw-page-title-main">Potasyum nitrat</span>

Potasyum nitrat, formülü KNO3 olan bir potasyum bileşiğidir. Güherçile olarak da bilinen bileşik doğal hâlde kayaçlarda ve mağaralarda oluşan beyaz renkli kabuksu yapıda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kristalleştirme</span> katı bir maddenin uygun bir çözücü içinde çözünüp çöktürülmesiyle katı ve sıvı fazlarının birbirinden ayrılmasını sağlayan işlem

Kristalleştirme veya kristalizasyon, katı bir maddenin uygun bir çözücü içinde çözünmesi sonrasında çöktürülmesi yoluyla katı ve sıvı fazlarının birbirinden ayrılmasını sağlayan işlem.

Saf su, laboratuvarlarda kullanılan su; organik ve inorganik maddelerden arındırılmış damıtık (distile).

<span class="mw-page-title-main">Potasyum hidroksit</span> kuvvetli baz

Potasyum hidroksit ya da potasyum hidrat bir kimyasal bileşik. Akkor derecede uçucu olan, 360 °C'de eriyen, suda ısı açığa çıkararak çözünen, beyaz renkte katı bir maddedir. Alkalik bir baz olan potasyum hidroksidin geniş bir kullanım alanı vardır. Endüstride arap sabunu üretiminde, pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum klorür</span>

Potasyum klorür kimyasal bir bileşiktir. KCl formülü ile gösterilir. Potasyum ve klor elementlerinin birleşmesi ile oluşur. Saf hali, kokusuzdur. Beyaz kristallerden oluşur. Bu kristallerde yüzey merkezli küp şeklinde istiflenerek dizilirler.

<span class="mw-page-title-main">Sodyum nitrat</span> Kimyasal Bileşik

Sodyum nitrat formülü NaNO3 olan kimyasal bileşiktir. Güherçile'den ayırmak için Şili güherçilesi (bu ülkede büyük miktarda yığınlar halinde bulunması nedeniyle bu ad verilmiştir) adı da verilen bu beyaz renkli kristal tuz, potasyum nitrata oranla suda çok fazla çözünmektedir. Havadan nem çeker.

<span class="mw-page-title-main">Mavi</span> bir renk

Mavi, çakır veya gök, resim boyamada ve geleneksel renk teorisi ve RGB renk modelindeki üç ana renkler pigmentlerinden biridir. Görünür ışığın tayfı üzerinde menekşe ve yeşil arasında uzanır. Göz yaklaşık 450 ile 495 nanometre arasında baskın dalga boyu olan ışığı gözlemlerken maviyi algılar. Çoğu mavi, diğer renklerin hafif bir karışımını içerir; gök mavisi biraz yeşil içerirken lacivert biraz menekşe içerir. Açık gündüz gökyüzü ve derin deniz Rayleigh saçılması olarak bilinen optik bir etki nedeniyle mavi görünür. Tyndall etkisi adı verilen bir optik etki, mavi gözler 'i açıklar. Havadan perspektif adı verilen başka bir optik etki nedeniyle uzaktaki nesneler daha mavi görünür. Karşıt rengi turuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum sülfat</span>

Potasyum sülfat, formülü K2SO4 olan, yanmaz, suda çözünebilen beyaz kristal yapıda bir potasyum tuzudur. Genellikle potasyum ve kükürt kaynağı olarak gübrelerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüş permanganat</span>

Gümüş permanganat kimyasal formülü AgMnO4 olan bir kimyasal bileşiktir. Gümüş permanganat monoklinik kristal sistemine ait mor renkli kristallere sahiptir. Isıtmayla ya da suyla karıştırıldığında parçalanır. Yüksek sıcaklıkta ısıtma patlamaya yol açabilir. Gümüş permanganat, gümüş nitrat ve potasyum permanganat arasındaki reaksiyonla elde edilebilir:

AgNO3 + KMnO4AgMnO4 + KNO3

Baeyer ayıracı (Bayer ayıracı), organik kimyada kullanılan KMnO4 (potasyum permanganat) çözeltisine denir. Bu ayraç alkenlerle (etilenik bileşilerin) bazik ortamda tepkime vererek alkenleri diollere dönüştürür. Tepkime sonucunda çözeltinin menekşe rengi kaybolur. Ayrıca bu tepkime alkenlerin tanınma tepkimesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ortoklaz</span>

Ortoklaz; dik açı biçiminde ayrıtları olan, billurları parça hâlinde bulunan bir çeşit potasyum feldspat, genellikle büyük kristallerdir. Net potasyum madde türüdür. Albitom ile bir katı çözelti oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum ferrosiyanür</span>

Potasyum ferrosiyanür formülü K4[Fe(CN)6] • 3H2O olan bir kimyasal bileşiktir. Potasyum ferrosiyanür metal kompleks bileşiğinin [Fe(CN)6]4− potasyum tuzudur. Bu tuz limon sarısı monoklinik kristallerden oluşmuştur.

Permanganik asit, HMnO4 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Bu güçlü oksoasit, dihidrat olarak izole edilmiştir. Permanganat tuzlarının konjugat asididir. Çok az sayıda yayın konusu olup, karakterizasyonu ve kullanımları çok sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum ferrisiyanür</span> Kimyasal bileşik

Potasyum ferrisiyanür K3[Fe(CN)6] formülü ile gösterilen inorganik bileşiktir. Bu parlak kırmızı tuz, oktahedral olarak koordine edilmiş [Fe(CN)6]3− iyonu içerir. Suda çözünür ve çözeltisi bir miktar yeşil-sarı flüoresans gösterir. 1822 yılında Leopold Gmelin tarafından keşfedilmiştir ve başlangıçta ultramarin boyalarının üretiminde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum florür</span>

Potasyum Florür, KF formülüne sahip bir kimyasal bileşik ve bir alkil halojenürdür. Hidroflorik asitten sonra imalat ve kimya uygulamaları için florür iyonunun birincil kaynağıdır. Hidroflorik asit gücünde olmasa da camı aşındırır.

Potasyum dikromat, K
2
Cr
2
O
7
, çeşitli laboratuvar ve endüstriyel uygulamalarda en yaygın olarak oksitleyici madde olarak kullanılan yaygın bir inorganik kimyasal reaktiftir. Tüm altı değerlikli krom bileşiklerinde olduğu gibi sağlığa akut ve kronik olarak zararlıdır. Çok parlak, kırmızı-turuncu renge sahip kristal iyonik bir katıdır. Bu tuz, endüstriyel açıdan daha uygun olan sodyum dikromat tuzunun aksine, nemden arındırılmadığı için laboratuvarlarda popülerdir.