İçeriğe atla

Porto Riko arması

Porto Riko Arması
Ayrıntılar
KullananPorto Riko
Kabul tarihi3 Haziran 1976

Porto Riko arması Porto Riko devletinin resmî armasıdır.

Porto Riko armasının ana unsuru Tanrı'nın Kuzusu'dur. Porto Riko bir ABD bölgesi olmasına rağmen, kalkan İspanya'nın Yeni Dünya'daki varlığını anımsatan unsurlara sahip olmaya devam eder. Bölge, 1899'da İspanyol-Amerikan Savaşı'nı sona erdiren barış antlaşmasına göre İspanya tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne bırakıldı. Porto Riko'nun tarihi boyunca armanın farklı varyasyonları olmuştur. Mevcut sürüm, 3 Haziran 1976'da Porto Riko hükûmeti tarafından resmî olarak yeniden kabul edildi.[1]

Armanın en üstünde bir kraliyet tacı bulunur. Tacın altında bir kalkan üzerinde yeşil arka plan, adanın bitki örtüsünü temsil eder. Kalkandaki Tanrı'nın Kuzusu ve çapraz bayrak, geleneksel olarak adanın hamisi Vaftizci Yahya ile ilişkilendirilen sembollerdir. Kuzunun oturduğu yedi mühürlü kitap, genellikle Havari Yuhanna'ya atfedilen Vahiy Kitabı'ndaki sembolizmi temsil eder. Kalkanın en dışında 16 farklı unsur bulunur. Bunlar Kastilya Krallığı ve Leon Krallığını temsil eden kaleler ve aslanlar, Kastilya Krallığı ve Leon'un armasını taşıyan bir bayrak ve Kudüs Krallığını temsil eden Kudüs Haçıdır.

Kalkanın sağ ve solunda Porto Riko keşfedildiğindeki hükümdarları sembolize eden altın taçlı F harfi ve oklar II. Fernando (Aragon kralı)'nı temsil ederken, Y harfi ve boyunduruk Ysabel'i, yani kraliçe olan Katolik Kastilyalı I. Isabel'i temsil eder. En altta altın sarısı bir şerit üzerinde Latince JOANNES EST NOMEN EJUS (Türkçe: Onun adı Yahyadır) yazmaktadır. Bu Hristiyanlıkta bir Aziz olan Vaftizci Yahya'ya yapılan göndermedir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Blanco, Enrique T. (26 Şubat 2016). "Escudo y Banderas de Puerto Rico" [Coats of arm and Flags of Puerto Rico]. Revista del Instituto de Cultura Puertorriqueña (İspanyolca). Instituto de Cultura Puertorriqueña. s. 20-21. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2021. 
  2. ^ Grabowski, John F. (1992). U.S. Territories and Possessions (State Report Series). Chelsea House Pub. Page 7. 9780791010532.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu arması</span>

Osmanlı Devleti arması ya da Osmanlı arması, 19. yüzyılda Birleşik Krallık geleneğindeki nişanlardan etkilenilerek Osmanlı Devleti için hazırlanmıştır. Öncesinde, padişah tuğraları devlet nişanı yerine geçiyordu. Osmanlı arşivlerinde yapılan araştırma sonucu armanın yapılışı hakkında şu bilgilere rastlanmıştır: Osmanlı ile Rusya arasındaki Kırım Savaşı sırasında, Fransızların Sultan Abdülmecid'e verdiği Légion d'honneur nişanı, Osmanlı Devleti ile yakın ilişkiler kurmaya çalışan İngiltere'yi harekete geçirir. İngiltere Kraliçesi Victoria, Fransa'nın verdiği nişana karşılık Kasım 1856'da Dizbağı Nişanı'nı Osmanlı Sultanı'na sunar. 1346'da Kral III. Edward tarafından ortaya çıkarılan Dizbağı Nişanı'nın geleneğinde şöyle bir uygulama vardır: Nişanı alan kişi ya da hükümdarların armaları Londra'da Windsor Sarayı'nda bulunan Saint George Kilisesi'nin duvarında asılmaktadır. Ancak Osmanlı Padişahı'nın arması bulunmamaktadır. Bunun üzerine Kraliçe Victoria, Prens Charles Young ismindeki arma uzmanını Osmanlı için arma tasarlamak üzere görevlendirir. İstanbul'a gelerek araştırmalarda bulunan Young'a, Etyen Pizani isminde bir tercüman yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">İspanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

İspanya bayrağı, İspanya Krallığı'nın resmi ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya arması</span> Ulusal arma

İspanya arması, İspanya devletince günümüzde kullanılan arma. Armanın ortasında bulunan kalkan içindeki semboller geçmişteki İspanyol Krallıklarını, Taç İspanyol Monarşisini, sol ve sağ köşelerde bulunan destekler İspanya'nın coğrafi konumunu simgelemektedir. Arma 1981 yılında devlet tarafından onaylanıp resmiyet kazanmıştır. Ayrıca arma İspanyol bayrağında da aynı şekilde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Uganda arması</span> Ulusal arma

Uganda arması, Afrika ülkesi Uganda tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Arma ülkenin bağımsızlığını kazanmasından üç hafta önce 21 Eylül 1962 tarihinde henüz Birleşik Krallık himayesi altında iken Uganda Yasama Konseyi tarafından oluşturulmuş, dönemin Uganda Valisi Sir Walter Coutts tarafından kabul edilmiş ve 9 Ekim 1962 tarihinde de bağımsızlık ile birlikte yasal çerçeveye oturtularak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya arması</span> Ulusal arma

Nijerya arması, Afrika ülkesi Nijerya tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Arma 20 Mayıs 1960 tarihinde Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından kullanıma verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fas arması</span> Ulusal arma

Fas arması, Afrika ülkesi Fas tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Melilla arması</span> Ulusal arma

Melilla arması, Afrika kıtasına bağlı olan ancak Avrupa ülkesi İspanya'ya bağlı özerk bir bölge olan Melilla tarafından kullanılan resmî armadır.

<span class="mw-page-title-main">Carlos Romero Barceló</span>

Carlos Antonio Romero Barceló, Porto Rikolu siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Pitcairn Adaları bayrağı</span> Ulusal bayrak

Pitcairn Adaları bayrağı, Büyük Okyanus'un güneyinde Britanya Denizaşırı Toprakları olarak yer olan Pitcairn Adaları tarafından kullanılan bayrak. Pitcairn Adaları bayrağı günümüzdeki hâli ile 2 Nisan 1984 tarihinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen arması</span> Ulusal arma

Yemen arması, 1990 yılından beri Yemen Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî devlet arması. Yemen'in arması arap ülkelerindeki gibi altın Selahaddin Kartalı ve Yemen Mütevekkilî Krallığı'nın hanedan kalkanı kullanılmıştır.Selahaddin Kartalı'nın göğsünde kahve bitkisini ve Marib Barajı'nı tasvir eden bir kalkan bulunur. Parşömen üzerinde ülkenin adı yazılıdır .Kartalın sağındaki ve solundaki Yemen bayrağını taşır.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün arması</span>

Ürdün arması, Ürdün Hâşimi Krallığı'nın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan arması</span>

Macaristan arması, Macaristan'ın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya arması</span>

Romanya arması, Romanya'nın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Makam ve Vatikan Şehri arması</span>

Vatikan arması, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan Şehir Devleti'nin resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grenada arması</span> Ulusal arma

Grenada arması, Grenada devletinin resmî armasıdır. Arma, ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği 1974 yılından beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Barthélemy arması</span>

Saint Barthélemy arması, Fransa'nın denizaşırı kolektivite topraklarından olan Saint Barthélemy özerk bölgesine ait armadır.

<span class="mw-page-title-main">Fiji arması</span> Ulusal arma

Fiji arması, Fiji devletinin resmî armasıdır. Armanın aynısı ülkenin bayrağı üstünde de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samoa arması</span> Ulusal arma

Samoa arması, Samoa devletinin resmî armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Niue arması</span> Ulusal arma

Niue arması veya Niue'nun Kamu Mührü, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Niue'da kullanılan resmî armadır. Arma, Eylül 2021'de kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">El Pepino Muharebesi</span>

El Pepino Muharebesi, Grito de Lares devrimi sırasında Lares Cumhuriyeti güçleri ile İspanyol sömürge hükümeti arasındaki tek askeri karşılaşmaydı. Olay, 24 Eylül 1868'de, şu anda Porto Riko'nun San Sebastián kentinde bulunan El Pepino kasabasında gerçekleşti. Devrimci güçler, kasabayı ele geçirme girişimleri sırasında Milis Birlikleri ve bazı El Pepino sakinleri tarafından püskürtüldü. Bu savaş, Lares Cumhuriyeti'nin devrimci güçleri için ciddi bir yenilgiydi çünkü bir daha asla İspanyol birliklerine karşı savaş alanına giremeyeceklerdi.