İçeriğe atla

Posadnik

Posadnik Shchil, bir kilise inşa etmek için Başpiskopos John'un kutsamasını ister. "Posadnik Shchile'nin Öyküsü".

Posadnik, bazı Doğu Slav şehir veya kasabalarında belediye başkanına verilen isimdir. En önemlisi, posadnikler Novgorod ve Pskov Posadnikleriydi. Terim, Eski Kilise Slavcası "posaditi"den gelir, koymak veya yerleştirmek anlamına gelir. Bunun nedeni Kiev yönetiminin Posadnikleri atadığı yerleri kendi adına yönetmek için onları şehre yerleştirmesiydi. Ancak 12. yüzyılla birlikte yerel olarak seçildiler.

Novgorod

9. yüzyılda kurulan Gostomysl gibi posadnik efsanelerine rağmen, posadnik terimi ilk olarak Birincil Kronikte 997 yılında ortaya çıktı. En eski Novgorod posadnikleri arasında Dobrynya (Büyük Vladimir'in amcası), oğlu Konstantin Dobrynich ve Ostromir bulunur. Ostromir'in ismini taşıyan Ostromir İnciller Kiev Knezliği'nin en eski parşömen el yazısı kitabıdır (şu anda St. Petersburg'daki Rusya Ulusal Kütüphanesi'nde bulunmaktadır).[1]

Novgorod Cumhuriyeti'nde, Posadnik Veche (halk meclisi) tarafından seçildi. Seçimler her yıl yapılıyordu. Novgorod boyarları, kategorinin kast benzeri olmaması ve her zengin tüccarın makul bir şekilde boyar rütbesine ulaşmayı umut edebilmesi bakımından diğer Rus topraklarındaki boyarlardan farklıydı.[2] Ancak Orta Çağ Novgorod tarihi uzmanı Valentin Yanin, çoğu Posadnik'in bazen on yıl veya daha uzun süre elinde tuttuklarını ve daha sonra görevi genellikle oğullarına veya başka bir yakın akrabaya devrettiklerini ve dolaysıyla da Novgorod Cumhuriyeti'nin hiçte demokratik olmadığını belirtti. Yanin'in teorisi, tarihçilerin Novgorod Cumhuriyeti hakkındaki anlayışına meydan okuyarak, onun demokratik unsurları çok az olan veya hiç olmayan bir boyar cumhuriyeti olduğunu gösterdi.

Aynı zamanda toprak sahibi Boyarstvo'nun, o zamana kadar şehrin siyasi yaşamında önemli bir rol oynadığı düşünülen tüccar ve zanaatkar sınıflarından daha güçlü olduğunu gösterdi. Aynı zamanda, o zamana kadar çoğu bilim adamı tarafından demokratik olarak kabul edilen Veche'nin gerçek doğası hakkında da şüphe uyandırdı.[3] Bununla birlikte, Yanin'in Novgorod hükûmetini kalıtsal bir oligarşi olarak yorumlaması evrensel olarak kabul görmemektedir.

Başlangıçta bir tane Posadnik vardı, ancak zamanla Posadnik sayısı 24'e çıktı. Ayrıca şehrin her bir ilçesi için Posadnikler de vardı. Posadniklerin çoğalma tarihi, Posadnik Ontsifor Lukinich'in bir dizi reformu uyguladığı 1350'lere kadar uzanıyor. Ontsifor Lukinich reformu kapsamında, bir Posadnik yerine, ömür boyu hüküm süren altı Posadnik (“eski” posadnikler), aralarından her yıl “güçlü” bir posadnik seçti. 1416-1417 reformuna göre, Posadniklerin sayısı üç katına çıkarıldı. Aynı reforma göre stepennyi posadnikler altı aylık bir süre için seçilecekti. Bu şekilde, çeşitli boyar klanları iktidarı paylaşabilirdi ve içlerinden biri iktidarı tekeline alamazdı veya bir seçimi kaybederlerse dışlanmazdı. Ancak bu durum boyarlar arasındaki rekabeti arttırdı.[4] Bazı akademisyenler, bu dönemde Novgorod Başpiskoposunun Cumhuriyetin başı olduğunu ve boyarlık arasında öfkeli mücadeleyi başpiskoposların iktidarı boyarlarla paylaştığı kolektif liderlikle çözmeye çalıştığını belirtmiştir. Bununla birlikte, yaşanan iktidar mücadelesi sonucunda boyar gücünün seyrelmesi, 15. yüzyılda Novgorod'u zayıflatmış ve böylece Moskova'nın elindeki yenilgiler dizisini ve bağımsız Novgorod'un nihai düşüşüne neden olmuştur.

Moskova Büyük Prensi III. İvan'ın 1478'de şehri almasıyla Veche ile birlikte Posadnik de kaldırıldı. Aslında, Başpiskopos Feofil (1470-1480) tarafından Novgorodlular adına ne tür bir hükûmet istediğini sorması üzerine, III. İvan (Prens Patrikeev aracılığıyla konuşuyor) onlara "Veche olmayacak; posadnik olmayacak ve biz yöneteceğiz" dedi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruslar</span> Doğu Slav halkı

Ruslar, genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Veliki Novgorod</span> Rusyada şehir

Veliki Novgorod, Rusya içerisinde yer alan önemli şehirlerden biridir. Rusça büyük yeni şehir demektir.

<span class="mw-page-title-main">Rus hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rus hükümdarları listesi; Kiev Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği, Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu'nun hükümdarlarını içeren bir liste maddesidir. Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez, Veliki Knez, Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Çarlığı</span> 1547de Korkunç İvanın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721 de I. Petronun Rusyayı imparatorluğa çevirmesiyle son bulan Rus devleti

Rusya Çarlığı, 1547 yılında Korkunç İvan'ın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721'de Çar I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu kurmasıyla son bulan Rus devletinin resmî adıdır. Çarlıktan önce bu topraklarda Moskova Knezliği egemen olduğu için çarlık Batı Avrupa dillerinde Moskova olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca Rusça ve Türkçe kaynaklarda da Moskova Çarlığı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Hanlığı</span>

Kazan Hanlığı, Altın Orda'nın çöküşünden sonra, Cengiz Han'ın oğlu Cuci'nin ulusuna bağlı Toka Temür sülalesinden Uluğ Muhammed Han tarafından bugünkü Rusya topraklarında kurulmuş olan Türk devletidir. Farklı zamanlarda yaklaşık 750.000 km² alana hakim olmuştur. Ağırlık merkezi bugünkü Tataristan, Başkırdistan, Çuvaş, Mari El (Çirmişistan), Mordovya ve Udmurt (Aristan) Cumhuriyetlerinin toprakları idi.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Knezliği</span> Doğu Avrupada bir dönem faaliyet göstermiş eski bir devlet

Kiev Knezliği veya Kiev Dükalığı, Vareg prensi Rurik tarafından kurulan Rurik Hanedanı'nın hükümdarlığı altında 9. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren bugünkü Ukrayna topraklarında kurulan bir federasyondu. Bu devlet Belarus, Rusya ve Ukrayna'nın atası sayılır. Ukraynalılar Kiev Knezliğinin devamıdır ve Slavların ataları olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nijni Novgorod</span>

Nijni Novgorod (Rusça: Ни́жний Но́вгород;

<span class="mw-page-title-main">III. İvan</span> Moskova Büyük Prensi (1440-1505)

İvan Vasilyeviç, lakabı Büyük İvan,, 1462-1505 arasında Moskova büyük prensi. Rus topraklarının önemli bölümünü yönetimi altında toplamış, Ukrayna'nın bir bölümünü Polonya-Litvanya'dan geri almış, Altın Orda Devleti'nin egemenliğinden kurtularak merkezi bir Rus devletinin temellerini atmıştır. Rusya tarihindeki en uzun süre tahtta kalan hükümdarlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">1605-1618 Lehistan-Rusya Savaşı</span>

1605-1618 Lehistan-Rusya Savaşı 17. yüzyılda Lehistan-Litvanya Birliği ve bu birliğe bağlı derebeylerinin komutasındaki paralı askerlerin taht kavgası içinde iç savaş ortamına sürüklenmiş olan Rusya Çarlığı'nı istila etmesiyle başlayan savaştır. Bu dönem Rus tarihinde Karışıklık Dönemi olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova ve Tüm Rusya başpiskoposları ve patrikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki listede 1308 yılından itibaren Rus Ortodoks Kilisesi'nin ruhani liderlerini içeren Moskova ve Tüm Rusya başpiskoposları ve patrikleri listesi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dmitri</span> Rus hükümdar (1581-1606; çar 1605-1606)

I. Dmitri İvanoviç, Moskova Knezliği tahtında hak iddia edip, 1605'ten 1606'daki ölümüne kadar yaklaşık bir yıl boyunca I. Dmitri adıyla hüküm sürenRus çarı. Rurik hanedanına mensup olduğu varsayılsa da, aslında Rurik soyundan gelmemektedir. Dmitri'nin gerçek ismi Grigori (Yuri) Bogdanoviç Otrepyev'dir. Bu nedenle muhalifleri ve ölümünün ardından tarihçiler tarafından yaygın olarak Düzmece Dmitri olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz-mavi-beyaz bayrak</span> 2022 Rusya-Ukrayna savaşının Rusyadaki muhaliflerinin sembolü olan bayrak

Beyaz-mavi-beyaz bayrak Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Rusya'da 2022'de savaş karşıtı protestoların sembolü haline gelen bir bayrak. Bayrak ilk olarak 28 Şubat 2022'de Twitter'da bahsedildi ve ardından Rus muhalefet güçleri arasında yaygınlaştı. Aktivistlere göre bayrak, her şeyden önce insanları barış ve özgürlük için birleştirmenin bir simgesi. Veliki Novgorod bayrağının eski versiyonuyla süreklilik de kaydedildi. Novgorod Cumhuriyeti hükûmetinin en önemli kurumlarından biri, Vladimir-Suzdal prensliğinin aksine prensin yetkilerini sınırlayan "Novgorod Odası" idi.

<span class="mw-page-title-main">Marfa Boretskaya</span>

Marfa Boretskaya, Belediye Başkanı Martha olarak da bilinir, 1438 – 1439 yıllarında ve sonrasında 1453'te Novgorod'un posadnik'i Isaac Boretsky'nin karısıydı. Efsaneye ve tarihi bilgilere göre, kocasının ölümü ile kentin 1478'de Rusya'nın III. Ivan tarafından ilhak edilmesi arasındaki süreçte Moskova Knezliği'ne karşı cumhuriyetçi ayaklanmalara izin verdi..

<span class="mw-page-title-main">Veche</span>

Veche, eski ve Orta Çağ Rusya'sında ve erken bir feodal toplumda yani devlet iktidarının oluşumundan önce Slav kökenli tüm halklar arasında sosyal, politik ve kültürel yaşamla ilgili kararların alındığı, ortak meseleleri tartışıldığı ve doğrudan acil sorunları ele alındığı bir meclistir.

<span class="mw-page-title-main">Zalesye</span>

Zalesye veya Opolye, Rusya'nın tarihi bir bölgesidir. Bölge; Vladimir Oblastı'nın batı kısımları, Moskova Oblastı'nın kuzey-doğusu ve Yaroslavl Oblastı'nın güneyinden oluşmaktaydı. Vladimir-Suzdal Knezliği'nin çekirdeği olan bu bölge, Rus devletinin gelişmesinde hayati bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Rakvere Muharebesi</span>

Rakvere Muharebesi, 18 Şubat 1268'de Wesenberg kalesinin yakınında Kuzey Rusya cumhuriyetleri ve prenslikler ile Livonya şövalyeleri, Dorpat Piskoposluğu ve Danimarka Estonyası'nın birleşik kuvvetlerine karşı gerçekleşen bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Lordlar Konseyi</span>

Lordlar Konseyi, Novgorod Cumhuriyeti'nin devlet organlarından olan Veche'ye bağlı ve boyarların ve en yüksek din adamlarının temsilcilerinden oluşan eski Roma Senatosu'na benzer danışma yönetim organıdır.

Zhichi Lyudi, 14. ve 15. yüzyıllarda, Orta Çağ Rus demokratik Novgorod Cumhuriyeti'nde soylu boyarlar ve tüccarlar arasında duran bir sosyal sınıftır. Bu sınıf aktif olarak ticaretle uğraşan, sokakları yöneten ve elçiliklere ve sulh yargısına katılan toprak sahipleriydi. 12. ve 13. yüzyıllarda, terimin yaygın olarak kullanıldığı görülmemektedir, çünkü terim sadece ilk kez 1135 civarında Novgorod prensi Vsevolod Mstislavich tarafından Vaftizci Yahya Kilisesi üzerindeki bir belgede görülmektedir.

Ontsifor Lukinich, 1350-1354'te Novgorod Cumhuriyeti'nin bir Posadnik'iydi. Boyar ailesinden gelen Lukinich, en çok 1359 reformu, Posadniklerin sayısını artırması ve şehirde bir kolektif yönetici yapısını oluşturmasıyla ünlüdür.