İçeriğe atla

Porselen (anlam ayrımı)

Porselen şu anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Seramik</span> ısı etkisiyle hazırlanan inorganik, metalik olmayan katı

Seramik iyonik veya kovalent bağlara sahip metal ve metal olmayan inorganik bileşik içeren katı bir malzemedir. Yaygın kullanım örnekleri çanak-çömlek, porselen ve tuğladır.

<span class="mw-page-title-main">Çaydanlık</span> çay pişirme kabı

Çaydanlık, çay yapmada kullanılan, genelde iki parçalı ve metalden yapılma, bazen demliği porselen olan pişirme gereci.

<span class="mw-page-title-main">Buji</span> içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını ateşleyen makine parçası

Buji, İçten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını ateşleyen makine parçasıdır. Bujiler yüksek gerilimli elektriği iki elektrot arasından atlatarak kıvılcım oluştururlar. Silindir içinde basınç altında yanma noktasına yaklaşmış yakıt bu kıvılcım sayesinde ateşlenir. Motorun "yanma zamanı" böylece gerçekleşmiş olur. Bujiler birçok çeşitte ve değişik tip motorlarda kullanılmak üzere farklı boyut ve özelliklerde üretilir. Genellikle 4 bölümden oluşurlar.

  1. Elektrik bağlantı ucu
  2. Porselen yalıtıcı (izolatör)
  3. Bağlantı gövdesi ve dişleri
  4. Elektrotlar
<span class="mw-page-title-main">Sevr</span> Fransada komün

Sevr, Île-de-France Bölgesi, Hauts-de-Seine İli, Boulogne-Billancourt Arrondissement'da bulunan komündür. Fransa'nın başkenti Paris'in 9,9 km güneybatısında bir semt.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası</span> İstanbul Yıldız Parkı bahçesinde yerleşik müze-fabrika

Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası, İstanbul Yıldız Parkı bahçesinde yerleşik müze-fabrika. 1892-1894 yıllarında Osmanlı Sarayı çini gereksinimlerini karşılamak ve gerileyen çini sanatını geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Türkiye'nin bu alanda üretime devam eden en eski tesisi olan fabrika, günümüzde Türkiye Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Porselen</span> seramik gereç

Porselen, sadece doğal kaynaklı ham maddelerden üretilen bir maddedir. Beyazlığını kullanılan boyalardan değil, kullanılan ham maddelerden alır; 1400 °C civarında pişirilerek pekişir; ışık geçirgenliğine sahiptir ve sağlıklı bir üründür.

<span class="mw-page-title-main">Embiya Çavuş</span>

Embiya Çavuş, Bulgaristan Türkü ressam ve porselen sanatçısıdır.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Sanat Galerisi</span>

Ulusal Sanat Galerisi, 1937 yılında National Mall, Washington'da kurulan, ulusal bir sanat müzesidir. Yöneticisi Kaywin Feldman'dır. 1938 yılında ABD Kongresi tarafından inşa edilmiştir. Andrew W. Mellon tarafından birçok eser bu müzeye bağışlanmıştır. Müzede 2000'den fazla heykel, tablo, dekoratif sanat parçaları ve Joseph E. Widener tarafından bağışlanmış birçok İtalyan porselen vardır.

Deutsche Wirtschaftsbetriebe, Nazi Almanyası'nda genellikle DWB olarak kısaltılan ve Allgemeine SS tarafından Nazi toplama kamplarına köle işi olarak kazandırmak için başlatılan bir projeydi.

<span class="mw-page-title-main">Rouen fabrikası</span>

Rouen fabrikası (1673-1696) Normandiya, Rouen’de yer alan fayans ve Porselen üreten en ilk Fransız fabrika’sıydı.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Cloud porseleni</span>

Saint-Cloud porselen Fransız kasabası Saint-Cloud’da 17nci yüzyıl sonundan 18nci yüzyıl ortalarına kadar üretilen bir yumuşak hamur porselen türüydü.

Porselen Müzesi, Kütahya merkez ilçesinde bulunmaktadır ve Kütahya Porselen firması tarafından 2010 yılında müze olarak kullanıma açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Müzesi</span> Eski Azerbaycan Tarihi

Azerbaycan Müzesi, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan bir müze.

Ömür Tokgöz Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Sencer Sarı</span> Türk seramik sanatçısı

Sencer Sarı, Türk akademisyen, araştırmacı, seramik / cam sanatçısı ve heykeltıraş

<span class="mw-page-title-main">Meissen porseleni</span> 1708 tarihli Avrupanın ilk sert yapıştırma porseleni

Meissen porseleni, Avrupa'nın ilk sert yapıştırma porseleni. İlk kez Ehrenfried Walther von Tschirnhaus tarafından 1708'de üretildi ve ölümünün üzerine Johann Friedrich Böttger tarafından üretilmeye devam ederek satılmaya başlandı. Porselenin Dresden yakınlarındaki Meissen'de üretimine 1710'da başlandı ve bu üretim sanatçılar ile zanaatkârların ilgisini çekerek bugün hâlen Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH adıyla bilinen porselen üreticisinin kurulmasına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Septfontaines Şatosu</span>

Château de Septfontaines, Lüksemburg'un Rollingergrund bölgesinde yer alan bir şatodur. Günümüzde koruma altındaki bir yapı olan bina, yıllar içinde Lüksemburg'un 2010 yılında kapanan Villeroy & Boch porselen fabrikasıyla ilişkilendirilmiştir.

Kütahya Porselen, 1965 yılında Ali Güral tarafından kurulan, porselen ve seramik başta olmak üzere taş ve toprağa dayalı sanayi ürünleri üreten Kütahya merkezli şirket.

Malatya peyniri bir çeşit peynirdir. Malatya peyniri üretiminde çiğ inek, koyun sütü veya bu sütlerin karışımı kullanılabilir. Şekli silindir şeklindedir. Malatya peynirinin çapı 10–15 cm, kalınlığı ise 2-3 cmdir. Malatya peyniri yarı sert yapıdadır. Rengi ise porselen beyazı hafif sarımtırak renklidir.