İçeriğe atla

Post-ironi

Post-ironi (Latince post 'sonra' ve Antik Yunanca Grekçeeirōneía 'taklit etme, sahte cehalet' [1] ), hem ciddi ve ironik niyetlerin birbirine karıştığı bir durumu belirtmek için kullanılan terimdir. Daha az yaygın olarak tersini de ifade edebilir: Yeni Samimiyet'e benzer şekilde ironiden ciddiyete dönüş.

Edebiyatta David Foster Wallace sıklıkla "postironik" edebiyatın kurucusu olarak tanımlanmıştır. "E Unibus Pluram" [2] ve "Kurgusal Gelecekler ve Dikkat Çekici Gençler" adlı makaleleri ile birlikte postmodern ironinin ötesine geçen bir edebiyatı anlatmaktadır.[3] Postironik olarak tanımlanan diğer yazarlar Dave Eggers,[4] Tao Lin,[5] ve Alex Shakar'dır.[6][7]

Genel Bakış

Postmodern ironide bir şeyle alay edilip ciddiye alınmazken ve Yeni Samimiyet'te bir şey ciddiye alınmak ya da "ironik olmamak" istenirken, post-ironi bu iki unsuru ya bir şeyin absürt bir şekilde ciddiye alınmasını ya da bir şeyin ironik olup olmadığının belirsiz olmasını sağlayarak birleştirir.

Verilen bir örnek Kötü Polis filmidir:

Film, Snakes on a Plane tarzı bir ironi festivalinin içermesi gereken her şeyi içeriyor: saçma bir olay örgüsü, kötü oyunculuk ve seks ile uyuşturucu kullanımının lezzetli bir şekilde abartılı yüceltilmesi. Ancak film, türünün komik geçmişiyle eğlenmekten çok daha fazlasını başarıyor: Kötü Polis muhteşem bir şekilde çekilmiş ve ırk ilişkilerinden polis yolsuzluğuna ve Amerika'da başarıya ulaşmanın tanımına kadar her konuda yaygın ve keskin yorumlar barındırıyor.

— Matthew Collins, The Georgetown Voice[8]

Post-ironinin temel unsurlarından biri, ifadelerde ve sanat eserlerinde anlam ve niyetin gizlenmesi, muğlaklaştırılması, sulandırılması, bozulması veya basitçe yok edilmesidir ve yaratıcının veya yayıcının bunun kutlanmasını, kınanmasını veya apatetik olarak karşılanmasını isteyip istemediği de bu belirsizliğin bir parçası olabilmektedir. Gazeteci Dmitry Lisovsky'nin yazdığı gibi, "Post-ironik memlerin çok kaliteli olması bile gerekmez: Bir keresinde birkaç post-ironik meme topluluğundan rastgele 10 fotoğraf aldım ve altyazıları aralarında karıştırdım. Kullanıcılar yenileriyle öncekiler arasındaki farkı anlamakta zorlandılar." [9] Post-ironi, meta-ironi ve genel olarak ironinin çoğunlukla belirsiz yapısöküm ve yeniden inşası, Y kuşağı ve Zoomer mizahın ortak unsurlarıdır.[10] Post-ironinin internet memlerinde dezenformasyonu yaymak için ve özellikle Amerikan alternatif sağ ve ilgili hareketlerle ilgili olarak insanları aşırılıkçı topluluklara radikalleştirmek için bir araç olarak kullanıldığı belirtildi.[11][12][13][14]

Eleştiri

2003 yılında Zoe Williams, terimin artan popülaritesini onaylamayarak tanımlamıştır:[15]

...ironi hakkında son zamanlara özgü bir dizi yanlış kanı vardır.... Sekizincisi, "post-ironik "in kabul edilebilir bir terim olduğu - bunu kullanmak çok modaya uygun, sanki üç şeyden birini öneriyormuş gibi: i) ironinin sona erdiği; ii) postmodernizm ve ironinin birbirinin yerine kullanılabileceği ve tek bir kullanışlı kelimede birleştirilebileceği; veya iii) eskiden olduğumuzdan daha ironik olduğumuz ve bu nedenle ironinin kendi başına sağlayabileceğinden daha fazla ironik mesafe öneren bir önek eklememiz gerektiği. Ancak bunların hiçbiri doğru değildir.

— Zoe Williams, The Guardian

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Liddell & Scott, A Greek-English Lexicon, v. sub Grekçeεἰρωνεία 20 Nisan 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "Post-Irony Is the Only Thing Left in the World That Gets a Reaction - Vice". 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  3. ^ Wallace, David Foster. "E Unibus Pluram: Television and U.S. Fiction", Review of Contemporary Fiction 13(2), Summer 1993, pp. 151-194.
  4. ^ Jensen, Mikkel. 2014. "A Note on a Title: A Heartbreaking Work of Staggering Genius" in The Explicator, 72:2, 146–150.
  5. ^ "David Foster Wallace was right: Irony is ruining our culture|Salon.com". 18 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  6. ^ Hoffmann, Lukas (2016). Postirony: The Nonfictional Literature of David Foster Wallace and Dave Eggers. Bielefeld: transcript Verlag. ISBN 978-3-8376-3661-1. 
  7. ^ Konstantinou, Lee (2016). Cool Characters: Irony and American Fiction. Cambridge, MA: Harvard University Press. ISBN 978-0674967885. 
  8. ^ Collins, Matthew (4 Mart 2010). "Post-irony is real, and so what?". The Georgetown Voice. 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  9. ^ Lisovsky, Dmitry (13 Aralık 2018). "On the Origin of Memes: Meme Scientist Explains Post-Irony and Future of Internet Culture". Itmo.News. Vadim Galimov (translator). third-to-last paragraph: ITMO University. 27 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. Today, post-ironic memes are the thing. They don't even have to be of great quality: I once took 10 random pictures from a few post-ironic meme communities and shuffled the captions between them. Users had a hard time telling the difference between the new ones and those that came before. 
  10. ^ Oliver Sotirios Bourne. "Understanding Gen Z: Post-ironic Humour". WYSPR. 27 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. 
  11. ^ Greene, Viveca S.; Rasmussen, Makena; Clark, Dutch (2021). "Memeology: Normalizing Hate Through Humour?". The Journal of Intelligence, Conflict, and Warfare. 4 (2): 75-80. doi:10.21810/jicw.v4i2.2962. ISSN 2561-8229. 18 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  12. ^ Greene, V.S. (2019). ""Deplorable" Satire: Alt-Right Memes, White Genocide Tweets, and Redpilling Normies". Studies in American Humor. 5 (1): 31-69. doi:10.5325/studamerhumor.5.1.0031. 17 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  13. ^ Woods, H.S.; Hahner, L.A. (2019). Make America Meme Again: The Rhetoric of the Alt-right. Frontiers in Political Communication. 45. Peter Lang. ISBN 978-1433159749. 
  14. ^ Nagel, K.W. (2020). "Book Reviews: Make America Meme Again: The Rhetoric of the Alt-Right". Quarterly Journal of Speech. 106 (2): 216-219. doi:10.1080/00335630.2020.1744818. 
  15. ^ Williams, Zoe. "The final irony" 4 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Guardian, June 27, 2003.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Quentin Tarantino</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Quentin Jerome Tarantino, Amerikalı film yönetmeni, oyuncu ve iki Oscar ödüllü senarist.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ambrose Bierce</span>

Ambrose Gwinnet Bierce, Amerikalı yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">David Foster Wallace</span> Amerikalı yazar (1962 – 2008)

David Foster Wallace, Amerikalı roman, deneme ve kısa öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Jason Segel</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Jason Jordan Segel, Amerikalı oyuncudur. How I Met Your Mother dizisinde Marshall Eriksen karakterini canlandırmıştır. 1998 yılında Freaks And Geeks dizisiyle kendini tamamen kanıtlamış, 2011 yılında çıkan The Muppets filminde "Gary" karakteriyle başrolü oynamıştır.

Lie to Me, 21 Ocak 2009 tarihinde Fox Broadcasting Company'de gösterilmeye başlanan ABD televizyon dizisi. Dizide Dr. Cal Lightman ve meslektaşları, beden dili ve mikro ifadeler aracılığıyla yerel veya federal soruşturmaları desteklemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Norman Ramsey</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2011)

Norman Foster Ramsey, Jr, Amerikalı fizikçi. 1947 yılından beri Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörlüğü görevini yürütmektedir. Ramsey, aynı zamanda NATO ve ABD Atom Enerjisi Komisyonu gibi devlet ve uluslararası kuruluşlar ile çeşitli görevlerde bulunmuştur. Kendisinin atom saatleri yapımında önemli çalışmaları vardır. 1989 Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü Hans G. Dehmelt ve Wolfgang Paul ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Melissa Leo</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Melissa Leo, Amerikalı oyuncudur. 1984'te oyunculuğa başlamış ve ilk rol aldığı yapım All My Children adlı komedi dizisidir. 2010 yılında Dövüşçü filmindeki performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü (Sinema)'nü kazanmıştır. Ayrıca Louie dizisindeki performansıyla da bir Primetime Emmy Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Foster</span> Kanadalı müzisyen, kayıt yapımcısı, besteci, şarkı yazarı ve aranjör

David Walter Foster, OC, OBC, Kanadalı müzisyen, kayıt yapımcısı, besteci, şarkı yazarı ve aranjör. Alice Cooper, Christina Aguilera, Andrea Bocelli, Toni Braxton, Michael Bublé, Chicago, Natalie Cole, Céline Dion, Kenny G, Josh Groban, Whitney Houston, Jennifer Lopez, Kenny Rogers, Seal, Rod Stewart, Donna Summer, Olivia Newton-John, Madonna, Mary J. Blige ve Barbra Streisand dahil olmak üzere birçok sanatçıyla prodüktör olarak iş birliği yaptı. 47 kez aday gösterildiği Grammy Ödülleri'nden 16 tanesini kazandı. 2012 ile 2016 arasındaki dönemde Verve Records'un genel başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pepe the Frog</span> Aşırı sağcılıkla ilişkilendirilen çizgi kahraman

Pepe the Frog bir internet memi. İnsansı bir vücuda sahip yeşil bir kurbağa biçiminde resmedilen Pepe, Matt Furie tarafından Boy's Club adlı bir çizgi romandan esinlenilerek yaratıldı. Ünü, 2008'de 4chan, Gaia Online ve Myspace gibi çevrimiçi ortamlarda yayılarak başladı, 2015'te 4chan ve Tumblr sitelerinde kullanılan en popüler memlerden birisi oldu. Ünü arttıkça da "Üzgün Kurbağa", "Kendini Beğenmiş Kurbağa", "Kızgın Kurbağa" şeklinde yeni memleri çıktı.

<span class="mw-page-title-main">İnternet meme'leri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, viral video, internet geyiği ve caps gibi internet meme'leri listelenmiştir.

33. Annie Ödülleri 4 Şubat 2006'da Glendale, Kaliforniya'daki Alex Theatre'da düzenlendi. Sunuculuğu Tom Kenny yapmıştır. Tören ilk kez televizyon için kaydedildi.

Poe yasası; yazarın, amacını net olarak belli eden bir işaret kullanmadan, aşırı uçtaki görüşlerin parodisi yaptığı durumlarda, okuyucunun "parodi mi gerçek mi?" ayrımını yapmasının olanaksız olduğunu ve parodinin gerçeklikle karıştırılabileceğini belirten bir İnternet kültürü terimidir.

Sarkazm (Yunanca:"σαρκασμός ", iğneleme veya alaycılık; genellikle biriyle alay etmek veya sinirlendirmek amacıyla kullanılan hicivli ifadedir. Birisiyle veya bir şeyle alay etmek için genellikle mizahi bir şekilde sözcüklerin iğneleyici bir şekilde kullanılmasıdır. Alaycılıkta ikirciklilik kullanabilir. Sözcüklerde en çok göze çarpan alaycılık esasen konuşulduğu tonlamayla veya gizli bir ironi ile yorumun durumla aşırı orantısızlığıyla ayırt edilir ve büyük ölçüde bağlama bağlıdır.

Remove Kebab, asıl haliyle Sırp milliyetçilerinin Yugoslav Savaşları sırasında yaptıkları Karadžić Yönet Sırplarını (Караџићу, води Србе своје; Karadžiću, vodi Srbe svoje) veya Tanrı Sırptır ve Bizi Koruyacak (Бог је Србин и он ће нас чувати; Bog je Srbin i on će nas čuvati) olarak bilinen müziğe dayanan Türk karşıtı ifadedir. İfade daha sonra Müslümanları katletme amacına yönelik Neo-Nazi gruplar tarafından kullanılmış ve başta Reddit olmak üzere, çeşitli sosyal medya platformlarında şakayla karışık bir biçimde internet meme'i olarak yayılmıştır.

NPC veya NPC Wojak özgün hali 4Chan'e dayanan bir internet fenomenidir. NPC, hem sağ hem de sol görüşün sempatizanları tarafından karşı görüşü ifade etmek için kullanılır. NPC, The New York Times, The Verge ve BBC'den ilgi gördü ve büyük kitlelere yayıldı. NPC, aynı zamanda sosyal medyada akıl almaz önermeler sunan hesaplara da bunu gerçek bir insanın söylemeyeceği anlamında NPC yakıştırması yapılmaktadır.

"Ironic" Kanadalı şarkıcı Alanis Morissette şarkısıdır. Şubat 1996'da üçüncü stüdyo albümü Jagged Little Pill'de (1995) üçüncü single'ı olarak yayınlandı. Morissette ve Glen Ballard tarafından yazılmış ve yapımcılığı üstlenmiştir. "Ironic", B majör anahtarıyla yazılmış bir şarkıdır ve dakikada seksen beş vuruşluk orta tempo içerir. Sözler, "ironik" olarak tanımlanan birkaç durumu sunuyor; bu, bunlardan herhangi birinin aslında ironinin kabul edilen anlamıyla eşleşip eşleşmediği konusunda tartışmalara yol açmıştır.

Metamodernizm, postmodernizm aracılığıyla postmodernizmin ötesine geçen kültürel gelişmelerle ilgili bir dizi ilgili söylemi ifade etmektedir. Birçok metamodern kuramcı bunu modernizm ve postmodernizmin yönleri ve bunlar arasındaki dolayımlar olarak nitelendirirken; diğerleri için bu terim, bu duyarlılıkların premodern yerli ve geleneksel kültürel kodlarla da bütünleşmesini önermektedir. Metamodernizm, post-postmodernizmi tanımlamaya yönelik bir dizi girişimden biridir.

Post-postmodernizm, postmodernizmden ortaya çıkan ve ona tepki olarak gelişen eleştirel teori, felsefe, mimari, sanat, edebiyat ve kültürdeki geniş kapsamlı gelişmelere verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan cevizi ağacından düştüğünü mü sanıyorsun?</span> 2023te Başkan Yardımcısı Kamala Harrisin açıklamaları

"Hindistan cevizi ağacından düştüğünü mü sanıyorsun?" sorusu, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Mayıs 2023'te Beyaz Saray'da düzenlenen bir tören sırasında yaptığı konuşmada gündeme getirdiği retorik bir sorudur.