İçeriğe atla

Post-endüstriyel müzik

Kontrol Edilmiş
Post-endüstriyel Müzik
Müzikal kökenleriEndüstriyel müzik, deneysel müzik, avangart
Kültürel kökenleri1980'lerin başı, Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya
Önemli çalgılarBas gitar - Bateri - Klavye - Teyp - Sampler - Bulunan objeler
PopülerlikÇoğunlukla underground olsa da endüstriyel rock ve metal grupları 1990'larda başarıya ulaşmıştır.
TürevlerEBM - Elektro-endüstriyel - Endüstriyel ambient - IDM
Karışım tarzları
Endüstriyel rock, Endüstriyel metal

Post-endüstriyel müzik, 1980'li yılların başında, çeşitli müzik stillerinden alınan elementlerin endüstriyel müzikle karıştırılması sonucu ortaya çıkan müziğe verilen genel bir addır. "Endüstriyel" terimi ilk olarak 1970'lerde Industrial Records sanatçılarını tanımlamak için ortaya çıkmış olmakla birlikte, daha sonraları çeşitli plak şirketleri ve sanatçıları da tanımlamak için kullanılmıştır. Bu kuruluşlar, endüstriyel müziği noise, ambient, folk ve elektronik dans müziği gibi çeşitli müzik türüyle karıştırmaya başlamıştır. Bu müzik kültürü tüm dünyaya yayılmakla birlikte, en önemli örnekleri Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'dan çıkmış; endüstriyel metal en başarılı türü olmuştur.

Endüstriyel müzik

Elektronik ve deneysel müziğin bir nevi sert ve mekanik bir karışımı olan endüstriyel müzik, 1970'li yıllarda Industrial Records sanatçılarını tanımlamak için kullanılmaya başlanmıştır. Bu sanat dalı, sadece müzikle sınırlı olmamıştır; performans sanatı ve benzeri görsel sanat türlerini de içermiştir. Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire, Boyd Rice, SPK ve Z'EV öncü endüstriyel müzik sanatçıları arasındadır.

Post-endüstriyel müzik türleri

Endüstriyel ambient

Endüstriyel ambient, endüstriyel müzikle ambient müzik türünün karışımından oluşan, noise'in diğer müzik türlerine göre daha yumuşak bir biçimde kullanıldığı, çoğunlukla enstrumental bir müzik türüdür. Coil, Lilith, Nurse with Wound gibi gruplar bu türün öncüsü olmakla birlikte, özellikle Throbbing Gristle'ın son albümlerinden etkilenmişlerdir. Nine Inch Nails de Ghosts I-IV adlı albümünde bu türden müzik yapmıştır.

Skinny Puppy'nin lideri, Nivek Ogre

Elektro-endüstriyel

Elektro-endüstriyel, 1980'lerde EBM'den türeyen bir müzik türüdür. Her ne kadar EBM ses açısından daha temiz ve basit bir alyapıya sahip olsa da, elektro-endüstriyel derin ve karmaşık bir altyapı üzerinde kuruludur. Skinny Puppy, Frontline Assembly ve wumpscut: bu türün öncülerinden olmuştur.

EBM

Electronic body music, dans müziği ile endüstriyel müziği karıştırmakta olup ilk olarak Belçika'da ortaya çıkmıştır. Bu tür ilk olarak Kraftwerk tarafından tanımlanmış olmakla beraber, daha sonradan Die Krupps, Deutsch Amerikanische Freundschaft ve Front 242 gibi gruplar tarafından da benimsenmiştir.

Saul Williams, 2005

Endüstriyel hip hop

Endüstriyel hip hop, endüstriyel müzik, hip hop ve dub müziğinin karıştırılması ile oluşturulmuştur. Bu türün öncüleri Adrian Sherwood ve Mark Stewart'tır. Disposable Heroes of Hiphoprisy, Meat Beat Manifesto, Kevin Martin, Ice ve Techno Animals da bu türü icraa eden ilk sanatçılar arasında olmuş, Saul Williams da bu türden eserler vermiştir.

Al Jourgensen ile Revolting Cocks, bir endüstriyel metal grubu

Endüstriyel rock

Endüstriyel rock sanatçıları genellikle rock gruplarının gitar, bas gitar ve bateri gibi temel enstrümanlarını kullanmakla beraber müziklerini ses patlamaları ve klavye gibi elektronik müzik aletleri ile desteklemektedirler. Chrome, Killing Joke, Swans, Big Black ve Foetus gibi post-punk grupları endüstriyel rock'un ilk örneklerini sergilemiştir. Endüstriyel metal bu tarzdan doğmuştur ve Nine Inch Nails, Ministry, KMFDM ve Godflesh gibi gruplar endüstriyel rock ile birlikte bu tarzda ürünler vermiştir.

Japonoise

Merzbow, 2007

Japonoise, Japonya'nın kendi noise müzik sahnesini tanımlamak için ortaya atılmış bir terimdir. 1980'lerde ve 1990'larda bir popülarite yakalamış olan bu müzik türü, özellikle psikedelik müzik gibi çeşitli türlerden etkilenmesi ve yeniliklere açık olmasıyla tanınmıştır. Merzbow bu türün en önemli temsilcilerindendir.

Neofolk

Apokaliptik folk grubu Current 93, 2007

Neofolk, Death In June, Sol Invictus ve Current 93 gibi grupların yaptığı müzik türünü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu gruplar endüstriyel müzik ile folk müziğini özellikle Avrupa geleneklerinden öğeler alarak karıştırmışlardır. Bu müzik türünde tipik folk müzik enstrümanlarıyla birlikte piyano ve çeşitli yaylı çalgılar da kullanmış, endüstriyel ve deneysel müzikte bulunan ses öğeleri eklenilmiş ve neopaganizm, romantizm ve okültizm gibi konuları işlenmiştir. Apokaliptik folk terimi ise 1980'lerde David Tibet tarafından Current 93'nin müzik türünü tasvir etmek için kullanılmıştır.

Whitehouse, power electronics türünün kurucuları

Power electronics

Power electronics, William Bennett tarafından kendi noise müzik projesi olan Whitehouse'u tanımlamak için kullanılmıştır. Bu müzik türü çoğunlukla rahatsız edici ve nefret öğeleri içeren sözler ile melodisiz, ağır gürültü bulundurmuştur.

Witch house

Witch House, endüstriyel müzik, house müzik ve hip hop'tan türeyen post-endüstriyel akımlardan biridir. Bu müzik türü atmosferik öğeler, yavaşlatılmış bir ritim ve tempo ile drone, shoegaze ve noise etkileşimli bir alt yapı içermiştir. Witch house aynı zamanda 1980'lerin The Cure gibi gotik rock gruplarından da etkilenmiştir.

Satışları

Nine Inch Nails, başarılı bir post-endüstriyel grubu, 2005

Post-endüstriyel müziğin şüphesiz ki ticari açıdan en başarılı türü endüstriyel metal olmuştur; Nine Inch Nails ve Ministry gibi grupların albümleri platin sertifikaya ulaşmıştır. Bu durum, Foetus ve Coil gibi çeşitli post-endüstriyel müzisyenlerinin ve müzik gruplarının da bu gruplarla yaptığı remix albümleri ile başarıya ulaşmasını sağlamıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Endüstriyel metal, heavy metal ve thrash metal etkileşimli olup; endüstriyel müzik, elektro-endüstriyel ve endüstriyel dans müziği alt yapısına sahip bir metal müzik türüdür. Klavye kullanımı yoğundur ve gitar riffleri endüstriyel dans müziğini andırırcasına tekdüzedir.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan müzik akımının adıdır. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürmüş ve 2000'lerde tekrar bunu elde etmiştir. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen New Wave; Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır.

Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.

Neue Deutsche Härte, Türkçe anlamıyla Yeni Alman Sertliği; 1990'lı yıllarda Almanya ve diğer Almanca konuşan ülkelerde, aynı dönemlerde adını duyuran EBM ve endüstriyel rock-metal etkisiyle ortaya çıkmış temelde elektronik müzikten beslenen bir metal müzik akımıdır. Bugün özellikle Rammstein'ın sayesinde Almanya dışında da popülerlik kazanmış, neredeyse tüm dünyada ismi bir şekilde duyurmuştur. Kimi çevrelerce Tanzmetall (dans-metal) olarak da adlandırılan bu tür/akım sert gitar ve davul tonlarının, synthesizer, altyapı ve elektroritm ağırlıklı klavye ile birleşmesinden oluşur, dolayısıyla müzik aletleri genel olarak Elektro gitar,Bateri,Piyano'dur. Sıklıkla Endüstriyel metal öğeleri, Gothic Rock piyanosu, telli çalgılar, koro veya solo sesler de kullanılır. Kendisine yakın olarak ele alabileceğimiz gotik metal gibi türlerden ayıran en büyük özellik ise bu klavye kullanımıdır. Yine kendisine yakın olarak ele alabileceğimiz endüstriyel metal gibi türlerden ayıran en büyük özellik ise sert-saldırgan gitar ve davul tonlarıdır. Ama elbette ki en ayırıcı özelliği vokal dilinin Almanca olmasıdır.

Post-punk, 1970'lerin ortasındaki punk rock'ın popülaritesinin ardından yükselişe geçen bir rock müzik hareketidir. Bu türün her ne kadar kökeni punk rock'a dayansa da bu tür daha içe dönük, karışık ve deneysel bir yapı göstermektedir. Post-punk, bağımsız müziği ve punk rock'ı yaygınlaştırmış, Krautrock'tan synthesizer kullanımı ve tekrar öğelerini alarak alternatif rock'ın doğuşuna zemin hazırlamıştır. Post-punk aynı zamanda Jamaika dub müziğinden ve Amerikan funk'ından etkilenmiş; stüdyo çalışmalarında deneyselliği ön plana çıkarmıştır.

Pitchfork, Chicago merkezli bir İnternet sitesidir. Müzik eleştiriler ve yorumları, müzik haberleri ve sanatçılarla yapılmış röportajlara yer vermektedir. Indie rock gibi bağımsız müzik türlerine odaklıdır. Ancak elektronik, pop, hip hop, dans, folk, caz, metal ve deneysel müzik konulu haberleri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trip hop</span> Elektronik müzik türü

Trip hop, 1990'ların başında özellikle Bristol olmak üzere Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir downtempo elekronik müzik türüdür. "Acid-house" sonrası müzikten türemiş olmakla birlikte trip hop, ilk olarak İngiliz medyası tarafından soul, funk ve caz özelliklerine sahip deneysel breakbeat şarkılarını tanımlamak için kullanılmıştır. İlk olarak İngiliz dans müziği gazetesi "Mixmag" tarafından tarif edildiği söylenen bu tür, hip hop ve elektronik müziğin kökenleri fark edilemeyecek derecede özgün bir karışımı olduğu ifade edilmektedir. Trip hop, ambient müzikte bulunan bazı öğeler içermekte, bateri kullanımını hip hop'tan almakta ve birçok özelliğini dans müziği, house, dub ve reggae'den almaktadır.

<i>Broken</i> (EP)

Broken, Nine Inch Nails'in 1992 tarihli ve Grammy Ödüllü bir EP'sidir. Dans müziğiyle ve endüstriyel rock'un bir karışımı önceki albüm Pretty Hate Machine'e göre daha çok heavy metal ve noise rock'tan etkilenmiştir. Özellikle Ministry ve Godflesh gibi endüstriyel metal gruplarının ve thrash metal'in bu EP üzerine büyük bir etki oluşturduğu söylenebilir. Şarkı sözleri ise çoğunlukla sosyal yapıyı ve düzeni eleştirmeyi amaçlamıştır.

Endüstriyel rock, kökeni 1970'lerdeki post-punk gruplarına dayanan, endüstriyel müzik ve alt türlerinin karışımıyla ortaya çıkmış olan bir müzik türüdür. Klavye kullanımı yaygındır ve çalgılara çoğunlukla distortion uygulanır. Rock müziğe deneysel ve sert bir bakış açısıyla yaklaşan bu tür, noise rock'tan ses patlamaları, endüstriyel müzikten de avangart bir altyapı ile kışkırtıcı temalarını almıştır.

Endüstriyel müzik, transgresif ve kışkırtıcı temalar üzerinden yola çıkan deneysel bir müzik türüdür. İlk endüstriyel sanatçıları avangart'dan etkilenmiş, eserlerinde ses ve gürültü üzerinde deneyler yapmış ve faşizmle okültizm gibi tartışmalı konuları ele almıştır. Bu müzik türü en başta türe ismini veren Industrial Records'a bağlı performans sanatçıları ve müzisyenleri tanımlamak için kullanırken, türün yeraltı kültüründe yayılması ile çeşitli sanatçıları etkilemiştir.

<i>The Downward Spiral</i>

The Downward Spiral, Amerikalı endüstriyel rock girişimi Nine Inch Nails'in 1994'te yayımladığı ikinci albümüdür. Bu albüm bir konsept albüm olmakla beraber bir adamın hayatının mahvoluşunu ve intihar teşebbüsüne kadar giden sürecini anlatmaktadır. İlk albüm olan Pretty Hate Machine'in elektronik dans müziği ve synthpop altyapısına karşın bu albüm, endüstriyel rock, endüstriyel metal ve tekno öğeleri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Throbbing Gristle</span>

Throbbing Gristle, performans sanatı grubu COUM Transmissions'dan türeyen bir İngiliz endüstriyel, avangart ve görsel sanatlar grubudur. Endüstriyel müzik türünün kurucusu kabul edilen grup, Genesis P-Orridge, Cosey Fanni Tutti, Peter "Sleazy" Christopherson ve Chris Carter 'den oluşmaktadır.

<i>Further Down the Spiral</i>

Further Down the Spiral, Amerikalı endüstriyel rock girişimi Nine Inch Nails'in ikinci remiks albümüdür. 1 Haziran 1995'te çıkmıştır. Grubun 10. resmi yayımı olan albüm, ikinci albümleri olan The Downward Spiral'deki şarkıların remikslerini içermektedir. Albümün iki tane versiyonu vardır. Biri HALO 10 olarak adlandırılmak ile birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlanmış; diğeri de HALO 10 V2 olarak adlandırılıp Japonya, Birleşik Krallık ve Avustralya'da piyasaya sürülmüştür. Bu iki versiyon da birbirine çok benzese de farklı şarkılar içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Deerhunter</span>

Deerhunter, Atlanta, Georgia kökenli Amerikalı bir bağımsız rock grubudur. Grup, Bradford Cox, Moses Archuleta, Josh Fauver ve Lockett Pundt'tan oluşmaktadır. Her ne kadar müzikleri noise rock, art rock, shoegaze, post-punk ve pop'tan öğeler taşısa da, grup üyeleri kendilerini ve müzik tarzlarını "ambient punk" olarak tasvir etmektedir. 2001 yılında kurulan grup, birkaç kez üye değişikliği geçirmiştir ve bu süreç içinde grup üyelerinden biri de ölmüştür.

Dark ambient, kısmen uyumsuz imalarla birlikte, uğursuz, karanlık bir vızıltı ve genellikle kasvetli, anıtsal veya yer altı mezar atmosferine sahip bir post-endüstriyel müzik türüdür. Pek çok dark ambient sanatçısının ana etki alanı olarak gösterdiği bir tür olan ambient müziğiyle hem kavramsal hem de kompozisyon açısından benzerlikler gösterir. Çoğunlukla elektronik olarak oluşturulmuş olmasına rağmen, dark ambient aynı zamanda elle çalınan enstrümanların örneklemesini ve yarı akustik kayıt prosedürlerini de içerir.

Krautrock, Batı Almanya'da 1960'ların sonu 1970'lerin başında psikedelik rock, elektronik müzik ve çeşitli Avangart esinlenmeleri harmanlayan sanatçılar tarafından oluşturulmuş geniş bir deneysel rock türüdür. Bu sanatçılar kendilerini geleneksel Anglo-Amerikan rock müziğinin blues etkilerinden ve şarkı yapısından uzak tuttular, bunun yerine hipnotik ritimler, elektro-akustik müzik teknikleri ve erken synthesizer'lar kullandı. Krautrock etiketi ile ilişkili önemli gruplar arasında Neu!, Can, Faust, Kraftwerk, Cluster, Ash Ra Tempel, Popol Vuh, Amon Düül II, Tangerine Dream, and Harmonia. vardı.

<span class="mw-page-title-main">Noise rock</span>

Noise rock punk sonrası rock müziğin 1980'lerde ünlü olan bir türüdür. Noise rock'ta her ne kadar geleneksel rock müzik enstrümanları kullanılsa da, bu müzik türünde ahenksizlik, disonans ve gürültü esas kılınmıştır. Aynı zamanda noise rock müzisyenleri çoğunlukla deneysel şarkı yazımı tekniklerinden faydalanırlar.

Dream pop, 1980'lerin ortasında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alt türüdür. İlk olarak 1980'lerde Alex Ayuli tarafından grubu A.R. Kane'in müziğini tasvir etmek için kullanılan terim, New York kökenli müzik gazetecisi Simon Reynolds'ın terimi Britanyalı shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanması ile ün kazanmış, Reynolds da bu terimi kullanan ilk profesyonel gazeteci olmuştur. 1990'larda ise "shoegazing" ve "dream pop" terimleri bölgelere göre birbirinin yerine kullanılmıştır.

Bu liste, elektronik müzik türlerinin ve stillerinin bir listesidir. Müzik yıllara göre birçok tür ve stil açısından tanımlanabilir.