İçeriğe atla

Portekiz'de turizm

Portekiz'de turizm, milyonlarca uluslararası ve yerli turiste hizmet vermektedir. Turistler şehirleri, tarihi yerleri görmek, plajların veya dini mekanların tadını çıkarmak için ziyaret etmektedirler. 2017'de Portekiz'in 23 milyon ziyaretçisi vardı.[1] En popüler yerler Lizbon, Porto, Fatima, Portekiz Rivierası ve Algarve'dir. En çok uluslararası cazibe merkezi olanlar arasında Lizbon, Algarve ve Kuzey Portekiz vardır. Turistler Kuzey Portekiz'i, ardından Orta Portekiz ve Algarve'yi ziyaret etmeyi tercih etmektedir.

2018'de Portekiz'i 12.8 milyon yabancı ziyaretçi ziyaret etti. İngiltere ve İspanya'dan gelen ziyaretçiler sırasıyla 1.83 milyon ve 1.75 milyon ziyaretçiyle Portekiz'in en büyük iki turizm kaynağıydı. Fransa ve Almanya, her biri 1,3 milyon ziyaretçiyle izledi.[2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Lisbon, a city that moves and grows". The Business Report. 22 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

  • Portekiz Resmi Turizm Web Sitesi[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Portekiz</span> Güneybatı Avrupada bir ülke

Portekiz, resmî adıyla Portekiz Cumhuriyeti, Avrupa'nın güneybatısında İber Yarımadası üzerinde yer alan, Avrupa Kıtası'nın en batısındaki ülkedir. Portekiz kuzeyden ve doğudan İspanya ile, güneyden ve batıdansa Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Atlas Okyanusu'nun kuzey yarım küredeki bölümünde bulunan Azorlar ve Madeira takımadaları özerk yönetimleriyle birlikte Portekiz'in birer parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lizbon</span> Portekizde belediye

Lizbon, Portekiz’in başkenti ve en büyük şehridir. Lizbon bölgesine bağlı Büyük Lizbon altbölgesinin belediyelerinden biridir. Tejo Nehri’nin oluşturduğu haliç üzerine kurulu olan Lizbon, Atlantik Okyanusu kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Algarve</span>

Algarve bölgesi, Portekiz'in Avrupa kıtasında bulunan 5 istatistiki bölgesinden biridir. Adı "Batı Endülüs" anlamına gelen Arapça "el Garb el Endülüs"ten gelmektedir. İber Yarımadası Araplar tarafından fethedildikten sonra, bu bölgeye ve genel olarak da Portekiz'e verilen isim olan "El Garb" (Batı) günümüzde bu bölgenin adı olarak kullanılmaya devam etmektedir. Algarve'ın kıyısı, Portekizli kaşiflerin 15. yüzyılda yeni yerler ve kültürler keşfetmek için yola çıktığı yerdir. 5 bin kilometrekarelik bir alana sahip olan Algarve, yaklaşık 155 km'lik bir sahil şeridine sahiptir. Atlas Okyanusu'na kıyısı bulunan bölge doğuda İspanya ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Lizbon bölgesi</span> NUTS 2 Portekiz bölgesi

Lizbon bölgesi, Portekiz'in Avrupa kıtasında bulunan 5 istatistiki bölgesinden biridir. Atlas Okyanusu kıyısında bulunan bölge temel olarak Lizbon metropolitan alanı ve Setúbal'in kuzeyinden oluşur. Portekiz'in önemli endüstri, hizmet ve tarım sektörleri bu bölgede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Porto</span> Portekizde belediye

Porto şehri, Portekiz'in kuzeyinde Rio Douro nehrinin ağzında bulunmaktadır. 2021 sayımlarında 231.800 nüfusuyla ülkenin en önemli endüstri noktası ve aynı isimli vilayetin başkentidir. Doura Nehri'nin kuzey yakasında bulunan şehir merkezi 1996 yılında UNESCO tarafından Dünya mirası listesine alınmıştır. Şehrin yerleşimi Roma İmparatorluğu'nun bir karakolu olduğu yüzyıllar öncesine dayanıyor. Adının kaynağının Latince adı Portus Cale, olduğu bilinir. Porto'nun en bilinen ihraç malı Porto şarabıdır. Bu özel şarap için yetiştirilen üzüm çeşitleri, Douro Nehri boyunca yetiştirilen üzüm bağlarını kapsamaktadır. 1756'da çıkarılan bir yasayla Porto şarabın üretiminde kullanılan üzüm çeşidi ve şarabın tarifi korunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sintra</span> Portekizde belediye

Sintra, Portekiz'in Lizbon bölgesine bağlı Büyük Lizbon alt bölgesinin belediyelerinden biridir. Başlıca bucakları Cacém ve Queloz'dur. Nüfus 2011 sayımına göre 377,835 kişi ve yüzölçümü 319,230 kilometrekaredir. Kent ismini kendisini çevreleyen Sintra dağlarından almıştır ve Lizbon'a trenle 40 (kırk) dakika mesafededir. Genel olarak halkın geçim kaynağını turizm ve ticaret oluşturmaktadır. Aralarında Dünya Mirası listesi'nde bulunan Quinta da Regaleira ve masal sarayı olarak bilinen Pena Sarayı'na sahiptir. Ayrıca Sintra Avrupa'nın en batı noktası olarak bilinen Roca Burnu'nu da kapsamaktadır.

Dünya Turizm sıralaması, Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Turizm Örgütünün (DTÖ) ülkelerden gelen verileri toplayarak yılda bir kez düzenlenmesi ile açıklanır. Bu barometre; bölgesel ve toplam uluslararası ziyaretçi sayılarını, uluslararası turizm gelirlerini, turistlerin gittikleri ülkedeki harcamalarını ve en çok ziyaret edilen şehirlerin listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Douro Nehri</span> İspanya ve Portekizde bir nehir

Douro Nehri, İspanya'da Kastilya ve Leon bölgesinin Soria ilinde doğan ve Portekiz'in kuzeyinde Porto'da Atlas Okyanusu'na dökülen nehir. Nehir, İber Yarımadası'nın Tajo (Tejo) ve Ebro'dan sonra en uzun üçüncü nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kabul edilen UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Portekiz, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 30 Eylül 1980'de onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Rivierası</span>

Arnavut Rivierası ; Arnavutluk'un güneybatısını oluşturan dikine sahil kesimine verilen özel bir isimdir. Bazen Bregdeti veya Bregu isimleri ile de anılır. Akdeniz'le bağlantılı bir deniz olan İyon Denizi'nin doğu sahillerinden başlar. Sarandë, Borsh, Himara, Dhërmi, Qeparo, Piqeras ve Lukovë yerleşimlerinin olduğu kıyı hattı boyunca uzanır. Ceraunian Dağları, bölgenin hinterlandını sahilden ayırır. Fakat Arnavut Rivierası, hem kuzeydeki Arnavutluk sahillerini hem de rivierayı içeren Arnavutluk kıyı şeridi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'da turizm</span> Turizm yurt içi hasılatın %9unu kapsar

Avusturya'da turizm, Avusturya gayri safi yurt içi hasılatının yaklaşık % 9'unu kapsayarak, ülke ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturur. Avusturya, her altı kişi için bir misafir yatağına sahiptir ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nde turizmden elde edilen kişi başına düşen en yüksek gelire sahiptir. 2007 itibarıyla, toplam turist sayısı, yaz ve kış sezonu için kabaca aynı olup, şubat ve temmuz / ağustos aylarında zirveye ulaşmaktadır.

İran'da turizm çeşitlilik gösterir ve Elburz Dağları ve Zagros dağlarında yürüyüş ve kayak yapmaktan, Basra Körfezi ve Hazar Denizi'nin plaj tatillerine kadar çeşitli aktiviteler sunar. İran hükûmeti, turistleri ülkedeki çeşitli yerlere çekmek için büyük çabalar sarf ediyor ve son birkaç yıl içinde varışlar artmıştır. Tek başına Kiş Adası, çoğunluğu İranlı olmakla birlikte, bölgeleri her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çekmektedir, ancak aynı zamanda erkekler ve kadınların ayrı plajlar kullandığı İslam tarzı plajlarla plaj tatilleri yapmak isteyen pek çok İranlı olmayan Müslümanı da çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da turizm</span>

Yunanistan'da turizm, ülkedeki ekonomik faaliyetlerin kilit unsurlarından biri olmuş ve ülkenin en önemli sektörlerinden biridir. Yunanistan, antik çağlardan beri, büyük kısmı Avrupa’nın ve dünyanın en iyileri arasında yer alan ve 18 UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın da yansıttığı zengin kültürü ve tarihiyle, uzun kıyı şeridi, birçok ada ve plajları ile Avrupa’nın en önemli turizm merkezi ve cazibe merkezi olmuştur.

Abhazya'da turizm, Gürcistan hükûmetinin yabancıların işgal altındaki bölgelere izinsiz girmelerini yasaklaması nedeniyle Gürcistan hukuku kapsamında yasadışıdır, çünkü Gürcistan tartışmalı bölgedeki güvenliği temin edemez. Bununla birlikte, Karadeniz'deki Abhazya sahilleri, Gürcülerin kontrolü altında olmayan Abhazya-Rusya sınırının Rus tarafından gelen turistler için erişilebilir olmaya devam etmektedir. Düşük fiyatlar ve vize zorunluluğu bulunmaması, özellikle Türkiye, Mısır, Bulgaristan ve diğer popüler Rus turistik yönlerinde tatil yapamayan Rus turistleri kendine çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka'da turizm</span>

Danimarka'da turizm bir büyüme endüstrisidir. Turizm yaklaşık olarak büyük bir ekonomik katkı sağlamıştır. Sadece 2014 yılında turizm deneyimi endüstrisi için yıllık 82 milyar Danimarka kronu gelir elde etmiş ve 120.000 tam zamanlı eşdeğer meslek bulunmaktadır.

Karadağ en hızlı büyüyen turizm merkezlerinden biridir. 2007'de bir milyondan fazla turist Karadağ'ı ziyaret ederek 7,3 milyon gece konaklama yaptı. Bu, 2007 yılında yaklaşık 480 milyon avroluk turizm geliri elde etti . 2015 yılında turizm, 2016 yılında daha da artarak 1.7 milyondan fazla varış gerçekleştirmiştir. Aynı yıl, sahil kasabası Kotor, Lonely Planet tarafından ziyaret edilecek en iyi şehir seçildi. Oysa ülkenin kendisi sürekli turistik listelerde yer alıyor. 2016 yılında toplam 1,8 milyon ziyaretçiyle ülke, Avrupa'da seyahat eden en popüler 36. ülke oldu. Karadağ, 2017 yılında 2 milyondan fazla turist tarafından daha fazla ziyaret edildi. Hükûmet, Jaz Plajı, Velika Plaža, Ada Bojana ve Buljarica gibi sahilin gelişmemiş bölgelerinden en iyi şekilde faydalanması gereken yeşil alan yatırımlarını çekmeyi hedefliyor.

<span class="mw-page-title-main">Malta'da turizm</span>

Malta'da turizm ülke ekonomisinin önemli bir sektörüdür ve ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 15'ine katkıda bulunmaktadır. Malta Turizm Otoritesi tarafından denetlenir ve Turizm, Çevre ve Kültür Bakanının sorumluluğu altındadır. Malta, adanın zengin tarihi ve kültürünün unsurlarını ve Akdeniz ile ilgili su aktivitelerini kapsayan bir dizi turizm cazibe merkezine sahiptir. Buna ek olarak, medikal turizm son yıllarda Malta'da popüler hale geldi. Özellikle de hükûmetin İngiltere'deki tıp turistlerine pazarlamaya çalışması vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal'de turizm</span>

Nepal nefes kesen manzaralarını, el değmemiş göllerini ve nehirlerini, güçlü dağlarını, çeşitli kültürleri ve barış ve uyumun getirdiği gelenekleri sergileyerek kendisini gezginler ve sırt çantalı gezginlerin hedefi olarak belirlemiştir. Turizm, sadece kültürler ve gelenekler, fikirler ve ilkeler, inançlar ve ahlâk değişimine yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda Nepal'e finansal büyümesi ve özgürlüğü konusunda da yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tayland'da turizm</span>

Turizm, Tayland’a ekonomik bir katkı sağlar. 12 trilyon baht GSYİH'ya doğrudan katkıda bulunan turizm geliri tahminleri bir trilyon baht (2013) 2.53 trilyon baht (2016) arasında değişiyor. Dolaylı seyahat ve turizm gelirleri dahil edildiğinde, 2014 toplamının Tayland'ın GSYİH'sinin % 19,3'üne eşdeğer olduğu tahmin edilmektedir. Turizmin GSYİH'ye fiili katkısı bu yüzdelerin altındadır çünkü GSYİH gelirle değil katma değerle ölçülür. Tayland'ın turizm endüstrisinin katma değeri bilinmemektedir. Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Konseyi Ofisi'nin 2019 genel sekreterine göre, hükümet, turizm sektörünün 2019'daki % 20'den 2030'a kadar GSYİH'nın % 30'unu oluşturacağını öngörüyor.