İçeriğe atla

Portaikos Köprüsü

Koordinatlar: 39°27′38″K 21°26′2″D / 39.46056°K 21.43389°D / 39.46056; 21.43389
Portaikos Köprüsü
Portaikos Köprüsü
Harita
TaşınanYaya
GeçişPortaikos Nehri
KonumPili, Yunanistan
Koordinatlar39°27′38″K 21°26′2″D / 39.46056°K 21.43389°D / 39.46056; 21.43389
TürüKöprü
MalzemeTaş
Uzunluk65 m
Genişlik2,1 m
Açılış1514

Portaikos Köprüsü (YunancaΓέφυρα Πορταϊκού, romanizeYefira Portaikon), Yunanistan'ın Teselya bölgesine bağlı Pili köyünde Portaikos Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, 1514 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Tırhala-Narda karayolunun 22. kilometresinde yer almaktadır.

Köprü, Larissa Metropoliti II. Bessarion tarafından yaptırılmıştır ve 1936 yılına kadar yakındaki Porta geçidi aracılığıyla Teselya Ovası'nı Pindus Dağları'ndaki yerleşimlere bağlayan tek yoldu. Bu güne kadar Teselya'daki 20. yüzyıl öncesi en büyük ikinci köprü olmaya devam etmektedir.[1]

Köprü, 29 metre açıklığa sahip tek bir yarım daire kemerden oluşuyor ve 2,1 metre genişliğinde bir tabliyeye sahiptir.[2] Köprü, kesme kumtaşından yapılmış çıkıntı dışında moloz taştan yapılmıştır. Köprü, parapetin yeniden inşasını da içeren, yıllar içinde yapılan bakım çalışmaları dışında orijinal formunu korumaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Lazaros Deriziotis. "Γέφυρα Πορταϊκού: Περιγραφή" (Yunanca). Kültür Bakanlığı. 10 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2023. 
  2. ^ "Γεφύρι Της Πύλης ή Της Πόρτας" (Yunanca). Πέτρινα Γεφύρια της Ελλάδας. 18 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mostar Köprüsü</span> Bosna-Hersekin Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Akashi Kaikyō Köprüsü</span>

Akashi Kaikyō Köprüsü , Japonya'da, Kobe şehri ile Awaji adasını birbirine bağlayan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nden sonra dünyanın en uzun 2. asma köprüsüdür. 1991 metre uzunluğundadır, en yüksek noktası 282,8 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Haliç</span> Boğaziçi girişindeki Tarihî yarımada ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi

Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Clandras Köprüsü</span>

Clandras Köprüsü Uşak ilinin Karahallı ilçesinde yer alan Frigyalılar döneminden kalma tarihi köprü. Köprü Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Köprünün iki ucu, dağ kayalarının yarı beli üzerine oturmuştur. Uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, eni 1,75 metredir. Taşların yüzleri kalemle işlenmiş ve kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbirine iyice kenetlendirilmiştir. Kemeri kasnak biçimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Justinianus Köprüsü</span> Serdivanda tarihi bir köprü

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Nysa Köprüsü</span>

Nysa Köprüsü, Eski Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır. Antik Karya bölgesindeki Nysa antik şehrinde bulunan Tekkecikdere akarsuyu üzerindedir. Altyapısı 100 metre uzunluğundadır. Bu özelliğiyle Bergama Köprüsünden sonra 2. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Rion-Antirion Köprüsü</span> Yunanistanın Rion ve Antirion kasabalarını birbirine bağlayan ve Korint Körfezi üzerinde yer alan bir kablo gergili köprü

Rion-Antirion Köprüsü, Yunanistan'ın Rion ve Antirion kasabalarını birbirine bağlayan ve Korint Körfezi üzerinde yer alan bir kablo gergili köprüdür. Köprü'nün resmi adı Harilaos Trikupis Köprüsü'dür. Harilaos Trikupis, Yunanistan'ın 19. yüzyılda eski başbakanı olup Rion ve Antirion arasında köprü inşa edilmesini öneren ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Plaka Köprüsü</span>

Plaka Köprüsü 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından Yunanistan'da yapılan tek kemerli köprüdür. Köprü, 1 Şubat 2015'te şiddetli fırtına ve sel sebebiyle yıkıldı. Daha sonra restore edilerek 2020 yılında tekrar hizmete açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tsakona Kemer Köprüsü</span>

Tsakona Kemer Köprüsü, dünyanın en uzun çok açıklıklı kemer köprülerinden biridir. Tsakona Vadisi'ni geçmek için inşa edilmiştir ve Megalopolis yakınlarında son yıllarda birçok toprak kayması yaşanan tehlikeli bir bölgeye bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pont de la Tosca</span>

Pont de la Tosca, Escaldes-Engordany Parişi, Andorra'da bulunan bir köprüdür. Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır. 1820'de inşa edilmiştir.

Ambarlık Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve basık kemerli bir kemer köprüdür. 40,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3,20 metre, yüksekliği ise 7 metreydi. Doğu-batı doğrultusunda uzunan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştı. Köprü ayakları ana kayaya inşa edilen köprü, mimari özelliklerine göre 18. yüzyıla tarihlenmekteydi. 2003 yılında tescil edilip koruma altınan alınan köprü, 2011'de restore edildi. Kemer köprü 10 Temmuz 2019'da kendi kendine yıkıldı. Yıkılmasından birkaç gün sonra yeniden inşasına başlanan köprü, yaklaşık 1 senede yeniden inşa edildi.

Antik Romalılar tarafından inşa edilen Roma köprüleri, inşa edilen ilk büyük ve kalıcı köprülerdi. Roma köprüleri taştan yapılmıştır ve temel yapı olarak kemer kullanılarak inşa edilmişlerdir. Bu köprülerin yapımında çok miktarlarda beton kullanıldı, Romalılar ilk defa köprü yapımında beton kullanan halk oldu.

I Gefyra ANT1+ grubunun ANT1+ yayın platformunda yayınlanan bir Yunan-Türk polisiye gerilim dizisidir. Giannis Charitidis'in yönettiği dizinin senaristliğini Kostas Gerabinis, Dimitris Emmanouilidis ve Alkis Politis üstlenmektedir. Dizinin senaryosu, İsveç ve Danimarka televizyon dizisi The Bridge'in uyarlamasıdır. Dizi 27 Mayıs 2022'de gösterime girdi ve 10 bölümlük bir sezonla sona erdi. Dizi henüz Türkiye'de yayımlanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Eğriboz Köprüsü</span>

Eğriboz Köprüsü, Yunanistan'da Halkida'te bulunan ve Yunan anakarasından Eğriboz'u ayıran kanalın merkezi ve en dar kısmı olan Eğriboz Boğazı'nı geçen 395 metre uzunluğunda (1.296 ft) askılı bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Köprüsü</span>

Hamidiye Köprüsü, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde Kosintos Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, 1904 yılında Osmanlı döneminde padişah II. Abdülhamid tarafından yaptırılmış olup Selanik-İskeçe yolunun dördüncü kilometresi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Narlıköy Köprüsü</span>

Narlıköy Köprüsü, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde, Kompsatos Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. 17. ve 18. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilmekte olup, Rodop bölgesel biriminin Narlıköy köyü ve Yassıköy kenti arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Papastatis Köprüsü</span>

Papastatis Köprüsü, Yunanistan'ın Epir bölgesinde Arahtos Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, 1746 yılında Viliza Manastırı Başrahibi Ayapios tarafından inşa edilmiş olup Yanya yakınlarında yer almaktadır.