T-34, 1940 ve 1958 yılları arasında üretimi yapılan Sovyet orta sınıf tankıdır. Çoğu otoriteye göre II. Dünya Savaşı'nın 2. en iyi tankı olarak kabul edilir. T-34, 1940'te piyasaya sürülen Sovyet orta boy bir tanktır. 76.2 mm'lik tank topu, çağdaşlarından daha güçlüydü ve 60 derece eğimli zırhı tank karşıtı silahlara karşı iyi koruma sağladı. T-34 o güne kadarki tank tasarımı anlayışını değiştirmiş, ondan sonraki bütün tanklar T-34'leri örnek almıştır. Doğu cephesinde Alman Ordusu bu tank karşısında zor durumda kalmıştır. Tiger ve Panther tanklarının çıkışı ile T-34 savaş alanındaki mutlak üstünlüğünü kaybetse de, Rusya iklimine uygunluğu, kolay üretilebilirliği ve bunun getirisi olarak tartışılmaz sayı üstünlüğü ile Alman askerleri arasında nefret edilen bir tank olarak kalmıştır. T-34 ateş gücünü, hızı ve sağlamlığı dengeli bir biçimde bir araya toplamıştır. Ayrıca eğimli zırh tasarımı, isabet eden mermilerin birçoğunun tanka zarar vermeden sekmesini sağlamıştır. Bazı askeri tarihçiler onu dünyanın ilk ana muharebe tankı olarak addederler.
Panzerkampfwagen II, Alman yapımı II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış hafif tanktır. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 121'dir.
Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.
Cambrai Muharebesi, 20 Kasım-3 Aralık 1917 tarihleri arasında Fransa'da geçen ve İngilizler tarafından I. Dünya Savaşı'nda yürütülen bir harekâttır. Tankların başarıyla kullanıldığı ilk çarpışma özelliğini taşımaktadır. Bu muharebe, İngilizler için bir hüsran niteliğini taşımaktadır.
Arjun, Hindistan ordusu için üretilen ana muharebe tankıdır. Adını Hindistan'da çok bilinen Mahabharata destanındaki bir kahramandan almıştır.
Kuzey Afrika Cephesi, Libya, Mısır, Cezayir, Tunus ve Fas'ta Müttefik Devletler ve Mihver Devletler arasında geçen savaşlar dizisidir. Cephedeki savaşlar daha çok Almanya ve Birleşik Krallık arasında geçmiştir. Kuzey Afrika çöllerinde yapılan tank savaşları II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirmiştir.
Kruvazör tank Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı yılları arasında geliştirilen yeni bir tank sınıfıydı.
Comet I Kruvazör Tank (A34), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Ancak savaşın sonuna yetiştirilebilen bu tank İngilizlerin savaş sırasında sahip olduğu en iyi tanktı.
Torpido bot, savaşta torpido taşımak için tasarlanmış nispeten küçük ve hızlı bir savaş gemisidir.
Taret, gemilerde, tanklarda ya da kalelerde topun makine bölümünü ve topçuları koruyacak biçimde yapılmış zırhlı kule. Burada bir veya daha fazla silah bulunabilir. Günümüz savaş gemilerinde bu bölüm dönerek hareket edebilmektedir. Taret yapısı, aslen üstlendiği personeli ve silaharı koruma işlevinin yanı sıra, yağışlı havalarda da avantaj sağlamaktadır. Taret düzeneği, genellikle geminin güvertesine fiziksel olarak bağlı olmayıp; sadece bir oyuk üzerinde hareket edecek biçimde tasarlanmıştır. Bu da, geminin alabora olması durumunda taretin düşebileceği anlamına gelir.
Tayt bacakları sıkı saran bir pantolon türüdür. Sıklıkla likra, naylon, pamuk ve polyester karışımından yapılsa da yün, ipek ve benzeri diğer malzemelerden de yapılabilirler. Kendi başlarına ya da üzerini örten bir etek, tights ve şortla giyilebilirler.
Ayak giyimi, ayakta giyilen giyeceklerdir. Ayak giyecekleri ayakları normal ısıda tutmak ve korumak için tasarlanmış olup yün, deri, çok ince veya biraz daha kalın plastik ve kumaş gibi birçok malzemelerden yapılabilir.
Cengel Operasyonu, istihbarat ve direniş ajanlarının Polonya'ya ve Baltık ülkelerine gizlice sokulması için Soğuk Savaş'ın (1948-1955) başında İngiliz Gizli İstihbarat Servisi'nin (MI6) yürüttüğü gizli programın adı. Ajanların çoğu, İngiltere ve İsveç'te özel olarak eğitilen; Polonyalı, Estonyalı, Leton ve Litvanyalı sürgünlerden oluşuyordu. Bu ajanlar sızdıkları ülkelerde, Lanetli askerler ya da Orman Kardeşleri gibi Sovyet karşıtı gruplarla bağlantı kuruyorlardı. Operasyonun deniz ayağı Royal Navy ve Alman Mayın Tarama Yönetimi'ne bağlı askerlerdi. Amerikan destekli Gehlen Organizasyonu da Doğu Avrupa'dan ajan teminine dahil oldu. KGB bu casusluk ağına sızdı; ajanların çoğunu yakalayarak veya taraf değiştirmelerini sağlayarak, operasyonu çökertti.
Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.
Savaş botu, postal türüdür. Ordu Savaş Üniforması ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Su geçirmez, nefes alabilen bir membran ve entegre güvenlik özellikleri, sınırlı alev direnci, ısı yalıtımı ve sıvı yakıt sızma koruması özellikleri içerir.
Tank botu, postal türüdür. Tanklarda görev yapan askerler için uyumludur. Normal savaş botları, deri saya içindeki metal halkalardan bağlanır, ancak tank botları deri kayışlarla sabitlenir.
Çöl savaşı botu, postal türüdür. Çöl savaşı için nemli veya kurak bölgelerde kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Çöl botları benzer tasarımlar uygulayabilir; naylon kanvas kenarlar, hızlı bağlama ve ayak kısmında drenaj delikleri bulunur. Çöl savaşı için yapılan botlar genellikle ten ve bej gibi renklerde olabilir ve koyu renkten açık versiyonuna kadar değişebilir.
Cengel botu, bir postal türüdür. Cengel savaşında veya sıcak, ıslak ve nemli ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Orman botlarının alt kısmında havalandırma delikleri ve bazen nemin havalandırılmasına ve boşaltılmasına yardımcı olmak için bir kanvas üst bulunur.
Dağ botu, postal türüdür. Dağ birlikleri tarafından kullanılan dayanıklı, yürüyüş tarzı savaş botlarıdır. Bot, engebeli arazi için tasarlanmıştır ve dağlık bir ortamda gerekli olan ayak bileği stabilitesine, desteğine ve hareket kabiliyetine sahiptir.
Pusula Harekâtı İngilizce: Operation Compass İkinci Dünya Savaşı sırasında Batı Çöl Savaşı'nın (1940–1943) ilk büyük İngiliz askeri operasyonuydu. İngiliz, Hint, İngiliz Milletler Topluluğu ve Müttefik kuvvetleri, Aralık 1940'tan Şubat 1941'e kadar Batı Mısır'daki 10.Ordu'nun ve Libya'nın doğusundaki Sirenayka'daki İtalyan kuvvetlerine saldırdı.