KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.
EndeavourOS, Arch Linux tabanlı bir Linux dağıtımıdır. 2019'da üretimi durdurulan Antergos'un ardılıdır. Antergos gibi, Xfce, Budgie, Cinnamon, Deepin, GNOME, i3, KDE Plasma 5, LXQt ve MATE gibi arayüzleri yükleme imkanına sahip olan grafiksel kurulum sihirbazına sahiptir.
Bu sayfada, kategorize edilmiş bir liste şeklinde önemli Linux dağıtımları hakkında genel bilgiler mevcuttur. Dağıtımlar, kökü olan ana dağıtım veya paket yönetim sistemine göre sınıflandırılır.
Calamares, Linux dağıtımları için ücretsiz ve açık kaynaklı bağımsız ve dağıtımdan bağımsız bir sistem yükleyicisidir.
TrueOS, FreeBSD-CURRENT'in en son sürümleri üzerine kurulmuş, sunucu yönelimli, Unix-benzeri, geliştirilmesi artık devam etmeyen bir işletim sistemidir.
Devuan, systemd yerine sysvinit, runit veya OpenRC kullanan Debian Linux dağıtımının bir çatalıdır. Devuan, systemd gibi projeler tarafından "kilitlenmeyi" önlemeyi amaçlar ve Linux'u diğer Unix sistemlerinden ayırmaktan kaçınmak için diğer init sistemleriyle uyumluluğu korumayı hedefler.
antiX ( ) Debian Stable tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Nispeten hafiftir ve eski bilgisayarlar için uygundur, ayrıca apt-get paket sistemi ve Debian uyumlu depolar aracılığıyla en son çekirdek ve uygulamaların yanı sıra güncellemeler ve eklemeler sağlar. antiX, özellikle tartışmalı systemd init sistemiyle birlikte gönderilmez veya bu sistemi desteklemez. Sürüm 19'dan beri iki init (başlatma) sistemi çeşidiyle gelir: sysVinit ve runit.
ClearOS, ClearFoundation tarafından geliştirilmiş ağ geçidi, dosya, yazdırma, posta ve mesajlaşma hizmetlerine sahip bir Linux dağıtımıdır.
Parrot OS, Debian tabanlı güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış Linux dağıtımıdır.
Netrunner, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, netbook'lar ve Odroid C1 mikrobilgisayar veya Pinebook gibi arm tabanlı cihaz türleri için tasarlanmış bir Linux işletim sistemidir. İki sürümü mevcuttur: Masaüstü ve Core. İkisi de 'Debian Stable' tabanlıdır.
Android Debug Bridge, Android tabanlı cihazlarda hata ayıklamak için kullanılan bir programlama aracıdır. Android cihazındaki arka plan programı, ana bilgisayardaki sunucuya USB veya TCP üzerinden son kullanıcı tarafından kullanılan istemciye bağlanan TCP üzerinden bağlanır. 2007'den beri Google tarafından Apache Lisansı altında açık kaynaklı yazılım olarak sunulan özellikler arasında bir kabuk ve yedekleme yapma imkanı bulunmaktadır. adb yazılımı; Windows, Linux ve macOS ile uyumludur. Botnet'ler ve RSA kimlik doğrulaması ve cihaz beyaz listeye alma gibi azaltıcı etkenlerin geliştirildiği diğer kötü amaçlı yazılımlar tarafından kötüye kullanılmıştır.
Hafif bir Linux dağıtımı, "özellik açısından zengin" bir Linux dağıtımına göre daha düşük bellek kullanan ve/veya daha az işlemci hızına ihtiyaç duyan bir dağıtımdır. Donanıma yönelik daha düşük talepler, ideal olarak daha duyarlı bir makine ile sonuçlanır ve/veya daha az sistem kaynağına sahip cihazların verimli bir şekilde kullanılmasına imkan sağlar. Daha düşük bellek ve/veya işlemci hızı gereksinimleri, yazılım şişkinliğinden kaçınarak, yani pratik kullanımı veya avantajı çok az olduğu veya hiç olmadığı veya talebin olmadığı veya düşük olduğu algılanan özellikleri dışarıda bırakarak elde edilir.
LXLE, LXDE masaüstü ortamını kullanan ve en son Ubuntu/Lubuntu LTS sürümünü temel alan bir Linux dağıtımıdır. LXLE, hem eski hem de yeni donanımda iyi çalışan, görsel estetiğe odaklanan hafif bir dağıtımdır.
Unity Operating System, UnionTech tarafından geliştirilmiş ve temeli Debian olan Deepin'e dayalı, bir dağıtımdır. Çin'de, Microsoft Windows gibi yabancı kaynaklı yazılımları yerli ürünlerle değiştirmek için 2019'da başlayan bir hükûmet girişiminin bir parçası olarak kullanılmaktadır.
Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.
Alpine Linux, küçük, basit ve güvenli olacak şekilde tasarlanmış bir Linux dağıtımıdır. Diğer Linux dağıtımlarının çoğundan farklı olarak, Alpine daha yaygın olarak kullanılan glibc, GNU Core Utilities ve systemd yerine musl, BusyBox ve OpenRC kullanır.
Librem, Purism, SPC tarafından hazırlanmış özgür yazılım içeren bir bilgisayar serisidir. Dizüstü bilgisayar serisi, işletim sisteminde veya çekirdekte özgür olmayan (tescilli) yazılım sağlamayarak Intel Aktif Yönetim Teknolojisinden kaçınarak, ve bellenimi kademeli olarak serbest bırakmak ve güvenceye almak için tasarlanmıştır. Librem dizüstü bilgisayarlarda mikrofon, web kamerası, Bluetooth ve Wi-Fi için donanım kapatma anahtarları bulunur.
Steam Link, kişisel bir bilgisayardan veya Steam Machine'den kablosuz olarak bir mobil cihaza veya başka bir monitöre Steam içeriği akışı sağlamak için Valve Corporation tarafından yapılmış bir donanım ve yazılım çözümüdür. Steam Link, ilk olarak Kasım 2015'te Steam Makinelerinin çıkışıyla birlikte bir donanım aygıtı olarak piyasaya sürüldü. Valve, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar için yazılım tabanlı Steam Link uygulamasını desteklemek ve Raspberry Pi mikro bilgisayarı için bir yazılım paketi olarak Steam Link sağlamak adına Kasım 2018'de Steam Link donanım cihazını durdurdu.
Peppermint OS, Debian ve Devuan Stable tabanlı bir Linux dağıtımı olup Xfce masaüstü ortamını kullanmaktadır. Çalıştırmak için nispeten düşük donanım kaynakları gerektirmekte olup Linux'a yeni başlayanlar için tanıdık bir ortam sağlamayı amaçlar.
PipeWire, Linux'ta ses, video akışları ve donanımı işlemek için kullanılan bir sunucudur. Wim Taymans tarafından Red Hat'te oluşturuldu. Multimedya yönlendirme ve ardışık düzen işlemeyi yönetir.