İçeriğe atla

Post-İnternet

Post-Internet sanat, İnternet kültüründen etkilenen çağdaş bir sanat hareketidir. Parker Ito'nun ( White Cube, 2014 ) Maid in Heaven / En Plein Air in Hell (My Beautiful Dark and Twisted Cheeto Problem) adlı yerleştirmesi buna bir örnek teşkil etmektedir.

Post-İnternet, internet veya internetin estetik, kültür ve toplum üzerindeki etkilerinden türetilen eserleri içeren bir 21. yüzyıl sanat hareketidir.[1][2]

Tanım

Post-İnternet, sanatçı/küratör Marisa Olson[1] tarafından kendi pratiğini tanımlamak amacıyla türetilen bir terimdir.[3] Bu fikir, 2000'li yılların ortalarında Gene McHugh ("Post-Internet" başlıklı bir blogun yazarı) ve Artie Vierkant'ın (sanatçı ve Image Object heykel serisinin yaratıcısı) internet sanatı hakkındaki tartışmalarından ortaya çıkmıştır.[4] Hareketin kendisi İnternet Sanatından (veya Net Sanatından) doğmuştur.[4] Pekin'deki UCCA Center for Contemporary Art'a göre bu terim, " internetten "sonraki" bir zamana" atıfta bulunmak yerine, "internetin mevcut zihniyetine" atıfta bulunmaktadır.[5] AQNB'den Eva Folks, "internetin o kadar derinlerine kök salarak ve internet tarafından yönlendirilerek bir şeye gönderme yapmaktadır ki, onun olmadan veya onun dışında bir dünya veya kültür kavramı giderek hayal edilemez ve imkansız hale gelmektedir."

Bu terim tartışmalıdır ve sanat camiasında pek çok eleştiriye konu olmuştur.[1] Art in America'dan Droitcour, 2014'te bu terimin eserlerin biçimini tanımlamakta başarısız olduğunu, bunun yerine "yalnızca belirsiz bir çağdaş duruma ve sanatın dijital teknoloji bağlamında yapıldığı fikrine gönderme yaptığını" belirtmiştir.[6] The New Yorker'da 2015 yılında yayınlanan bir makaleye göre bu terim, "sanat eserlerinin mekanlar arasında akıcı bir şekilde hareket ettiği, bazen ekranda bazen de galeride görünen sanatçıların uygulamalarını" tanımlamaktadır.[7] Fast Company'den Dunne, kendilerinin "web'in görsel kakofonisinden ilham alan sanatçılar" olduklarını özetleyerek ve " Second Life portrelerinden ipek üzerine dijital resimlere ve 3 boyutlu baskılı heykellere kadar ortamların" kullanıldığı şekli belirtmektedir.[3]

Yazar ve sanatçı James Bridle'ın Yeni Estetik terimiyle teorik bir örtüşme bulunmaktadır.[2][8] Artspace'ten Ian Wallace, "Mayıs 2011'den beri Bridle tarafından yönetilen etkili blog The New Aesthetic'in post-İnternet hareketinde öncü bir oluşum olduğunu" yazdı ve şu sonuca vardı: "Yeni Estetik etrafındaki enerjinin çoğu, şimdi "post-İnternet" tartışmasına yansımış görünüyor." [2] Post-Internet sanatı Katja Novitskova tarafından da 'Yeni Materyalizm'in bir parçası olarak ele alınmaktadır.[9][10]

Wallace, Post-Internet terimini, " yeni bir estetik çağ" anlamına geldiğini ve " İnternet'in yeniliğine bağımlı işler yapmanın ötesine geçerek, onun araçlarını başka konuları ele almak için kullandığını" düşünüyor. Post-Internet kuşağının "gerçek dünyada var olan nesneleri yaratmak için sıklıkla dijital stratejiler kullandığını" belirtiyor.[2] Ya da Louis Doulas'ın Within Post-Internet, Part One (2011) kitabında yazdığı gibi: "O halde, bir tarayıcı penceresinin dışında var olmayı seçen bir sanat ile onun içinde kalmayı seçen bir sanat arasında fark vardır." [11]

Etkisi

Vaporwave, İnternet sonrası hareketin öncülük ettiği İnternet merkezli mikro türler ve alt kültürler arasındadır.[1]

Hareket, seapunk ve vaporwave gibi mikro türlere ve altkültürlere öncülük etmiştir.[1] 2010'ların başında "post-internet" popüler bir şekilde müzisyen Grimes ile ilişkilendiriliyordu. Grimes bu terimi, post- İnternet kavramlarının ana akım müzik arenalarında genellikle tartışılmadığı bir dönemde çalışmalarını tanımlamak için kullanmıştır.[12] Amarco, Yung Lean'dan "büyük ölçüde internetin bir ürünü ve sosyal medya aracılığıyla şöhret kazanan genç neslin önde gelen bir örneği" olarak söz etmiştir.[1]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Amarca, Nico (1 Mart 2016). "From Bucket Hats to Pokémon: Breaking Down Yung Lean's Style". High Snobiety. 11 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b c d Wallace, Ian (18 Mart 2014). "What Is Post-Internet Art? Understanding the Revolutionary New Art Movement". Artspace. 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2024. 
  3. ^ a b Dunne, Carey (10 Mart 2014). "9 Post-Internet Artists You Should Know". Fast Company (İngilizce). 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
  4. ^ a b Connor, Michael (1 Kasım 2013). "What's Postinternet Got to do with Net Art?". Rhizome. 12 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2024. 
  5. ^ "Art Post-Internet". UCCA Center for Contemporary Art (İngilizce). 31 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  6. ^ Droitcour, Brian (29 Ekim 2014). "The Perils of Post-Internet Art". ARTnews.com (İngilizce). 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
  7. ^ Kenneth, Goldsmith (10 Mart 2015). "Post-Internet Poetry Comes of Age". The New Yorker. 7 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  8. ^ "The New Aesthetic and its Politics | booktwo.org" (İngilizce). 15 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021. 
  9. ^ "Post-Internet Materialism Martijn Hendriks & Katja Novitskova - Features - Metropolis M". www.metropolism.com (İngilizce). 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021. 
  10. ^ "Katja Novitskova's Work In A Post-Internet World – the Future In A Mediated Reality < 1/2015 < Issues - kunst.ee". ajakirikunst.ee. 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021. 
  11. ^ Doulas, Louis (2011). Within Post-Internet, Part One. pooool.info. 
  12. ^ Snapes, Laura (19 Şubat 2020). "Pop star, producer or pariah? The conflicted brilliance of Grimes". The Guardian. 5 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Dijital sanat</span>

Dijital sanat veya sayısal sanat, genel anlamda üretilişinde bilgisayarın rol aldığı, fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesiyle gerçekleşen sanat biçimine denir. Bu süreçte bilgisayar geleneksel anlamda bir yardımcı araçtan, vazgeçilmez bir ortak yaratıcı konumuna kadar uzanan tayfın herhangi bir yerinde bulunabillir. Sürecinde bilgisayarın sadece alışılageldik kullanımının rol aldığı işler genelde bu sınıflandırmaya alınmazlar. 1990'lardaki dijital devrim sonrası sayıları artan dijital ressamlar ve baskıcılar sanat çevreleri ve müzeleri tarafından fazla kabul görmeseler de internet sanatı ve yazılım sanatı gibi dallar sanat müzelerine girmiştir. Yeni medya sanatı da denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çağdaş sanat</span> pop art ve kavramsal sanat ile başlayan çağın sanatı

Çağdaş sanat, 20. yüzyılın ikinci yarısında veya 21. yüzyılda üretilen sanattır. Modern sanatın aksine üretim yöntemlerine ve akımlara göre incelenmesi güç; çevre ve toplum bilincinin ağır bastığı; ağırlıklı olarak küreselleşme, çevre, biyomühendislik, teknoloji, beden, göç, çok kültürlülük, kimlik siyaseti, kültürel bellek, kurumsal eleştiri gibi konularla ilgilenen; 1960'lı veya 1970'li yıllardan günümüze kadar süregelen ve bir akım veya üslup benzeri birleştirici özellikleri olmadığından genel bir deyişle çağdaş olarak adlandırılan sanat biçimleridir.

net.art terimi genel olarak 1994-1999 arası internet sanatının öncülüğünü yapan grubun yaptığı işleri sınıflandırmak için kullanılır. Bunun yanında zaman zaman internet sanatı ile eşanlamlı olarak kullanıldığı da olur.

<span class="mw-page-title-main">Kutluğ Ataman</span> Türk sinemacı

Kutluğ Ataman, Türk film yönetmeni ve çağdaş sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Gülsün Karamustafa</span> Türk sanatçı

Nigâr Gülsün Karamustafa, Türk çağdaş sanatçı.

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

Beral Madra, Türk sanat eleştirmeni, yazar ve çağdaş sanat küratörü.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

Füsun Onur, Türk heykeltıraş.

Art pop, geniş tanımlı bir pop müzik türü olup birçok müzik-dışı sanat etkinliğini içine alır: pop art, sinema, avangart edebiyat, güzel sanatlar, sanat okulu çalışmaları ve moda. Sanatçılar bu kapsamda yüksek ve alçak kültür arasındaki çökmüş sınıra vurgu yaparlar ve bunu yaparken rock müzik veya geleneksel pop dinleyicilerinin normlarından uzaklaşmaya çalışırlar. Ustalık, tarz veya ironi kavramları, türle ilişkilendirilmiş sanatçıların genel olarak odağındadır.

Anastasia Klose Avustralyalı çağdaş bir sanatçıdır. Eserinin kişisel doğası gereği, genellikle aşağılayıcı durumlara düştüğü için, çalışmaları sanat dünyasında dikkat çekti. Victorian College of the Arts ve Melbourne Üniversitesi'nden mezun olmuştur. Ayrıca sanatçı ve öğretim görevlisi Elizabeth Presa'nın kızıdır.

Ardan Özmenoğlu post-it kağıtlar, neon ışıklar ve cam yüzeylerden ürettiği eserleriyle bilinen Türk çağdaş resim ve yerleştirme sanatçısıdır.

Extramücadele ya da gerçek adıyla Memed Erdener, Türk çağdaş sanatçıdır. 1997 yılından itibaren disiplinler arası bir anlayışla ürettiği güncel sanat işlerinde bu mahlası kullanmaktadır.

Feminist sanat hareketi, feministler tarafından, kadınların yaşam ve deneyimlerini yansıtan sanat eserleri üretmenin yanı sıra; çağdaş sanat üretimi ve algısının temelini değiştirmek için uluslararası düzeyde gerçekleştirilen çalışmaları ifade eder. Sanat tarihi ve pratiği içinde kadınlara daha fazla görünürlük kazandırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda feminist hareketin iç düşüncelerini ve amaçlarını görselleştirerek sanat yoluyla herkese gösterme ve anlam verme amacıyla icra edilmektedir. Hareket, sanat dünyasının ana akım anlatısını baltalamaya devam edenlerin rolünü oluşturmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Feminist sanat</span>

Feminist sanat, 1960'ların sonu ve 1970'lerin feminist hareketiyle ilişkili bir sanat kategorisidir. Feminist sanat, kadınların yaşamları boyunca deneyimledikleri toplumsal ve politik farklılıkları vurgular. Bu sanat biçiminden umut edilen kazanım, eşitliğe veya özgürlüğe yol açma umuduyla dünyaya olumlu ve anlayışlı bir değişiklik getirmektir. Kullanılan medya, resim gibi geleneksel sanat biçimlerinden performans sanatı, kavramsal sanat, vücut sanatı, zanaatçılık, video, film ve lif sanatı gibi daha alışılmışın dışında yöntemlere kadar uzanmaktadır. Feminist sanat, yeni medyanın ve yeni bir bakış açısının dahil edilmesi yoluyla sanatın tanımını genişletmeye yönelik yenilikçi bir itici güç olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Etkileşimli sanat</span>

Etkileşimli sanat, izleyiciyi sanatın amacına ulaşmasını sağlayacak şekilde dahil eden bir sanat biçimidir. Bazı interaktif sanat enstalasyonları bunu, gözlemcinin ya da ziyaretçinin onların içinde, üzerinde ve çevresinde "yürümesine" izin vererek başarır; bazıları ise sanatçıdan veya izleyicilerden sanat eserinin bir parçası olmalarını ister.

Ayşe Erkmen,, Türk çağdaş sanatçı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">İnternet estetiği</span>

İnternet Estetiği, kısaca Aesthetic olarak da adlandırılır ve genellikle internetten kaynaklanan ya da internette popüler olan, bazen bir moda stili, altkültür ya da müzik türünün eşlik ettiği bir çeşit görsel sanat üslubudur. 2010'lar ve 2020'ler boyunca internet estetiği, özellikle Tumblr, Pinterest, Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında artan bir popülerlik kazandı ve sıklıkla insanlar tarafından kendi bireyselliklerini ve özgünlüklerini ifade etmek için kullandı. Aynı ilgi alanlarını paylaşan insanlar arasında bir topluluk ve aidiyet duygusu yaratmak için de kullanılabilmektedirler. Aesthetic kavramı "kökenlerinden tamamen ayrılmış" olarak tanımlanmaktadır ve genellikle bir sıfat olarak kullanılmaktadır.