İçeriğe atla

Portekiz'in belediyeleri

Portekiz'in belediyeleri

Portekiz'in belediyeleri (Portekizcemunicípio veya concelho), Portekiz'in ikinci düzey idari bölümleridir. Belediyeler, ilçeler ve özerk bölgelerin alt bölümleri olup 1976 Anayasası'nda tanımlanmışlardır.[1]

Genel bir kural olarak, her belediye ayrıca mahallelere (freguesias) ayrılmaktadır. Ülkenin kuzeyindeki belediyeler genellikle daha fazla mahalle sayısına sahiptir. Altı belediye sadece tek bir mahalleden oluşur ve 61 mahalle ile Barcelos en fazla mahalleye sahip belediyedir. Corvo, kanunen, mahallesi olmayan tek belediyedir.

Demokratik bir yerel yönetimin oluşturulmasından bu yana belediyeler, bir yürütme organı (belediye yönetimi) ve bir müzakere organı (belediye meclisi) oluşan bir sistem tarafından yönetilmektedir. Belediye yönetimi (câmara municipal) yürütme organıdır ve belediye başkanı ile belediyenin nüfusu ile orantılı bir dizi meclis üyesinden oluşur. Belediye meclisi (assembleia municipal), belediyeyi oluşturan tüm mahalle muhtarlarının yanı sıra, en az mahalle muhtarı sayısı artı bir olmak üzere, doğrudan seçilmiş birkaç meclis üyesinden oluşur. Her iki organ da dört yılda bir seçilir.[1]

Portekiz tamamen ayrı bir şehir ve kasaba sistemine sahiptir. Şehirler ve kasabalar belediyelerde yer almaktadır, ancak sürekli olarak inşa edilseler bile çoğu zaman aynı sınırlara sahip değildir. Şehir ve kasaba sayısı belediyelerin yaklaşık iki katıdır.

2021 yılı itibarı ile Portekiz'de 308 belediye bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "7th Constitutional Revision" (PDF). Cumhuriyet Meclisi. 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kilis (il)</span> Türkiyenin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir il

Kilis; Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan, Suriye ile komşu bir sınır ilidir. Nüfusu 142.792 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın idari bölümleri</span>

Kallikratis Planı'nın 1 Ocak 2011 tarihinde uygulanmasından sonra, Yunanistan'ın idarî bölümleri iki ana seviyeden oluşur: bölgeler ve belediyeler. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın bir parçası olan ancak yerel yönetim kurumu olmayan bölgeleri denetleyen bir dizi merkezî olmayan idare bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yönetim merkezi</span> bölgesel yönetimin veya bir devletin merkezi yönetiminin bulunduğu yer

Yönetim merkezi, bir bölgesel yönetimin veya yerel yönetimin merkezi, bir ilçe kasabası veya bir belediyenin merkezi yönetiminin bulunduğu yerdir.

Bucak veya nahiye; coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük idari bölüm.

<span class="mw-page-title-main">Novi Sad</span> Sırbistanın Voyvodina bölgesinin başkenti

Novi Sad Sırbistan'ın kuzeyinde, Voyvodina'nın merkezi olan şehirdir. Novi Sad, ayrıca Voyvodina Hükûmeti'ne ve İl Genel Meclisine ev sahipliği yapmaktadır. 2011 sayımına göre, Novi Sad belediye alanında nüfus, 231.798 Ortodoks Hristiyan, 24.843 Katolik, 9.428 Protestan, 2.542 Müslüman, 129 Yahudi ve diğerleri şeklindedir. 1526 ila 1687 yılları arasında Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Novi Sad, sonraki dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlı bir şehirdi. Bu yüzden Novi Sad'ın ana meydanındaki binalar ve sokakları neoklasik mimariye aittir.

Yasama organı, bir ülke veya şehir gibi siyasi bir birim için yasalar yapma yetkisine sahip bir topluluktur. Genellikle yürütme ve yargı yetkilerinden ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'nın illeri</span> İtalyadaki iller

İtalya'nın illeri, İtalya'nın ikinci düzey idari bölümleridir. Büyüklük ve nüfus olarak bölge ve belediye arasında kalan bir yerel idare ve yerleşim birimidir. Provincia sözcüğü, tarif ettiği yerleşim biriminin yanı sıra o yerleşim birimindeki belediye ya da valilik gibi kurumların işlevlerini yerine getiren yerel yönetimi de ifade eder.

Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nin siyasî birimleri ve bölümleri arasında aşağıdakiler bulunur:

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Lüksemburg'daki şehirler listesi Lüksemburg Büyük Kontluğu'nda mevcut olan kanunlara göre tanımlanmış 12 şehir ismini ihtiva etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın belediyeleri</span>

Fransa'nın belediyeleri, Fransa'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler genellikle şehir veya köylere karşılık gelir. Belediye sistemi Fransız Devrimi'nin ardından kurulmuştur. Belediyelerin yüzölçümleri ve nüfusları önemli ölçüde değişmekte olup 2,2 milyon nüfusluk Paris gibi bir şehir, 10.000 nüfusluk bir kasaba veya 10 kişilik mezra da olabilmektedir. Buna karşın altı yılda bir seçilen belediye meclisi ve belediye başkanı olmak üzere tüm belediyelerin yönetim sistemi aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belediye binası</span> bir belediyenin ana yönetim binası

Belediye binası, bir şehrin, kasabanın veya diğer belediyenin baş idari binasıdır. Genellikle şehir veya kasaba konseyini, ilişkili departmanlarını ve çalışanlarını barındırır. Ayrıca genellikle bir şehir, kasaba, ilçe, kontluk veya belde belediye başkanının ve belediyenin yürütme organının merkezi olarak da işlev görür.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya'nın belediyeleri</span> Brezilyanın en küçük idari bölümleri

Brezilya'nın belediyeleri, Brezilya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Brezilya'daki yerel yönetim düzeyini temsil etmektedirler.

Şili'nin belediyeleri, Şili'nin en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Şili'deki yerel yönetim düzeyini temsil etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Metropoliten Hükûmeti</span> Tokyo Metropolitan Hükûmet Binası

Tokyo Metropoliten Hükûmeti, Tokyo metropolünü yöneten hükûmettir. Japonya'nın 47 prefektörlük hükûmetinden biri olup halk tarafından seçilen bir vali ve meclisten oluşur. Hükûmet binası Shinjuku semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'nın belediyeleri</span>

Hollanda'nın belediyeleri, Hollanda'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, illerin alt bölümleri olup görevleri merkezi hükûmet tarafından belirlenir ve dört yılda bir seçilen bir belediye meclisi tarafından yönetilirler. 19. yüzyılın ortalarında ilk resmi sınırların oluşturulmasından bu yana, belediye birleşmeleri toplam belediye sayısını üçte iki oranında azaltmıştır. Belediyeler, idari ve istatistiki amaçlarla gayri resmi olarak mahallelere ve mahallelere bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Freguesia</span> Portekizde belediyeden sonra gelen üçüncü derecedeki idari birim

Freguesia ("mahalle"), Portekiz'in üçüncü düzey idari bölümleridir. Belediyelerin alt bölümleri olup 1976 Anayasası'nda tanımlanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'nın belediyeleri</span>

Belçika'nın belediyeleri, Belçika'nın dördüncü düzey idari bölümleridir. Belediyeler, Brüksel ile Belçika'nın ilçelerinin alt bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye hükûmeti</span> Hükûmet

Türkiye Hükûmeti, Türkiye'nin ulusal hükûmetidir. Başkanlık temsilî demokrasisi altında üniter bir devlet ve çok partili bir sistem içinde Anayasal bir cumhuriyet olarak yönetilir. Hükûmet terimi, toplu kurumlar kümesi veya özellikle Kabine (yürütme) anlamına gelebilir.