İçeriğe atla

Portekiz İç Savaşı

Ferreira Köprüsü Savaşı tablosu

Portekiz İç Savaşı, anayasal monarşi yanlıları ile kralcıların arasında gerçekleşen iç savaştır.

Nedeni

Portekiz, Yarımada Savaşı sırasında Fransızların eline geçmişti. Bunun üzerine Portekizliler, Fransızlara karşı savaş başlattı. Bu savaşa Fransızlara karşı olan İngilizler'de Portekizliler'e yardım etti. Ancak Yarımada Savaşı bittikten sonra ülkede İngiliz etkisi artı. Bunun üzerine Portekiz ordusuna bağlı subaylar Fransızlar'ın getirdiği yeniliklerden etkilenerek 1820'de Porto'da ayaklanma başlattı.

Ülkede Liberaller etkili olmaya başladıysada kralın ülkeye geri dönmesi ile etkinlikleri azaldı. Eski sistem geri geldi.

Savaşlar

  • Saraç Pico Adası Savaşı (4 Ekim 1828)
  • Praia da Vitória Savaşı (11 Ağustos 1829)
  • Ladeira Cat Çatışması (Nisan 1831)
  • Eski Ladeira Savaşı (3 Ağustos 1831)
  • Oporto kuşatması (Temmuz 1832-Ağustos 1833)
  • Ferreira Köprüsü Savaşı (23 Temmuz 1832)
  • Cape Savaşı (5 Temmuz 1833)
  • Alcacer Savaşı (2 Kasım 1833)
  • Pernes Savaşı (30 Ocak 1834)
  • Almoster Savaşı (18 Şubat 1834)
  • Aziz Anne Savaşı (24 Nisan 1834)
  • Asseiceira Savaşı (16 Mayıs 1834)

Barış

16 Mayıs 1834 yılında Asseiceira Savaşı ile iç savaş için belirleyici oldu. Ancak Miguelis ordusu hala 18.000 kişilik ordusu ile üstün durumdaydı. Bu yüzden savaşta üstün gelemeyen kralcıların masada kozları vardı. 24 Mayıs 1834 tarihinde Evoramonte'de barış yapıldı. Yapılan barışa göre kral Dom Miguel tahtındaki bütün haklarından feragat etti. Bununla birlikte sürgüne gönderilecekti. Ama sürgünde emekli maaş garanti olacaktı.

Diğer ülkeler

İngiltere baştan beri anayasal monarşistleri destekledi. Fransa ise Temmuz Devrimi ile anayasal monarşistleri desteklemeye başladı. İspanya ise savaşın ilk yıllarında kralcıları destekledi ise de 1834 yılında yayımlanan anayasa ile liberal politikaları uyguladı. Bunun sonucunda dış politikasını değiştirerek anayasal monarşistleri destekledi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Rauf Paşa</span> 168. Osmanlı sadrazamı

Mehmet Emin Rauf Paşa iki kez II. Mahmud ve üç kez Abdülmecid döneminde toplam 5 kez 14 sene 7 ay 36 gün sadrazamlık yapmış olan Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Adolphe Thiers</span> 3. Fransız Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Louis Adolphe Thiers, Fransız devlet adamı, gazeteci ve tarihçi. Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in kurucularından ve ilk cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Restorasyon (Fransa)</span>

Restorasyon kavramı Fransız tarihinde Birinci Fransız İmparatorluğu'nun yıkılışıyla Temmuz Devrimi arasındaki dönemde Bourbon monarşisinin yeniden kuruluşunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz Devrimi</span> 1830 yılında Fransada gerçekleşmiş bir devrim

Temmuz Devrimi, Fransa'da 27 Temmuz 1830'da başlayan ve Bourbon Hanedanının kesin olarak yıkılarak liberal bir monarşinin kurulmasına ve Restorasyon döneminin kapanmasına yol açan devrimdir.

<span class="mw-page-title-main">Yarımada Savaşı</span>

Yarımada Savaşı veya İspanyol Bağımsızlık Savaşı, Napolyon Savaşları'nın İber Yarımadası'nda geçen bölümüdür. Fransız ordusu dağlık İber Yarımadası'nda modern savaş taktiklerinden mahrum savaşmış, düzenli ordular yerine gerillalara karşı savaşıldığı için yoğun kayıplar vermişlerdir. Bu sebeple Fransızlara karşı İngiliz, İspanyol ve Portekiz kuvvetleri arasında geçen savaş, Napolyon'un ordusunu yavaş yavaş tüketmiş ve devrilmesinde etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">VII. Fernando</span> Ispanya Kralı

VII. Fernando, 1808-1833 arasında iki defa İspanya kralı olmuştur. Kendini tutanlar tarafından ; karşıtları tarafından el Rey Felón olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı</span> 1861-1946 yılları arasında Güney Avrupada hüküm sürmüş bir krallık

İtalya Krallığı, 1861 yılında İtalya’nın birleşmesinden 1946 yılında İtalyan Cumhuriyeti’nin ilanına kadar devam etmiş bir krallıktır. İtalya Krallığı, Roma İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra kurulmuş, bütün İtalya yarımadasını kapsayan ilk devlettir. Aradaki 12 yüzyıl boyunca İtalya yarımadasında çok sayıda devletçik kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Afrancesado</span>

Afrancesado İspanya ve Portekiz'de, Aydınlanma Çağı fikirlerinin, Liberalizmin ve Fransız Devrimi'nin yandaşları olan, İberya'nın Fransa tarafından işgalini ve Birinci Fransız İmparatorluğu'nu destekleyen kişiler için kullanılan terimdir.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Metaksas</span> Yunan siyasetçi (1871-1941)

İoannis veya Yannis Metaksas, 1936'dan 1941'deki ölümüne kadar Yunanistan Başbakanı olarak görev yapan bir Yunan subayı ve politikacıydı. Görev süresinin ilk dört ayı boyunca anayasal olarak ülkeyi yönetti ve daha sonra Kral II. George tarafından atanmasının ardından 4 Ağustos Rejimi'nin diktatör lideri olarak ölümüne kadar yönetimde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Benito Juárez</span> 26. Meksika devlet başkanı

Benito Pablo Juárez García (21 Mart 1806 - 18 Temmuz 1872), Meksikalı hukukçu ve siyasetçi. Juárez, Amerika kıtasının orta kesiminde yer alan Meksika'da 1858 ile 1872 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Juárez, Meksika'ya Fransız müdahalesi sırasında ülkesinde direnişe liderlik etmiş ve ülkesinin modernleşmesi yolunda önemli adımlar atmıştır.

1830 Devrimleri, Avrupa'da 1830'da gerçekleşen devrimci bir dalgaydı. İki “ romantik milliyetçi ” devrimi içeriyordu : Hollanda Birleşik Krallığı'ndaki Belçika Devrimi ve Fransa'daki Temmuz Devrimi ile birlikte Polonya, İtalyan devletleri Kongresi'ndeki devrimler. Portekiz ve İsviçre bunu on sekiz yıl sonra, 1848 Devrimleri olarak bilinen çok daha güçlü bir başka devrim dalgası izledi.

1820 Devrimleri, Avrupa'da gerçekleşen devrimci bir dalga sonucunda meydana gelen ayaklanmalardır. Ayaklanmaların amacı anayasal monarşiler kurmaktır. İspanya, Portekiz, Rusya, İtalya bu devrimci dalgalanmadan etkilendi. Yunanistan da Osmanlıdan bağımsızlığını ilan etmek için devrimci harekete dahil oldu.

Birinci Çarlist Savaşı, 1833 ile 1839 yılları arasında İspanya'da İspanyol monarşisi üzerinde hakimiyet kurmak için yapılan iç savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Uğursuz Onyıl</span>

Uğursuz onyıl, 1823 yılında Liberal devrim ile iktidara gelen Liberallerin Fransız müdahalesi ile indirilmesiyle kral Ferdinand'ın 1833 yılında ölümü arasındaki dönemi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">İspanya tarihi (1810-1873)</span> İspanyada tarihi bir dönem

İspanya tarihi (1810-1873), Joseph Bonaparte'ın yönettiği İspanya Krallığı'na karşı kurulan İspanya'dan Birinci İspanya Cumhuriyeti'ne kadar olan dönemi kapsar. Bu dönem aynı zamanda İspanya tarhinin en karışık dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Plastiras</span> Yunanistan başbakanı (1883-1953, hd. 1945 & 1950 & 1951-1952)

Nikolaos Plastiras, üç kez Yunanistan başbakanlığı da yapmış bir Yunan general ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya İmparatorluğu</span> Brezilya ve Uruguay toprakları üzerinde var olmuş devlet

Brezilya İmparatorluğu, 19. yüzyılda bugünkü Brezilya ve Uruguay toprakları üzerinde var olmuş devlet.

<span class="mw-page-title-main">Bragança Hanedanı</span>

Bragança Hanedanı, Portekiz Kralı I. João'nun gayrimeşru çocuğu Bragança Dükü Afonso tarafından kurulan ve Aviz Hanedanının alt kolu niteliğindeki hanedan.

<span class="mw-page-title-main">1830'lar</span> onyıl

1830'lar Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1830'da başlayıp 31 Aralık 1839'da sona eren onyıldır.