İçeriğe atla

Postfix

Postfix
|300x64px]]
Geliştirici(ler)Wietse Zweitze Venema ve diğerleri
İlk yayınlanma2.5.5 / August 31, 2008
Güncel sürüm3.8.5 / 21 Ocak 2024 (8 ay önce) (2024-01-21)
Programlama diliC
İşletim sistemiCross-platform
ErişilebilirlikEnglish
TürMail Transfer Agent
LisansIBM Public License
Resmî sitesihttp://www.postfix.org/
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Postfix, Linux[1] ve Unix bilgisayar işletim sistemlerinde bir açık kaynaklı (İngilizce: Mail Transfer Agent; kısaca MTA) e-posta aktarma (ileti) ajanıdır. Postfix 1998 yılında Wietse Zweitze Venema tarafından geliştirildi ve ilk defa VMailer adı altında yayınlandı. Postfix hem emin hem de çabuk ve basitçe yönetmeklidir. Postfix'in kaynak kodu IBM Public License adı altında olup ve böylece bağımsız yazılım onlanıdır.

Genel bakış

Bir Mail İleti Ajanı yapısı
Bir Mail İleti Ajanı yapısı
  • MUA, bir e-posta sunucu uygulama katmanı (İngilizce: Mail User Agent), Elektronik postaları görüntülemek, göndermek ve depolamalak amacıyla kullanılan programlardır.
  • SMTP, basit e-posta gönderme Protokolü (İngilizce: Simple Mail Transfer Protocol), bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür.
  • MTA, bir e-posta aktarma (iletim, dağıtım) ajanıdır. (İngilizce: Mail Transfer Agent)
  • MDA, bir e-posta dağıtım ajanı (İngilizce: Mail Delivery Agent)
  • IMAP, İnternet Mesaj Erişim Protokolü (İngilizce: Internet Message Access Protocol), yerel kullanıcıların uzaktaki bir e-posta sunucusuna erişmesini sağlayan bir uygulama katmanı protokolüdür.

Özellikleri

Tipik Mailserver konfigürasyonu
  • hızlı,
  • çok basit yönetimli,
  • emin ve güvenli bir Elektronik posta Sunucu'sudur,
  • Sendmail çağrı uygunluğu,
  • Modular program yapılı,
  • Konfigürasyon değişmeleri tekrar başlatmadan mümkün,
  • Secure Socket Layer (SSL), protokolü mümkün,
  • Veritabanı Berkeley DB, CDB, DBM, LDAP, MySQL ve PostgreSQL gibi yönetim sistem yazılımları ile çalışır,
  • Mbox, Maildir biçimli posta kutuları ve sanal alanlar mümkün,
  • Perl programlama dili yazılmış olan Policyd-weight bir filtre yardımıyla e-posta bağlantılarını, DNSBL ve RFC Alan adı kayıtları sorgulamalı spam denetimi yapar,
  • Adresi tekrar yazma VERP, SMTP-AUTH gibi SASL üzerinden protokolleri mümkün,
  • AIX, BSD, HP-UX, IRIX, Linux, Mac OS X, Solaris, Tru64 UNIX sistemleri için derlenebilir.

Yapısı

Bakınız Postfix yapısı genel özeti 20 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Temel konfigürasyonu

Postfix konfigürasyonu main.cf 21 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ile master.cf 9 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ismindeki dosyalarda parametre yardımıyla yapılır. Postfix konfigürasyon örneklerini bu Postfix Standard Configuration Examples 5 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. sayfadan okuyabilirsiniz.

Kurulumu

Ubuntu (işletim sistemi) dağıtımında kurulumu konsol üzerinden sudo apt-get install postix komutu uygulanarak yapılır. Sisteme root erişimi varsa "sudo" ekinin yazılmasına gerek yoktur. Paket veritabanının güncel olmaması durumunda işlem hata ile sonuçlanabilir. Böyle durumlarsa sudo apt-get update yapılarak paket veri tabanı güncellenir.[2]

Belgeleme

Postfix el kitapları ve belgeler

Notlar

  1. ^ ya da tam adıyla GNU/Linux, Unix tabanlı, açık kaynak kodlu, özgür bir işletim sistemi yazılımı.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2015. 
  • Ralf Hildebrandt, Patrick Ben Koetter: Postfix - Einrichtung, Betrieb und Wartung. dpunkt.verlag, 2. Auflage, 2008, ISBN 978-3-89864-518-8 (Almanca)
  • Peer Heinlein: Das Postfix-Buch, 3. Auflage, Open Source Press, August 2008, ISBN 978-3-937514-50-5 (Almanca)
  • Kyle D. Dent: Postfix (2004), ISBN 3-89721-372-9 (İngilizce)
  • Ralf Hildebrandt and Patrick Koetter: The Book of Postfix: State-of-the-Art Message Transport (2005), ISBN 1-59327-001-1 (İngilizce)
  • Ralf Hildebrandt und Patrick Koetter: Postfix: Einrichtung, Betrieb und Wartung, 2. aktualisierte und erweiterte Auflage, August 2008, ISBN 978-3-89864-518-8 (Almanca)
  • Tobias Wassermann: Postfix Ge-Packt, 1. Auflage, mitp-Verlag, Februar 2006, ISBN 978-3-8266-1557-3 (Almanca)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Spam</span>

Spam ya da istenmeyen mesaj, e-posta, telefon, faks gibi elektronik ortamlarda çok sayıda alıcıya aynı anda gönderilen gereksiz veya uygunsuz iletidir. En yaygın spam türleri reklamlar ve ilanlardır. Elektronik posta (e-posta), internetin en eski iletişim araçlarından birisidir. E-posta, fiziksel, alışılagelmiş posta alımı ya da gönderiminin elektronik olanı ve internet üzerinden gerçekleştirilen, düşük maliyetli ve hızlı olanıdır. Güvenlik, kimlik denetimi gibi gereklilikler göz önünde bulundurulmamıştır ve bu yüzden e-posta altyapısı günümüzde internette büyük problemlere yol açmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sunucu (bilişim)</span> bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi

Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.

POP3, OSI referans modelinin uygulama katmanında çalışan bir E-posta iletişim protokolüdür. Bu protokol yerel E-posta alıcıları tarafından uzak sunucudan E-postaları indirmek için kullanılır ve bu işlem TCP 110 numaralı port üzerinden gerçekleştirilir. POP ve IMAP günümüzde en çok kullanılan iki e-posta protokolüdür. Tüm güncel e-posta alıcıları ve sunucuları iki protokolü de destekler. POP birkaç versiyon olarak geliştirilmiştir ve şu anda standart olarak kullanılanı 3. versiyonudur. Bu yüzden POP3 adı kullanılır.

SMTP, bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş e-posta protokolleri bulunmaktadır. Bu e-posta protokollerinin SMTP'ye geçit yolu (gateway) vardır. SMTP, Aktarım Temsilcisi ve Kullanıcı Temsilcisi yazılımları arasındaki iletişimi sağlar. TCP'nin üst katmanında çalışır.

Bilgi işlemde, İnternet Mesaj Erişim Protokolü (IMAP), e-posta istemcilerinin bir TCP/IP bağlantısı üzerinden bir posta sunucusundan e-posta mesajları almak için kullandığı bir İnternet standart protokolüdür. IMAP, RFC 9051 tarafından tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Web sunucusu</span> Web site içeriklerini kullanıcıya sunan sunucu

Web sunucusu, Hosting ya da "barındırma" işlemini İnternet protokolü üzerinden sunan bir sunucudur. Barındırma ya da hosting, Web sayfalarını İnternet'te yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile hosting, bir Web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların İnternet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">E-posta programı</span> Elektronik postaları görüntülemek, göndermek ve depolamak amacıyla kullanılan programlar

Elektronik postaları görüntülemek, göndermek ve depolamak amacıyla kullanılan programlardır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Exchange Server</span> Microsoft tarafından üretilen bir haberleşme yazılımı

Microsoft Exchange Server, Microsoft tarafından üretilen bir haberleşme yazılımıdır. Sunucu ürünlerinden Microsoft Servers'ın bir parçası olup Microsoft altyapısına sahip sistemlerde sıkça kullanılmaktadır. Exchange'in öne çıkan özellikleri e-posta, takvim, kişiler ve işler, bilgiye web tabanlı erişim olanağı ve veri depolama desteğidir.

<span class="mw-page-title-main">Posta (Windows)</span> e-posta ve haber grubu istemcisi

Windows Mail, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 işletim sistemlerine dahil olan bir e-posta ve haber grubu istemcisidir. Windows XP'deki Outlook Express yazılımının yerini almıştır. Windows Mail, Microsoft tarafından, 10 Ekim 2005 tarihinde Outlook Express'e halef olarak, topluluk web sitesi aracılığıyla Channel 9 (Microsoft) tarafından ilan edildi. Fakat Windows Mail, Hotmail gibi HTTP üzerinden çalışan e-posta istemcilerini desteklememektedir. Bu yüzden Windows Mail, diğer e-posta istemcileri için kullanılabilir. Mail'in ana özelliği e-posta gönderip almasıdır. Ayrıca Windows Mail, Microsoft tarafından her ayın ikinci Salı günü, önemsiz e-posta filtresi güncelleştirmesi ile güncellenmektedir. Bu güncelleştirme, gelen ve giden önemsiz e-postaları denetler. Programın özelliklerinden biri de topluluk ve gruplarla iletişim kurabilmektir. Yani bu topluluklar ve gruplar, eğer HTTP tabanlı değilse Windows Mail kullanılarak iletişim sağlanabilir. Windows Mail, Windows Buluşma Alanı ve Windows Contacts programlarıyla da uyumludur.

Cyrus IMAP Sunucu, Pittsburgh, Pennsylvania'da Carnegie Mellon University ismindeki bir araştırma üniversitesi'nin geliştirdiği ve açık kaynak yazılımlı bir IMAP Linux/Unix tabanlı sunucusudur. Bu ara IMAP ve POP3 protokolleri destekli, tüm Linux/Unix tabanlı SMTP Sunucularıyla birlikte çalışır. Cyrus SASL uygulama yerine Cyrus SASL Library kullanır, birkaç belgeleme yöntemleri CRAM-MD5, Digest-MD5, GSSAPI, OTP, Plain, PAM gibi bulundurur. Bu yöntemlerden bazıları, güçlü Kriptografi ile çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Scrum</span>

Scrum, yazılım geliştirme ve yazılım Mühendisliği'nde bir uygulama geliştirme çerçevesidir. Proje yönetimi'nde karmaşık bir ortamda ürünleri geliştirmek, sunmak ve sürdürmek için Çevik yazılım geliştirme felsefesini benimseyen bir çerçevedir. "Hamleci yaklaşım" şeklinde bir çeviri önerilmiştir. Bu geliştirme çerçevesinin temel özelliği gözlemci, geliştirmeci ve tekrara dayalı olmasıdır. Birçok modern yazılım projesinin oldukça karmaşık olduğu ve en baştan tümünü planlamanın zor olacağı şeklindeki bir varsayımdan hareket eder. Bu karmaşıklığı üç ilke ile azaltmaya çalışır.

  1. Şeffaflık: Projedeki ilerlemeler ve sorunlar günlük olarak tutulur ve herkes tarafından izlenebilir olması sağlanır.
  2. Gözlem: Ürünün parçaları ya da fonksiyonları düzenli aralıklarla teslim edilir ve değerlendirilir.
  3. Uyumlanma: Ürün için gereksinimler en baştan bir defalığına belirlenmez, bilakis her teslimat tekrar değerlendirilir ve duruma göre uyarlamalar yapılır.

Fırsatçı şifreleme, bir sistemden başka bir sisteme bağlanırken iletişim kanallarını şifrelemek için kullanılır. Bu yöntem iki sistem arasında ön düzenlemeyi gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">OS X El Capitan</span>

OS X El Capitan veya OS X 10.11 El Capitan, OS X işletim sisteminin 12. büyük sürümü olup, kişisel bilgisayar Macintosh bilgisayarlar için masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 15A284 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi Darwin 15.0.0'dır. Bu OS X Yosemite-nin ardılı olmakla, özellikle performans, istikrar ve güvenlik üzerinde duruluyor. Sürümün güncelleme yöntemi Mac App Store ile oluyor. Kaliforniya dönüm noktası tabanlı adlandırma planı OS X Mavericks ile tanıtıldı, bu sürümden itibaren Apple OS X versiyonlarına Kaliforniyada bulunan yer isimlerini verdi.Bu kez yeni tanıtılan sürüme ise Kuzey Kaliforniya eyaletindeki Yosemite Ulusal Parkı'nda bir kaya oluşumunun ismini El Capitan adını almıştır. Tim Cook, yeni işletim sisteminin ana fikrinin birçok yeni özellik eklenmesi ve her işletim sisteminde:OS X, iOS ve WatchOS'ta gelişmiş performans olduğunu kaydetti.

Bilgisayar ağlarında bağlantı noktası (port) veya bağlantı noktası numarası, bir bağlantı uç noktasını benzersiz bir şekilde tanımlamak ve verileri belirli bir hizmete yönlendirmek için atanan sanal bir numaradır. Yazılım düzeyinde, bir işletim sistemi içinde, bir bağlantı noktası belirli bir işlem veya bir ağ hizmeti türünü tanımlayan mantıksal bir yapıdır. Yazılım düzeyindeki bir bağlantı noktası, her taşıma katmanı protokolü ve adres kombinasyonu için kendisine atanan bağlantı noktası numarasıyla tanımlanır. Port numaralarını kullanan en yaygın taşıma protokolleri TCP ve UDP 'dir; bu port numaraları 16 bitlik işaretsiz sayılardır.

<span class="mw-page-title-main">ClearOS</span>

ClearOS, ClearFoundation tarafından geliştirilmiş ağ geçidi, dosya, yazdırma, posta ve mesajlaşma hizmetlerine sahip bir Linux dağıtımıdır.

Zentyal Ubuntu Linux tabanlı açık kaynaklı bir e-posta ve grup yazılımı çözümüdür.

Bu, posta sunucusu yazılımlarının bir listesidir: posta aktarım aracıları, posta dağıtım aracıları ve e-posta sağlayan diğer bilgisayar yazılımları.

Courier Posta Sunucusu, SMTP, IMAP, POP3, SMAP, webmail ve posta listesi hizmetlerini ayrı bileşenlerle sağlayan bir posta aktarım aracısı (MTA) sunucusudur. En çok IMAP sunucu bileşeni ile bilinir.