İçeriğe atla

Postacı (film, 1968)

Postacı (film, 1968)
Al-Boustaguy
The Postman
YönetmenHüseyin Kemal
YazarDonia El-Baba, Moussa Sabry
OyuncularShukri Sarhan, Seif Abdelrahman, Zizi Mostapha
DağıtıcıCairo Film Production Agency
Çıkış tarih(ler)i1968 (1968)
Süre114 dk
ÜlkeMısır
DilMısır Arapçası

Postacı (Mısır Arapçası: البوسطجي / Al-Boustaguy / El Bostagy), 1968 yapımı bir Mısır filmidir.

Al-Boustagy (El Bûstacî olarak okunur) kelimesi Mısır Arapçası'na Osmanlıcadan geçmiştir. Arapçada "P" harfi bulunmadığı için bu ses "B" harfi ile karşılanmaktadır. Sonda ise Türkçe "-ci" eki vardır ve İngilizce "C" sesini veren "G" harfi ile uluslararası literatüre geçmiştir. Arapça orijinalinde "C" (Cim) harfi ile yazılmaktadır.[1] Dolayısıyla "Postacı" kelimesinin bu dildeki söyleniş biçimidir.

Konusu

Film, Mısır'lı yazar Yahya Hakkı'nın bir romanından uyarlanmıştır.[2]

Mısır'ın bir kasabasına atanan posta memurunun yaşadıkları anlatılmaktadır. Film bir trenin perona girişi ve bunu haber veren bir çınlama sesi ile açılır. Postacı kendisine bir ev aramaya başlar ve bu arada kasabanın zengin ileri gelenleriyle tanışır. Evine yerleşerek göreve başlar. Yeni ortamına alışmakta ve uyum sağlamada sorunlarla karşılaşan genç çevresindeki yozlaşmaların da farkına varmaya başlar. Yaşantısının tekdüzeliğinden sıkılan ve üzerine bir de kasaba halkının anlayışsızlığından bunalan postacı kendisini içkiye verir.[3] İlk başta merak ve can sıkıntısından dolayı, sevgilisi ile yazışan bir kızın mektuplarını açarak okumaya başlar. Daha sonra da çevresinden intikam almaya karar vererek kızın mektuplarına müdahale eder. Ancak bir müddet sonra olaylar denetiminden çıkar ve felaketle sonlanacak bir süreci başlatır.

Mektubu açarak, Belediye Başkanı'nın kızı Cemile (Zizi Mostapha) ile komşu bir köyde yaşayan Halil (Said Abdurrahman) arasındaki gizli bir aşk ilişkisini keşfetmiştir. Böylece kendisini hiç ilgilendirmeyen gelişmelerin içerisinde yer alır ve onların sırlarını öğrenir,[4] ancak onun bütün bu olaylarda oynadığı rolü kimse anlamaz. Mektupları çaydanlığın buharına tutarak açıp okumaya devam eder. Bir gün yanlışlıkla mektuptaki harflerden birini bozar ve bu küçük değişiklik iki aşığın geleceğini önemli ölçüde değiştirir. Önemsenmeyen müdahalelerin insan hayatını ne düzeyde etkileyebilyeceğinin de ilginç bir örneği verilir filmde.

Film şehirden gelen postacının toplumsal algısı ile köylülerin dünya algısı arasında güçlü bir çatışmayla yaşanan öyküyü anlatır. Postacı kendisini çevresinden soyutlar, her gün karşılaştığı insanların dayattığı acımasız ve sıkıcı bir rutinin içine girerek kendi hayatı üzerindeki denetimini yitirir. Görsel olarak da sinema tekniği ile bu durum, hapishane benzeri postane ofisi gibi ayrıntılarla anlatılır.

Festivaller

  • Rotterdam Uluslararası Film Festivali - 1983[5]

Kaynakça

  • DFI Film Review: The Postman (1968), Reem Saleh, New Media, 16 May 2011 (İngilizce)
  • Al Boustagui (1968) 5 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Synopsis by Mark Deming (İngilizce), Erişim Tarihi: 05 Mayıs 2022

Dipnotlar

  1. ^ Mısır Arapçası'ndaki Türkçe, Halil Uysal, İksad Yayınları, 2018 (Sayfa 118, Madde: 111)
  2. ^ Yahyâ Hakkî’nın Kunnâ Selâsete Eytâm Adlı Öyküsü, Musa Yıldız, Nüsha Dergisi, S.14, 108-114, (2004), Ocak 2004 (Sayfa: 104)
  3. ^ Shafik, Viola (2007). Popular Egyptian cinema: gender, class, and nation. Kahire, Mısır: American University in Cairo Press. ISBN 978-9774160530. 
  4. ^ The Postman (1968)[], Karohät (İngilizce), Erişim Tarihi: 05 Mayıs 2022
  5. ^ The Postman / Al-Boustaguy 5 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., MUBI - "Awards-Festivals" (İngilizce), Erişim Tarihi: 05 Mayıs 2022

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İncil</span> Nasıralı İsanın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan biyografi metinleri

İncil, İsa'nın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan her bir biyografidir. Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından kaleme alınmış olan ve yazarlarının adlarıyla anılan dört incil, Yeni Ahit'in ilk dört bölümünü teşkil eder. İncil sözcüğü Türkçe konuşan kimseler arasında sıklıkla Yeni Ahit anlamında kullanılır. Bu kullanıma –hatalı olsa dahi– Türkçe Hristiyan kaynaklarda da rastlanabilir. Bu kaynaklarda Müjde sözcüğü de Yeni Ahit anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Arapça</span> Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dil

Arapça, Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dildir. Batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Umman Denizi'ne, kuzeyde Akdeniz'den güneydoğuda Afrika Boynuzu ve Hint Okyanusuna uzanan geniş bir coğrafyada konuşulmaktadır. Tüm lehçeleri ile birlikte 420 milyonu aşkın kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilmektedir. Arap Birliği'ne üye 22 ülke ile Çad ve Mali dâhil olmak üzere 24 ülkede resmî dildir. Aynı zamanda kısmî olarak tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Somaliland ile Tanzanya'da (Zanzibar) resmî dil statüsündedir. Arap Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kabul edilen altı resmî dilinden biridir. Nijer, Senegal ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal/azınlık dili olarak tanınmıştır. Arapça İran, İsrail, Pakistan, Filipinler ve Güney Afrika Cumhuriyeti anayasalarında özel dil statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Luc Godard</span> Fransız film yönetmeni (1930-2022)

Jean-Luc Godard, Fransız ve İsviçreli film yönetmeni, senarist ve sinema eleştirmeniydi. Fransız Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">John Williams</span>

John Towner Williams, Amerikalı besteci, orkestra şefi ve piyanisttir. Modern çağın en önemli ve popüler senfonik film müziği bestecilerinden biridir. Beş Akademi Ödülü, 17 Grammy, 3 Altın Küre, 2 Emmy Ödülü ve İngiltere Film ve Televizyon Sanatları Akademisi’nden beş BAFTA Ödülü sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Clint Eastwood</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Clinton Eastwood Jr, Amerikalı sinema oyuncusu, yönetmen, yapımcı, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Arapçası</span>

Yahudi Arapçası, Arap Birliği topraklarında yaşamış veya yaşayan Yahudiler tarafından konuşulan Arapçanın bir lehçesidir. Geçmişte Arap Yarımadası'ndaki Yahudi kabileler tarafından da konuşulmuştur. Konuşulan dilin yanı sıra İbrani Alfabesi ile yazılmış Arapça metinlere de Yahudi Arapçası denir. Arapçada olduğu gibi Yahudi Arapçası'nda da yöreden yöreye göre değişen lehçe farklılıkları vardır. İstanbul Ladino'su ile Balkan Ladino'su arasında nasıl bir fark varsa Libya'daki Yahudi Arapçasıyla Irak'taki Yahudi Arapçası arasında da aynı şekilde benzerlikler ve ufak farklılıklar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ben Kingsley</span> İngiliz oyuncu

Sir Ben Kingsley, İngiliz oyuncudur. Beş onyıla yayılan kariyeri boyunca bir Akademi Ödülü, bir Britanya Akademisi Sinema Ödülü, bir Grammy Ödülü ve iki Altın Küre Ödülü de dahil olmak üzere çeşitli ödüller almıştır. Kingsley 2002 yılında İngiliz film endüstrisine hizmetlerinden dolayı Knight Bachelor olarak atandı. 2010 yılında Hollywood Walk of Fame'de bir yıldızla ödüllendirildi. 2013 yılında sinema sektörüne dünya çapındaki katkılarından ötürü Britannia Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Penahi</span> İranlı film yönetmeni

Cafer Penahi, uluslararası çapta tanınan, İran Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden olan İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı. Venedik Film Festivali Altın Aslan ve Berlin Film Festivali Gümüş Ayı, kazandığı ödüller arasındadır.

<i>4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün</i>

4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün, 2007 Romanya yapımı Cristian Mungiu filmidir. 2007 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ile FIPRESCI ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Sezgin</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen

Yusuf Sezgin, Türk sinema, dizi oyuncusu ve yönetmen.

<i>Tutku</i> (film, 1943) 1943 Yapımı İtalyan Filmi

Tutku 1943 İtalya yapımı dramatik suç filmidir. İtalyanca özgün adı Ossessione dir.

<i>Postacı</i> (film, 1994)

Postacı, 1994 İtalya yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı II Postino olan film ABD ve İngiltere'de II Postino: The Postman adıyla gösterilmiştir. Film Türkiye'de 5 Ocak 1996 tarihinde gösterime girmiştir.

<i>Nerudanın Postacısı</i> Antonio Skármetanın ilk kez Berlindeyken 1982 yılında tiyatro oyunu olarak yazdığı 1985 yılında da roman tarzında yeniden yayımladığı eseri

Neruda'nın Postacısı, Şilili yazar Antonio Skármeta'nın ilk kez Berlin'deyken 1982 yılında tiyatro oyunu olarak yazdığı 1985 yılında da roman tarzında yeniden yayımladığı eserinin adıdır. Tiyatro oyunuyken ve romana çevrildikten sonraki ilk özgün adı Ardiente Paciencia olan eser, daha sonra roman olarak El Cartero de Neruda olarak da yayımlandı. Roman İngilizcede The Postman adıyla yayımlandı.

<i>Merkez İstasyonu</i> 1998 Brezilya-Fransa ortak yapımı film

Merkez İstasyonu 1998 yılında Brezilya'da çekilmiş Brezilya-Fransa ortak yapımı film. 9 yaşındaki bir çocuk ile orta yaşlı soğuk bir kadının ilişkisini anlatır. Walter Salles'in öyküsünden João Emanuel Carneiro ve Marcos Bernstein tarafından senaryolaştırılmış, daha sonra Walter Salles tarafından filme çekilmiştir. Ana rollerde Fernanda Montenegro ve Vinícius de Oliveira oynamıştır. Film 1998 Sundance Film Festivali'nde gösterildiğinde, senaryosu, sinemanın 100. yıldönümünü kutlamak için konulan ‘‘Cinema 100-Sundance Institute International Award’’ı kazandı. 48. Uluslararası Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülü aldı. Filmin baş kadın oyuncusu Fernanda Montenegro da En İyi Kadın Oyuncu seçildi. İngiliz Film Akademisi'nin verdiği BAFTA ödüllerinde de En İyi Yabancı Film Ödülü aldı. En İyi Yabancı Film dalında Oscar ve Altın Küre'ye de aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Mütevekkilî Krallığı</span> 1918 ve 1970 yılları arasında Arap Yarımadasında var olmuş bir krallık

Yemen Mütevekkilî Krallığı, ilk dönem adıyla Yemen Zeydi Emirliği veya bilindik isimleriyle Yemen Krallığı ve Kuzey Yemen, kısaca ise Yemen ; İmam Yahya önderliğindeki Zeydîlerce Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen'den çekilmesinden sonra 1918 yılında kurulan ve 1970'e dek varlığını sürdürmüş devlet. Orta Doğu'da yer alan Yemen Krallığı 195,000 km2 yüzölçümüne sahipti. Kuzeyinde Suudi Arabistan, güneyinde İngiliz hamiliğinde Güney Yemen yer alıyordu. Krallığın başkenti 1918'den 1948'e kadar günümüzde Yemen'in başkenti olan San'a, 1948'den 1962'ye kadar Taiz, para birimi ise Yemen riyaliydi.

Mâlik bin Dînar, İslâm âlimi ve mutasavvıf olup tabiinlerdendir. Bir kızını iki yaşında iken kaybetmiştir. Ebu Yahyâ künyesiyle de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Macide es-Sabahi</span> Mısırlı oyuncu

Macide es-Sabahi ya da bilinen adıyla Magda, Mısırlı oyuncu ve film yapımcısı.

Yeelen, 1987 yılında gösterime girmiş bir Mali filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Kang Soo-yeon</span>

Kang Soo-youn, Güney Koreli aktris.

<span class="mw-page-title-main">Hasan bin Yahya</span>

Hasan bin Yahya Yemenli diplomat ve Yemen Mütevekkilî Krallığı'nın eski veziri.