İçeriğe atla

Postback

Bir web sayfasındaki formun HTTP POST metodu aynı web sayfasına postalanmasına verilen isimdir.

Örneğin, abc.html olarak adlandırılmış aşağıdaki HTML sayfasındaki form, action niteliğinde kendi sayfasını işaret etmektedir:

<html>
<body>
<form action="abc.html" method="post">
...		
</form>
</body>
</html>

ASP.NET'te PostBack

ASP.NET'in Web Formları mimarisi PostBack tekniğini temel almaktadır. Web Formları, Windows Formları'na benzer şekilde, olay-tabanlı çalışabilmekte ve olaylara atfen kod yazılabilmektedir.

ASP.NET kontrolleri, <form runat="server"> etiketi ile tanımlanan Web Formu nesnesi tarafından kapsanmaktadır. Bu kontrollere dair vaziyet bilgileri ViewState adlı görünmez form elemanına kodlanır. Forma eklenen bir <asp:button runat="server"> kontrolü veya bu "olay"ı oluşturabilen başka kontroller, sayfanın kendi üzerine postalanmasını yani PostBack'i sağlar.

PostBack işleminden önce, bu işleme neden kontrol ve argümanlar da görünmez form elemanları ile talebe dâhil edilir. ASP.NET icrâ motoru, bu bilgileri değerlendirerek hangi "olay"ın oluştuğunu tespit eder ve ilgili kod parçacığını çalıştırır.

Bu metot ile web programcıları, olay-tabanlı programlama imkânı bulmuşlardır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Web tarayıcısı</span> World Wide Webdeki bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve dolaşmak için yazılım uygulaması

Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı, kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler aracılığıyla kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">ASP</span>

Active Server Pages kısaca ASP, Microsoft'un ilk dinamik web sayfaları üretmek için geliştirdiği sunucu taraflı betik motoru. Klasik ASP ya da ASP Klasik olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Visual Basic</span>

Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Öğrenilmesi de kullanılması da oldukça kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Web sayfası</span> World Wide Web ve web tarayıcıları aracılığıyla doğrudan görüntülenebilen tek belge

Web sayfası, World Wide Web için hazırlanan ve web tarayıcısı kullanılarak görüntülenebilen dokümanlardır. Web sayfaları çoğunlukla HTML formatında kodlanır, CSS, betik, görsel ve diğer yardımcı kaynaklardan yararlanılarak son görünümüne sahip olur ve işlevsellik kazanır. Birden fazla web sayfasının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan web sitesi ile karıştırılmamalıdır. Günlük konuşma dilinde internet sayfası terimi de çoğunlukla web sitesi anlamında kullanılmaktadır.

ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .NET çatısı'nın yazılım iskeleti parçası ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Web sunucusu</span> Web site içeriklerini kullanıcıya sunan sunucu

Web sunucusu, Hosting ya da "barındırma" işlemini İnternet protokolü üzerinden sunan bir sunucudur. Barındırma ya da hosting, Web sayfalarını İnternet'te yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile hosting, bir Web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların İnternet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

AJAX, İnternet sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratan tekniğin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

XAML, genişletilebilir uygulama biçimlendirme dili. Microsoft'un uygulama arayüzlerinin oluşturulmasını sağlayan tanımlama dili. XAML, geliştiricilerin XML kullanarak tüm .NET kullanıcı arayüz elemanlarının çizimlerini kontrol edebilmelerini sağlar. Her XAML etiketi (tag), özellikleri XML attributeleriyle kontrol edilen bir .NET Framework sınıfına birebir karşılık gelir.

ASP.NET teknolojisinin üretilen bir web sayfasına ait vaziyeti (state) kodlanmış olarak sakladığı görünmez form elemanı.

<input type="hidden" name="__VIEWSTATE" value="dDwxODY0MDMxMTMxO3Q8O2w8aTwxPjs+O2w8dDw7bDxpPDU+O2k8Nz47aTw5Pjtp2w8dDw7bDx..." />

ASP.NET MVC Framework "Community Technology Preview", 10 Aralık 2007 tarihinde, Microsoft'un ASP.NET için geliştirdiği Model-view-controller iskeletidir. Bu iskelet ile ASP.NET uygulamaları, Model, View ve Controller rollerine bölünerek geliştiriliyor.Model (Tanım) uygulamanın üzerinde duracağı meseleyi temsil ediyor. Genel olarak bu bir veritabanıdır. Controller, Model üzerindeki operasyonları tarif eden roldür. View ise, gerekli bilginin görünümünden sorumludur. ASP.NET MVC Framework, "interface"ler aracılığıyla bu üç rolü de destekliyor. Resmi olarak geliştirilen View kısmı sadece Web Formlarını destekliyor. Ama bağımsız olarak başka görünüm motorları uyarlanabilir. Sayfalar etkileşimde PostBack değil, URL Routing mekanizmasını kullanıyor. Böylelikle fiziksel dosya hiyerarşisiyle ilişkisiz, REST uyumlu URL'ler tanımlanabiliyor. ASP.NET MVC Framework bu URL'lerin ilgili Controller metotlarına eşlenmesi ve bu URL'lerin üretimi için hazır bir altyapı sunuyor.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Google Sites</span> Web sayfası oluşturma aracı

Google Siteler, Google tarafından sunulan Google Apps üretkenlik paketinin bir parçası olarak, yapılandırılmış bir viki ve Web sayfası oluşturma aracıdır. Google Sitelerin amacı herkesin bir ekip odaklı bir site oluşturmak mümkün olabilmesi ve birden fazla kişinin iş birliği ve dosyalarınızı paylaşabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft FrontPage</span>

Microsoft FrontPage, Microsoft tarafından Microsoft Windows işletim sistemi için bir WYSIWYG HTML düzenleyicisi ve Web sitesi yönetim aracıdır. 1997-2003 yılları arasında Microsoft Office paketinin bir parçası olarak markalaştı. Microsoft FrontPage'in yerini ilk kez Aralık 2006'da Microsoft Office 2007 ile birlikte piyasaya sürülen Microsoft Expression Web ve Microsoft SharePoint Designer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Expression Web</span>

Microsoft Expression Web, Kod adlı Quartz, Microsoft tarafından hazırlanmış bir HTML düzenleyici ve genel web tasarım yazılım ürünüdür. Microsoft'tan ücretsiz olarak edinilebilir ve durdurulan Microsoft Expression Studio'nun bir bileşenidir. Expression Web, HTML5, CSS 3, ASP.NET, PHP, JavaScript, XML + XSLT ve XHTML kullanarak web sayfaları tasarlayabilir ve geliştirebilir. Expression Web 4-ü yüklemek ve çalıştırmak için .NET Framework 4.0 ve Silverlight 4.0 gerektirir. Expression Web, Internet Explorer'ın Microsoft Trident motorundan farklı, kendi standartlarına dayalı işleme motorunu kullanıyor

<span class="mw-page-title-main">Microsoft WebMatrix</span>

Microsoft WebMatrix Windows için, web geliştirmeye yönelik, ücretsiz, bulut bağlantılı bir web sitesi oluşturucu ve HTML düzenleyicisidir. WebMatrix, geliştiricilerin ASP.NET, PHP, Node.js ve HTML5 için tam destekle yerleşik şablonları veya popüler açık kaynak uygulamaları kullanarak web siteleri oluşturmalarını sağlar. Microsoft, web geliştiricilere kodlama, özelleştirme ve yayınlama yeteneklerini tek bir yerde sunmak amacıyla WebMatrix'i geliştirdi.

Windows Server ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Web sunucusu dizin indeksi</span> Web sayfası indeksi

Bir HTTP istemcisi, URL kısmına herhangi bir dosya veya dizin girmemesi onun yerine sadece IP Adresi veya İnternet Sitesi adresi girmesi halinde, kişi ana sayfa veya "indeks" olarak bilinen sayfaya yönlendirilir.